Hong Kong – putopis | Vodič za putovanje i znamenitosti

Ukoliko vam se ukaže prilika, turistička ili poslovna, ovo je grad koji obavezno treba posetiti i doživeti. Zbog čega? Zbog toga što je Hong Kong grad budućnosti, jedinstven i drugačiji u svemu. Možda će vas podsetiti na druge moderne gradove, ali on će vam ponuditi mnogo više od toga. Pročitajte kako je grad nastao, šta je u istoriji doživljavao, kako da se snađete u prevozu, koje znamenitosti i mesta trebate da obiđete, šta i gde da probate od mnogih specijaliteta, gde da kupujete, koje su najbolje plaže i mnoge druge informacije.

pogled na Hong Kong

Ovde vam predstavljamo jedno samostalno putovanje u Hong Kong, ali ukoliko želite da putujete sa manje brige i razmišljanja, to možete uraditi preko pretrage turističkih agencija na našem sajtu.

Hong Kong putovanje će vam ponuditi spoj istoka i zapada, koji, po mom ličnom iskustvu i saznanjima, nema ni jedan drugi grad na planeti. U njemu ćete videti arhitekturu kolonijalnog perioda i najmodernije solitere projektovane po feng shui principima. Videćete prestižne šoping molove i kvartove, a sa druge strane i trošne zgrade i siromašnije četvrti.

Hong Kong spada u top 10 najposećenijih destinacija na svetu, a ovde pročitajte koje su ostale destinacije koje se nalaze na ovoj listi.

Doživećete jedinstvenu mešavinu kineske i zapadne kulture i tradicije. Uglavnom poznat po svojim soliterima i biznisu, Hong Kong ima izuzetno lepe plaže i prirodu, ima jako puno restorana sa odličnom hranom, i predstavlja pravi raj za ljubitelje šopinga.

Ovo su samo neke od pogodnosti koji ovaj grad pruža, a u nastavku teksta ću pokušati da vam na osnovu ličnog iskustva obilaska Hong Konga, prenesem što više korisnih informacija.

Gde se nalazi Hong Kong – politički status i osnovne informacije o gradu

Hong Kong ili u prevodu mirisna luka, je (zajedno sa Makaom) poseban administrativni region Narodne Republike Kine. On je moderan, dinamičan kosmopolitski grad, i jedan od najvažnijih međunarodnih finansijskih i poslovnih centara u svetu, koji spaja kontinentalnu Kinu i ostatak sveta.

mapa Hong Konga

Prema principu „jedna zemlja, dva sistema“, ima nezavisni politički sistem od Kine, sa visokim stepenom autonomije u svim oblastima, osim spoljnih poslova i odbrane.

Iako je deo Kine, Hong Kong funkcioniše kao samostalna država, sa svojim zakonima, nezavisnim sudstvom, valutom, policijom, graničnim prelazima i carinom.

Kao jedno od vodećih svetskih međunarodnih finansijskih tržišta, Hong Kong raspolaže sa jakom tržišnom ekonomijom, praćenom niskim porezima i slobodnom trgovinom, uz prisustvo najistaknutijih svetskih kompanija i banaka.

Nalazi se na jugoistočnoj obali Kine, na ušću Delta Pearl River (Zhu Jiang), okružen Južnim kineskim morem. Sa površinom od 1.104 km² i 7.5 miliona stanovnika, jedno je od najgušće naseljenih područja na svetu.

Hong Kong je podeljen na tri dela grada:

 • centar grada – Hong Kong Island,
 • Kowloon i
 • New Territories (Nove Teritorije).

Hong Kong okružuju ostrva:

 • Lantau,
 • Chek Lap Kok,
 • Lamma i
 • veliki broj manjih ostrva.

Većinu stanovnika čine Kinezi. Hong Kong je kosmopolitski grad u kome žive i rade stanovnici mnogih zemalja sveta: Indije, Pakistana, Nepala, Filipina, Indonezije, ali i  Australije, Evrope, Japana, Rusije i Severne Amerike i ostalih zemalja.

 

Većina stanovnika se izjašnjava da su ateisti. Glavne religije uključuju budizam, taoizam i konfučijanizam. Od Hrišćana većina su Protestanti. Veliki broj stanovnika Hong Konga prati trendove zdrave ishrane u kombinaciji sa redovnim vežbanjem.

Nedostatak prostora uzrokovao je izgradnju visokih solitera, što je Hong Kong razvilo kao centar moderne arhitekture i grad s najvećim procentom visokih zgrada. Sa druge strane, kolonijalni period je snažno uticao na aktuelnu organizaciju, arhitekturu, kulturu, obrazovni sistem, gastronomiju i ostale segmente života.

Hong Kong se može pohvaliti, lepim pejzažom, planinama i plažama, i velikim brojem lepih ostrva. Hong Kong če vas dočekati sa legendarnim panoramskim pogledom na luku Victoria Harbour, bogatom i raznovrsnom kuhinjom, i ljubaznim ljudima.

Stanovnici Hong Konga su po malo rezervisani, ali veoma prijateljski naklonjeni, i daće vam više nego potrebne informacije, ako ih pitate za pravac ili savet. Ono što se meni nije dopalo, je poprilična nečistoća na ulicama.

Koji su najbitniji događaji u istoriji Hong Konga?

214. godine pre nove ere, prvi kineski car Qin Shi Huangdi, osvojio je i prvi put ovu teritoriju priključio kineskom carstvu.

111. godine pre nove ere, kraljevstvo osvaja car Wu Tang Han, i zemlja je dodeljena zapovedništvu Jiaozhi, pod dinastijom Han. U tom periodu cvetala je proizvodnja soli i vađenje bisernih školjki.

U doba mongolskog osvajanja Kine, dolaze izbeglice iz severnih delova Kine. Tokom mongolske invazije 1276. godine, dvor južne dinastije Sung preseljen je u Sung Wong Toi (danas Kowloon).

1513. godine portugalski istraživač Jorge Alvares dolazi na ovaj prostor. Nakon osnivanja naselja, portugalski trgovci su  započeli trgovinu u južnoj Kini. Zauzeli  su Tuen Mun i tamo izgradili vojna utvrđenja. Vojni sukobi između Kine i Portugala doveli su do poraza i proterivanja Portugalaca.

1699. godine britanska istočnoindijska kompanija organizuje prvo putovanje u Kinu, da bi se ubrzo potom naglo razvila regionalna trgovina sa Kraljevstvom Velika Britanija.

1839. godine, odbijanje vlasti dinastije Qing da uvozi opijum rezultiralo je prvim opijumskim ratom između Kine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske.

20. januara 1841. godine snage Ujedinjenog Kraljevstva su okupirale ostrvo Hong Kong.

29. avgusta 1842. godine, ostrvo Hong Kong je formalno predato u trajnu vlast Ujedinjenom Kraljevstvu.

Od 1856. do 1860. godine, vodio se drugi opijumski rat, da bi nakon kineskog poraza, prema Pekinškoj konvenciji, poluostrva Kowloon i Stonecutters Island, bila predata u trajnu vlast Ujedinjenom Kraljevstvu.

1898. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je isposlovalo 99 godišnji najam ostrva Hong Kong, Lantau i susednih severnih zemalja (Nova Teritorija). Takva teritorija Hong Konga ostala je nepromenjena do danas.

Tokom prve polovine XX veka, Hong Kong se brzo razvijao kao ispostava Ujedinjenog Kraljevstva na dalekom istoku i slobodna luka.

Veliko Japansko carstvo je napalo i okupiralo Hong Kong 25. decembra 1941. godine, i držalo pod okupacijom i represijom do 1945. godine, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo uspostavilo vlast.

Nakon proglašenja Narodne Republike Kine 1949. godine i dolaska komunista na vlast, u Hong Kong iz straha od progona dolazi veliki broj izbeglica. Mnoge kompanije iz kontinentalne Kine prebacuju svoja sedišta u Hong Kong.  

Od 1950. godine, rapidnom industrijalizacijom i jeftinom radnom snagom, životni standard je bio u stalnom porastu, i započela su velika strana ulaganja.

Jula 1997. godine izvršen je prenos suvereniteta sa Ujedinjenog Kraljevstva na Narodnu Republiku Kinu na najmanje 50 godina.

1998. godine, Hong Kong je pretrpeo veoma jaki dvostruki udarac: finansijsku krizu i epidemiju ptičijeg gripa.

Danas je Hong Kong i dalje značajan globalni finansijski centar, ali je suočen sa nesigurnom budućnošću, zbog rastuće ekonomije kontinentalne Kine, i odnosom sa  vladom NR Kine po pitanjima kao što su demokratske reforme i opšte biračko pravo.

Hong Kong je izbor za stanovanje mnogih milijardera, a ovde saznajte u kojim još gradovima milijarderi vole da žive.

Hong Kong klima – koji period je najbolji za posetu?

Hong Kong ima vlažnu subtropsku klimu sa sa pojavom monsunskih vetrova i tajfuna. Leta su vruća i vlažna s povremenim pljuskovima i nevremenima. Zime su oblačne s povremenim hladnim severnim vetrovima.

Najumerenija godišnja su doba proleće i jesen, pa predstavljaju najpovoljnije periode za dolazak. Proleća su kišovita, a jesen je uglavnom sunčana i suva. 

Treba li nam za Hong Kong visa?

Za ulazak i boravak u Narodnoj Republici Kini nije potrebna viza za boravak do 30 dana za državljane Republike Srbije. Hong Kong i Makao imaju zaseban vizni režim, a prelazak iz Narodne Republike Kine u Hong Kong i Makao ima tretman prelaska granice.

avion u poletanju

Nosioci važećih pasoša Republike Srbije mogu ulaziti na teritoriju Hong Konga bez viza i boraviti do 14 dana, a na teritoriju Makaa mogu ulaziti bez viza i boraviti do 90 dana u periodu od 180 dana.

Koja valute se koristi u Hong Kongu?

Valuta u upotrebi je hongkoški dolar (HKD-HK$). Najbolje je da ponesete američke dolare (US$), jer su oni najviše u upotrebi i dobićete najpovoljniji kurs za zamenu. Jedan američki dolar iznosi oko 7,8 hongkoških dolara.

Novac možete zameniti odmah na aerodromu, kada sletite. Naravno, možete plaćati i kreditnim karticama. Na našem sajtu možete pregledati turističke agencije, i odabrati onu koja vam potpuno odgovara.

Koja su najbolja sredstva prevoza u gradu?

Iako na prvi pogled može da vam izgleda haotično, Hong Kong je dobro organizovan grad, u kome sve nekako neprimetno dobro funkcioniše. Ja sam za prevoz po gradu koristio metro, tramvaj, autobus i za prelazak sa jedne na drugu stranu luke, brodiće.

Preporučujem vam da odmah po dolasku u Hong Kong, na aerodromu kupite Octopuscard. Ona važi za sve vidove javnog prevoza u gradu, uključujući i Hong Kong Airport Express (ekspres metro liniju do grada).

Kartu možete dopunjavati na mnogim punktovima po po gradu i metro stanicama, a kada budete napuštali Hong Kong, možete da je vratite i dobićete povraćaj novca za kartu i preostali iznos kredita.

Kada dođete do grada sa linijom Airport Express, možete koristiti Airport Express Shuttle Bus Service, koji vozi do skoro svih bitnijih hotela i delova grada.

Metro MTR je jedan od najboljih na svetu, prevozi oko 3 miliona ljudi dnevno sa velikom tačnošću, sa oznakama i natpisima na engleskom i kineskom jeziku. Svakako, možete koristiti i taksi prevoz koji nije mnogo skup.

Jedan od najboljih načina da upoznate grad, je vožnja tramvajima na dva sprata. Oni jesu sporiji vid vožnje, ali prelaze preko celog ostrva Hong Kong, tako da možete videti puno toga. Ukoliko se vozite tramvajem, na stanici stanite na kraj reda.

Putnici koji čekaju tramvaj, disciplinovano stoje u redu, i kada tramvaj dođe, po tom redu ulaze u tramvaj, bez guranja i gužve.

Hong Kong znamenitosti koje morate posetiti!

Victoria Peak (Mount Austin) – najlepši vidikovac na svetu

Ovaj vidikovac je najviša tačka na ostrvu Hong Kong, sa koje se pruža prelepa i nezaboravna panorama na ostrvo Hong kong, visoke solitere, Kowloon, luku Victoria Harbour, pa sve do zelenih brda na Novim teritorijama.

pogled na vidikovac

Mislim da ne postoji posetilac koji je posetio Hong Kong, a koji nije došao ovde. Kada god da dođete uživaćete u prelepom pogledu – ujutru, pred zalazak sunca ili noću kada je grad obasjan svetlima i reklamama, koje blješte i trepere ispod vas.

Da napravite slike za uspomenu posetite Ski Terrace 428, a ako imate vremena obiđite i The Peak Galleria, muzej voštanih figura Madame Tussauds i  Peak Tram Historical Galleri.

Osim pogleda, možete uživati u šetnji po ovoj zelenoj uzvišici. U ulici Pollocks Path se nalaze neke od najluksuznijih kuća u Hong Kongu. Do vrha se osim taksijem i peške (što je prilično naporno) možete popeti koristeći tramvaj Peak Tram, koji se penje i spušta pod vrlo strmim nagibom, od davne 1888. godine.

Moj savet je da ukoliko ste u mogućnosti, kada se penjete sedite sa desne strane na početku ili kraju tramvaja, a kada se spuštate sa leve strane, da bi ste uživali u lepom pogledu. Budite spremni na gužvu i redove za ulazak u tramvaj, jer ovde dnevno u proseku dođe oko 11.000 posetilaca.

Cena povratne karte za tramvaj je oko 12 dolara. Vožnju možete platiti i sa karticom Octopuscard (ovde je možete i dopuniti). Zanimljivost je da su početne i završne scene iz filma Soldier of Fortune iz 1955. godine, sa čuvenim glumcem Klerk Gejblom, snimljene u ovom tramvaju.

Statue Square – centralno mesto svih zbivanja

Ovaj skver se nalazi u distriktu Central. Predstavlja finansijski, politički, istorijski, društveni i šoping centar grada, na kome se nalaze neke od najlepših i najmodernijih solitera, kao i najuglednijih banaka – The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) i Bank of China Tower.

U središtu se nalazi kolonijalna katedrala St John’s Cathedral. Na istočnoj strani trga nalazi se zgrada zakonodavnog saveta The Legislative Council of the Hong Kong, a iza nje se nalazi statua bankara Thomas Jackson, po kome je ovaj trg dobio ime.

U blizini se nalaze prestižni šoping molovi Lendmark Centre i Prince’s Building.

Happy Valley Races – savršena za ljubitelje trke konja

Ovo je čuvena i svetski poznata staza za trkanje nekih od najboljih i najskupljih konja na svetu. Prva trka se održala u decembru 1846. godine.

staza za trkanje konja

Trka se održava sredom uveče, od 19.30h. Unutar trkačke staze nalaze se sportski tereni za fudbal, hokej i ragbi. Možete posetiti Arhiv i muzej Džokej kluba Hongkonga (The Hong Kong Jockey Club Archive and Museum), koji se nalazi na drugom spratu. U muzeju se nalazi bioskop i prodavnica suvenira.

Ja na žalost nisam bio u gradu u sredu uveče (gledao sam prenos preko TV-a iz Pekinga), ali sam napravio pešački krug oko cele staze. Pored staze se nalazi centralna bina koja može da primi 55.000 posetilaca.

Tu se nalaze kladionice, tribine, ekskluzivne prodavnice, čuveni restoran Moon Koon, iz koga bogatiji posetioci uz večeru uživaju u spektakularnim trkama, klade se i navijaju za svoje favorite.

Star Ferry – prevoz od luke do luke uz predivan pogled

Brodovi prevoze putnike između ostrva Hong Kong u Kowloon još od 1888. godine. Bez obzira što su dve strane luke Viktoria povezane visoko kvalitetnim putničkim i železničkim tunelom, veliki broj turista ali i stanovnika, za prelazak luke koristi skromne brodove-trajekte.

Ovo je jeftin, pouzdan i efikasan vid prevoza, gde ćete uživati u lepom pogledu na obe strane luke.  Zauzmite  sedište na gornjoj palubi, kako bi uživali u lepom pogledu.

Kada prispete na  Koowlon stranu, prošetajte se promenadom uz obalu, i uživajte u prelepom pogledu na ostrvo Hong Kong.

Da podsetim, kartica za prevoz Octopuscard, važi za prevoz ovim brodovima. Ovde pristaju i brodovi privatnih agencija, koji organizuju razne tipove obilazaka luke, od skromnih do veoma luksuznih programa.

Na ostrvu Hong Kong postoje dva pristaništa, Central Star Ferry Pier i Wan Chai Star Ferry Pier, sa kojih se prelazi na drugu stranu luke Kowlon, do Tsim Sha Tsui Star Ferry Pier.

Aqua Luna Cruise, je 45-ominutno noćno nostalgično krstarenje na kineskom brodu sa crvenim jarbolom. Uživaćete u panorami luke Viktorija, uz koktel u udobnim sedištima. Preporuka je da se ukrcate na ostrvu Hong Kong (a ne u Kovlonu), da bi mogli da odaberete dobro mesto.

Cena putovanja iznosi od 25 US dolara do 37 US dolara (u zavisnosti od termina – cena je viša za vreme spektakla Simfonija svetlosti). Lokacije ukrcavanja su: Pier 9 Central ili Tsim Sha Tsui Pier 1 Kowloon.

Symphony of Lights – neverovatan spektakl svetlosnih i laserskih zraka

Simfonija svetla  je veoma lep i tradicionalni multimedijalni šou. Svako veče od 20h, u trajanju od 14 minuta, sa obe strane Viktorija luke u međusobnoj sinhronizaciji, spajaju se laserska svetla i reflektori sa 45 solitera, sa muzikom i naracijom voditelja programa.

svetla i laseri

Pored redovnog osvetljenja, veliki broj zgrada je ukrašen kompjuterski kontrolisanim neonskim svetlima sa promenljivim obrascima, u skladu sa muzikom i programom. Ovaj šou se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda, i proglašen je za najveći svetski svetlosni i zvučni šou.

On slavi energiju, duh i raznovrsnost Hong Kong. Postoji pet glavnih tema: Awakening, Energy, Heritage, Partnership, i Celebration.

Prva scena „Buđenje“, počinje laserskim svetlima svih duginih boja, koja u ritmu osvetljavaju solitere. Ova scena simbolizuje genezu i snažan rast Hong Konga.

Druga scena „Energija“, energično obasjava nebo, laserima i reflektorima, što simbolizuje živu energiju Hong Konga.

U trećoj sceni „Nasleđe“, tradicionalno srećne crvene i zlatne boje prelaze preko solitera, a prati ih tradicionalna kineska muzika, što simbolizuje raznovrsno nasleđe Hong Konga i bogatu kulturnu tradiciju.

U četvrtoj sceni „Partnerstvo“, reflektori i laseri obasjavaju luku Viktorija, u pravcu suprotne obale,  što simbolizuje partnerstvo i neraskidivu vezu sa suprotnom stranom istog grada.

U petoj, završnoj sceni „Proslava“, u moćnom i najjačem ritmu lasera i reflektora, simbolizuje se blisko partnerstvo između dve strane luke i još bolja budućnost za ovaj svetski grad.

Predstava je potpuno besplatna. Preporučujem vam da ovaj šou posmatrate sa Koowlon strane, jer su soliteri na ostrvu Hong Kong najlepše osvetljeni. Takođe možete rezervisati neku od mnogih tura za obilazak luke brodićima, u vreme održavanja ovog spektakla.

Temple Street Night Market – osetite duh Kong Konga

Noćni market je veoma popularna ulična noćna pijaca. Čim počne da pada mrak, trgovci iznose svoje proizvode i postavljaju ih na tezge koje se nalaze širom ulice Temple Street u Kowloon-u.

Ovde možete kupiti bukvalno sve i svašta, „od igle do lokomotive“. Garderobu, cipele, čajni pribor, elektroniku, satove, drago kamenje i antikvititete, hranu svih mogućih ukusa, i ostale proizvode. Naravno, „otvorite četvoro očiju“, proveravajte šta kupujete, jer ima dosta falsifikovane robe. Cenkanje se podrzumeva.

Ovde možete „videti svoju sudbinu“, koju će vam reći proroci i gatare kojih ima po celoj ulici. Takođe ima i uličnih pevača i svirača. Ovo mesto je više prilika da doživite deo atmosfere Hong Konga, nego da nešto značajno pazarite.

Heritage Museum – upoznajte se sa istorijom i kulturom Hong Konga

Ovaj muzej svojim brojnim programima, predstavlja jedinstvenu kombinaciju istorije, umetnosti i kulture Hong Konga.

Muzej sadrži pet stalnih galerija – the Jin Yong Gallery, the Cantonese Opera Heritage Hall, the T.T. Tsui Gallery of Chinese Art, the Chao Shao-an Gallery, the Children’s Discovery Gallery kao i izložbeni prostor veličine oko 7.500 kvadratnih metara. Heritage muzej, se nalazi na adresi 1 Man Lam Road, Sha Tin, New Territories.

Takođe ukoliko imate vremena možete obići i sledeće izvrsne muzeje: Hong Kong Museum of History, Hong Kong Museum of Science&Technology, Hong Kong Space Museum, Hong Kong Maritime Museum, Lo House Museum i ostale.

Central Mid – pogled sa ovih pokretnih stepenica je zapanjujući

Ovo su najduže pokretne stepenice na svetu koje povezuju centralne i zapadne delove ostrva Hong Kong  sa distriktom SoHo i rezidencijalnim delovima grada, od Queen’s Road do Conduit Street.

Ovu atrakciju vam preporučujem da obavezno doživite. Vožnja je besplatna, a sa svih strana se nalaze ulice, prodavnice i restorani. Možete da uđete i izađete gde hoćete i da vidite puno toga, a da sačuvate stopala.

U jutarnjim satima pa do 10.30, stepenice idu na dole, a posle toga menjaju pravac i do ponoći se kreću uzbrdo, na gore. Pokretne stepenice su duge oko 800 metara, i sastoje se 20 pokretnih stepenica sa prelazima.

Dnevno se njima preveze oko 210.000 ljudi. Vozeći se ovim stepenicama, možete doći do Gage Street Market, BoHo (Below Hollywood Road), SoHo (South of Hollywood Road), Hollywood Road (ulicu poznatu po barovima, noćnim klubovima i hramu Man Mo Temple), Rednaxela Terrace, Conduit Road i ostalih kvartova.

Parkovi u Hong Kongu – sklonište od gradske vreve

Hong Kong ima nekoliko javnih i lepih parkova u kojima se možete odmoriti i skloniti od gradske vreve. U njima se vežba Tai chi, igra šah, peva i čita.

Park u Hong Kongu

Najpoznatiji parkovi su: Hong Kong Park u samom centru grada, najstariji park Hong Kong Zoological and Botanical Gardens, veliki Kowloon Park i omiljeni Victoria Park.

Hong Kong je u svetu poznat po svojim visokim soliterima. Vodite računa dok zadivljeno gledate u vrhove ovih solitera, kuda i kako hodate, jer se mnogim turistima desilo da udare u nekoga ili nešto.

U gradu postoji veliki broj visokih solitera od kojih su najviši: International Commerce Centre (ICC), West Kowloon, 484 metara, 118 spratova; Two International Finance Centre (Two IFC), Central, 416 metara, 88 spratova; Central Plaza, Wan Chai, 374 metara 78 sprata; Bank of China Tower, Central, 368 metara, 70 spratova; The Center, Central, 350 metara, 80 spratova; Nina Tower, Tsuen Wan, 319 metara, 80 spratova; One Island East, Island East, 298 metara, 69 sprata; Cheung Kong Center, Central, 283 metara, 62 sprata.

Masaža stopala – savršen završetak dana

Ono što svakako ne treba da propustite je masaža stopala. Kada se umorite od razgledanja grada i šopinga, masaža stopala je odličan izbor.

U gradu se nalaze veliki broj salona za masažu, koje ćete uočiti pomoću neonskih znakova stopala iznad vrata i natpisom Foot Massage.

Izaberite sami koliko dugo želite da vaš odmor i masaža traje. Posle masaže ćete imati osećaj da hodate po oblacima. Takođe, možete probati i opuštanje pomoću akupunkture i ostalih tradicionalnih tehnika kineske medicine.

Neki od najboljih i najekskluzivnijih salona za masažu su: Halite – Central, Sheung Wan -Tsim Sha Tsui, The Right Spot – Central, Ten Feet Tall – Central, Gao’s (za neke najbolji) – Central, Sense of Touch – Repulse Bay, i drugi.

Hong Kong plaže čine još zanimljivijim i primamljivijim

Mada većini ljudi Hong Kong nije poznat po plažama, ovde se nalazi veliki broj izuzetno lepih plaža. Život je plaža, čak i u finansijskom centru kao što je Hong Kong. Ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena možete se sunčati, kupati, surfovati, praviti roštilj.

Najpoznatije plaže su: Repulse Bay Beach (jedna od najlepših plaža), Big Wave Bay Beach, Shek O (idealna za surfovanje), Cheung Sha Beach i Pui O Beach (najduža peščana plaža i plaža za surfovanje), Hung Shing Yeh Beach (popularna plaža za pravljenje roštilja), Mui Wo i Silver Mine Bay Beach (za plivanje i ronjenje), Tung Wan Beach i Kwun Yam Beach (za plivanje i surfovanje).

Tai Long Wan Sai Kung – prelepi zaliv sa savršenom plažom

Nalazi se severoistočno od Hong Konga, na istočnoj obali poluostrva Sai Kung. Udaljen je oko 25 kilometara od centra (Central) Hong Konga.

Tai Long Wan (Big Wave Bay), je veliki zaliv sa prelepim belim peskovitim plažama okruženim rtovima, sa tirkiznom bojom mora. Zaliv ima četiri plaže  – najposećenija je Sai Wan (West Bay), najmanja je Ham Tin Wan, najudaljenija je Tai Wan (Big Bay) i plaža Tung Wan (East Bay).

Osim kupanja na ovim lepim plažama, možete kampovati, surfovati, sedeti po brojnim kafićima, a  možete se usuditi i za planinarenje za vrh Tai Long Wan.

Koji su najpoznatiji specijaliteti i gde se mogu probati?

Hong Kong je jedan od najboljih gastronomskih gradova na svetu. S obzirom da je tempo života u gradu veoma brz, stanovnici se u glavnom hrane van svojih domova u mnogobrojnim restoranima.

dum sum specijalitet

Ponuda hrane je izuzetno bogata i raznovrsna, i u principu nije skupa (u zavisnosti od toga gde jedete). Možete, probati sprecijalitete svih svetskih kuhinja, počevši  od kantonskih, sečuanskih, japanskih, francuskih, italijanskih, južnoameričkih i mnogih drugih.

Možete se hraniti na uličnim tezgama, malim barovima i eksluzivnim restoranima. Najpoznatiji specijaliteti su:

 • Dim Sum su mali kuvani obroci u bambusovim korpama, kojih ima više vrsta kao što su:
 • Har Gow – Kozice u testu od pirinčanog brašna.
 • Siu Mai – Mlevena svinjetina, škampi, pomešani sa ikrom od rakova.
 • Seen Juk Guen – Zapečeno pecivo od soje, punjeno povrćem.
 • Gai Jaht – Piletina i šunka obmotane testom od soje, sa ljutim umakom.
 • Lohr Bahk Goh – Pržena repa, sa sušenim kozicama i kineskom salamom.
 • Cheung Fun – Rolnice od pirinčanog testa punjene račićima, svinjetinom ili govedinom, preliveni slatkim umakom od soje.
 • Chiu Chow Fun Gohr – Kuglice punjene orasima, mlevenom svinjetinom i kiselim povrćem.
 • Chin Yeung Laht Jiu – Paprike punjene mlevenom ribom i račićima, poslužene u umaku od graška.
 • Ma Lai Goh – Lagana torta, sa jajima i orasima.
 • Cha Siu je nacionalno jelo. To su pečeni svinjski fileti, premazani medom i začinjeni raznim začinima. Poslužuje se tanko narezan, sa pirinčem i povrćem.
 • Steamed Whole Fish – Barena riba uz dodatak ulja od kikirikija, soja sosa i korijandera.
 • Hainan Chiken – Piletina Hainan se sastoji se od komada kuvane piletine umočene u aromatično ulje sa lukom i đumbirom. Služi se uz pileću supu, povrće i pirinač.
 • Brisket of Beef – Govedina se kuva osam sati sa začinima, šećerom i korom od mandarine. Služi se u zemljanoj posudi uz pirinač ili rezance.
 • Wonton – Ravioli sa svinjetinom kuvani u sosu od škampa, anisa i začina. Služe se sa jajima i supom.
 • Fish Balls – Kuglice pečene mlevene ribe, belog bibera i ostalih začina, služe se sa supom od plodova mora ili od piletine.
 • Moon Cake – Mesečev kolač je pecivo sa raznim sastojcima, lotosom, azuki pasuljem, žumancem, kokosom.
 • Lai Wong Bau – TradicionalnI mekani kineski hlebčić, koji se priprema na pari. Pravi se od mleka, jaja, kokosa i šećera.

U Hong Kongu ima preko 15.000 restorana! Teško je preporučiti najbolje, ali evo ipak nekih restorana koji se nalaze na vrhu liste: One Harbour Road, Wan Chai – kantonska kuhinja, Lung King Heen, Wan Chai – kantonska kuhinja, Amber at Landmark Mandarin Oriental, Central – zapadna kuhinja, L’Atelier Joel Robuchon, Central – francuska kuhinja, Spring Deer Restaurant, Kowloon – najbolja pečena pekinška patka u gradu, The Boat House, Stanley – plodovi mora, Yan Toh Heen at Intercontinental, Kowloon – kantonska kuhinja, Tim Ho Wan, Kowloon – najbolji Dim Sum u gradu, Tenku Ryu Gin, Kowloon – japanska kuhinja.

U distriktu Central ima dosta restorana koji nose prestižne Michelin zvezdice i u njima rade neki od najboljih šefova kuhinje na svetu.

Za najbolje važe sledeći restorani: Lung King Heen at Four Seasons, L’Atelier de Joel Robuchon, Ho Lee Fook, Tim Ho Wan, Pierre at Mandarin Oriental, Caprice at Four Seasons Hotel, Mott 32, Yardbird, Tsui Wah Restaurant, ON Dining Kitchen&Lounge, Yung Kee Restaurant.

U Kowloonu takođe ima puno prestižnih restorana. Ovo su neki od najboljih: Yan Toh Heen at Intercontinental, Spring Deer, Felix at Peninsula Hotel, Tin Lung Heen at the Ritz-Carlton, Nanhai No.1 Restaurant (iSquare Rooftop),Tim Ho Wan Above and Beyond, Temple Spice Crabs, Angelini, Nobu at Intercontinental.

Ovo su najprestižniji i samim tim i najskuplji restorani. Pored njih se po celom gradu nalaze restorani i barovi sa pristupačnijim cenama, sa veoma kvalitetnom ponudom hrane.

Hong Kong shopping – gde kupovati i kako proći što jeftinije?

Sve što poželite da kupite, možete naći u ovom potrošačkom gradu. Nemojte smetnuti sa uma da je Hong Kong drugi najskuplji grad na svetu. Saznajte koji su to još najskuplji gradovi za stanovanje, život i smeštaj na svetu.

soping u Hong Kongu

Možete kupovati na pijacama, bazarima, jeftinim prodavnicama, šoping molovima i u ekskluzivnim prodavnicama gde se prodaju najluksuzniji svetski brendovi.

Prodavci su iskusni, druželjubivi, ljubazni i otvoreni, a u mnogim prodavnicama je dozvoljeno cenkanje (uz obavezan osmeh na licu).  Ovo ne važi za luksuzne prodavnice, ali će vešti prodavci, „samo za vas“ napraviti ponudu dana.

Proizvode iz Azije možete kupovati po povoljnim cenama, dok su proizvodi iz Evrope skuplji.

Najpoznatiji marketi su: Temple Street Night Market, Western Market, Ladies Market, Jardines Bazaar i Jardines Crescent, Cats Street, Jade market, Stenley Market, Bird Garden, Flower Market.

Hong Kong ima jako puno trgovačkih centara i šoping molova sa nizom međunarodnih i lokalnih brendova, kafića, restorana brze hrane i zabave za sve. Ja ću vam navesti neke od najboljih i najpopularnijih šoping molova.

U distriktu Central, to su IFC Mall, Harvey Nichols, The Landmark, Prince’s Arcade. U distriktu Admiralty to je Pacific Place, a u distriktu Wan Chai, LeeTung Avenue. U distriktu Causeway Bay to su Times Square, Windsor House, Hysan Place, SOGO i Causeway Bay Shopping District. U Kowloon-u to su Harbour City, Joyce, Rise Commercial Building, The Penisula Hotel Arcade i drugi.

Jedna od glavnih šoping ulica u Kowloon-u je Nathan Road, koju još zovu Golden Mile (zlatna milja). U ovoj ulici ćete pronaći šta god poželite. Jedino što vam je potrebno za obilazak ovih rajeva za kupovinu su vreme i novac, a sve ostalo što poželite, ovde ćete pronaći.

Gde je najbolji noćni život u Hong Kongu i koji su najpoznatiji klubovi i barovi?

Noćni život Hong Konga, je izuzetno bogat i raznovrstan. Kvartovi Lan Kwai Fong i Soho su najistaknutija trendovska mesta noćnog provoda u distriktu Central.

Hong Kong noću

Kvart Lan Kwai Fong je poznati bučni lavirint restorana, barova i noćnih klubova. Sofisticirani kvart Soho nudi širok spektar vrhunskih internacionalnih restorana i veliki broj šik barova, u koje dolaze oni koji žele da budu viđeni.

Najpoznatiji barovi u distriktu Central su Sevva Rooftop Bar, Volar, Ce La Vi, Lily & Bloom, Dragon-i Club, DiVino, Play Club, Bloop Shisha Lounge, Geronimos Shot Bar, Honi Honi Tiki Cocktail Lounge.

Causeway Bay distrikt je mirniji i više je za opušteno druženje sa prijateljima, uz koktele, vino ili pivo. Najpoznatiji barovi su Mamoz, Hooray Bar, Dickens Bar, Club @28 at CrownePlaza, Inn Side Out, Ruggers, Brecht’s Circle, Adonis Bar, Banker Bar and Lounge.

Rooftop Bars, u prevodu barovi sa terasom, nalaze se na poslednjim spratovima visokih solitera. Ovo je jedan od najboljih načina da provedete veče, da uživate u jedinstvenom pogledu na grad, i uživate u vašem piću ili večeri,  na vetru koji raslađuje.

Ono što će vas verovatno zagrejati, su visoke cene, jer su ovo elitna mesta, gde rade najbolji, kuvari, somelijei i koktel majstori. Bez obzira na cene, ova mesta su dobro posećena i popularna.

Pre odlaska se preporučuje da rezervišete vaše mesto, a za sve ostalo će se pobrinuti vrhunski majstori svog zanata.

Neki od najpoznatijih barova ovog tipa su: Aqua Spirit – Tsim Sha Tsui, Eyebar – Kowloon; Sevva Rooftop Bar – Central, Ce La Vi – Central, Wooloomooloo Steakhouse i Bar Wan Chai – Wan Chai, Ozone at Ritz-Carlton (na 118 spratu), Two Seventy Degrees – Causeway Bay, Felix Peninsula Hotel, Sugar East Hotel i drugi.

Koji su najbolji noćni klubovi?

Hong Kong ima veoma bogatu i raznovrsnu ponudu noćnih klubova, sa svim muzičkim pravcima i za svaku klijentelu. Ovo su najpopularniji noćni klubovi: Legendarni Volar – Central, fensi i trendi Play Club – Central, luksuzni i elitni Dragon-i – Central, jednostavni i pristupačni XXX Gallery – West Sai Wan, kul i opušteni Drop – Central, glamurozni Magnum za mlađe – Central, i ostali.

Znamenitosti u okolini Hong Konga koje vredi posetiti

Stanley –  savršeno mesto za odmor

Stenli je bilo staro ribarsko selo i pre dolaska Britanaca. Nalazi se na južnom kraju ostrva Hong Kong i udaljen je 20-ak kilometara od distrikta Central.

Stanley grad

Nekada riblja pijaca, a danas poznato mesto za odmor i kupovinu. Obavezno posetite Stanley Market. Naići ćete na zanimljive male prodavnice koje prodaju svilu, sportsku odeću, umetnine, kineski nakit i suvenire.

Posle obilaska, možete otići u neki od mnogobrojnih restorana, koji su poznati po odličnoj hrani ili se okupati na Stanley plaži.

Aberdeen – gradić koji vole holivudske zvezde

Aberdin je mali gradić sa 60.000 stanovnika, koji se nalazi na južnoj obali ostrva Hong Kong. Ribolov je glavna industrija u Aberdinu, zajedno sa brodogradnjom.

Aberdeen grad

Za turiste glavna atrakcija je luka, njena jutarnja riblja pijaca I restorani na vodi. Najpoznatiji plutajući restorani su Jumbo Floating Restaurant i Tai Pak Floating Restaurant, koji zajedno čine Jumbo Kingdom.

Ovde su snimani mnogi poznati filmovi, a ove restorane su posetile mnoge svetske i holivudske zvezde, Yul Brynner, Elizabeth Taylor, John Wayne, Tom Cruise, Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet i mnogi drugi.

Sa obe strane luke postoje šetališta. Možete se provozati kroz luku Sampan brodićima. Cena za 30 minuta vožnje iznosi oko 6 US dolara, u zavisnosti za koliko se cenkanjem dogovorite.

Cheung Chau Island – najbolja mediteranska kuhinja

Ovo je jedno od najlepših ostrva Hong Konga, na kome se nalazi ribarsko selo, prelepe peščane plaže (najbolja jeTung Wan Beach), sa izuzetnom i jeftinom gastronomskom ponudom morskih i lokalnih specijaliteta.

Pogledajte istorijske znamenitosti, kao što su hram Pak Tai Temple i pećina Cheung Po Tsai. Prošetajte se malim ulicama i šopingujte u prodavcima mode, nakita i suvenira. Možete iznajmiti i biciklu i provozati se po ostrvu.

Restorani imaju izuzetnu ponudu jela od morskih plodova, i veliki broj turista dolazi ovde zbog hrane. Probajte mnogobrojne specijalitete, kao na primer: ribu sa đumbirom i lukom, pržene školjke sa čilijem, lignje, barene kozice, ali i slatku i kiselu svinjetinu.

Big Buddha i Po Lin manastir – centar budizma

Poznat i kao Veliki Buda, predstavlja veliku bronzanu statuu bude Buddha Shakyamuni, visine 34 metara, težine 250 tona, koja je završena 1993. godine.

statua bude

Nalazi se na Ngong Pingu, na ostrvu Lantau. Statua se nalazi u blizini Po Lin manastira i simbolizuje harmoničan odnos između čoveka i prirode, ljudi i vere, i privlači hodočasnike iz cele Azije.

Manastir je u početku bio mali hram koga su izgradila tri budistička monaha 1924. godine. Ovaj kompleks predstavlja glavni centar budizma u Hong Kongu, i veoma je popularna turistička atrakcija.

Ukoliko možete popnite se 268 stepenika na vrh i uživajte u lepom pogledu. Atrakciju predstavlja i žičara Ngong Ping 360, koja za 25 minuta prelazi rastojanje od oko 6 kilometara, od Tung Chung do Po Lina, i pruža jedinstven pogled i doživljaj.

Hong Kong Disneyland – zabava za najmlađe

Nalazi se na ostrvu Lantau i je otvoren u septembru 2005. godine.

Park obuhvata 7 tematskih celina: Adventureland, Grizzly Gulch, Mystic Point, Toy Story Land, Fantasyland, Tomorrow land i Main Street, U.S.A.

Posetioci se mogu družiti sa starim i novim Diznijevim likovima i uživati u mnogobrojnim atrakcijama.

Macau – mesto kazina, luksuza i turizma

Makao koga zovu „Vegas iz Kine“, nalazi se oko 65 kilometara jugozapadno od Hong Konga. Sastoji se od poluostrva, i ostrva Taipa i Coloane.

Makao grad

Makao je kao i Hong Kong posebna  upravna regije Narodne Republike Kine. Veoma je gusto naseljen, i u njemu živi preko 500.000 stanovnika. Najpoznatiji je po po svojim kazinima, luksuznim hotelima i turizmu, ali i po tekstilnoj i elektronskoj industriji, i bankarstvu.

Makaom je upravljao Portugal od sredine XVI veka pa sve do 1999. godine, kada je nadležnost preneta Kini. Na veoma lep način su spojeni kineska i portugalska kultura i arhitektura, kao i najsavremeniji trendovi u arhitekturi.

U Makao osim avionom, možete doći brodom iz Hong Konga. Cene su veće u večernjim časovima, kao vikendom i praznicima. Brodovi polaze sa terminala Tsim Sha Tsui i terminala na ostrvu Hong Kong koji je blizini Star Ferri, IFC Mall.

Cena je oko 20 US dolara u jednom pravcu. Na terminalima u Makau vas dočekuju  privatni autobusi od najvećih kazina, koji vas besplatno prevoze do svojih izuzetnih kockarskih salona.

Osim kockanja i zabave, u Makau se može videti dosta toga iz kolonijalnog perioda. Centar grada se nalazi na zaštićenoj listi Unesco kulturne baštine. Tvrđava koja je izgrađena 1627. godine i Muzej Makao, su najbolje mesto da se upoznate sa istorijom Makaa.  

Treba posetiti ulicu San Ma Lo, trg Senado Square, i ostatke katedrale St. Paul’s Cathedral, zgradu Leal Senado Building i St. Dominic’s.

Poštovani čitaoci, ovo bi bile neke od osnovnih informacija o Hong Kongu. Ja sam vam dao smernice na osnovu ličnog iskustva iz obilaska Hong Konga, a na vama je da posetu ovom kosmopolitskom gradu prilagodite ličnim afinitetima i interesovanjima.

Ono u šta sam ubeđen, je da će svako pronaći sebe u ovom izvrsnom gradu. Kao što je savremeni putopisac Pico Iyer’s napisao, san o Menhetnu (Njujorku) se rađa ovde, na obalama Južnog kineskog mora.

Autor: Srbo Jovanović | Objavljeno: 22.12.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.