Hotel u kom spavate u dve države istovremeno?

Da li ste ikada čuli za hotel u kom noćenje znači da ćete praktično spavati u dve države istovremeno? Da, takav hotel zaista postoji. Ovo je priča o hotelu koji se nalazi na granici između Francuske i Švajcarske u gradu La Cure se zove Arbez Hotel.

 

Dok spavate u hotelu Arbez, imate priliku da doživite neuobičajeno hotelsko iskustvo, jer jedan deo tela može biti pozicioniran u Francuskoj, dok će drugi deo tela biti zvanično u Švajcarskoj. Naravno, možete i odabrati u kojoj biste zemlji pre želeli da spavate, pošto postoje i odvojene sobe prema državi „u kojoj boravite“.

Nemojte misliti da je u pitanju neki luksuzni hotel koji je sa namerom izgrađen na ovakav način. U pitanju je hotel sa dve zvezdice koji se mirovnim prekrajanjem granica pre 154. godine, zatekao na mestu gde se danas prostire granica Francuske i Švajcarske u gradiću La Cure. Doduše, hotel se nije našao na granici slučajno.

Nakon potpisanog mirovnog ugovora o novoj granici između dve države, a pre stupanja na snagu zvanične granice, domišljati švajcarski biznismen XIX veka se dosetio da izgradi bar i prodavnicu baš na tom mestu, kako bi stvorio potpuno neočekivani užitak kupovine i novu atrakciju. Tek nakon pedesetak godina, ova zgradica na granici dve države postaje hotel kada ju je otkupio Jozef Arbez.

Ovo nije hotel u koji ćete se uputiti radi luksuza ili velikog broja hotelskih zvezdica, već radi potpuno drugačijeg i nesvakidašnjeg užitka. Naravno to ne znači da hotel izgleda loše. Naprotiv, dve zvezdice su iskorištene do maksimuma a topli ambijent hotela poziva posetioce da mu se vrate.

Hotel svoj 100. rođendan slavi za 5 godina, pa ne sumnjamo da će biti organizovan neki simpatični ugođaj u tom duhu. Javite nam svoje utiske.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.