Igumenica – plaže, atrakcije i korisne informacije

Igumenica se nalazi u Jonskoj regiji Grčke, koja obiluje bujnim mediteranskim rastinjem i obuhvata oblasti Tesprotiu i Preveze. Igumenica je jedno od najpoznatijih letovališta na Jonskoj obali, kako zbog svojih prirodnih lepota, tako i zbog široke ponude sadržaja za turiste.

pogled na more u Igumenici

U nastavku teksta predstavićemo Vam ovaj primorski grčki grad, njegove najlepše plaže i najveće atrakcije. Saznajte zašto je Igumenica veoma važna luka u Grčkoj i čest izbor za letovanje turista iz celog sveta.

Opšte informacije o Igumenici

Igumenica se nalazi u severozapadnoj Grčkoj i izlazi na Jonsko more. To je primorski i lučki grad. Antičko ime grada je bilo Titani

Danas je Igumenica glavni grad prefekture Tesprotije. Grad je smešten u manjem zalivu, a sa istoka Igumenicu zatvaraju planine.

Ovaj grad ima oko 15 000 stanovnika i pokriva površinu od 80808 hektara. U Igumenici ima puno kiše za grčke prilike, ali prosečna temperatura tokom leta iznosi oko 28 stepeni.

Igumenica je važna i glavna luka za mnoge turiste i autoprevoznike koji dolaze u Grčku iz zapadne Evrope. Promet ovog grada se znatno pojačao izgradnjom 670 km dugog autoputa Egnatia Odos koja spaja gradove severne Grčke.

Kratki osvrt na istoriju Igumenice

U Antičko vreme Igumenica je bila poznata kao grad Titani i predstavljala je jedan od najvažnijih gradova Kraljevstva Tesprotija. Dužina njegovih gradskih zidina iznosila je 2400 metara. To je bio grad sa četvoro gradskih vrata.

Titani je takođe bio i sedište susreta Epirskog saveza. Imao je lep polukružni toranj, manje pozorište, kule i kapije.

Grad je razoren za vreme Rimske republike 167. godine pre nove ere. Kasnije postaje deo rimskog carstva.

Za vreme vladavine otomanskog carstva, Igumenica je bila mala palanka i njeno stanovništvo su činili Grci, Turci i Albanci (Čami). Za vreme Drugog svetskog rata ovaj grad je bio prva linija fronta za napade Kraljevine Italije na Grčku.

Nakon Drugog svetskog rata iz Igumenice su proterani ili su se iselili svi muslimanski Čami i Turci, tako da je danas Igumenica potpuno grčki grad

brod plovi u Igumenici

Igumenica putovanje – korisne informacije 

Udaljenost Beograd – Igumenica automobilom iznosi oko 929 km, potrebno je oko 9h vožnje ili 15 sati vožnje autobusom. Udaljenost između Beograda i Igumenice avionom iznosi oko 588 km. Treba napomenuti da se putovanje odvija novosagrađenom trasom “Ignatia” i kraći je za pet sati u odnosu na stari put.

Igumenica je udaljena 480 km od Atine i 470 km od Soluna. Trajektom, Igumenica – Paksos, Krf i Patra može se putovati do italijanskih luka kao što su Bari, Brindizi, Venecija i Ankona

Velepni brodovi non-stop cirkulišu put Pireja i italijanskog Barija i na taj način povezuju Grčku sa Italijom. Osim u vreme popodnevne pauze kada Grci ne rade (od 14 do 17 sati), tada na ulicama ovog bajkovitog grada sve vrvi od starosedelaca.

Treba napomenuti za sve ljubitelje šopinga da je ovaj grad je takođe i trgovački centar sa brojnim prodavnicama raspoređenim u tri nivoa. U prvom nivou, odma uz obalu, nalaze se restorani, turističke agencije i prodavnice suvenira

Drugi nivo je vezan za šetalište, dok se treći nivo nalazi na najprometnijoj ulici. Radnje u tom delu ulice uglavnom imaju bredniranu garderobu, obuću i nakit.

U Igumenici postoji dosta hotelskih kao i privatnih smeštaja. Neki od najpoznatijih hotela su: Regina Mare Hotel Club, zatim Angelika Pallas Hotel, mali hotel koji se nalazi u blizini luke, Perdika Resort Hotel i mnogi drugi.

Među turistima se posebno izdvaja Regina Mare Hotel Club. Okružen je prelepim prirodnim pejzažem i smešten na uzvišenju, tako da nudi panormski pogled na more i šume. Predstavlja idealno mesto za nezaboravan porodični odmor.

Cene su pristupačne i slične kao u Beogradu. Valuta je evro.

Igumenica plaže – savršene za letnji odmor

Igumenica poseduje gradsku plažu koja je udaljena 4 km od luke. Plaža je čista i lepo uređena, a voda topla i kristalno jasna.

Igumenica je grad kombinacije planine i mora, velike plaže Tol i Makrigialos čija dužina iznosi 7 km kristalno čiste vode, koja opčinjava posetioce i idealno je mesto za turiste.

Makrigialos plaža je peščana i uža, sa postepenom dubinom. Plaža je lepo uređena sa ležaljkama i suncobranima. Ležaljke i suncobrane dobijate besplatno uz poručeno piće, a naravno postoji i deo za sopstvene rekvizite.

Duž plaže nalazi se šetalište, kafići, restorani i taverne. Takođe, na šetalištu pored mora nalazi se mnoštvo kafića i restorana. Neki od najpoznatijih restorana sa najukusnijom hranom u ovom gradu su: Amvrosia, Alekos, Lithos, Cone pizzeria, Timos Taverna i ostali

Igumenica – atrakcije grada 

Ukoliko Vam preostane slobodnog vremena predlažemo Vam da posetite drevni grad Doljane, koji se nalazi nedaleko od Igumenice. Ovaj grad je idealan za sve zaljubljenike u helensku istoriju. Ovde se mogu videti arheološke iskopine koje datiraju iz IV veka pre nove ere

Jedan od saveta pri poseti ovom gradu jeste da pazite gde stajete jer se gotovo preko celog brda nalaze grobovi.

Sa vrha brda nadomak reke Kalamas, vidi se letnja pozornica koje se i danas koristi. Na samo 20 km od Doljana možete posetiti i manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Ranije u njemu je boravilo preko 300 sveštenih lica, dok ih danas ima samo troje. Izgradnji ovog manastira pomogli su i Srbi.

Mnogi turisti koji su posetili ovaj predivni grad imaju samo reči hvale. Posetite grad Igumenicu i budite sigurni da ćete uživati u kristalnom čistom moru, palmama, živopisnim cvetovima, savršenim klimatskim uslovima kao i mediteranskim rastinjem i četinarima na obodima planinskih masiva. Sasvim sigurno sve ovo na posetioce deluje opijajuće… jednostavno rečeno Igumenica – raj na zemlji! Putujte Sigurno!

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 02.06.2020. | Modifikovano: 02.06.2020.