Impozantne građevine Evrope koje morate posetiti

Istoriju nastanka današnjeg društva ovekovečile su brojne impozantne građevine i arhitekturna zdanja koji krase evropske države. Sve te impozantne građevine u Evropi imaju određenu priču, koja posmatrača vraća u daleku prošlost. Nekada su to prelepi evropski mostovi, nekada zgrade parlamenata a nekada dvorčevi poznatih evropskih dinastija.

Na milione turista svake godine posećuje Krivi toranj u Pizi, muzej Luvr u Parizu i brojne druge objekte kako bi se uverili u njihovu veličanstvenost i sa sobom poneli nezaboravne trenutke sa putovanja. Pogledajte koji su to svetski popularne građevine koje se nalaze u Evropi, a koje bi zaista trebalo da posetite.

Zimski dvorac, Sankt Petersburg (Rusija)

Zimski dvorac u Sankt Petersburgu je nekada je bio službena rezidencija ruskih imperatora u periodu od 1732. do 1917. godine. Predstavlja jedan od najbitnijih predstavnika baroknog arhitektonskog stila. Ovaj dvorac građen je od 1754. do 1762. godine prema projektu Bartolomea Rastrelija. Nalazi se između Dvorskog trga i Dvorskog nasipa. Građen je u obliku kvadrata sa unutrašnjim dvorištem i fasadama, koje su okrenute prema reci Nevi Ovaj dvorac poseduje 1.057 soba.

Njegova glavna fasada duga je 150 m i visoka 30 m. U prizemlju se nalaze činovničke prostorije, galerije i sale. Na prvom spratu nalaze se glavne prostorije i apartmani pripadnika carske porodice. Na drugom spratu su apartmani dvorana i funkcionera. Najpoznatije prostorije u dvorcu su Rafaelov hodnik, Malačnikova soba u kojoj stoji ogroman zlatni sat ukrašen dijamantima, Malahitna dvorana, Zlatna soba Aleksandra II, Prestona dvorana, Dvorana za balove.

Akropolj, Atina (Grčka)

Akropolj u prevodu označava grad na brdu. On je samo jedan od staro grčkih akropolja, ali najpoznatiji o kom sada govorimo se nalazi u Atini i predstavlja antičko svetilište, koje je posvećeno boginji Atini u dolini Atike. Akropolj u Atini je nezaobilazna stanica u obilasku AtineVisina svetilišta iznosi 150m dok njegov vrh u vidu platforme dostiže dimenzije od 300 ha 150 m. Akropolj je nastao u doba neolita između 3000. i 4000. godina p.n.e., a najznačajnije građevine, od kojih nije preostalo mnogo, izgrađene su u 13. veku p.n.e. Kao svetilište, formiran je oko 8. veka p.n., kada je razvijen kult poštovanja boginje Atine. Prvi hramovi su izgrađeni su u 6. veku p.n.e.

Ovaj kompleks je imao različite svrhe u svojoj istoriji. Na prvom mestu, imao je stambenu funkciju tokom neolita kao i mesto za obrede. Već tokom 8. veka p.n.e., postao je svetilište. Glavne građevine su Partenon, Erehteon, hram Atine Nike i Propileja. Danas se Akropolj smatra jednim od najpoznatijih muzeja na otvorenom. Jugoistočno od Akropolja, nalazi se muzej, u kom su smešteni arheološki eksponati kao što su skuplture, reljefi i drugi objekti, koji se nalaze u ukupno 9 soba. Ukoliko se odlučite za posetu Akropolju, važno je da znate da je njegovo radno vreme od 08:00 do 19:30 časova. U njegovoj blizini, nalaze se Sintagma trg, Hadrijanova biblioteka, Hefestov hram i dr.

Kraljevska palata u Kazerti (Italija)

Kraljevska palata je izgrađena u gradu Kazerta za potrebe burbonskih kraljeva Napulja. Ovo je najveća izgrađena palata u Evropi tokom 18. veka. Sa izgradnjom se započelo 1752. godine za Karla Trećeg Napuljskog nalik na Versajsku palatu. Ova palata je trebala da predstavlja administrativnu prestonicu Napuljskog kraljevstva i da služi kao štit dvora sa mora. Palata je sačinjena od kancelarija vlade, državne biblioteke, pozorišta i dr. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Atraktivnost palate ogleda se u vezi između palate i njenog okruženja, koje čine park i vrtovi kao i prostrana šuma sa lovačkim ložama i fabrika svile.

Sagrada familija, Barselona (Španija)

La Sagrada Familila ili Sveta porodica je zapravo crkva, koja se nalazi u Barseloni i predstavlja arhitektnosko delo Antonija Gaudija. Zapravo to je rimokatolička  bazilika, koja je izgrađena u gotskom stilu. Gaudi je radio na ovom projektu radio punih 40 godina pri čemu je poslednjih 15 godina u potpunosti posvetio izgradnji bazilike, koja ni do danas nije izgrađena u potpunosti. Godišnje je poseti oko 2 miliona turista i jedna je od najposećenijih atrakcija u Španiji. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

Dvorac Pena, Sintra (Portugal)

Pena je najstarija sagrađena palata evropskog romantizma. Smatra se nacionalnom palatom i predstavlja jednu od najšarenijih zgrada, koja je obojena pretežno u žuto i crveno sa zidovima i kupolama. Ova zgrada potiče iz 1840. godine. Ideja za gradnju potekla je od muža Marije II, Ferninada od Saksa Koburga, koji je unajmio pruskog arhitektu da dizajnira rezidenciju na uzviženju. Danas predstavlja muzej, a vrlo često se koristi u državne i kulturne svrhe.

Luvr, Pariz (Francuska)

Opšte je poznato da Luvr predstavlja gotovo najpoznatiji muzej na svetu. Smešten je na desnoj obali Sene u Parizu. Muzej je otvoren 1973. godine kada se u njemu nalazilo nešto više od 500 slika. Danas se u Luvru nalazi oko 380.000 predmeta na prostoru od 60.600 m². Svakako je i najposećeniji muzej, koji na dnevnom nivou poseti oko 15.000 ljudi. Ako posetite Luvrs, koji je otvoren radnim danima, videćete misteriozan osmehLeonardove Mona Lize.

Vestminsterska palata, Vestminster (London)

Nalazi se na obali Temze. Sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. U njoj se održava gornji dom, odnosno Dom lordova i donji dom, Dom komuna. London spada u najposećenije i najfascinantnije gradove Evrope, i vredi poći u detaljan obilazak Londona, ali ovo je barem jedan korak ka upoznavanju „svetske prestonice“.

Alhambra, Granada (Španija)

Alhambra ili crvena tvrđava je dovrac mavarskih vladara u Granadi. Izgrađena je tokom 13. i 14. veka na brdskoj zaravni u jugoistočnom delu grada Granade. Danas predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija Španije. Ovo je jedini dvorac iz doba mavarskih vladara, koji je očuvan. Od 1984. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Okružena je vrtovima i prelepom prirodom.

Do sada smo već govorili o tome koji su poznati zabavni parkovi Evrope, mostovi kao i top destinacije za 2016., a ovaj tekst je zapravo pokušaj da vam samo malo zagolicamo maštu i pokrenemo vas da razmišljate o poseti nekog od ovih građevina, koje su zaista vredne pažnje. Njihova istorija, složenost gradnje, prelepo prirodno okruženje su neki od razloga zašto baš tu treba zabeležiti fotografiju kao uspomenu sa putovanja kroz Evropu.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.