Individualno i grupno putovanje – prednosti i nedostaci

U katalozima turističkih agencija često možete da vidite aranžman koji koji vam se jako dopada, ali vam ne odgovaraju datumi polaska ili biste, na primer, želeli manji broj dana da budete na destinaciji. Takođe, jedna od čestih situacija je da ste možda pronašli savršeni aranžman za putovanje, ali je cena bila previsoka jer je u pitanju individualno putovanje.  Napravićemo razliku između individualnih i grupnih aranžmana i predstaviti vam prednosti i nedostatke oba tipa putovanja.

Razlika između individualnih i grupnih putovanja

Grupni aranžmani predstavljaju ponudu koja je kreirana za veći broj putnika. Datumi odvijanja putovanja su fiksni, smeštaj je zakupljen mesecima unapred i cena je kreirana u skladu sa minimalnim brojem putnika. Grupni aranžmani mogu biti realizovani kao kružne ture ili organizovan odmor. Individualni aranžmani su u potpunosti kreirani u skladu sa željama putnika.

Grupno putovanje – kružne ture

Kružne ture predstavljaju obilazak više destinacija sa vodičem, smeštaj u ugovorenim hotelima sa već utvrđenom uslugom, organizovan prevoz i veći broj putnika. Na primer, odlazak na kružnu turu do Italije-Španije-Francuske. Svaki dan je organizovan, putuje se iz države u državu, iz grada u grad, uz prisustvo vodiča koji vam pruža sve potrebne informacije i brine o vama kako bi sve proteklo u najboljem redu. U kružne ture ubrajaju se i grupni novogodišnji aranžmani i obilasci evropskih gradova. Program je sadržajan i ispunjen tokom celog putovanja, ali putnici uvek imaju i malo slobodnog vremena na destinaciji koje mogu da iskoriste onako kako oni žele.

Grupno putovanje – organizovan odmor

Organizovan odmor predstavlja odlazak do destinacije zakupljenim prevoznim sredstvom, doček predstavnika agencije na destinaciji i ostatak svog putovanja provodite uživajući u mestu koje posetite. Primer jednog organizovanog putovanja je letovanje, gde agencija zakupi čarter let ili autobus, zatim putnike na destinaciji sačeka vodič koji održi jedan info sastanak, ponudi izlete i realizuje iste (ukoliko se odlučite da idete) i u povratku ih otprati do vašeg aviona/autobusa.

Prednost grupnih putovanja je veći broj ljudi koji ide na putovanje; uvek imate vodiča, tako da ne morate da brinete oko snalaženja na destinaciji; jezička barijera ne predstavlja problem; aranžman je uvek povoljniji kada se ponuda kreira za grupu.

Nedostatak grupnih aranžmana je ograničenost slobodnog vremena, jer ne možete da ispunite vreme kako vama odgovara, već se morate držati programa i plana puta; smeštaj se realizuje  u već definisanim hotelima i nemate mogućnost izbora smeštaja; datumi polaska su fiksni.

Individualno putovanje

Putnik bira gde želi da ide, koliko dana želi da ostane na destinaciji, koji datumi mu odgovaraju za realizaciju aranžmana i da odredi budžet predviđen za kreiranje ponude. U tom trenutku agencije se trude da prema zahtevima putnika kreiraju aranžman po njegovoj želji. Putnici na samoj destinaciji nemaju vodiča i svoje vreme kreiraju kako oni žele. Primer ovakvog putovanja je najčešće odlazak na neku daleku destinaciju, kao što su Kuba, Maldivi, Bali, itd.

Prednost individualnih aranžmana je mogućnost odabira datuma putovanja; kreiranje itinerera po vašoj zelji; bukiranje određenih hotela u skladu sa zahtevima putnika; odlučivanje o vrsti usluge na destinaciji; obezbeđivanje transfera.

Nedostatak individualnih aranžmana je visoka cena aranžmana (posebno ukoliko putnik želi da ide za vreme praznika, Nove godine, Božića, itd); na destinaciji putnici nemaju vodiča, tako da je potrebno da se sami upoznaju sa gradom u koji odlaze; jezička barijera – putnici imaju strah kada je jezik u pitanju i da li će se snaći na destinaciji; strah od samostalnog putovanja (bez grupe).

Svi imamo različite želje kada su putovanja u pitanju, ali ono što je zajedničko za sve je želja za upoznavanje novih destinacija i susretanje sa različitim kulturama. Ukoliko ste avanturista i volite da istražujete nove destinacije onda je individualno putovanje kao stvoreno za vas. Ako se plašite da krenete sami u avanturu, grupno putovanje može apsolutno ispuniti vaša očekivanja.
Istražite ponude agencija na sajtu PutujSigurno i pronađite vaše putovanje iz snova.

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.