Iskustva rada u modernom radnom okuženju – Playerhunter iskustva

Verujemo da je mnogima od vas ideja da radite od kuće ili remote,  sinula bar jednom u životu, uzevši u obzir sve benefite takvog načina rada, al’ s druge strane i sve potencijalne mane. Privlačnost ovakvog rada definitivno leži u činjenici što zapravo ne morate fizički da se pojavljujete u kancelariji da biste odradili svoj posao, što naravno ima velikih prednosti, ali i nedostataka, i sve to u skladu sa poslom koji obavljate.

Zamislite da putujete i radite. Ili radite od kuće. Jeste li pomišljali na tako nešto? Da li vas privlači ta ideja? Verovatno neke od vas da, budući da vam daje tu slobodu da budete bilo gde na svetu, a opet da radite, zarađujete i jedino što vam je pritom zaista neophodno je stabilna internet konekcija.

Međutim, budući da remote rad nije isto što i fleksibilno radno vreme, da li je onda rad od kuće ili na putovanju legitimna opcija, ili je više mit i teško ostvariva želja na tražištu rada, tj. da li je moguće raditi i putovati u isto vreme? To je upravo pitanje na koje u ovom tekstu želimo da odgovorimo.

Remote rad – koje su prednosti, ali zbog čega da se ne zalećete?

Slažemo se da remote rad predstavlja raj za mnoge koje ne žele da se obavežu na fiksno radno vreme, i što je još važnije, fiksno radno mesto, i da ovakav način rada ima bezbroj prednosti, međutim, treba naglasiti da nije za svakoga i da se neće svi pokazati kao uspešni čak i kad misle da je ovakav način rada upravo ono što im treba. Zašto je to tako?

Pre svega, remote opcija rada je nastala kao odgovor na dominantno i skoro nasušno prisustvo tehnologije u našim životima, zahvaljujući čemu je i nastala prelepa mogućnost da radite od kuće, ili bilo kog drugog mesta na svetu, samo zahvaljujući tome što imate kompjuter.

Ono što će vam se definitivno svideti je fleksibilnost koju ovakav način rada pruža, ali ono što ćete definitivno morati da posedujete (ili da steknete, ako već želite da radite remote) jesu organizacione veštine (pre svega mislimo na organizaciju vašeg posla, zadataka koje obavljate i onoga što se generalno očekuje od vaše pozicije), i komunikacione veštine, koje su možda čak i presudne.

Ako radite remote, a niste u stanju da iskomunicarate sa timom ili nadređenima o eventualnoj promeni plana, toku rada ili nepredviđenim okolnostima/upadima tokom posla, onda remote rad nije za vas. Naravno, da ne shvatite pogrešno, ne govorimo o freelance radu, koji takođe uključuje fleksibilno radno vreme i mesto, već opciji kada radite za kompaniju na poziciji koja vam omogućava sve to, pri čemu radite vrstu posla koji ne zahteva vaše prisustvo u bazi. Znači, vi niste nezavisni “preduzimač”, već zaposleni “na daljinu”.

Dakle, organizacija i komunkacija su ključne, i zahvaljujući njima možete da dokažete poslodavcima da ovako zapravo možete da radite, da ste nezavisni i da ste u stanju da donosite važne odluke (nikako naprečac, ali definitivno pod pritiskom), ili pak da nedostatkom discipline da dokažete sebi da ovo nije za vas i nastavite dalje.

Devojka radi od kuce

Startup kompanije – Meka za sve koji žele da se oprobaju u drugačijem radnom okruženju

Ako ste prošli vatreno krštenje, i nakon inicijalnog šoka dokazali i sebi i poslodavcima da ste dovoljno disciplinovani, organizovani, i da ste u stanju da se snađete i upravljate svojim zadacima, ma koliko to nekad bilo naporno ili stresno (a pogotovo zato što ste u tome fizički sami, bez obzira na online komunikaciju), evo onda gde možete da se nadate ovakvoj poziciji.

Startup kompanije. Kratko i jasno, prosto i jednostavno. Naravno, ne radi se o tome da ova vrsta kompanija ima neke posebne “moći” pa je u stanju to da vam omogući, nego jednostavno o tome da je većina njih, ako ne sve, svoje poslovanje bazirala na nekom novom tehnološkom rešenju, programu, društvenoj mreži, i tome slično, pa je sasvim realno da će vam glavno sredstvo za rad biti vaš lap top, i da ćete moći da radite od kuće, ili bilo odakle.

Startup iskustva rada sama po sebi su takva da je fleksibilno radno vreme jedan od većih benefita, a pored toga i mogućnost remote rada, jer se na taj način osobi pruža prilika dadoprinosi kompaniji svojim radom, ali uz beneficije fleksibilnog radnog vremena i mesta, naročito ako postoje legitimni razlozi da pojedinac zaista ne može da ispoštuje fiksne uslove, ili prosto njegova pozicija u okviru kompanije zahteva česta putovanja ili odsustva.

Da bi vam zaista dočarali kako remote rad zaista funkcioniše, spremili smo iskustva rada iz kompanije Playerhunter, kako biste na realnom primeru stekli utisak kako remote opcija funkcioniše.

Playerhunter – iskustva i prednosti rada u austrijskom startup-u

Za početak, Playehunter predstavlja globalnu startup kompaniju koja je nedavno otvorila kancelarije u Beogradu i Novom Sadu, zbog čega je i raspisala konkurs za poziciju u okviru web development odeljenja, budući da se ovaj startup kompanija može pohvaliti radom na razvoju potpuno nove društvene mreže koja radi na povezivanju fudbalera i ostalih profesionalaca iz sveta fudbala.

Njihovi zaposleni, koji između ostalog imaju opciju da rade remote su probali da nam dočaraju kakvo je njihovo iskustvo po pitanju takvog načina rada, pa evo šta nam je rekla devojka zaposlena u Playerhunter-u:

Prilika koju sam dobila u Playerhunter-u je zaista bila probojna tačka za mene po pitanju karijere. Jedan od razloga je svakako to što sam postala još bolja u poslu koji obavljam, ali još više zbog toga što mi je kompanija omogućila da radim remote, jer  je priroda mog posla takva da zahteva čestu integraciju sa timovima iz drugih zemalja, a samim tim i da budem u toku i sa svojim radnim zadacima.

Ovo mi je između ostalog omogućilo da steknem nove i razvijem postojeće veštine po pitanju rada na daljinu, koji se nikako ne sme uzimati olako. Na osnovu dosadašnjeg iskustva smatram da je remote opcija bila pravi izbor za mene, i presrećna sam što je uopšte postojala, jer meni ovaj način rada definitivno odgovara, pri čemu smatram  da sam na taj način dosegla svoj potencijal kad je u pitanju moj posao. “

Treba naglasiti da Playerhunter, između ostalog, predstavlja ideju koja je odjeknula širom sveta, o čemu svedoče i saradnje sa brojnim poznatim licima fudbala kao što su Andrej Ševčenko, Josi Benajun ili Luis Figo, kao i podrška fudbalskog kluba Rapid i GLS-a sa kojim su ugovore potpisali Fabio Kanavaro i Alesandro Del Piero. Uz to i brojna međunarodna i domaća priznanja kao što je nagrada Ekapija portala: Aurea 2018 za tržišni potencijal dovoljno govore u prilog inovativnosti Playerhuntera i koliko je ona važna na današnjem tržištu rada.

Naravno, startup kompanije nisu jedine koje su u mogućnosti da vam pruže mogućnost da radite remote, ali definitivno predstavljaju okruženje gde je ta opcija najrealniji scenario, naročito ako se, poput upravo Playerhuntera, sedište kompanije nalazi u Austriji, i kada se potreba za integracijom celog tima javlja dovoljno često da ste primorani da radite remote, čak iako to nije bila vaša prvobitna želja.

Ono što je verovatno najveći benefit, koji proizilazi iz ovakvog načina rada, jeste što ćete steći neverovatno korisne veštine, pre svega u pogledu organizacije i multitaskinga, i što je najbitnije, naučiće te da vreme i mesto sa kog radite prilagodite sebi i svom poslu, a ne obrnuto. Samim tim, ovi parametri vam neće diktirati fokus i koncentraciju, a vi ćete biti u stanju da obavljate svoj posao jednako dobro sa bilo kog mesta na svetu.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 19.12.2018. | Modifikovano: 17.04.2019.