Kako provesti aktivan odmor u italijanskoj regiji Pulja | Vodič za letovanje

Pulja ili Apulija, najjužnija i najistočnija regija Italije, njena je najbolje čuvana tajna. Ona čeka da svoje čari otkrije našim turistima i osveži dosadašnju ponudu popularnih destinacija. Zbog bogatstva sadržaja koje nudi idealna je za aktivan odmor – kako za kraće obilaske na proleće i ranu jesen tako i za letovanje.

Ovim detaljnim vodičem približiću vam turističku ponudu regije, upoznati vas sa njenim istaknutim gradovima i manjim mestima, nezaobilaznim atrakcijama i brojnim plažama kako bi što lakše i uspešnije mogli da ih iskombinujete i osmislite putovanje po vašoj meri.

Opšte informacije i specifičnosti regije

Pulja ne spada u tradicionalne italijanske destinacije i nema popularnost Rima, Venecije ili Firence, ali postaje sve traženija kako turisti otkrivaju raznovrsne lepote ovog područja koje tvore mitsku harmoniju juga Italije. S’ vremenom se pokazalo da sa lakoćom može osvojiti putnika. Iz svega što sledi verujem da će i vas zainteresovati.       

Geografske odrednice

Pulju drugačije zovu ‘’štiklom’’ ili ‘’petom’’ Apeninskog poluostrva. Okrenuta je prema Jadranskom moru na istoku i Jonskom na jugoistoku. Jedna je od najnaseljenijih regija Italije. Geografski bi mogla da se podeli na dve celine. Severni deo čini poluostrvo Gargano i pojas sve do Barija, prestonice regije, dok je južni deo poznat po interesantnim gradićima kao što su Monopoli, Alberobelo, Ostuni, kao i poluostrvu Salento sa gradovima Brindizi i Taranto i južnijim Leće, Otranto, Galipoli.

Pulja je dobila ime po drevnom narodu Apulima, koji su naseljavali ovo područje još pre starog Rima. Takođe, Pulja znači i ‘bezvodna, siromašna zemlja’. Za vreme Musolinija, uz pomoć javnih radova napravljen je akvadukt  kojim se ona i danas snabdeva vodom iz susedne regije Bazilikata.

Mediteranska (sredozemna) klima čini da Pulja bude izuzetna destinacija za odmor tokom cele godine. Područje je toplo i sušno, sa velikim brojem sunčanih dana u godini. Najprijatnije je Pulju posetiti na proleće (april, maj, prva polovina juna) i u septembru, oktobru.

Krajolici Pulje

Posle Padanije, najravnije italijanske regije, sledi Pulja čiji je reljef blago brežuljkast, pretežno sa niskim brdima. Tačnije, istočni deo je uglavnom ravničarsko područje uz more, dok su krajnji severni i zapadni deo karakteristični po brdima. Pulja je i izrazito krečnjačko područje. Odlikuje se nerazuđenom ali ipak lepom obalom.

Očaraće vas kombinacija njenih prelepih krajolika. Pravi užitak predstavlja vožnja kroz potpuno uredna i sređena područja. Kontinentalni pejzaži su prošarani prvenstveno maslinjacima, zatim vinogradima i voćnjacima. Mogu da kažem da su za mene, posle ovog putovanja, masline postale glavna asocijacija na Pulju. Njihova stabla su bukvalno svuda – čak sam ih viđala i na parkinzima u gradovima, umesto drugog drveća. Crvenkasta zemlja na kojoj rastu daje krajolicima određenu dozu fotogeničnosti.

Arhitektura koja inspiriše

Poznato je da je jug Italije siromašniji od severa ali nikako i manje lep. U arhitekturi i ambijentima njegovih gradova i sela zaista ima nečeg čarobnog, što nikog ne ostavlja ravnodušnim.

More i plaža u mestu Pulja u Italiji

Veliki je broj lokaliteta koji pripadaju Uneskovoj svetskoj kulturnoj baštini. Sigurno ćete pamtiti  idilične panorame i iz suprotnog smera romantične poglede na more, arhitekturu starih četvrti koja je nastala pod uticajem različitih civilizacija, često krivudave ulice koje su vas iza svakog ugla iznenadile neobičnim prizorima i mamile napred, široke trgove većih gradova i ušuškane u manjim. Ambijenti u nostalgičnom, retro stilu, kao iz Felinijevih filmova i toplina kojom odišu, karakteristični su posebno za stara jezgra gradova.

Apulija – bogata istorija

Na ovom podneblju su se kroz istoriju preklapale razne civilizacije što mu je dalo posebnost i izvanrednost u mnogo čemu. Pulja je oduvek bila nezaobilazno mesto za sve one koji su plovili Jadranskim, Jonskim i Sredozemnim morem, čiji su se brodovi, ljudi, roba i kulture mešale i kretale između dve obale, između Zapada i Istoka.

Nekada je ova regija pripadala Grčkoj o čemu svedoče brojni toponimi i kulturno – istorijski spomenici. U 7. veku p.n.e. stvorene su  prve grčke kolonije sa najvećim gradom Tarantom. Izvršena je helenizacija u velikoj meri. U unutrašnjosti Salenta jos postoje sela starogrčkog porekla (Grecia Salentina), gde živi manjina koja i dalje govori i neguje jedan dijalekt starogrčkog jezika. Zbog svega ovoga Pulja je danas više slična svom istočnom susedu, Grčkoj a ne može se porediti sa severom Italije i njenim renesansnim gradovima.

U 2. veku su Rimljani zauzeli ovaj  kraj i dali mu današnji naziv. Najveća luka na Jadranskom moru bio je Brindizi. Posle pada Rima, Pulju zauzimaju Goti, zatim Longobardi, Saraceni, vizantijska vojska i pirati. Arapi su okupirali Taranto na kratko u 9. veku. Ponovnom procvatu trgovine najviše su doprineli Normani koji su u 11. veku otvorili nove trgovačke, migracione i hodočasničke puteve. Prestonica je u 16. veku prebačena iz Barija u Napulj. Sve do pripojenja Italiji 1861. godine, Pulija je bila most izmedju istoka i zapada i područje borbi Turaka i Venecijanaca.  

Saveti kako doći do Pulje

Avionom

Ovo je nova destinacija u ponudi naših turističkih agencija prošle i ove godine – nekoliko puta je uspostavljen direktan čarter let Beograd – Bari. Tako je najlakše putovati jer je sve organizovano, i prevoz sa aerodroma i lokalni transferi (izleti). Let do Barija traje kratko (55-60 minuta) ali i sama tura (4-5 dana). To je dovoljno da se stekne uopštena slika o regiji i dobar početak za neka sledeća istraživanja.

Zalazak sunca i dva aviona u vazduhu

Ako bi da idete individualno i na duži vremenski period – iz Beograda je najbolje leteti Alitalijom, sa presedanjem u Rimu a cena karte zavisi od datuma putovanja. Možete leteti i avio-kompanijama Air France, Lufthansa, Air Berlin i Etihad Airways ali je putovanje tada i skuplje i duže.

Za Bari postoje i jeftini letovi avio-kompanijom Wizz Air iz Temišvara, koja na ovoj relaciji saobraća dva puta nedeljno. Cene karata u jednom pravcu u letnjim mesecima variraju – uglavnom od 22 do 65 evra a povratne karte se više isplate. U zavisnosti od toga koliko ih ranije kupite a i od sreće, možete dve povratne karte naći i za manje od 100 evra. Do aerodroma u Temišvaru iz Beograda koristite kombi prevoz sa kućne adrese. Povratna karta košta od 30-45 evra a trajanje transfera je 3,5 sata.

Možete i iz Budimpešte za Bari takođe preko Wizz Air-a četiri puta nedeljno. Povratna karta kombi prevozom do Budimpešte iz Beograda košta 60 evra.

Varijanta vam može biti i let nekom niskobudžebtnom kompanijom do određenog grada u Italiji pa odatle istom ili drugom za Bari, ili vozom. Npr. Iz Milana imate letove za Brindizi, koji je bliže Salentu pa je to dobar odabir ako putujete u južniji deo Pulje.

Međunarodni aerodrom u Bariju je udaljen oko 8 kilometara severozapadno od grada. Od aerodroma do centra Barija (glavne železničke stanice) i u suprotnom smeru, možete stići:

 • autobusom br.16 za 40-45 minuta. To je definitivno i najjeftinija opcija – koštaće vas oko 1 evro. Autobus ide na svakih 40-50 minuta.
 • šatl-autobusom „Tempesta“, kojim ćete uštedeti 20 minuta a platiti 4 evra. Ka aerodromu polazi tačno ispred glavnog ulaza u železničku stanicu, kod plavog znaka „Tempesta“. Karta se može kupiti u autobusu.
 • vozom, u koji ka gradu možete ući odmah ispred aerodroma a cena je 5 evra.
 • taksijem, kao najkomfornijom ali i najskupljom opcijom (oko 25 evra).

Automobilom – trajektom

Ako želite da letujete u Pulji, odnosno da u njoj boravite veći broj dana i da pri tome imate svoj automobil, najbolje je da idete kolima do Bara u Crnoj Gori pa da se odatle prebacite trajektom u Bari.

Udaljenost između Beograda i Bara je 505 km i potrebno je oko 8,5 časova da se ona pređe bez pravljenja pauza. Najbolje je krenuti ujutru da se stigne na večernji trajekt.

Pošto je brod ‘’Sv.Stefan II’’, koji je nekada prevozio putnike na liniji Bar-Bari, odradio svoje i otišao u zasluženu penziju (star 43 godine), Barska plovidba je potpisala ugovor o saradnji sa hrvatskom  Jadrolinijom. U sezoni 2017. (od maja do decembra) liniju će održavati njen brod ‘’Dubrovnik’’ (Bar-Bari-Dubrovnik i obratno). Tokom sezone brod će uplovljavati u luku Bar dva puta nedeljno, a u vansezonskom periodu jedanput. Noćna plovidba traje oko 9-10 sati.

Cena trajekta bar-bari iznosi od 40-48 evra plus servisna taksa od 15 evra po osobi. Naravno, možete uplatiti i kabinu, čija cena zavisi od kapaciteta i komfora. Kod istovremene kupovine polazno-povratne karte odobrava se 20 posto popusta. Cena za kola je od 53 do 64 evra. Detaljnije se o cenama karte možete informisati na sajtu Barske plovidbe. Trajektom stižete u ‘’Porto di Bari’’, drugu najznačajniju luku na jugu Italije, posle Napulja.

Druga varijanta je da se automobilom vozite do Igumenice u Grčkoj a odatle trajektom ‘’Grimaldi lines’’ do Brindizija. Trajekt je ponoćni pa se u Brindizi stiže oko 9 sati ujutru. Cena palubne karte je oko 50 evra.

Vozom (autobusom) – trajektom

Cena povratne vozne karte na relaciji Beograd-Bar košta 67 evra (1.razred), odnosno 45 evra (2.razred). Vreme polaska iz Beograda je u 9:10 h a dolazak u 21:10h pa stižete na večernji trajekt. S’ obzirom na dugo putovanje vozom, možete rezervisati i ležaj u vozu.

Autobusom putovanje iz Beograda do Bara traje prosečno 10 sati. Cene su raznolike. Povratna karta ide od 4500 din (37 evra). Nastavak puta je trajektom iz Barija.

Evo zašto odabrati Pulju za odmor

 • Zato što ćete tako otkriti novu, drugačiju destinaciju u odnosu na popularna letovališta Grčke, Turske i Italije u kojima naši turisti uglavnom letuju.
 • Zato što su cene niže u odnosu na severni i centralni deo Italije.
 • Zato što još uvek nije sve potpuno komercijalizovano i iskvareno masovnim turizmom pa se nije izgubio autentični duh ovih prostora. Ako želite da vidite Italiju u malo drugačijem svetlu – ovo je destinacija koju ne smete zaobići. Takođe, sve ono što uglavnom povezujemo sa Italijanima (temperament, neverovatna energija i pozitivne vibracije, karakteristična fizionomija,…) potiče odavde.
 • Zato što su glavni aduti turizma običaji, tradicija i gastronomija.
 • Iz radoznalosti, da istražite regiju koje je tokom istorije bila na meti raznih osvajača, koji su utisnuli neizbrisiv pečat arhitekturi, kulturi ali i samim stanovnicima.
 • Zato što Pulja, kao regija između dva mora, ima izrazito dugu obalu, od oko 800 kilometara, i preko 100 fascinantnih plaža. U Italiji jedino ostrva Sicilija i Sardinija imaju dužu obalu.
 • Zato što će vas ovde dočekati prijatni i ljubazni ljudi, uvek spremni da pomognu (nije fraza – lično sam iskusila više puta).

Korisne informacije dok obilazite Pulju

Rent-a-car

Ako niste došli sopstvenim automobilom, iznajmiti auto je idealno rešenje, posebno ako ste smešteni u Bariju a hoćete da obiđete i atrakcije i plaže. U Italiji, za razliku od Grčke, agencije za iznajmljivanje automobila nisu toliko česte pa je bolje rezervisati ih unapred. Ako dolazite avionom, automobil možete preuzeti još na aerodromu. Kada je u pitanju Bari rent a car može biti iznajmljen i manje od 30 evra dnevno. Ako vas je više, ova varijanta prevoza po regiji se u potpunosti isplati.

Autobus/voz

Imajući u vidu sjajnu mrežu relativno jeftinih autobusa i železnice, obe varijante su odličan i ne mnogo stresan način da se obiđe Pulja. Autobusi su brzi, pouzdani i manje skupi od voza a pokrivaju i najmanja sela. Vozove, kao vid prevoza, češće koriste Italijani. Npr.

 • Vožnja vozom od Barija do Alberobela traje sat i trideset minuta i košta 4,5 evra po osobi u jednom pravcu. Do Alberobela možete stići i autobusom za isto vreme po ceni karte od 3,90 evra u jednom pravcu.
 • Vozom od Barija do Lećea možete stići za od sat i dvadeset do sat i četrdeset minuta po minimalnoj ceni od 9 evra u jednom pravcu.
 • Vozom od Barija do Tranija vozićete se od 32 do 45 minuta po minimalnoj ceni od 3,2 evra.

Skuter, bicikl

Iznajmljivanje skutera i bicikala je dobro rešenje, pogotovo ako uglavnom planirate posetu plažama. Bicikl vam, naravno, ne omogućava obilazak udaljenih plaža – za to je bolji skuter. Upotreba bicikala je prilično rasprostranjena ali je važno da ih iznajmite u nekoj korektnoj agenciji i sa osiguranjem od krađe. Na uređenim plažama ima svuda parkinga za bicikle a na onim potpuno divljim možete da ih ostavite pored stvari, na peščanim dinama. Iznajmljivanje bicikla košta između 5 i 8 evra dnevno a skutera oko 10 evra.  

Taxi

Ovaj vid prevoza je jedino isplativ po gradu, odnosno za kraće distance, i za prevoz više osoba. Npr. od našeg hotela u Bariju koji je bio udaljen 5 km od ulaza u Stari grad taxi smo plaćali od 10-15 evra. Kada sednete u vozilo, vozač istakne cenu za tu relaciju tako da ako vam ona ne odgovara možete ga napustiti.

Gradski prevoz

U Bariju nikad nisam videla pun autobus – svi uredno sede i ima mesta za još putnika. Karta košta nešto malo ispod ili iznad evra i najduže sme da traje 75 minuta. Obavezno otkucati kartu zbog kontrole jer su kazne velike.

Cene u Pulji

Cene na plažama

Komplet od jednog suncobrana i dve ležaljke uglavnom košta od 12-15 evra dnevno što je znatno skuplje od Grčke gde ćete platiti 8 evra. Ali uvek možete besplatno boraviti i postaviti svoje rekvizite na neuređenom delu plaže. Posebno ležaljka košta 5 evra. U baru na plaži za kafu ćete izdvojiti oko 1 evro a za ostala pića oko 3-5 evra. Često nema tuševa uopšte ili ih nema u slobodnoj upotrebi na plaži pa se možete tuširati ‘na žeton’ koji ćete platiti oko 50 centi.

Restoran, poslastičarnica

Cene u restoranima su sledeće: sendviči koštaju 4-4,5 evra, obrok salate 5-6 evra, pice od 5 do 8 evra, antipasti (predjelo) od 3-5 evra, paste (primi piatti) od 7-12 evra, glavno jelo (secondi piatti) od 9 do 15 evra, porcija ribe oko 15 eura, velika flaša vode od 1l 1,5 do 2,5 evra, sokovi 2–3 evra, digestivi 2 evra, pivo (malo 2,5–3 evra, veliko 4–5 evra), vino kuće  1l 8-10 evra, vino na čašu 3-4 evra, slatkiš od 3-4,5 evra i kuver iznosi 1,5-2,5 evra.

U poslastičarnici cena sladoleda varira u zavisnosti da li uzimate mali, srednji ili veliki, u kornetu ili čašici i ide od 2 do 3,5 evra, kup od sladoleda i voća je od 5,5 do 6 evra,  voda od ½ l 1 evro, kafa (espresso) 1 evro, macchiato 1,5 evra, cappuccino 2,5 evra, kolač canoli 2,5 evra, vafl 3,5 evra i sl.

Parking

Svuda se plaća otprilike 1evro na sat ali ćete naići i na malo jeftiniju kao i malo skuplju kartu. Zbog dvokratnog radnog vremena koje je u ovoj regiji klasika, u vreme od 14-16 časova ništa ne radi pa je i parking besplatan. Pored nekih plaža, parking koji je u privatnom vlasništvu i nije uređen (tipa ‘livada pored puta’) platićete povoljnije – 2 evra na dan sa koliko hoćete ulazaka i izlazaka.

Lokalna kuhinja

U utiscima o gastronomskom raju juga Italije detaljno sam pisala o kuhinji i pićima Pulje. Ovom prilikom ću ih dopuniti sa nekoliko detalja.  

Kult ‘ulične hrane’

Kada ste u žurbi i nećete da svraćate u restoran – na ulicama možete kupiti hranu u svakom gradu, pogotovo većem. Nezaobilazne su preukusne pancerotte i focaccia (koje sam opisala u pomenutom tekstu). Poznate arancine od riže ćete u uličnoj prodaji u Bariju videti kao krupnije loptice koje se prodaju na komad. Zatim, česte su i pizze fritte (pržena pizza punjena rikotom, provoloneom, paradajzom, bosiljkom i biberom) kao i slatka sfogliatella (pecivo u obliku školjke, punjeno zaslađenom rikotom, cimetom i kandiranim voćem).

Voće i povrće na ulici

Kvalitetna Italijanska vina

Ako ste ljubitelj čuvenog italijanskog pevača Al Bana (Al Bano Carrisi) onda morate da probate i neko od vina koje on proizvodi. Rodom je iz Pulje i danas živi na ogromnom imanju izmedju Brindizija i Lećea gde ima i vinograde. Poznata su njegova kvalitetna vina Don Carmelo (prvo vino – po imenu njegovog oca), Felicita (po njegovoj pesmi), Romina (po imenu njegove bivše žene). Takođe saznajte koje su to najlepše vinske regije na svetu.

Likeri

Pored kultnog limoncella, sa obaveznog izleta u Materu (koja je, doduše, u susednoj regiji Bazilikata (ili lokalno Lukanija)), morate doneti ili bar tamo probati čuveni ‘Amaro Lucano’. Gorkastog je ukusa i za njegovo spravljanje se koristi oko 30 vrsta biljaka (podsetio me je na naš pelinkovac). Prilično je jak jer sadrži 28 posto alkohola. Možete ga kupiti i na aerodromu (flaša od 70 cl košta 13,90 evra).

Glavni grad – Bari

Bari, kao drugi po veličini grad Južne Italije (posle Napulja), ima oko 250 000 stanovnika u užoj zoni, odnosno 320 000 u široj. Značajan je industrijski centar, lučki i univerzitetski grad. Može se reći i da je kulturna prestonica juga Italije, pogotovo u oblasti religioznog turizma. Nalazi se na jadranskoj obali i uravnotežena je mešavina starog i novog.

Predstavlja najbolju početnu tačku na putu vašeg istraživanja Pulje. Dobro je pozicionirati se u Bariju jer vreme putovanja do brojnih atrakcija iznosi oko sat, sat i po.

Moram priznati da sam, pre ovog putovanja, imala neke loše asocijacije na Bari koje su uglavnom bile bazirane na predrasudama i ranijim vremenima (kriminal, prljavština, šverc…). Međutim, on me je pozitivno iznenadio u svakom smislu – pogotovo svojom lepotom i dinamičnošću. Pun je života i nesvakidašnje energije. Brojni studenti mu daju tu živahnost i šarolikost.

Urbaniji je od npr. Brindizija i Lećea, sa širokim bulevarima i veoma aktivnim noćnim životom. Danas je Bari i vrlo siguran grad, iako ima puno migranata. Primetno je prisustvo policije i stopa kriminala je jako niska. Uveče su ulice pune a sedi se i po kafeterijama i restoranima.

Kao i skoro sve ostale gradove na ovim obalama, i Bari su osnovali Grci. Kasnije su ga razvili Rimljani kao važno trgovačko središte. Mnogobrojni spomenici ovih i narednih epoha smešteni su u starom delu Barija, dok živopisni parkovi, trgovi, muzeji i restorani karakterišu novi deo.

Centar novog dela je na jedno pola sata peške od starog jezgra. Njegova najpitomija zona je oko železničke stanice Bari – Centrale. Na šetalištu pored mora (Lungomare) dominiraju palme, lepi kandelabri, klupe. Ako hoćete da provedete opušteno vreme šetajući i u pauzama odmarajući sa pogledom na opuštajuću pučinu – dođite ovde. Relativno blizu šetališta je i Teatro Petrućeli (Teatro Petruzzelli) – jedno od najvećih pozorišta i baletskih centara u Italiji. Nedaleko su i četiri ulice namenjene prvenstveno za šoping od kojih je Via Sparano poznata po luksuznijoj robi.

Kada je u pitanju Bari znamenitosti su nešto morate posetiti. U Starom gradu ne možete mimoići Katedralu Svetog Sabinija, Baziliku Svetog Nikole, normanski zamak Svevo na njegovom obodu. Sve je divno ali ako moram da izdvojim nešto posebno – za mene su to Stari grad kao celina i Bazilika.

Bazilika Svetog Nikole

Velika svetinja, bazilika u kojoj su pohranjene mošti Sv.Nikole, treba da bude nezaobilazno mesto posete svih koji dođu u Bari, bilo koje vere da su. O tome kako su dva mornara iz Barija ukrali mošti iz grada Mire u tadašnjoj Vizantiji u 11. veku, i preneli u Bari – čula sam detaljno pre nekoliko godina kada sam obišla Crkvu Sv. Nikole u mestu Demre u današnjoj Turskoj. Tamo se nalazi sarkofag u kome je svetac prvobitno bio sahranjen. Drago mi je što sam posetom Bariju zaokružila ovu priču.   

Bazilika u stilu apulijske romanike izgrađena je na mestu gde su se zaustavili volovi koji su vukli mošti kada su ih preuzeli s broda. Zato sa obe strane njenih ulaznih vrata stoje dve volovske glave koje simbolizuju ovu legendu.

Naši Nemanjići su nekad bili najveći dobrotvori bazilike. Davali su sav porez koji su uzimali od Dubrovnika, poklanjali umetnička dela, zlato, srebro. Više nema Milutinove kapele, koja je spadala u remek dela vizantijske umetnosti. Ali se u kripti, iznad moštiju sveca nalazi fantastična ikona „Čudesni obraz oca Nikolaja“ koja je dar Stefana Dečanskog i na kojoj se zasniva današnja predstava Sv. Nikole, koja je prihvaćena u celom svetu. Stanovnici Barija su ovu ikonu smatrali zaštitnicom pa je zato i sačuvana.    

Danas, u baziliku na hodočašće dolaze i katolici i pravoslavci, od kojih u velikom broju Rusi. Prelaze hiljade kilometara samo da se nađu u blizini moštiju. Rusija i Putin izdvajaju velika sredstva za crkvu, kao Nemanjići nekad. Izgrađeno je konačište za Ruse, kao i velika skulptura Svetog Nikole koja se nalazi na trgu ispred crkve.  

Fasciniralo me je da mošti sveca i dan-danas ispuštaju čudotvorno miro, što naučnici ne mogu da objasne. A povrh toga, i sloga između pripadnika dve vere na ovom svetom mestu. Kod glavnog oltara vrši se katolička služba a u kripti kod groba Sv. Nikole pravoslavna. Tu kod moštiju zajedno se mole pravoslavci i katolici. U ovoj čudesnoj atmosferi  osećala sam se posebno. Dugo me je držala opijenost duhovnošću nezaboravne bazilike.

Stari grad (Citta Vecchia)

Ova zona grada relativno do skoro nije bila na glasu zbog mafije, prostitucije i sl. Međutim, kada je novac od Evropske unije uložen u njenu obnovu i od Rusije u sređivanje svih prilaza bazilici Sv. Nikole – naprosto je procvetala. Postala je vrlo prijatna za boravak i danju i noću i popularna kod svih generacija. Njeno gusto tkivo sa lavirnitom uskih, kamenom popločanih uličica, očaralo me na prvi pogled. Najbolje je, prepustiti mu se bez ikakvog plana i uživati u interesantnim prizorima koji se otkrivaju iza svakog ugla.   

Jedan od najupečatljivijih je razapet veš svuda naokolo, koji se suši između zgrada. To nam kazuje da tu ljudi žive i da turizam još nije uznapredovao u toj meri da ih ometa u tome. Stanovnici su opušteni, ne skrivaju se – prozori i vrata su im često otvoreni pa ih možete videti kako prave testeninu, spremaju ručak, pričaju sa gostima, gledaju televizor i sl.  Ispred svojih vrata none suše i prodaju najrazličitije oblike ručno pravljene paste. Šetnja kroz ovako životan i autentičan kraj će vam omogućiti da bolje upoznate mentalitet lokalnih ljudi.    

Gde je najbolje odsesti ako ste na letovanju

Pulja je novost i letnji izazov za naše turističke agencije i putnike, osveženje u odnosu na najpoznatija letovališta u Italiji. Južni deo njenog Jadrana je potpuno drugačiji od severnog, more ni malo slično onom u Riminiju i letovalištima Veneta i Romanje. Turizam je u ekspanziji i za 10-15 godina Pulja može da postane jedno od važnijih letovališta u Evropi. To je regija koja ima potencijal da bude vrlo cenjena i posećena od strane naših turista.

Ako se odlučite da letujete ovde, moj savet je – ne idite krajem jula i u avgustu. Dani su tada vreli a pejzaž odaje utisak spržene zemlje. Velika je gužva i sve mnogo skuplje, a u isto vreme veliki gradovi su pusti i mnogo radnji zatvoreno. Za pravo uživanje birajte jun, prvu polovinu jula i septembar.  

U svojoj ponudi Pulja ima raznovrsne smeštajne kapacitete. Pored standardnih, izdvojila bih vrlo popularne tradicionalne i rustične ‘maserije’ (masserie). To su preuređena imanja (farme) u često prilično luksuznu ‘bed & breakfast’ varijantu sa po nekoliko soba. Ako volite da ste okruženi prirodom, na 5-10 kilometara od obale, onda je ovo pravi izbor za vas.

Generalno, mogu se istaći tri zone za letovanje. Predložiću vam određene gradove/mesta iz svake, kao ideju za lociranje. Jedno  je sigurno, gde god da odsednete nećete pogrešiti – sve je jako lepo i autentično.       

Poluostrvo Gargano

Severno od Barija nalazi se ovo jako lepo poluostrvo u čijoj blizini su i Tremitska ostrva. Prisustvo Nacionalnog parka Gargano daje mu zelenu i prirodnu ‘notu’. Karakterišu ga šarmantna letovališta.

Pogled na poluostrvo Gargano okruženo morem

Vijeste (Vieste)

Čarobni gradić provincije Fođa nalazi se na špicu poluostrva. Sa jedne strane uzdignut je 50-ak metara od mora, na belom stenovitom rtu, pa panoramski pogled izaziva divljenje. Turisticki je vrlo razvijen i leti popularan kod Italijana zbog svoje živosti i slikovitosti. Pogotovo je uveče prijatno u starom delu grada, sa krivudavim ulicama, trgom i dominantnom konkatedralom Santa Maria Assunta. U okolini gradića ima odličnih hotela (rizorta) pa je pogodan i za letovanje sa decom.  

Bari i okolina

Ova zona, sa centralno pozicioniranim Barijem, zgodna je za pravljenje izleta. Pored njega, veliki je izbor gradića u kojim se možete pozicionirati.

Šarmantni grad Barleta (Barletta)

Severno od Barija pozicioniran je ovaj šarmantni grad, poznat po bronzanoj skulpturi Kolosa iz kasnog romanskog perioda i normanskom zamku na istočnoj strani grada. U pauzi između kupanja obiđite galeriju slika De Nitis (De Nittis), koja je smeštena u divnom renesansnom objektu, sa istoimenom kolekcijom slika.

Grad Trani

Nekada polazna luka za krstaške ratove i baza vitezova templara, Trani je danas romantični grad. Njegova atmosfera je potpuno drugačija – mirnija i tiša u odnosu na Bari. Oduševila me veličanstvena katedrala posvećena Grku, Svetom Nikoli Pelegriniju, koja dominira prostranim trgom i izgleda kao da izranja iz Jadrana. Izgrađena je u stilu apulijske romanike od čuvenog ‘trani mermera’. Kraj katedrale je još jedna veza sa Barijem, još jedan Castello Svevo, sa takođe čistim linijama i stilom gradnje.

Trani je prepun pjaca i malih parkova a svakako ćete prošetati i velikim Gradskim parkom (Villa Comunale) koji nudi pogled na celu tranešku obalu. Naspram marine i stare luke uveče je živo i možete uživati u simpatičnim restoranima, u kojima se služe uglavnom riblji specijaliteti, kao i u kafićima sa pogledom na more.

Polinjano a Mare (Polignano a Mare)

Ovaj primorski gradić proglašen je 2016. godine za jednu od pet omiljenih destinacija za letovanje Italijana. Po Domeniku Modunju (Domenico Modugno) koji se proslavio u svetskim razmerama svojom pesmom „Volare“ pročuo se i Polinjano. Pevaču u čast podignuta je statua na jednom od vidikovaca grada.

Dragulj jadranske obale se nalazi se na krečnjačkoj steni, uzdignutoj 20 metara od mora. Prepleti kamenih ulica i ljupkih trgova Starog grada naprosto mame turiste. Od nekadašnje Via Trajane (Via Traiana) i dan-danas postoji Rimski most. Intrigira 50-ak tajanstvenih pećina ispod samog grada od kojih je jedna i Groto Palaceze (Grotta Palazzese). U njoj je smešten luksuzni restoran sa pogledom na more – prizor sa mnogih razglednica.

Gradić Monopoli

U blizini Polinjana je i ovaj simpatićni gradić gde takođe možete odsesti. Jedan je od najljepših malih gradova Apulije, još uvek neotkriven masovnom turizmu. Slično mnogim gradovima na jugu Italije, na njegovoj arhitekturi trag su ostavili brojni narodi koji su kroz njega u toku istorije prošli. Na impozantne građevine naići ćete od Starog grada pa sve do zamka Karla V (Castello Carlo V) u neposrednoj blizini luke. 

Ostuni – Beli grad

Idući dalje ka jugu, dolazi se do Ostunija – belog grada, i čim ga ugledate biće vam jasno zašto je to tako. On je pozicioniran na 8 kilometara od mora, na brdu. Gusto tkivo terasasto raspoređenih, blještavo belih kuća koje svoju belinu duguju vjekovnoj tradiciji bojenja zidova krečom, odlično se sagledava iz daljine. Na ovakve gradiće ste sigurno nailazili na grčkim ostrvima.

Sa najviše tačke pruža se divan pogled na polja maslina i Jadransko more. Veličanstvena gotska katedrala na vrhu brda ističe se na silueti gradića bež bojom svoje fasade i karakterističnom formom. Vredi biti lociran u ovakvoj lepoti!  

Poluostrvo Salento

Ovo poluostrvo predstavlja sami vrh već pomenute ‘štikle’ velikog Apeninskog poluostrva i razdvaja Jadransko od Jonskog mora. Obuhvata predele oivičene Brindizijem na istoku, Santa Marija di Leucom na jugu i Tarantom na zapadu. Najbolje je letovati negde na potezu Otranto – Leće – Galipoli i južno od toga. Ako ste sa kolima zgodno je biti u Lećeu a bez kola bolje u Galipoliju i Otrantu gde ste direktno na obali.

Poluostrvo Salento pogled na more

Otranto

Kod Otrantskih vrata, tamo gde se spajaju Jadransko i Jonsko more, smestio se prelep grad Otranto. Iza zidina nalazi se veliki i sređen Stari grad koji je vrlo živ i u vreme popodnevnog odmora, sa mnoštvom radnji, kafića, restorana. Jedan je od najočuvanijih i najsređenijih na Salentu. Iz Otranta će vam neizbrisivo ostati u sećanju more nestvarne, tirkizne boje.

Leće (Lecce)

Glavni centar Salenta je barokni grad Leće, zbog čega ga nazivaju i Firencom juga. Po nekima je i najlepši u regiji. Bez obzira što se nalazi u unutrašnjosti, na 10-ak kilometara od obale, u njemu se oseća prava morska atmosfera. On je grad predivnih trgova od kojih je ipak najznačajniji onaj ispred katedrale.  

Fasciniraće vas fasade kao od čipke, izrađene od vrste lokalnog krečnjaka (‘kamen iz Lećea’) koji upija zlatne sunčeve zrake i pretvara ih u zlatnu boju ćilibara. Izdvojila bih bogato dekorisanu fasadu Bazilike Svetog Krsta (Basilica Santa Croce) kao i deo fasade Katedrale (Duomo). Posetite i rimski amfiteatar iz 2. veka.

Galipoli (Gallipoli)

Šarmantni grad Galipoli je turističko središte jonske obale. Krasi ga Stari grad, kao najlepši detalj u čijim uskim uličicama je čarobno izgubiti se. Uživaćete da sednete u neki od njegovih restorana, koji su pretežno riblji. Odatle možete posmatrati prozirne svetloplave nijanse mora s obrisima ostrva Sant’Andrea i svetionika koji dominira. Lep je i novi deo Galipolija sa šetalištem i gomilom radnji.

Raznovrsne plaže Pulje

U Pulji Italijani najviše letuju. Nije ni čudo jer je izbor plaža zaista sjajan. U bilo kom delu ove regije da ste pozicionirani, što se tiče plaža – svuda je dobro i svako će pronaći ono što voli. Veći broj je peščanih ali su zastupljene i šljunkovite i stenovite. I obično, kad je vetar s’ jedne strane, s’ druge je mirno. Pa birajte! Toliko ih ima da za vreme svog boravka svakog dana možete da istražite jednu ili više novih i uživate u njihovoj raznolikosti i lepoti.

Razvrstaću ih po već pomenute tri zone, i to redom kako su pozicionirane, sa početkom na Garganu pa u pravcu kazaljke na satu sve do plaža severno od Galipolija.

Ljudi na plaži u Galipoliju

Poluostrvo Gargano

Na Garganu i ostrvima Tremiti imaćete osećaj kao da ste na grčkim plažama. One su ugneždene između belih kamenih litica, zelenih borovih šuma i zapljuskuje ih brilijantno plava voda Jadranskog mora.

Plaža sa zlatnim peskom – Spiaggia di Levante

Spiaggia di Levante je plaža sa sitnim, zlatnim peskom i jedna od dve koje okružuju šarmantni stari grad Rodi Garganico. Ona nudi divan pogled na grad koji se uzdiže visoko iznad mora na steni prema zapadu. Pogodna je za porodice kao i za bilo koga ko preferira mir i tišinu.

Plaža San Menaio

San Menaio se nalazi u mestašcetu Vico del Gargano, koje je poznato po plantažama pomorandži i do kog se može stići putem ili železnicom. Peščana je i sa mnoštvom sadržaja pa može zadovoljiti široke potrebe korisnika.

Marina di Peschici

Marina di Peschici je smeštena u divnom zalivu u podnožju grada i njegove tvrđave. To je velika peščana i vrlo organizovana plaža sa marinom. Zbog njene neobične pozicije, leti odavde možete gledati i zalazak i izlazak Sunca na horizontu.

Manaccora – Najlepša plaža istočno od Peschici

Mesto preistorijskog naselja Manaccora je jedna od najlepših i najpoznatijih plaža istočno od Peschici. Smeštena između dva stenovita rta, ona nudi fini pesak i blag ulaz u vodu. Ako je posetite, ne zaboravite da obiđete Trabucco platformu za ribolov i arheološko nalazište.

Plaže Manacore, Sfinale e Sfinalicchio i Crovatico

Slične među sobom su plaže Manacore, Sfinale e Sfinalicchio i Crovatico. Sve tri su klasične plaže Gargana – duge, peščane i sa postepenim ulazom u vodu. Nalaze se između dva stenovita grebena pokrivena borovom šumom. Manacore je u potpunosti organizovana dok druge dve imaju i manji neuređeni deo.  

Scialmarino plaža za ljubitelje jedrenja

Ako ste ljubitelj jedrenja, za vas je onda odlična Scialmarino plaža. Čak i ako niste sportski nastrojeni, lepo je svu tu akciju posmatrati sa plaže. I nemojte mimoići ranohrišćansku nekropolu Salatella i crkvu Santa Maria di Merino koje su u blizini.

Punta San Francesco

Čak je primamljiva i plaža Punta San Francesco u samom mestu Vieste. Smeštena je na stenovitim kaskadnim platformama ispod uzvišenja srednjovekovnog centra. Pravi je izbor za one koji ne vole da napuštaju grad zbog kupanja i sunčanja.

Šljunkovita plaža Baia di Campi

Šljunkovita Baia di Campi nudi brojne aktivnosti,  među kojima i posetu obližnjim morskim pećinama (jedna od njih je i ‘Viola’ sa purpurnim zidovima) kao i  istraživanje olupine antičkog rimskog broda ronjenjem.

Bari i okolina

Plaže na potezu od okoline Barija do Brindizija su manje divlje ali podjednako neodoljive. Smenjuju se niske stenovite platforme i mekan pesak. Na delu ove obale sa peskom postoji mogućnost da se turizam više razvije (rizorti).

Duga peščana plaža Barletta

Barletta nudi lepu, kilometrima dugu peščanu plažu (oko 7-8 km). Idealna je za porodice kao i za jedrenje i ronjenje.

Santa Maria di Colonna

Nedaleko od Tranija, a u podnožju manastira Colonna, smeštena je Santa Maria di Colonna – peščana plaža koja ima i uređeni deo sa komercijalnim sadržajima i slobodni, javni deo.

Pane e Pomodoro

Bari se ne može pohvaliti nekim plažama. Ipak, jedna od ukupno dve, Pane e Pomodoro – fina je mala peščana oaza na 20-ak minuta peške od gradskog centra. Ova plažica na istoku Barija veoma je popularna kod lokalaca jer je odlična za beg od letnje žege a bez duge vožnje. Nema ležaljke i sucobrane.

Cala Porto

Cala Porto je šljunkovita plažica u Polinjanu, smeštena između dve stene na čijim vrhovima se sa obe strane uzdiže grad. Bukvalno je u samom gradu. Sa kristalno čistim morem plavo-zelene boje ona nosi oznaku plave zastavice. Jedan je od najpoznatijih dragulja  Pulje.

Cala Porto Vecchia

Ispod masivnih gradskih zidova iz 16.veka nalazi se Cala Porto Vecchia u Monopoliju. Ova simpatična peščana uvala dobra je za ljude koji ne žele da putuju daleko a ipak vole da uživaju u svim prijatnostima. Plaža nije uređena.

Okolina Ostunija

U okolini Ostunija voda je prozračna i čista a i obala vrlo lepa. U moru su brojne pećine sa velikom kolonijom crvenih korala i sunđera.

Torre canne – plaža u obliku polumeseca

Peščana plaža u obliku polumeseca – Torre canne, proteže se nekoliko kilometara od istoimenog mesta, poznatog po termalnim kupatilima. Tipična mediteranska vegetacija pokriva peščane sprudove iza plaže, koji su sada deo regionalnog parka. Pesak je sitan a more toplo i smaragdne boje, za koju ste sigurno mislili da postoji samo na reklamama.

Marina di Ostuni

Moderna Marina di Ostuni, smeštena je u beloj peščanoj uvali sa lukom i rezidencijalnim objektima. Bićete oduševljeni kupanjem u njenoj tirkiznoj vodi.  

Poluostrvo Salento

Na potezu od Brindizija do Otranta mogu se naći i stenovite i peščane plaže. More je dugo plitko, potpuno providno i divne plavo-zelene boje. Što se budete više spuštali ka Otrantu, gde se sastaju dva mora, plaže i more postaju sve lepši. Tu obala značajno raste i može se reći da je to možda njen najlepši i najčistiji segment.  Iz okoline Otranta nemojte zaobići:

Plaža na poluotrvu Salento

Torre Dell’orso

Torre Dell’orso – jedan od popularnih zaliva u Solentu. Omiljen je među mlađom populacijom zbog obilja rekreativnih mogućnosti koje nudi. Peščana plaža je pozicionirana između dva grebena, od kojih se na jednom uzdiže kula iz 16.veka. Sa plaže možete posmatrati dve poznate stene u vodi – ‘Dve sestre’. U borovoj šumi koja je okružujr pronaćićete ‘debelu’ hladovinu.

Sant’Andrea

Krečnjačke stene Sant’Andrea su među najpoznatijim u Salentu. Ceo taj prizor je spektakularan – sa pećinama, slobodnostojećim stenama u kristalno čistoj vodi, ostrvcima. Visoke stene su na maloj udaljenosti od obale pa izgledaju kao džinovi koji brane svoju teritoriju. Kroz najlepšu stenu more je erozijom oblikovalo prolaz koji se završava lukom – plivanje kroz nju je jedinstven doživljaj.

Baia di Alimini

Baia di Alimini je sređena, divna peščana plaža sa blagim ulazom u vodu. U njenom okruženju se nalaze kamp, brojni hoteli i rizorti. Zaleđe od visokih peščanih dina je pokriveno mediteranskim rastinjem i borovom šumom.

Gradska plaža u Otrantu

Gradska plaža u Otrantu je odlično uređena. Nalazi se blizu ulaza u Stari grad. Ako nastavite dalje na sever prema kuli Santo Stefano, naići ćete na brojne male uvale za plivanje među stenama.

Od Otranta počinje stenovita obala ka rtu Santa Maria di Leuca. Na ovom najjužnijem mestu Italije nalaze se divne, tihe plaže koje zapljuskuje Jonsko more.

Porto Miggiano

Južno od Santa Cesarea Termi nalazi se stenovita uvala Porto Miggiano sa visokim stenama koje je uokviruju i osmatračnicom iz 16.veka. Stotinak stepenica vodi do ove ljupke, male plaže sa fantastičnom plavo-zelenom bojom vode.  

Castro Marina – stenovita plaža

Ispod Castra, mestašceta na brdu, nalazi se slikovita Castro Marina sa stenovitom plažom. Odavde možete ići brodskim turama u obilazak obale i morskih pećina.  

Marina Serra

Marina Serra sa božanstvenim prirodnim bazenom izmedju stena će vas oduševiti, pružajući mir i uživanje. U blizini se nalazi i nekoliko morskih pećina, dostupnih samo sa mora.

Canale di Ciolo

Ljubitelji stena  i divlje prirode se mogu kupati i u „fjordu“  – Canale di Ciolo, ispod mosta. More se uvlači među stene, posetioci skaču sa njih i uživaju na lepoj, maloj plaži. Divno iskustvo!

Teško je reći da li je lepše Jadransko ili Jonsko more. Što se plaža tiče, neki ipak daju prednost Jonskom. Kada krenete dalje od Santa Maria di Leuca, ka Galipoliju i Tarantu, plaže su fantastične, od sitnog zlatnog peska, a voda sa nijansom kao na Karibima – pravi tirkizni raj.

Marina di Pescoluse

Dobro poznata kao Maldivi Salenta’, plaža Marina di Pescoluse predstavlja malo parče puljanskog neba na zemlji. Ona se pod obavezno mora posetiti – obožavaju je i mladi i porodice sa decom jer nudi mir i tišinu. Zauvek će vam ostati u sećanju ambijent peščanih dina sa jedne strane, mora očaravajućih boja sa druge i plaže od sitnog zlatnog peska.

Baia Verde

Baia Verde  je odlična dugačka, peščana plaža nadomak Galipolija (udaljenost 2 kilometra), u centru njegovog zaliva. More je čisto i bistro, lepe boje a plićak dugačak što je idealno za decu. Postoji i uređeni deo sa barovima i brojnim aktivnostima a i neuređeni. Nema javnih kabina za presvlačenje, wc-a, tuševa. Borova šuma u pozadini nudi prirodni hlad.     

La Purita

Mala, peščana plaža La Purita nalazi se ispod starih zidina Galipolija. Može se reći da je jedna od najlepših plaža u okviru nekog grada u Pulji. Naziv nosi po divnoj crkvi iz 17. veka koja se nalazi u gradu. Odlično je mesto za posmatranje zalazaka Sunca preko Jonskog mora.   

Porto Selvaggio

Porto Selvaggio se nalazi blizu gradića Nardò i i kule Alto. Do nje se stiže pešačenjem od 15-ak minuta kroz borovu šumu. Nagrada će biti nezaboravni mali zaliv, sa šljunkovitom plažicom, dubokim tirkiznim morem i podvodnim pećinama. Iako je zavučena, leti na njoj može da bude velika gužva.

Interesantna plaža Porto Cesareo

Od plaža severno od Galipolija, interesantna je Porto Cesareo. To je u stvari mesto koje ima svoju lepu, malu plažu. Nećete pogrešiti ako je posetite jer je peščana a more divno. Porto Cesareo je takođe okruženo sa nekoliko odličnih plaža (Torre Chianca, Torre Lapillo, Torre Squillace,…) pa se u njemu možete i stacionirati. Jedno bitno upozorenje jeste da ukoliko rešite da odnesete pesak sa neke plaže u Italiji možete biti kažnjeni.   

Atrakcije Pulje

U Pulji osim lepog mora ima i mnogo toga drugog da se vidi. Njene kulturno-istorijske, arhitektonske i prirodne atrakcije biće vam primarni cilj ako ovde ne dolazite leti. A svakako su i odličan izbor ako imate aktivan pristup letovanju. Tačnije, Pulja nije za onoga ko voli ceo dan da provede na plaži jer toliko divnih mesta čeka na vas u okolini.

Alberobelo (Alberobello)

Neizostavno morate posetiti čudesan gradić Alberobelo sa Uneskove liste kulturne baštine, koji je udaljen 60-ak kilometara od Barija. U njemu ćete, u lepom ambijentu punom zelenila, zateći mnoštvo tradicionalnih kućica poznatih pod nazivom ‘’truli’’.

Bele kućice u Alberobelo-u

Ništa slično njima do sada nisam videla. Potpuno su me očarale – kao da su iz bajke i pravljene za neka čudnovata mala bića. Ovalnih su i belih zidova i kupastog krova od sivih krečnjačkih pločica. Od 15. veka su zidane samo od kamena, bez trunke maltera. Tadašnji vojvoda je za svaku sazidanu kuću morao da dobije posebnu dozvolu sa napuljskog dvora.

Pošto je želeo da izbegne porez, naredio je zidanje kuća bez vezivnog materijala kako bi prilikom dolaska inspekcije mogli brzo da ih rasklope. Vađenjem jednog ključnog kamena kuća bi se srušila kao ‘kula od karata’. To se praktikovalo sve kraja 18. veka  kada je počeo da se koristi malter. Za truli se može reći da su prvi primer masovne divlje gradnje u istoriji. Kada je ukinuta zabrana podizanja ovih kućica, ljudi su ostali u njima da žive.

Danas na teritoriji Pulje postoji oko 10.000 ovih jedinstvenih građevina. Ali ih u Alberobelu ima najviše. Ovaj truli-grad se sastoji iz dva kvarta: komercijalnog ‘Rione Monti’, sa oko 1000 truli, i rezidencijalnog ‘Rione Aia Piccola’, sa oko 400 truli. Oba kvarta su neopisivo živopisna, svaki na svoj način.

U Montiju, u kome su smeštene prodavnice, restorani i galerije, uvek je živo i veća je gužva. Na samom vrhu ovog reona nalazi se i crkva – najveći truli koji postoji. Sa druge strane, Aia Piccola je potpuno autentičan, miran kvart, gde žive meštani. Tu je tišina totalna – bukvalno se ništa ne čuje. Idealno za odmor i razmišljanje.

Ukoliko želite jedinstveni doživljaj, možete uplatiti boravak u truliju. Neki od njih pružaju uslugu ‘bed & breakfast’ a neki imaju čak i bazen. Tokom letnjih meseci unutar njih je jako prijatno u odnosu na spoljnu temperaturu (do 10 stepeni hladnije). Zamišljam kako je divno sedeti u letnje predvečerje ispred jednog takvog trulija i uz lokalne specijalitete, posmatrati stabla maslina u okolini. Osećaj mira i spokoja neće izostati.

Planinski grad Matera

Vožnjom slikovitim krajem 65 kilometara od Barija, stići ćete do planinskog grada Matera. On je centar regije Bazilikata ali ga obavezno morate obići kada ste u Pulji jer nije daleko. Još jedno je od mesta uvrštenih na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, prvenstveno zato što postoje dokazi da su ovde prvi ljudi bili nastanjeni još u paleolitu.

U Materi ćete videti jedan od najspektakularnijih pejzaža juga Italije. Nastala je na obroncima klisure Gravina kroz koju i danas protiče potok a koja deli stari grad na dva dela. Sa jedne strane je gusto gradsko tkivo a sa druge veliki broj pećina i ‘crkvi-pećina’. U bilo kom pravcu da pogledate, uočićete da se grad skladno uklapa u krajolik.

Ovde ćete se osećati kao da ste u drugom svetu, zalutali među kulise nekog filma. Lično sam bila fascinirana njegovim neobičnim izgledom, lepotom, intrigantnošću – to je zaista poseban i nezaboravan grad. Istorija i tradicija plene na svakom koraku. Zadivljuje i njegova veličina.

Matera je poznata po starom gradu Sassi di Matera (‘Kamenje Matere’), u kome se nalazi veliki broj pećina. One su izdubljene u krečnjačkim stenama, materijalu koji se lako obrađuje. Kasnije, u srednjem veku, poslužile su kao baza za klasične srednjovekovne građevine. Zanimljivo je da su sve donedavno ljudi živeli u ‘kućama-stenama’ ili ‘kućama-pećinama’.  Tačnije, do 50-ih, 60-ih godina 20. veka. Uslovi života u njima bili su nehigijenski, deca su oboljevala. Po naredbi grada i vlade svi su tada iseljeni u Novu Materu, u socijalne stanove.

Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka stari grad je revitalizovan. Napuštene kuće-pećine su renovirane. Sada su tu prodavnice, kafići, restorani, hosteli, čak i nekoliko hotela. Otkako je grad stavljen na Uneskovu listu i izgrađen put (deo je auto-put) – razvija se turizam.

U staroj Materi će vas iznenaditi i veliki broj crkvi, pogotovo crkve-pećine. Veoma su zanimljive jer ćete se, nakon što uđete u građevinu koja spolja podseća na crkvu od kamena, u stvari naći u pećini. Sigurno ćete uočiti takvu crkvu Santa Maria de idris, na uzvišenju iznad trga sa crkvom San Pietro Caveoso. U gradu možete posetiti i katedralu koja je posvećena Svetoj Mariji od Bruna (Santa Maria della Bruna) i videti dela koja potiču iz 13. veka.

Matera će biti  evropska prestonica kulture 2019. godine.

Altamura

Grad Altamura nalazi se 45 kilometara severozapadno od Barija, na granici između Pulje i Bazilikate. Najbolje je njegov obilazak povezati sa Materom u istom danu.

Kao prvo, grad je poznat po ‘čoveku iz Altamure’, čiji su ostaci pronađeni 1993. godine u obližnjoj pećini Lamalunga. Ovaj potpuno očuvan, kompletan skelet praistorijskog čoveka danas se smatra jednim od najvećih paleontoloških otkrića.

Zatim, u ovom čuvenom ‘gradu hleba’ možete probati Pane di Altamura – najukusniji italijanski hleb. On od 2003. godine nosi međunarodni PDO sertifikat koji garantuje da je izrađen po posebnim standardima. Mesi se po strogo propisanom receptu od posebne vrste durum pšenice (brašno žute boje), sa vodom određenog kvaliteta, a kora mora biti deblja od tri milimetara.

Sve koncentrične ulice jezgra starog grada vode ka romaničko-gotičkoj katedrali iz 13. veka, koja je posvećena Bogorodici. Najupečatljiviji element na njoj je gotički portal iz 15.veka, kojim danas dominiraju dva kamena lava iz 16.veka.

U Altamuri možete posetiti mali ali interesantan Arheološki muzej koji se nalazi u centru grada gde ćete videti brojne eksponate od paleolita do savremenog doba. Ulaz je besplatan.  

Kastel del Monte (Castel del Monte)

Nedaleko od gradića Andrije, nalazi se još jedan dragulj Pulje – dvorac iz 13. veka. To je jedna od najsofisticiranijih, izvrsno očuvanih građevina sa ovih prostora a i šire. Deo je Uneskove kulturne baštine i karakterističan po osmougaonoj osnovi i osam bastiona na svakom uglu. Sagradio ga je rimsko-nemački car Fridrih II.

Zamak kastel del Monte

Dočekaće vas ‘uzvišeno’, na najvišem brdu Pulje (540 metra nadmorske visine). Penjući se peške ka njemu postepeno ćete doživeti svu lepotu i jednostavnost a sa platoa oko njega lako ćete sagledati blago zatalasani reljef Pulje. Možete da obiđete i unutrašnjost dvorca svakog dana u nedelji a ulaz ćete platiti 3 evra.

Grote di Kastelana (Grotte di Castellana)

Ako imate vremena, posetite ovaj fascinantni, linearni pećinski sistem koji je počeo da se formira još pre 90 miliona godina. Jedan je od najvećih na svetu, sa dubinom od oko 2,5 kilometra. Nalazi se na kilometer južno od mesta Kastelana (Castellana) i možete ga obići npr. posle posete Alberobela.

Temperatura u pećinama je oko 15 stepeni, pa ako je napolju jako toplo nije pametno ići bez jakne i zatvorene obuće. Inače, možete odabrati dve opcije – kraću, koja traje oko sat vremena i košta 12 evra a za vreme  koje možete videti polovinu svega onoga što se u pećini nalazi, i naravno – dužu, koju ćete platiti 16 evra i koja se preporučuje jer je na samom kraju ovih pećina najlepši i najosvetljeniji deo – Bela pećina.

Uputite se na jug, u Pulju i nećete se pokajati. Ona je puna pozitivnih iznenađenja i raznolikosti. Ni mnogo puta upotrebljavane reči ‘’savršeno’’, ‘’fantastično’’, ‘’divno’’ nisu dovoljne da se dočara njena lepota. Svaki opis je bled u odnosu na doživljaj koji ćete imati na licu mesta. U ovoj regiji ćete otkriti ‘’pravu’’ Italiju, onu iz vaše mašte i na koju ste navikli iz starih filmova i knjiga. Osetite Pulju koja vri od života, koja je bučna, šarena, ponekad konfuzna a istovremeno tako zavodljiva. Letujte drugačije nego do sada! Veliki broj turističkih agencija Vam nudi da provedete idealan odmor.

Autor: Ivana Lukić | Objavljeno: 08.06.2018. | Modifikovano: 16.05.2019.