Jačanje imuniteta – kako ostati zdrav tokom putovanja

Putovati znači živeti, još davno je istakao dobro poznati bajkopisac, Hans Kristijan Andersen. 

nasmejana devojka na čamcu krstari egzotičnom destinacijom

I zaista možemo se složiti sa njegovom tvrdnjom. Putovanja predstavljaju sjajan način da opustite telo, nahranite radoznali duh i prikupite preko potrebnu životnu energiju. Kako bi svako putovanje bilo maksimalno ugodno, od ključne je važnosti održati dobro raspoloženje, ali i zdravlje tokom dana koje provedete na određenoj destinaciji.

Tim povodom odlučili smo da napišemo tekst u kojem ćete pronaći korisne informacije i savete – kako održati zdravlje tokom putovanja, šta je imuni sistem i zašto je važno aktivno raditi na njegovom jačanju kako bismo kod kuće i na putovanju bili zdravi.

Imunitet – odbrambeni mehanizam kome treba naša podrška

Imunitet predstavlja odbrambeni mehanizam organizma, sposobnost da se odbrani od različitih infekcij, bolesti poput bakterija, virusa, gljivica, kancerogenih ćelija i slično. Svaki čovek rođenjem stiče prirodni imunitet, a tokom života ga nadoragrađuje na različite načine. 

Životni stil pojedinca imaće pozitivna ili negativna dejstva na imuni sistem. Kakvo god da je stanje vašeg imuniteta, kod ozbiljnjih stanja i bolesti, imunitet opada, te je važno dodatno ga ojačati.

U toj borbi nam pomaže ishrana, zdrav način života, ali i suplementi, koji gotovo da su neophodni nakon velikih operacija, hemoterapija, hroničnih infekcija i slično. Na našem tržištu možete pronaći brojne suplemente, međutim ne može se svaki od njih pohvaliti sjajnim dejstvom.

Orthomol immun jedan je od preparata koji je prepun mikro-nutrijenata poput vitamina i minerala, a njegovo snažno dejstvo doprineće ojačavanju imunog sistema i poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Uloga dobrih dodataka ishrani posebno se ističe u situacijama kada je zdravlje izuzetno narušeno.

Pre samog konzumiranja suplemenata, posavetujte se sa izabranim lekarom, posebno u situacijama kada bolujete od određenih hroničnih bolesti. 

Večito pitanje – kako jačati imunitet? 

Kao što smo već pomenuli, stil života igra veliku ulogu u jačanju imuniteta. 

Međutim, šta zapravo podrazumeva stil života? 

Životne navike – od izbalansirane ishrane, preko ritma spavanja, konzumiranja alkohola, pušenja, pa do konstantnog izlaganja stresu – sve to utiče na opšte zdravstveno stanje, pa i na imuni sistem. 

Sveže voće i povrće vaš je najjači saveznik u borbi za snažan imunitet, stoga u svakodnevnu ishranu obavezno uvrstite obroke prepune voća i povrća. Takođe, namirnice poput orašastih plodova dopremiće u vaš organizam brojne nutrijente koji učestvuju u važnim proecesima u organizmu. 

Predlog je da nezdrave užine zamenite upravo orašastim plodovima – odličan ukus, zastićenost i zdravstveni benefiti su na ovaj način zagarantovani. 

Pomenućemo i “bolest 21. veka” – stres. Brz tempo života, brojne poslovne obaveze, loša ekonomska situacija i malo odmora deo su života gotovo svakog savremenog čoveka. Poznato je da je hronični stres okidač brojnih oboljenja. 

Stoga svaki pojedinac treba da pronađe svoj “izduvni ventil” i smanji količinu stresa, a bezbroj je malih radosti koja vode do boljeg opšteg stanja. 

Čitanje knjige, šetnja pored reke, vikend putovanje, uživanje u omiljenim epizodama serije, sportske aktivnosti mogu vam doneti brojne benefite. Pronađite hobi koji vas inspiriše i umanjite hronični stres na zdrav način.

Naravno, ukoliko je uzrok problema dublji i ukoliko imate brojne psihološke prepreke sa kojima se ne možete izboriti, razgovor sa stručnjakom biće od velike pomoći. 

prikaz karte sveta i male figure čoveka

Šta se dešava sa našim organizmom kada otputujemo?

Prva asocijacija na putovanje jeste relaksacija tela i uma – uživanje u toplim sunčevim zracima, zvucima talasa i istraživanje astrakcija određene turističke destinacije. 

I zaista, putovanje je skup hedonstičkih doživljaja koji nas na idealan način oslobađaju od stresa, podstiče lučenje hormona sreće i predstavlja važno životno iskustvo. Možemo reći da je putovanje zapravo i jedan od načina za jačanje imuniteta. 

Međutim, osobe koje na put kreću sa narušenim opštim zdravstvenim stanjem ili oslabljenim imunitetom, može zadesiti pogoršanje stanja usled novonastalih promena. 

Izmena režima obroka, spavanja i promena vremenskih prilika, na trenutak nas mogu izbaciti iz koloseka i izazvati prehladu, ali i ozbiljniju virusnu ili bakteriološku infekciju. Stoga, gde god da ste se uputili, naša je preporuka da uplatite putno osiguranje – poznato je da su troškovi lečenja u inostranstvu izuzetno skupi, te ćete ih na ovaj način izbeći. 

Ipak, ono što je važnije jeste da izbegnete razboljevanje na putovanju. 

Kako održati dobro zdravlje tokom putovanja? 

Iako će se hormon sreće pobrinuti za veliki deo raspoloženja i izostanak stresa, primena određenih postupaka dodatno će osigurati maksimalni užitak na putu. 

Redovni obroci, baš kao i kada ste kod kuće, obavezni su deo svakodnevice na putovanju, Uživajte u upoznavanju kulture naroda u čiju ste se zemlju zaputili, isprobavajte nova jela i prepustite se gastronomskom ugođaju.

Ako je vaš izbor za putovanje određena morska destinacija, na plažu obavezno ponesite užinu u vidu voćke, orašastih plodova ili poručite ceđeni voćni sok, a za večeru odaberite laganu salatu koja je mnogima omiljeni letnji obrok.

San je ono što nam najviše nedostaje kada su nam dani prepuni obaveza i stresa, a upravo toga smo oslobođeni prilikom putovanja. 

Stoga ćemo vam dati najjednostavniji savet – spavajte! 

Prikupite energiju koja vam nova iskustva omogućavaju, uživajte u blagotvornim sunčevim zracima, morskim talasima, novim ukusima i zabavnim sadržajima. Upravo na taj način zadržaćete, ali i poboljšati zdravstveno stanje organizma.

Koronavirus – kako se zaštititi od virusne infekcije na putu

Ne možemo zaobići ovu važnu temu koja je promenila život ljudi iz korena. Osnovna potreba svakog čoveka jeste socijalizacija, a upravo to nam koronavirus uskraćuje. Kada su u pitanju putovanja i virus korona, važno je pratiti zakonske protokole kako biste mogli da se uputite na određenu destinaciju. 

Izuzev toga, cilj svakog pojedinca je da se na putovanju ne zarazi, stoga je njbolje rešenje ponašati se u skladu sa protivepidemiološkim merama. Dodatno ćete ojačavati imunitet zdravom ishranom, uzimanjem suplemenata i maksimalnom relaksacijom duha i tela. 

Čuvajte svoje zdravlje – hranite se zdravo, spavajte mirno i prepustite se malim zadovoljstvima. S vremena na vreme otputujte na novu destinaciju i obezbedite vašem organizmu neophodnu dozu pozitivne energije!

Autor: Jelena Zdravkovski | Objavljeno: 30.04.2021. | Modifikovano: 29.04.2021.