Jamajka – putovanje kroz najopuštenije mesto na svetu

Jamajka putovanje je potpuno čarobno, jer ona spada u najlepše egzotične destinacije na svetu. Upoznaćete se sa kulturom Jamajke, svakodnevnim životom, i uživati u prirdnoj vegetaciji, muzici i travi. Dve najzanimljivije i najposećenije destinacije su Negril i glavni grad Kingston. Saznajte šta tamo možete da vidite, koje će vas Jamajka zanimljivosti ostaviti bez daha, i kako da se sačuvate od džeparoša.

You’re in Jamaica: C’mon and smile!

Soulful town, soulful people:

Said, I see you’re having fun,

Dancin’ to the reggae rhythm,

Oh, island in the sun:

Oh, smile! (Bob Marley)

Palme i plaža

Putovanje u Jamajku je bogato iskustvo

Jamajka je deo Velikih Antila, po veličini treće ostrvo na Karibima. Dužina peščane plaže je oko 120 km, šest planinskih venaca, nekoliko vodopada, bujna vegetacija, raznovrstan sadržaj i smeštajni kapaciteti različitih kategorija krase ovo ostrvo.

Kristofor Kolumbo je na drugom putovanju u svojoj potrazi za Novim svetom otkrio Jamajku (4. maja 1494. godine). Kultura ovog ostrva predstavlja bogatu mešavinu kultura koje su se na njemu razvile.

Prvobitni doseljenici bili su taino osvajači, potom španski, a nakon njih i britanski, dali su svoj doprinos kulturi ostrva. Cenjeno i poznato kao mesto rođenja Boba Marlija, Jamajka i danas nosi u srcu rege muziku.

U Kingstonu, glavnom gradu, postoji muzej koji nosi ime Boba Marlija, a muzejski eksponati su muzičareve lične stvari. Holivudski glumci su još tridesetih godina prošlog veka otkrili lepote Jamajke (na čelu sa Erolom Flinom).

Svoje romane o Džejmsu Bondu, Jan Fleming je napisao u kući “Golden eye” na plaži koja je pretvorena u turističku atrakciju i, naravno, zove se Džejms Bond. Čuveni pevač Hari Belafonte takođe je rođen na Jamajci.

Danas, Jamajka je nezavisna država i član Britanskog Komonvelta. Zvanični jezik je engleski. Jamajčanski dolar je domaća valuta, ali skoro pa svuda na ostrvu možete plaćati američkim dolarima. Licencirane menjačnice i banke vrše zamenu evra. Vremenska razlika u odnosu na Srbiju je -6h.

Jamajka – viza neophodna, direktan let ne postoji

Direktan let od Beograda do Jamajke ne postoji. Za srpske turiste neophodna je viza (za više informacija posetite sajt Konzulata Jamajke). Viza se izdaje čim sletite na ostrvo i košta oko 50 evra.

U Beogradu je, od nedavno, otvoreno predstavništvo Jamajke. Avionska karta do Jamajke okvirno iznosi 600 evra. Postoji više opcija za dolazak do ostrva. Let Frankfurt-Kingston, let do Montigo Beja opet preko Frankfurta. Utvrđeni su i stalni letovi od Londona. Najpopularnija turistička vazdušna luka za dolaske na Jamajku  je Montigo Bej.

Najbolji period za karipski, rajski odmor je septembar-maj, tada su temperature vazduha između 25 i 30ºC. Najniže cene pak su rezervisane za oktobar/rani novembar. Cene turističkih aranžmana iznose od 600 evra, ukoliko želite Jamajku da posetite o sopstvenoj režiji vrlo verovatno da će vas čitavo putovanje koštati manje.

Negril – grad u Jamajci koji je spoj bogatstva i siromaštva

U Jamajka znamenitosti spada Negril, koji je udaljen oko 60 km od aerodroma u Montigo Beju. Autobuski prevoz do Negrila je 15 američkih dolara po osobi, privatni auto taksiji koštaju i do 60 dolara. Prednost taksija je što kreće odmah, dok autobusi čekaju dok se ne napune/prepune.

Oni koji bi se opredelili za iznajmljivanje automobila na aerodromu potrebno je naglasiti da se na ostrvu vozi levom stranom. Vožnja autobusom može biti uzbudljiva, dim “gandže” i pevušenje konduktera (dok pronalazi mušterije za svoje travke) je sasvim uobičajena pojava.

Vozači na Jamajci stalno koriste sirenu u vozilima: za upozoravanje pešaka, za pozdravljanje poznatih osoba, obilazak drugih vozila. Prozori su uvek otvoreni, a dovikivanje iz automobila je još samo jedna normalna stvar.

Tokom vožnje, kraj puta ne možete a da ne primetite velelepne vile smeštene u okolini aerodroma. Ostatak građevina su neugledne, trošne kućice, mali barovi i gomile ljudi.

Povremeno se pomaljaju i ogromna gradilišta hotela, petospratnice, improvizovani trgovi, ogromne kule opasane bedemima. Vrlo je moguće da bi Jamajka u skorijoj budućnosti mogla postati skup luksuznih rizorta sa razglednica.

Ne zaboravite da ostavite napojnicu

Nešto poput obaveze/tradicije na Jamajci su napojnice (što ne znači da ćete dobiti kvalitetniju uslugu). Napojnice su deo prihoda od kojeg ogromni broj Jamajčana u turističkim regionima živi. Stoga, pripremite dosta sitnine jer će vas često neko povlačiti za rukav.

Negril je malo, ali simpatično mesto koje neodoljivo podseća na jadransku obalu. Hoteli su mali pansioni/kuće sa natpisima “camere/zimmer/rooms”. Preko puta, sa druge strane umesto stena miris suvog vazduha i borova. Rastinje buja na sve strane.

Najraznobojnije cveće širi opijajuće mirise i težak vazduh čini bogatim. Iz tog rastinja dopire na desetine zvukova, zvukovi udaljeni svetlosnim godinama od ravnog zujanja grada.

Jedna od najlepših plaža na svetu nalazi se baš ovde

Da biste osetili pravu, esencijalnu Jamajku, “najopuštenije mesto na svetu” morate otići na plažu. Beskrajne, bele peščane plaže, od toga Negrilu pripada 11 km obale. “Plaža od sedam milja” smatra se jednom od 10 najlepših plaža na svetu.

Tu svaka priča o uživanju i opuštenosti postaje kristalno jasna. Natkriljena gustim rastinjem i ogromnim palmama skriva bungalove, kuće/hotele. Na plaži se nalaze barovi na otvorenom, pa i restorani koji praktično ulaze u more. Svaki od hotela ima poluprivatnu plažu, plažu namenjenu samo gostima hotela.

Svi hoteli imaju i privatno obezbeđenje tokom čitave noći

Podrazumeva se da baš taj svoj deo plaže svaki od hotela održava i svojim gostima obezbeđuje ležaljke. Svaki od hotela takođe ima svoje obezbeđenje/noćne stražare. Mada, obezbeđenje nije uvek garancija bezbednosti.

U jednom hotelu došlo je do pljačke, jer gosti nisu zaključali sobu, a noćni čuvar je ostao u svojoj kućici kako bi se zaštitio od rose (?!) Očigledno je da na Jamajci rosa ume da bude opasna!

Voda Negrila je kristalno čista i tirkizna, izrazito duboka (na ostatku Kariba plaže su najčešće plitke), pogodna za plivanje ali i ronjenje. Koralni grebeni, najraznovrsnije vrste riba, čudnih boja i oblika samo upotpunjuju sliku. Ništa neobično neće biti ukoliko se susretnete sa ražama i barakudama.

Sa druge strane gradića je kameniti deo, voda i stene, restorani po liticama, kuće, i dosadni turisti. Raznovrsna ponuda Negrila sastoji se od porodičnih pansiona i hotela na samoj plaži, hotela na severnoj strani, eksluzivnih kućica na liticama. Tu se nalazi i Rikov kafe, jedno od najpoznatijih mesta u Negrilu.

Rege klubovi na svakom ćošku

To je klub na otvorenom sa koga se pruža pogled na spektakularan zalazak sunca ili skokove u vodu. Na pozornici kluba se održava rege koncert svake večeri. Dok ste na Jamajci zaboravite na mogućnost da čujete bilo koju drugu vrstu muzike osim regea! Za srpske standarde, cene na Jamajci su prilično pristupačne.

Kokteli na plaži su oko 3 dolara, gotovo u svakom kafiću postoji ponuda “dva za cenu jednog”, kafa je dolar, pivo dva, obroci od 4 do 20 dolara.

Ovde postoji sve – egzotično voće, gandža, seks turizam

Negril je turističko mesto gde se prodaje bukvalno sve: mango, kokos, male banane, papaja, jamajčanske jabuke koje izgledom podsećaju na kruške, ananas. Aki jelokalno voće (može biti i povrće, tradicionalan jamajčanski doručak se sprema sa jajima i aki voćkom), izgleda kao nar krupnih bobica.

Jede se samo onda kada se prirodno otvori, u suprotnom njegove bobice su otrovne. Na plaži možete pazariti i cigarete, kao i končane narukvice.

Plaža u Negrilu se „dimi” od jutarnjih časova. Atmosfera je vesela i opuštena. „Farmeri sa planina” nude „kvalitetnu gandžu”. Na plaži možete pronaći i „dredove za iznajmljivanje” tzv. rastitutke.

Jamajka je poznata po tome što na nju mnogo žena dolazi u društvu drugarica, ili same, u potrazi za „pravom ljubavi” ili avanturom. To Jamajku svrstava na listu destinacija seks turizma.

Ukoliko prošetate plažom u vreme zalaska sunca videćete nasmejana lica, držanja za ruke, poljupce, škljocanje fotoaparata.

Specijaliteti Jamajke će vas ostaviti bez daha

Simpatični čikica na biciklu prodaje lokalne pogačice. Nemojte a da ne probate! Pogačice liče na piroške, a prave se sa piletinom, govedinom i povrćem. Od slatkiša tu su pogačice sa kokosovim brašnom i kokosov hleb. Sve košta između 1,5-1,80 dolara. Potražite čiku sa pogačicama!

Kuvanje ručka u prirodi

Kada je hrana u pitanju, u Negrilu je nezaobilazan Erikin restoran. To je drvena, mala kuća smeštena u blizini Rikovog kafea. U restoranu se služi jamajčanska piletina sa kokosovom rižom (kažu najukusnije jelo u Negrilu).

Svi znaju za Erikin restoran na Jamajci, a većina taksista će vam prvo predložiti baš to mesto. Ono što treba da imate na umu tokom boravka na Jamajci je da je usluga generalno veoma spora.

Nije čudno da čak iako ste jedini u restoranu, za svoju porudžbinu morate čekati i do 45 min. Međutim, sve je to deo „Jamaica no problem” koncepta. „Don’t worry about a thing, ‘Cause every little thing gonna be all right.”

Možete kuvati i sami sa lokalcima

U Treasure Beachu imate priliku da kuvate sami sa lokalcima na otvorenoj vatri. Ishrana im je uglavnom bazirana na povrću, a od mesa preovladava piletina. S obzirom na to da je ostrvo pretežno naseljeno rastama to i ne čudi previše.

Jamajka je veoma relogiozna zemlja

Osim Boga, jer je reč o pretežno hrišćanskoj zemlji u kojoj vreme nedeljom staje jer se iz ormara vade najlepše haljine/odela, i odlazi se na misu, rastama je uzor i Haile Salassie čiji se citati i ikonografija vide i čuju u skoro svakom razgovoru.

Oni koji su posetili Jamajku kažu da ukoliko ste u prilici ne propustite da odete na nedeljnu misu. Sveštenik se na misi rukuje sa svakom osobom u crkvi, a mise su poput onih koje gledamo u filmovima gde u crkvi svi tapšu rukama i plešu.

Frenchman Beach, plaža u Treasure Beachu, tamnog peska , sa velikim talasima i pelikanima kao dostojanstvenim domaćinima.

Pelican bar usred Karipskog mora

Izlet do Pelican Bara – sagrađenog od drveta usred Karipskog mora. Pelican Bar je super simpatično mesto, mesto na kojem lokalno stanovništvo igra domine, a turisti ne prestaju da fotografišu.

Ako vas put navede u Treasure Beach obavezno posetite Gee Wiz, najbolji vegetarijanski restoran u kosmosu u kojem radi dvoje najgenijalnijih rasti na svetu. Porcije su obilne i preukusne, da najradije više ništa i nigde ne biste jeli osim tamo. Zaista!

Port Antonio, nekadašnji bitan pomorski grad i luka ove prelepe ostrvske države Trećeg sveta u kojoj je većina stanovništva siromašna, ali niko ne prosi već svi nešto rade kako bi preživeli – iako se to može svesti na prodaju kokosa koji su ubrali sa druge strane puta. Ne možete a da ne cenite trud!

Jamajka – Kingston – urbana prestonica

Kingston je urbani centar Kariba. Zvuci policijskih sirena, neprekidna ulična vreva, saobraćajni haos tipične su scene prestonice Jamajke. Kingston ima sve odlike velegrada.

Hotel na vrhu brda, Veggie Meals on Wheels, koncerti na kome se mogu slušati rege bendovi i kultni Dub Club u kome se okuplja jako puno turista, ali je pogled koji puca na celi grad i više nego prekrasan.

U Kingstonu ste sigurni ukoliko ste neprimetni

Iako vas mnogi mogu uveravati kako su Kingston i uopšteno Jamajka opasni, ne mora biti tako. Letovati van sezone, oblačiti se relativno bezlično i sa sobom nositi novca onoliko koliko je za taj dan potrebno, doprineće tome da niko i ne pokuša da vas napadne ili opljačka.

Jednine momente ekstremne nelagode možete doživeti u downtownu i to samo ukoliko vam hiljade pogleda koje osetite dok šetate budu jednostavno previše.

Muzej Boba Marlija je nezaobilazan

Ono što je must see u Kingstonu je svakako muzej Boba Marlija. Ulaz u muzej košta 20 dolara po osobi, i čitav obilazak sa vodičem traje 45 min. Nakon toga, u mini bioskopu unutar kuće prikazuje se 20-minutni film o Bobu Marliju.

U okviru muzeja možete videti Marlijev hologram, u prirodnoj veličini naravno, brojne isečke iz novina, albume, sobu, BMW terenac. Interesantna činjenica je da je Marli obožavao BMW, a uzrok tome je što je u nazivu video skraćenicu za Bob Marley & Wailers.

Jamajka znamenitosti

Ocho Rios  Nine Mile – kuća Boba Marilja

Nakon što se skrene sa puta duž obale kod Ocho Riosa ka brdima, na sat i po vožnje dolazi se do mesta Nine Mile – mesta rođenja Boba Marlija. Ulaz u kuću košta 19 dolara, a obilazak je uz pratnju  vodiča.

Tela Marlijeve majke i brata, kao i njegovo čuvaju se u toj kući. Prilikom ulaska u kuću potrebno je izuti se, a snimanje i fotografisanje je strogo zabranjeno.

U Ocho Riosu – zelenom srcu Jamajke vredi posetiti i Dunns vodopade.

Montiog Bej – vazdušna luka Jamajke

Montigo Bej je interesantan gradić poznat pre svega po svojim plažama: Doctor’s Cave Beach i Old Hospital Beach. Prva se plaća 450 JM$ po osobi, dok je druga besplatna i javna.

Obe su prekrasne, a sa njih se mogu posmatrati avioni kako sleću na aerodrom, a to se događa na svakih par minuta.

Ukoliko ste stacionirani baš u Montigo Beju onda nikako ne biste smeli da propustite izlete: Glistening waters, Swamp safari i Martha Brae rafting.

Marta Brae rafitng je obavezan

Martha Brae se nalazi na oko 40 min vožnje od Montigo Beja. Reka je dugačka 27 milja, rafting se održava na dužini od 3 milje, i traje oko sat vremena. Vožnja se odvija na splavu napravljenom od bambusa, predviđenom za dve osobe i čoveka koji će upravljati.

Vožnja košta 60$ za dve osobe. Vožnja je ugodna, reka protiče kroz šumu i čitav taj put ispunjen je samo zvucima koje proizvode ptice.

Swamp Safari za najsmelije

Swamp je zoološki vrt u kome možete videti zmije (pitone, anakonde), krokodile i druge egzotične životinje. U obilazak se ide sa vodičem koji iznosi zanimljivosti o svakoj životinji. Ulaznica za jednu osobu je 25 US$.

Glistening waters – prirodne šljokice

Kod gradića Falmouth reka se uliva u more i tada dolazi do jednog prirodnog fenomena. Mešanjem slane i slatke vode, određeni minerali svetle u mraku ukoliko se voda malo uzburka.

Noću kada se u takvoj vodi pliva, sve oko plivača svetluca i blješti, pa stoga ovu reku nazivaju Glistening waters. Celokupan izlet traje 45 min. Sastoji se od kratke vožnje brodićem do mesta gde dubina iznosi nešto više od 1m. Tu je kupanje moguće. Cena ovog izleta po osobi je 20$.

Opšutenost je sinonim za Jamajku

Rasta, rege i Jamajka su sinonimi. Muzika je svuda. Noćni život počinje nakon ponoći i traje sve do jutra. Jamajka je prestonica rege muzike i opuštenog života. Zemlja plaža koje svojom lepotom oduzimaju dah, spektakularnih zalazaka sunca.

Zalazak sunca na Jamajci

Mesto gde vam prodavci prilaze dok ležite u najudobnijoj ležaljci na svetu, gledate u azurno more, a na horizontu ne vidite ni naznake kopna i opuštate se u hladovini uz više nego ugodnih 28ºC. Pa onda, plivanje sa delfinima, odlična zabava, i za one koji baš žele – ukus i miris jamajčanskog ruma i travki. Uz to, možete put na Jamajku spojiti sa još nečim lepim, jer je Jamajka idealna za venčanje iz snova.

Još jedna od atrakcija ostrva je i Ocho Rios-zeleno srce Jamajke. Erol Flin je za Jamajku jednom izjavio da je “lepša od bilo koje žene”. Pogledajte ponude turističkih agencija i odlučite da li možda neka turistička agencija nudi aranžman baš prema vašim potrebama. Ukoliko ih nema, pošaljite upit za putovanje svim agencijama odjednom, te iznesite svoje želje i kako mogu vaše putovanje na Jamajku da učine nezaboravnim.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.