Jevrejske katakombe u Rimu konačno otvorene za turiste

Nadaleko poznte hrišćanske katakombe u Rimu, čak 40 njih, su već dugo jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rimu, privlačeći hiljade i hiljade posetilaca svake godine, međutim tek od prošlog vikenda su po prvi put jevrejske katakombe u Rimu dostupne javnosti Rima i turistima širom sveta.

Jevrejske katakombe u Rimu koje su otkrivene pre više od 100 godina, tačnije 1912. godine, su detaljno otkrivane i proučavane 12 narednih godina, međutim, nikada nisu bile otvorene za javnost, već su pristup njima imali samo privatni posetioci. Ulaz u katakombe se nalazi ispod vinograda Vigna Randanini koji se nalazi na centralno-južnijem delu Rima.

Ovo je veoma značajan događaj, pošto se jevrejske katakombe prostiru na više od 42 km2, krijući fascinantne crteže, slike na zidu, umetnine i grobnice koje su nastale između II i III veka nove ere, a koje su intenzivno bile u upotrebi sve do V veka nove ere. Poznato je da su Jevreji činili veliki deo svakodnevnog života Rima iz ovog perioda, međutim tek sada turisti širom sveta mogu i lično videti koliko je Jevreja zapravo bilo u starom Rimu, gde su i kako sahranjivani, kao i to kakve su umetnine izrađivali. Natpisi na zidovima su na hebrejskom, staro grčkom i latinskom jeziku. Iskustva putika koji se upute u Rim će po prvi put biti obogaćena za sagledavanje važnosti jevrejske zajednice u starom Rimu.

Ovo otkriće će pružiti uvid u još veću raznolikost kultura u Rimskom carstvu, i to na njegovom izvoru u samom gradu Rimu, kao što je Izrael danas sveta zemlja i dom za brojne kulture i svetske religije.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.07.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.