Južni Kipar | Vodič za letovanje

Inspirativan zbog svoje duge i neobične istorije, privlačan zbog turizma i prirodnih lepota, čuven kao pribežište biznismena – sve je to Kipar, nesvakidašnje ostrvo u istočnom delu Sredozemnog mora. Kipar je ostrvo iz dva dela, grčkog i turskog, neutralne Zelene linije i dve vojne baze Ujedinjenog kraljevstva. Mi vam ovom prilikom predstvaljamo Južni KiparTrista četrdeset sunčanih dana godišnje i predivne peščane plaže sasvim su dovoljan razlog da letovanje provedete na južnom Kipru. U nastavku teksta upoznajte se sa istorijom, reljefom i klimom, čarobnim gradovima i najlepšim plažama južnog Kipra.

Južni Kipar - Vodič za letovanje

Aja Napa je poznati turistički centar južnog Kipra koji ima rajske plaže.

Nikozija, glavni grad i grčkog i turskog dela Kipra, kao i Limasol, drugi po veličini kiparski grad, nezaobilazni su na mapi svih svetskih putnika koji dođu na ovo ostrvo.

Evo šta još možete videti ukoliko se uputite ka ovom neobičnom ostrvu!

Kipar se još zove i Afroditino ostrvo ljubavi!

Istorija Kipra

Odličan geografski i pomorski položaj bio je jedan od glavnih razloga zbog kog je Kipar tokom svoje duge istorije bio na putu raznih osvajača. Osvajali su ga Asirci, Egipćani i Persijanci, a bio je i pod vlašću Vizantinaca i Arapa. Više od tri veka Kipar je bio pod vlašću Otomanskog carstva, a nakon tog perioda preuzima ga Velika Britanija.

Uticaj Engleske i danas je veliki, a engleski jezik se uči u školama i skoro je ravnopravno zastupljen.  

Tokom 1960. godine Kipar dobija nezavisnost. Predsednik je biran iz redova Grka, a potpredsednik iz redova Turaka.

Poreklo imena

Naziv ostrva je izveden od reči cuprum, što u prevodu znači bakar. Ime su mu dali Latini i ono je zadržano sve do danas. Otuda ne čudi što je u drevno doba Kipar bio jedan od najvećih nalazišta bakra na Mediteranu. Kipar se još naziva i Afroditino ostrvo – legenda kaže da je u blizini grada Pafosa na jednoj od najlepših plaža Kipra rođena iz  morske pene boginja ljubavi i lepote. Legenda još kaže da će žena koja se okupa na ovoj plaži večno ostati mlada.

Podela ostrva na grčki i turski deo

Velika i burna politička previranja deo su istorije ovog ostrva. Iz tog doba naročito je poznat prvi predsednik Kipra arhiepiskop Makarius III, patrijarh Kiparske pravoslavne crkve.

Njegova nastojanja da Kipar ujedini sa Grčkom završena su bez uspeha, a on je tokom jedne pobune, zbog toga što se suprotstavljao podeli ostrva, uhapšen i prognan.

Zanimljivo je istaći da je Makarius vodio nesvrstanu politiku i da je bio veliki prijatelj sa Josipom Brozom Titom.

Politčka kulminacija usledila je 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju na Kipar i okupirala severni deo ostrva. I danas je ostrvo podeljeno na turski severni deo i južni grčki deo.

Strateški položaj ostrva oduvek je bio veoma dobar, pa je i danas položaj Kipra takav da on zavisi od velikih svetskih sila, pre svega Velike Britanije SAD, Grčke i Turske.

Južni grčki deo Kipra primljen je u Evropsku uniju 2004. godine, dok je severni deo ostao van EU.

Geografske osobenosti Kipra

Južni Kipar - Vodič za letovanje

Kipar je treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru nakon Sicilije i Sardinije. Udaljen je oko 80 km od Turske i 100 km od Sirije. Izrazito je povoljnog položaja i nalazi se između tri kontinenta – Evrope, Azije i Afrike. Kipar je i saobraćajna raskrsnica – skoro svaki avion koji leti iz Evrope ka Bliskom istoku sleće najpre na aerodrome u Larnaki ili Pafosu, a odavde poleću i avioni ka skoro svim većim evropskim gradovima, kao i ka gradovima na Bliskom istoku i ka zemljama Persijskog zaliva.

Slično je i sa brodskim saobraćajem – svaki brod koji se uputi ka istoku, najpre se zaustavlja u nekoj od kiparskih luka.

Kipar se nalazi na raskrsnici tri kontinenta i važnih pomorskih puteva.

Reljef i klima

Sa 340 sunčanih dana godišnje Kipar važi za jedno od najsunčanijih ostrva u ovom delu sveta.

Sa mediteranskom klimom i bujnom i raznovrsnom vegetacijom Kipar privlači veliki broj turista.

Ostrvo je izduženo i po izgledu podseća na električnu gitaru. Njegova površina je oko 9000 kvadratnih kilometara, što znači da je nešto manji od Crne Gore i malo prostraniji od Banata.

Kipar je planinsko ostrvo, a obala je sitno razuđena i pogodna je za usidravanje i pristajanje brodova.

Kipar je jedno od najtoplijih ostrva Mediterana!

Gradovi Južnog Kipra

Nikozija  – podeljena prestonica

Glavni grad ostrva je Nikozija, jedini podeljeni glavni grad na svetu.  Kroz ovaj grad prolazi tzv. Zelena linija, linija razgraničenja kojom je Kipar podeljen na severni i južni deo. Linija zapravo predstavlja neutralnu zonu koja je pod kontrolom UN.

Nikozija u prevodu znači beli grad. Turisti su zainteresovani da vide čuvenu Zelenu liniju koja deli grad, a istovremeno i ostrvo na dva dela, grčki i turski.

Grad Nikozija je stari grad sa tragovima koji vode sve do neolita. Mnogi turisti sa velikim interesovanjem razgledaju spomenik Makariosu, čuvenom državniku i arhiepiskopu. Čitav grad je u duhu turzima i ugostiteljstva.

Larnaka

Ovaj grad je drugo turističko i primorsko sedište Južnog Kipra. Ovde se nalazi međunarodni aerodrom, a njegovo izmeštanje iz Nikozije u Larnaku doprinelo je da se ovaj grad razvije i ne bude u senci Limasola i Nikozije. Aerodrom je glavni, najveći i najprometniji aerodrom Kipra (drugi po veličini se nalazi u Pafosu). Činjenica da se mnoge plaže severno i južno od Larnake svrstavaju se u najlepše plaže Kipra privlači u ovaj grad veliki broj svetskih turista.

Najpoznatiji turistički centri na Kipru sa velikim brojem hotela su Larnaka i Limasol!

Limasol

Južni Kipar - Vodič za letovanje

Limasol je najprometnija luka na Južnom Kipru i nalazi se na jugu ostrva. Veoma je dobro povezan sa Nikozijom i Larnakom, a poslednjih godina izaziva i veliku pažnju turista i postaje značajno turističko odredište.

U neposrednoj blizini Limasola nalazi se vojna baza Ujedinjenog Kraljevstva.

Limasol je smešten u Akrotirskom zalivu. U ovom gradu je naročito razvijena trgovina, kao i vinogradarstvo, pa tako ovde možete posetiti mnogo vinarija.

Ono po čemu je ovaj grad poznat jeste i noćni život. U  njemu se nalazi preko 30 noćnih klubova i barova koji su poznati po odličnom provodu. Turisti neće ostati uskraćeni ni za šoping, jer ovde ima veliki broj radnji sa raznovrsnom robom.

Aja Napa – centar zabave na Južnom Kipru

Aja Napa je do osamdesetih godina prošlog veka bila malo ribarsko naselje. Turistički se naglo razvija, pa vremenom prelazi put od malog naselja do najposećenijeg turističkog centra ostrva.

Nalazi se na pedesetak minuta vožnje od aerodroma u Larnaki. Ako ste ljubitelji netaknute prirode i predivnih peščanih plaža, onda obavezno posetite Aja Napu, gradić u jugoisočnom delu Kipra. Čuven po savršeno čistom i toplom moru, sportovima na vodi, ali i po divljim uvalama, ovaj deo Kipra privlači veliki broj stranih turista. Naročito je popularna čuvena plaža Nisi na kojoj se mahom okupljaju mladi i na kojoj uživaju u žurkama koje se ovde organizuju tokom leta. Na plažama Aja Nape tokom leta gostuju poznati engleski di-džejevi i prave odličnu atmosferu.

Aja Napu drugačije zovu kiparska Ibica!

Noćni provod u Aja Napi

Aja Napa poznata je i po odličnom noćnom provodu i kao takva je jedna od najatraktivnijih lokacija na Južnom Kipru. Ljubitelji zabave i provoda u kasnim večernjim satima naročito posećuju klub The Castle Club koji je ujedno najveći i najpoznatiji klub na Kipru. Krenite stazom koja je duga skoro kilometar naići ćete na mnoštvo barova, klubova i pabova.

Ipak, cene su prilagođene zapadnoevropskim turistima, pa se tako ulaz u klubove prilično skupo naplaćuje. Poznat je i klub Inferno u kom se pušta hip hop, haus i tenho muzika.

Pića u klubovima Aja Nape su prilično skupa, a noćni klubovi se otvaraju tek posle 01 h posle ponoći i zabava traje do jutra.

Najpoznatije plaže na Južnom Kipru

Nisi plaža u Aja Napi

​Južni Kipar - Vodič za letovanje

U Aja Napu najpre su počeli da dolaze turisti iz Skandinavije, i to upravo zbog njenih prelepih plaža. Ovo je jedna od najposećenijih i najlepših plaža na Južnom Kipru. Poznata je po belom mekanom sitnom pesku i predivnom prozirnom moru.

Niz kafića, barova i restorana sa morskim specijalitetima privlače uglavnom mlađu populaciju koja se uz koktele opušta uz žurke na plaži. O tome koliko je ova plaža atraktivna i privlačna stranim turistima govori i činjenica da je ovde BBC radio 1 jednom organizovao žurku.

Piće, suncobrani i ležaljke dostupni su na svakoj plaži u Aja Napi, pa i na ovoj, ali gužva je neminovna u sezoni.

Afroditina plaža

Između Limasola i Pafosa nalazi se plaža za koju se vezuje legenda o grčkoj boginji lepote, ljubavi i strasti. Ova božanstvena plaža koja je poznata po mitologiji nalazi se između stena i teško joj je prići. Veruje se da žene koje se okupaju u ovom delu mora ostaju večno mlade.

Mekenzi plaža – Larnaka

Ovo je još jedna plaža koja je popularna među mladima. Slično plaži Nisi, i ovde se održavaju žurke koje okupljjaju veliki broj mladih željnih zabave i dobrog provoda. Ovde jaka muzika dopire do svih delova, a ako rešite da je posetite, probajte neki od čuvenih mohito koktela.

Paramali plaža – Limasol

Svako ko voli aktivnosti na vodi i surfovanje, treba da poseti ovu plažu. Izuzetno je privlačna jer na njoj duva vetar koji je pogodan za ovu vrstu aktivnosti, pa ako ste avanturista i volite zabavu na talasima, nemojte propustiti ovu plažu.

Makronisos plaža – Aja Napa

Kipar se može pohvaliti veoma atraktivnim plažama koje pružaju mogućnost zabave, ali sa druge strane on nudi i porodični odmor. Ova plaža je, po oceni mnogih turista, jedna od najlepših, neki tvrde i lepša od Nisi plaže. Razlika između njih je što je Makronisos plaža zgodnija za opuštanje i na njoj nema gužve u meri u kojoj je ima na plaži Nisi.

Fig Tree plaža – Protoras

Po oceni turista ova plaža je idealna za porodice sa decom sa postepenim ulaskom u more. More je karipske plave boje, toplo, a plaža čista i prostrana. Na ovoj plaži možete probati i sportove na vodi, kao i veoma ukusnu hranu i koktele.

Na Fig Tree plaži možete probati skijanje na vodi, surfovanje i paraglajding!

Gastronomija

Južni Kipar - Vodič za letovanje

Kipar je specifičan po bujnoj vegetaciji, pa ćete obilazeći ovo ostrvo osetiti najraznovrsnije aromatične mirise.

Razne egzotične biljke, cveće neobičnog oblika i boja prisutni su na svakom koraku, dok u vazduhu možete osetiti aromu jasmina.

Kuhinja je nešto što je pravo bogatstvo Kipra. Egzotični ukusi i mirisi prosto omamljuju. Na meniju možete pronaći morske plodove, kao i mešavinu grčke, mediteranske i orijentalne kuhinje.

Posebno treba istaći sir Halumi, specijalitet Kiprana. Specifičnog je i posebnog ukusa tek kada se isprži i tada dobija nezaboravan ukus. Naravno, tu su i nezaobilazni suvlaki i giros, kao i lukumades, ukusna i sočna krofnica koja je prelivena medom.

Kiprani su pravi ljubitelji dobre kuhinje, a u ponudi su im najrazličitiji specijaliteti.

Preporuka za sve koji dolaze u Nikoziju je restoran Dip Blu gde možete probati specijalitete sa morskim plodovima po ceni od 15 do 25 evra koliko orjentaciono košta ručak.

Ako ste u Limasolu, posetite poznati meksički restoran Casa Mexicana koji se nalazi na obali mora u glavnoj ulici.

Vino na Kipru

Kiprani kažu da je njihovo vino najstarije na svetu! Zbog velike popularnosti i savršenog ukusa, svakog septembra u Limasolu se održava festival vina, pa ako ste u tom periodu godine na Kipru, obavezno posetite ovu manifestaciju i degustirajte piće bogova!

Najpoznatije vino koje je izuzetno slatko i pitko je Komandarija.

Uživaćete u gastronomskom raju Kipra.

Znamenitosti Južnog Kipra

Trodos

Prva asocijacija na Kipar jesu njegove božanstvene plaže, mada malo ko zna da je Kipar poznat i po ski centru koji se nalazi na planinskom vencu Trodos.

Trodos je najveći planinski masiv na Kipru (najviši vrh je Olimpos, 1950 metara nadmorske visine). Na Trodosu se nalaze mnoge vizantijske crkve i manastiri, a deset ih je svrstano na Uneskovu listu Svetske baštine. U manastiru Kikos sahranjen je prvi predsednik Kipra Makarios III. Za turiste je posebno interesantno selo Lefkara koje je podignuto na 600 m nadmorske visine. U njemu možete videti pravu domaću radinost i ručne radove koji su najlepši suvenir iz ovog dela Kipra.

U toku zimskog perioda možete se naći na ski stazi na Trodosu, a već istog tog dana možete sići na more u obližnji Pafos gde se možete sunčati – neverovatan doživljaj!

Cape Greco

​Južni Kipar - Vodič za letovanje

Ovaj zaštićeni park prirode je najlepša prirodna atrakcija na Južnom Kipru. Poznat je po svojoj neverovatnoj prirodnoj lepoti i nalazi se između Aja Nape i Protarasa.

Prema kiparskoj legendi, Cape Greco je dom mitskog čudovišta. Tirkizna voda u Cape Grecu ostaviće vas bez daha. Prava je oaza mira i spokojstva, a pejzaž oko nje predstavlja netaknuto savršenstvo prirode. Turisti će moći da vide i predivne primerke leptira, lisica, guštera. Park je rezervat divljači sa zabranjenim lovom. Ovde ćete moći da vidite morske pećine oko kojih je more kristalno čisto, ali je vrh Cape Greca i pogled sa stena nešto što se ne sme propustiti! Posetioci svedoče da je najbolji način da se vidi celo područje Cape Greca džip safari.

Crkva Svetog Lazara u Larnaki

U centru Larnake nalazi se pravoslavna crkva sagrađena na grobu Svetog Lazara. To je jedna od najznačanijih vizantijskih građevina na Kipru. Sagrađena je u devetom veku i najposećeniji je lokalitet u Larnaki. Neposredno pre najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa u povorci se nosi ikona Lazara.

Crkva Svetog Lazara je simbol Larnake.

Pafos i Afroditine stene

Gradić Pafos se poslednjih godina dosta razvio i polako se svrstava u red najposećenijih gradova na Južnom Kipru. Ovde na plaži Lari možete videti kornjače koje tokom maja polažu svoja jaja. Pafos je po predanju mesto rođenja boginje ljubavi Afrodite.

Na polovini puta od Limasola do Pafosa najznačajnije mesto za obilazak jesu Afroditine stene. Legenda kaže da se Afrodita rodila na ovom mestu, ali da je ovde i prvi put zaplakala, te su se od njenih suza stvorile stene. Legenda takođe kaže da će sreća i ljubav pratiti svakoga ko se ovde okupa. Stoga, ne propustite kupanje u ovom delu Kipra!

Od svih mesta na Kipru Pafos ima najblažu klimu – najumerenija leta i blage zime.

Boraviti na Južnom Kipru znači iskusiti neverovatne prirodne lepote i osetiti mistiku prošlih vremena. Osim tirkiznog mora koje će vas sačekati u koji god deo Kipra se uputite, ovde će vas i mitologija ostaviti bez daha. Afriditino ostrvo, kako ga često nazivaju, utisnuće se u vaše sećanje kao najlepši mediteranski dragulj. Priuštite sebi čari koje vam nudi Južni Kipar i već danas pošaljite upit za putovanje.

 

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.