Kako održavati higijenu na putovanju?

Znamo koliko putovanja mogu biti teška ako ste opsednuti čistoćom i trudite se da održavate higijenu na visokom nivou. Svesni ste toga da se više ne nalazite kod svoje kuće ali i dalje želite da održavate optimalnu higijenu na putovanju. Razumemo vas i želimo da pomognemo, ali najpre morate znati da je normalno i očekivano da ne možete putovati u potpuno sterilnim uslovima.

Ako ste to ustanovili, evo par saveta kako održavati higijenu na putovanju, čak i kada nemate savršene uslove.

#1 Dezinfekcija – pranje ruku ili antibakterijski gel

Ovo je verovatno najlogičnije rešenje i nije toliko savet, koliko konstatacija. Kada god imate neku pauzu tokom putovanja i priliku da odete u toalet, iskoristite to da operete ruke vodom i sapunom. Ovo je svakako najsigurniji način da vam ruke budu čiste. Ukoliko ipak nemate priliku da koristite toalet, ili imate potrebu da očistite ruke češće nego što vam pauze dozvoljavaju, i za to postoji rešenje. Uvek možete koristiti vlažne maramice ili antibakterijski gel za čišćenje ruku. Pogodni su za putovanja i izuzetno praktični za upotrebu – možete ih držati u rancu ili torbi, a pritom vam se nalaze pri ruci i možete ih upotrebiti u svakom trenutku. Međutim, vodite računa o tome da ovakvi načini čišćenja ruku ne uklanjaju u potpunosti sve bakterije sa kojima dolazite u dodir, te da možda jesu dobri kao pomoćna sredstva, ali opet ne propuštajte da operete ruke sapunom i vodom kad god vam se za to ukaže prilika.

#2 Evo kako dezinfikovati površine sa kojima dolazite u dodir

Svesni ste činjenice da je sigurno mnogo ljudi pre vas sedelo na istom sedištu u autobusu ili avionu, da je mnogo njih otvorilo ista vrata koja vi otvarate i slično. Sedišta u prevoznim sredstvima svakako ne mogu biti svakodnevno čišćena, niti neko stalno ide i čisti za putnicima ručke koje oni dodiruju. Za ovakve stvari, najbolje je koristiti dezinfekcijske maramice. One vam omogućavaju da očisitite bukvalno svaku površinu sa kojom ostvarujete kontakt. Obzirom na to da su namenjene otklanjaju bakterija, izuzetno su jake, te vodite računa da ih ne upotrebljavate na svojoj koži. Možete ih koristiti za čišćenje sedišta, ručki, čak i pomoćnih stolova koji su okačeni na sedišta ispred vas. Takođe mogu se upotrebljavati i kad stignete u hotel. Poznato je da se veliki broj bakterija možete naći i na daljinskom, na satu, fenu i mnogim drugim predmetima koje u sobi pronađete.

#3 Nosite svoju posteljinu na putovanja

Verujemo da će se mnogima predlog da na putovanja nosite sopstvenu posteljinu činiti preteranim, ali za one koji zaista vole čiste i sterilne uslove i brine ih higijena na putovanju ovo nije nikakva novina. Iako je posteljina najčešće jedna od stavki o kojoj se u hotelu vodi računa, i nakon odlaska gostiju ona se prva menja, nikada ne možete biti sigurni koliko je dobro ona oprana. Znamo i da je teže odlučiti šta sve spakovati za putovanje, jer nikad nema dovoljno mesta. Zato posteljina može biti problem za nošenje. Ukoliko želite da budete sigurni da je posteljina u kojoj spavate potpuno čista i da ćete imati miran san, najbolje rešenje je da ponesete svoju. Isto tako, predostrožnosti radi nosite svoje peškire za kupanje čak i onda kada je jasno navedeno da ćete dobiti peškire u svojoj hotelskoj sobi. Ipak, ako odlazite na putovanje avionom, moraćete da se pomirite sa činjenicom da će posteljina u hotelu ipak biti neizbežna, jer postoji ograničena količina stvari koje možete ponesti u avion.

#4 Perite čaše u hotelu

U većini hotelskih soba u koje dođete nalaze se staklene čaše za upotrebu. Istraživanja su pokazala da te čaše često i ne budu oprane niti zamenjene nakon prethodnih gostiju, te su kao takve izvor raznih bakterija. Ponekad ih sobarice prilikom sređivanja sobe samo obrišu i vrate tamo gde su ih i pronašle. Kako biste bili sigurni da je čaša koju ste dobili čista i spremna za upotrebu, najbolje je da je sami operete čim dođete toplom vodom i sapunicom. Druga opcija je da vi sami od kuće ponesete svoje čaše ili jednostavno kupite plastične čaše koje ćete koristiti dok boravite u hotelu.

#5 Očistite kupatilo u hotelskoj sobi

Kupatila su svakako najveći izvor klica i mesto o kojem bi najviše trebalo voditi računa. Na putu često koristite javne i usputne toalete kroz koje svakodnevno prođe veliki broj ljudi. Kako biste se zaštitili od zaraza, nikada ne sedajte na dasku na wc šolji ukoliko je prethodno niste dezinfikovali. U većini modernijih i bolje opremljenih toaleta danas možete pronaći sredstvo za dezinfekciju daske ili pak papir koji možete staviti na nju tako da ne dolazite u direktan kontakt sa njenom površinom. Kada su hotelska kupatila u pitanju, nikada nije na odmet da i njih dezinfikujete. Iako ih često čiste, ne možete biti sigurni sa kolikom pažnjom i detaljnošću je to očišćeno.

Dragi naši, znamo da mizofobija kao najteži oblik straha od nehigijene može biti nezgodna kada pođete na putovanje, pa se nadamo da će vam ovi saveti za putovanje pomoći da se higijena na putovanju održi na zadovoljavajućem nivou. Sledeći korak jeste da probate da se opustite! Ipak ste otišli na odmor pa sva negativna iskustva treba eliminisati. Nema potrebe da se stresirate. Srećan put!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.