Kako pripremiti dete za odlazak na ekskurziju?

Ekskurzija je jedan od najveselijih događaja svakog deteta. Odlazak na putovanje s vršnjacima stvara nezaboravne uspomene i pruža priliku za učenje i otkrivanje novih predela. Međutim, da bi dete u potpunosti uživalo u ekskurziji, neophodno je adekvatno ga pripremiti za put. U nastavku teksta vam dajemo par saveta kako da opremite vašeg školarca i bez brige ga pošaljete na put.

Spakujte adekvatnu torbu za putovanje

Da biste pripremili svoje dete za ekskurziju na pravi način, za početak nađite odgovarajuću torbu. Kvalitetni školski rančevi poznatih brendova za oba pola mogu biti odličan izbor, pogotovo ako se radi o kraćem putu. Svakako je odlično da i pored putne torbe dete ima ranac u kojem će se nalaziti sve neophodne stvari. Mnogi brendovi nude širok izbor rančeva sa omiljenim crtanim junacima ili motivima koji će oduševiti mališane.

Bilo bi dobro da kupite veći ranac kako bi stalo sve što je potrebno, ali istovremeno je važno da je ranac kvalitetan i ugodan za nošenje.

Prilikom pakovanja ranca gledajte da u njega popakujete sve što bi moglo da zatreba vašem detetu tokom putovanja. Najneophodnije stvari treba da budu spakovane tako da dete ima sve pri ruci. 

Evo par neophodnih sitnica koje treba obavezno spakovati i uraditi:

  • Pripremite hranu za put – Kada pripremate dete za put, prva stvar o kojoj treba da razmišljate jeste svakako hrana koju dete treba poneti. Putovanje može biti dugo i naporno, pa je važno da obezbedite dovoljno hrane kako bi se osećalo bezbrižno.

Obavezno spakujte grickalice poput keksa, čipsa ili orašastih plodova koji su odličan izbor jer se lako čuvaju i neće se pokvariti tokom puta. Takođe, kroasani su odlična opcija jer su ukusni i hranljivi, a deca ih obožavaju.

  • Obezbedite dovoljno tečnosti – Ono što nikako ne smete da zaboravite jeste da spakujete dovoljno vode i tečnosti. Sokovi u malim pakovanjima ili flašicama su praktični i deci omiljeni. Svakako stavite i najmanje jednu flašicu vode.
  • Higijena – Ne zaboravite da spakujete i vlažne i obične maramice. One su veoma korisne tokom putovanja pogotovo ako se ide na dalju destinaciju. Deca mogu sa lakoćom da obrisu ruke i tako budu spremni da bezbedno jedu svoju hranu.

Kupite odgovarajuću odeću za putovanje

Odeća je još jedna stvar o kojoj treba da razmišljate, jer treba spakovati sve ono što će biti neophodnu detetu tokom puta. Odaberite garderobu u odnosu na lokaciju na koju se putuje. Bilo da se ide na planinu, more, ili neko drugo odredište, važno je da pažljivo spakujete ono što će odgovarati vremenskim uslovima i aktivnostima koje se planiraju.

Prilikom pakovanja na planinu, trebalo bi proveriti vremenske uslove koji se očekuju, ali svakako je najbolje spakovati što topliju odeću jer su temperature na planini znatno niže, ali i vrlo promenljive. 

Spakujete toplu i slojevitu odeću koja će se lako prilagoditi promenljivim temperaturama. Termalna odeća, debeli džemperi ili jakne, kao i vodootporne ili tople pantalone su sve što treba da se nađe u torbi. Osim toga, ne zaboravite da spakujete i toplu kapu, šal i rukavice koje je neophodno imati na planini.

Ako će se ekskurzija održati na nekoj toplijoj destinaciji, treba spakovati odeću koja je lagana, udobna i prozračna. Najbolje je staviti pamučne majice, šortseve, haljine, pa čak i kupaćie kostime i sandala ako se ide blizu mora. Takođe, ne zaboravite onda i šešire ili kačkete ali i kreme za zaštiu od sunca.

Ukoliko je prognoza nestabilna, najbolje je da spakujete i kišobran ili kabanicu kako biste bili sigurni da je dete spremno za svaku priliku.

Spakujte sve potrebne lekove

Pre puta najbolje je dete odvesti kod lekara na redovan pregled, ali i da se posavetujete koje sve lekove bi bilo dobro da spakujete detetu koji bi mu možda tokom puta zatrebali. Ako ima redovnu terapiju treba obezbediti dovoljnu količinu lekova koji će potrajati tokom celog putovanja, a najbolje bi bilo da stavite i više njih za svaki slučaj. Treba i detaljno objasniti detetu ali i vođi puta koje tablete i kada treba uzimati.

Prilikom pakovanja lekova, važno je da ih pravilno obeležite i smestite na sigurno mesto. Preporučljivo je da ih držite u originalnoj ambalaži sa jasno označenim imenom leka, dozom i vremenom uzimanja. 

Obavezno spakujte sve lekove koji mogu pomoći ukoliko dete dobije temperaturu ili se prehladi, možete staviti brufen, ili paracetamol u dozi koja je odgovarajuća uzrastu deteta. Takođe bi bilo dobro spakovati i neki probiotik ukoliko dete tokom puta ima problema sa stomakom.

Ukoliko vaš mališan teško podnosi putovanja i ima mučnine, neophodno je da pije tablete protiv mučnina koje će mu olakšati put.

Treba spakovati i lekove protiv alergija koje se mogu javiti tokom puta ukoliko je dete sklono alergijskim reakcijama.

Nadamo se da će vam ovi saveti makar malo pomoći da olakšate pripremu za put. Bilo bi lepo da u proces pakovanja uključite i dete da bi znalo šta se i gde nalazi, ali i da bi postalo odgovornije i samostalnije, pa samim tim i spremnije za putovanje bez vas.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 18.08.2023. | Modifikovano: 18.08.2023.