Kako provesti romantičan odmor u Parizu?

Iako je vrlo teško izdvojiti najromantičnije destinacije u Evropi, Pariz svakako spada među njih. Pročitajte kako da vaš odmor u ovom gradu ljubavi bude savršen.

Ovo je grad u kome svako može pronaći nešto po svom ukusu i istovremeno je grad svetlosti, umetnosti, mode, kulture i ljubavi. Takođe, Pariz spada u top 10 destinacija za romantična putovanja.

Zgrade u Parizu

Pariz je grad koji odiše romantičnom atmosferom, i ona se može pronaći u gotovo svakom delu grada: od Ajfelovog tornja, preko Notr dama i obale reke Sene pa sve do umetničko-boemske četvrti Monmartr.

Ovde se prepliću mirisi najlepših parfema, najsvežijih kroasana, najfinijih vina. Ovaj grad ljubavi neće vas ostaviti ravnodušnim bilo da ste zaljubljeni ili ne.

Ako pre posete ovom gradu niste bili zaljubljeni, jedno je sigurno: zaljubićete se u Pariz, a ukoliko ste već zaljubljeni i glavni grad Francuske planirate da posetite ,,u paru“ evo nekih predloga kako da provedete romantičan vikend u Parizu.

Odmorite se od puta uz kafu

Pre nego što krenete da obilazite sam grad i najpoznatije turističke atrakcije, svoju romantičnu bajku možete započeti u nekom od najromantičnijih pariskih kafića.

Odmor nakon napornog puta, a istovremeno punjenje baterija za turističke obilaske mogu biti idealan način da započnete svoj romantičan odmor u Parizu.

Prema ocenama korisnika Tripadvisora, najromantičniji kafići u Parizu su: Le Cafe Jacquemart – Andre, La Bossue, Cafe Le Jardin Du Petit Palais, Angelina Paris, Le Valentin.

U ovim kafićima možete popiti najbolju kafu, ali i uživati u najpoznatijim specijalitetima francuske kuhinje.

Nakon ovako dobrog okrepljenja, sigurno ćete biti spremni za nastavak avanture koju predstavlja obilazak Pariza, a pri izboru sledećeg mesta sigurno će vam pomoći mali vodič kroz grad.

Posetite Ajfelovu kulu iliti simbol ljubavi

Ova kula predstavlja simbol Pariza i datira iz 19. veka. Bila je predmet mnogih neslaganja jer su neki Parižani smatrali da je treba srušiti. Danas, naprotiv, ona predstavlja jedno od svetskih remek dela arhitekture.

Ajfelov toranj je mesto na kojem se okupljaju zaljubljenici u umetnost, arhitekturu, svi oni koji tragaju za impresivnim i nesvakidašnjim, kao i zaljubljeni parovi u potrazi za romantičnim mestima.

Ajfelov toranj u Parizu

Sigurno ste barem nekada na internetu i društvenim mrežama videli sliku momka koji sa buketom cveća i prstenom u ruci prosi devojku ispred Ajfelovog tornja. Nije ni čudo što je ovo jedno od popularnijih mesta za prosidbu jer ga uveče osvetljava čak 20 000 zlatnih lampica.

Još je romantičnija prosidba na samom vrhu Ajfelovog tornja, sa prelepim panoramskim pogledom na 324 m nadmorske visine i sa čašom ukusnog francuskog šampanjca u ruci.

Sledeća stanica: Monmartr           

Umetničko- boemska četvrt pod imenom Monmartr romantična je iz više razloga. Pre svega, to je  severni, najviši deo Pariza sa kojeg se vidi ceo grad.

Monmartr u Parizu

Monmatrt je idealno mesto na kojem možete napraviti romantičnu sliku sa voljenom osobom na kojoj će se videti panorama celog Pariza.

Ova četvrt je prepoznatljiva i po bazilici Svetog srca (Basilique du Sacré-Cœur) koja predstavlja mesto hodočašća kako za religiozne, tako i za romantične osobe.

U ulici Des Abbesses čak možete naučiti kako se kaže ,,Volim te“ na 250 različitih jezika.

Takođe, u ovoj četvrti nalazi se i ceo jedan muzej posvećen romantičnom životu – Musée de la Vie Romantique. Ovaj muzej predstavlja tajno utočište zaljubljenih u podnožju Montmartrea, a njegov vrt oduševiće sve one koji vole mirna mesta.

Romantična bašta ovog muzeja otvorena je za sve turiste, a ne samo posetioce muzeja. Ako je hladno ili kišno ovde možete napraviti predah i popiti kafu, a ukoliko je toplo ovde ćete uživati u prelepom zelenilu.

Očaravajuća bašta, miris prirode, zelenilo, kafa i francuska peciva – sve ono što je potrebno da biste proveli jedno romantično podne u Parizu.

Predvečernji tango pored Sene

Dokle god je vreme u Parizu lepo, ljubitelji argentinskog tanga – profesionalci i amateri se okupljaju na obalama petog arondismana i plešu tango do sumraka. Ako ne želite da im se pridružite, svakako možete uživati u romantičnoj atmosferi posmatrajući plesače sa čašom vina u ruci.   

Argentinski tango je ples ljubavi i strasti, jedan od najsenzualnijih plesova na svetu i na pravi način će upotpuniti vaš romantični vikend u Parizu.

Romantična večera

Još jedan dobar način da provedete romantično veče u Parizu jeste da odete na večeru. Najbolji restorani u Parizu su nadaleko poznati širom sveta, kako zbog posebnosti ukusa francuskih specijaliteta, tako i zbog romantične atmosfere koja u njima vlada.

Neki od najromantičnijih restorana u Parizu su: Le cinq, L’abeille, Bateau le Calife, Apicius i Pur’Jean- Francois Roquette.

Nezaobilazan Most umetnosti (Ponts des Arts)

“Ponts des Arts” je prava stvar za sve zaljubljene parove koji posećuju Pariz. Izgrađen je 1804. godine i spaja Francuski institut i centralni trg Luvra.

Most umetnosti u Parizu

Zaljubljeni iz celog sveta dolaze na ovaj most kako bi katance sa svojim imenima zakačili na ogradu mosta. Ova nova ideja postala je veoma popularna – toliko da je težina katanaca ugrozila sigurnost same ograde. Takođe, običaj je i da se nakon zaključavanja katanca ključavi bace u reku Senu.

Trg Dofin – dom najpoznatijih parova Pariza

Trg Dofin nalazi se zapadne strane Ile de la Cite, u prvom pariškom arondismanu i okružen je prelepim zgradama.

Trg Dofin u Parizu

Iako se ovo mesto nalazi nedaleko od samog centra Pariza, trg je nešto nalik malom selu u kome vlada posebna, tradicionalna francuska atmosfera. Ovde možete naći očuvane stare zgrade i brojne male restorane sa otvorenim terasama koje su savršene za romantično piće ili obrok.

Magičan trg Vert Galant (Square du Vert Galnte)

Trg Vert Galant nalazi se nedaleko od mesta Dofin u prvom arondismanu. Ovaj trg ima čak i svoju ljubavnu priču – sagrađen je u znak poštovanja prema ljubavnicama Henrija IV.

Ovde možete napraviti malu pauzu od pešačenja gledajući brodove i čamce kako plove preko reke.

Trg Vert Galant u Parizu

Tokom letnje sezone ovaj trg je pun ljudi, kako lokalnog stanovništva, tako i turista. Vert Galant je i jedno od najomiljenijih mesta za romantičare koji traže izvanrednu kombinaciju plavo-zelene Sene i zelenila drveća.

Romantična vožnja u vintage citroenu

Ovo je jedan od najromantičnijih načina na koje možete upoznati Pariz. Naime, u Parizu je moguće platiti da vas provezu gradom u vintage kabioletu Citroen CV2.

Možete reći šoferu da vas vodi svojim putem i pokaže tajna mosta u gradu ili mu dati poseban zahtev šta biste voleli da vidite.

Svi vozači imaju enciklopedijsko znanje o Parizu i govore više jezika.

Da li ste posetili Pariz i sa kim? Da li biste otputovali na romantičan vikend u Pariz? Koji evropski grad je za vas idealna destinacija za romantičan vikend?

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 26.12.2017. | Modifikovano: 26.12.2019.