Kako turisti i klimatske promene uništavaju turističke atrakcije

U želji da što bolje iskoriste svoje putovanje, turisti često postaju potpuno neobazrivi, i ne libe se da prave nepopravljivu štetu. U nastavku je spisak nekoliko prirodnih atrakcija koje su uništene, što usled loših vremenskih uslova, što direktnim uticajem turista.

Čakaltaja Glečer

Pre gotovo 10 godina, popularno skijalište na ovom glečeru u Boliviji je nestalo. Razlog su očigledno klimatske promene, ali nije bilo očekivano da se to desi baš 2005. godine.

Jezero Boung Kak

Nekada najveće močvarno područje u Kambodži nestalo je usred razvoja Pnom Pena. Bio je to nesmotren potez koji je ugrozio mnogo porodica, koje su živele od ribolova. Neke od njih su uspešno premeštene, dok je preko 4000 porodica ostalo bez krova nad glavom. Urbanizacija područja nije planski odrađena, a Pnom Pen polako postaje sve veća metropola i popularna turistička destinacija.

Pont des Arts, most u Parizu

Znamo da je popularna aktivnost među zaljubljenim parovima da napišu svoje inicijale na katanac i okače ga na ogradu mosta. Ovakav prizor možemo videti u Vrnjačkoj banji, i na još nekoliko lokacija u Srbiji. Most Pont des Arts u Parizu nije izdržao dodatni teret od čak 45 tona metala, te se jedan njegov deo srušio.

Mont Humbolt

Još jedna turistička atrakcija koja je podlegla uticajima globalnog zagrevanja. Ovaj planinski vrh, koji se nalazi na samo 8 stepeni severne geografske širine, nekada je takođe bio popularna skijaška destinacija. U narednih nekoliko decenija, ne očekuje se da ovde ponovo bude snega u dužem vremenskom periodu.

Venecija

Usled porasta nivoa mora, mnogi gradovi širom Evrope i Severne Amerike su u opasnosti. Venecija, kao biser turizma, svake godine pretrpi nekoliko poplava i potrebno je ozbiljno planiranje kako se ne bi dogodila neka katastrofa. Primetno je da Venecija polako tone i da su ulice i trgovi u najvećem problemu.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 19.02.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.