Kambodža – vodič za putovanje kroz kraljevsku zemlju

Kambodža odiše potpuno drugačijim duhom, kulturom i istorijskom pozadinom koja je čini onim što danas jeste. Paralelno sa otkrivanjem čari zemlje osmeha Tajlanda i zemlje plaži Vijetnama, turisti sa Zapada su počeli da otkrivaju i Kambodžu. Pročitajte čime to ova zemlja privlači putnike sa svih strana sveta i kako organizovati putovanje u Kambodžu. Iako spada među daleke egzotične destinacije prema kojima nekad, neopravdano gajimo sumnju, treba da znate da brutalni ratovi, nemaština i težak svakodnevni život, nisu slomili vedar duh stanovništva Kambodže.

Stanovništvo Kambodže

Šta god mislili o ovoj zemlji, njeno gostoljubivo stanovništvo, hramovi i divlja priroda ostaviće vas bez daha. U daljem tekstu otkrivamo vam zašto baš Kambodžu treba da izaberete kao destinaciju za sledeće putovanje.

Mistična zemlja Jugoistočne Azije – Kambodža

Kambodža zajedno sa Tajlandom i Vijetnamom pripada delu Jugoistočne Azije pod imenom Indokina. Pored Tajlanda i Vijetnama, Kambodža se graniči i sa Laosom.

Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaliv, deo Južnog Kineskog mora i Tihog okeana.  Priobalni deo Kambodže je dugačak čak 435 kilometara.

Kambodža zemlja budizma

Glavni grad Phnom Penh je smešten na jugu zemlje. Kroz Phnom Penh protiču dve najvažnije i najveće reke Kambodže – Mekong i Bassac.

U centralnom delu Kambodže se nalazi veliko jezero Tonle Sap dok je najviši planinski vrh Phnom Aural smešten na 1.813 metara nadmorske visine.

Što se tiče državnog uređenja, Kambodža je kraljevina. Trenutno je kralj Norodom Sihamoni, koji je rođen 1953. godine. Kralj je više simbol države, nego ozbiljan političar koji direktno utiče na dešavanja u zemlji.

Razlikuju se Narodna skupština čije članove biraju punoletni građani i Senat čije članove bira kralj u dogovoru sa Narodnom skupštinom.

Prema poslednjem popisu iz 2016. godine, u Kambodži živi nepunih 16 miliona ljudi, najbrojniji su Kmeri dok je dominantna religija budizam.

Kada posetiti Kambodžu?

Kambodžu odlikuje monsunska klima, i u ovoj zemlji se razlikuje suv i vlažan period. Suv period  traje od novembra do aprila, i tada je turisti najviše posećuju.

Ukoliko teško podnosite vrućine i visoku vlažnost u paketu, izbegnite nepredvidivi april i maj.

Takođe preporučujemo da izbegnete februarske dane kada se održava kineski Spring festival, jer je gužva ogromna, a i cene svega drastično skoče.

Monsunska klima u Kambodži

Kada krene monsunski period, veoma je teško izboriti se sa blatnjavim i neprohodnim putevima, kao i komarcima koji prenose denga virus.

Turizam u Kambodži se tek razvija, tako da su za sada glavni grad i hram Angkor Wat najposećeniji. Kambodža takođe ima i divne plaže koje ne smete propustiti.

Šta sve treba da znate pre puta u Kambodžu?

Priprema za putovanje u Kambodžu je neophodna ukoliko želite da sve prođe u najboljem redu., bilo da ostajete 2 dana ili mesec dana (koliko je i maksimum).

Za boravak u Kambodži je neophodna viza za koju možete aplicirati online (čeka se tri dana) ili je kupiti na aerodromima Siem Reap i Phnom Penh i ona će vas koštati 36 dolara i gledajte da je platite u dolarima.

Takođe, možete je kupiti i na kopnenim graničnim prelazima, ali pazite ukoliko dolazite sa Tajlanda – biće skuplja nego inače.

Zvanična valuta je kambodžanski rijel, ali američki dolar se prihvata svuda, čak i sa većim entuzijazmom nego zvanična valuta. Nemojte uzimati novčanice koje su oštećene, jer Vam ih niko kasnije neće prihvatiti.

Izbegavajte plaćanje kreditnim karticama, jer su prevare sa karticama i pljačke u Kambodži veliki problem za turiste.  Nemojte nigde ni na sekund da spustite novčanik ili mobilni telefon jer će nestati brzinom svetlosti.

Tri najveća internacionalna aerodroma u Kambodži su Phnom Penh, Siem Reap i Sihanouk. Možete leteti iz Beograda do Kambodže sa kompanijama Etihad i Cathay Pacific.

Turistima se savetuje da ne politiziraju sa stanovništvom niti da evociraju mračne uspomene kambodžanske krvave prošlosti koje se još uvek nisu otarasili.  

Preporučujemo vam da pijete samo flaširanu vodu jer ona sa česme nije za piće.

Korisni saveti za boravak u Kambodži

Facijalna ekspresija saveti u Kambodži

U Kambodži, kao i u svakoj zemlji na planeti, postoji određeni kodeks ponašanja kojeg se treba pridržavati kako bi se izbegli nesporazumi i neprijatne situacije. Evo nekih saveta uz pomoć kojih ćete izbeći neprijatne situacije u ovoj zemlji:

  • porodica, komšije i društvo su iznad sreće pojedinca;
  • ne izražavajte nezadovoljstvo facijalnom ekspresijom;
  • ne svađajte se, ne kritikujte ništa i ne vičite na javnom mestu (naročito u kompleksu hrama);
  • nemojte dodirivati stanovnike po glavi, naročito decu;
  • nemojte dodirivati stanovnike levom rukom, jer ona važi za “prljavu”;
  • kada sedite na zemlji, savijte noge ispod sebe jer se upiranje stopala ka nekome doživljava    kao provokacija;
  • ako vam neko kaže Som Pas (tradicionalni pozdrav) spojite dlanove, podignite ih u visini brade i blago klimnite glavom (ovo važi za starije meštane, jer su mlađi usvojili zapadnjački stil rukovanja);
  • nemojte dodirivati statue Bude, a ukoliko ih fotkate – donirajte neki novčić.

Bitni momenti u istoriji Kambodže

U periodu između 9. i 15. veka, čitavim regionom je dominiralo Kmersko carstvo sa glavnim sedištem u Angkoru. Bila je to jedna od najmoćnijih civilizacija Jugoistočne Azije.

Angkor u Kambodži

Međutim, u 15. veku je nekadašnja carska Kambodža pala pod vlast Ayutthaya (poznatiji kao Tajland) i od tada, do dana današnjeg, se nije oporavila.  

Između 1863. i 1953. godine je Kambodža bila francuska kolonija. Patnja se nastavila sa ratom u Vijetnamu. Inače su Vijetnamci kroz istoriju često zadavali glavobolju stanovnicima Kambodže.  

Komunistička partija Crveni Kmeri je vladala Kambodžom između 1975. i 1979. godine. Na vlasti je bio Pol Pot koji je za četiri godine pobio skoro 3 miliona ljudi. Ubijao je intelektualce i gradsko stanovništvo.

Pol Pot se smatra jednim od najkrvavijih državnika na svetu. Crveni Kmeri više ne postoje (barem ne zvanično) od 1999. godine. Na žalost, posledice njegove politike se osećaju i utiču negativno na savremeno stanovništvo.

Simbol Kambodže –  Angkor Wat

Jedno od najznačajnijih drevnih čuda Jugoistočne Azije predstavlja budistički kompleks Angkor Wat. Arheološki park Angkor Wat je 1992. godine postao deo UNESCO svetske kulturne baštine, a on se takođe nalazi i na zastavi Kambodže.

Najmanje dva miliona ljudi godišnje poseti ovaj kompleks i danas se Angkor Wat smatra najvećim religioznim kompleksom na svetu. Nastao je između 1113. i 1150. godine.

Angkor Wat se nalazi na 20 minuta vožnje od grada Siem Reap, a od glavnog grada je udaljen 240 kilometara.

Angkor Wat hram u Kambodži

Za jedan dan teško da možete spoznati značaj i veličinu ovog kambodžanskog čuda, ali za početak, obavezno posetite sledeće hramove – glavni hram Angkor Wat, Angkor Thom, Preah Khan, Banteay Srei, Bayon, Ta Prohm, Bakong.

Hram Ta Prohm je bio glavna inspiracija za grobnicu popularne igre Tomb Raider.

Jednodnevna ulaznica za čitav kompleks košta 36 dolara, trodnevna 62 dolara, a sedmodnevna 72 dolara.

Ukoliko želite vodiča, samo licencirani dolaze u obzir i oni se naplaćuju 20 dolara. U blizini kompleksa možete kupiti detaljni vodič na engleskom.

Kada jednom platite ulaznicu, unutar hrama ne plaćate više ništa. Nemojte verovati ljudima koji Vam traže dodatni novac unutar kompleksa. Takođe nemojte primati nikakve poklone, čak ni od monaha, jer će Vam tražiti novčanu nadoknadu.

Izbegavajte tuk-tuk vozače koji ne nose obojene prsluke jer oni nisu licencirani već divlji vozači koji vrebaju turiste i njihove novčanike pa se čuvajte od ovakvih prevara na putovanju.

Ukoliko iznajmite motor ili biciklu, ne ispuštajte je iz vidokruga kako Vam je ne bi neko ukrao.

Glavni i najveći grad Kambodže – Phnom Penh

Phnom Penh je neobičan grad u kojem ćete naleteti na ostatke francuske arhitekture. Iako ne izgleda moderno kao Singapur i drugi glavni azijski gradovi, Phnom Penh ima svoj šmek.

Glavni grad Kambodže

Za početak možete posetiti najlepši market za nakit i drago kamenje Phsar Thmei. Market je sagrađen 1937. godine u francuskom Art Deco stilu.

Među najposećenijim mestima u gradu od strane turista je i Tuol Sleng Genocide muzej, koji je zapravo školska zgrada u kojoj su se dešavali jezivi zločini nad intelektualcima za vreme režima Pol Pota.

Jedina građevina koja je ostala sačuvana iz 19. veka, tačnije 1866. godine, je Kraljevska palata. Centralni deo palate je otvoren za posete, dok je južni deo zatvoren jer u njemu živi kralj. Ovde možete uživati u posmatranju tradicionalnog plesa kraljevske Kambodže.

Ukoliko želite da pazarite jeftino, onda obavezno posetite market Phsar Toul Tumpong, poznat među turistima kao „ruski market“.

Pored reke Tonle Sap i Mekong su napravljena divna šetališta, i tu su kafići i restorani za okrepljenje, a možete se odlučiti i za krstarenje (cena po osobi se kreće između 15 i 25 dolara).  

Wat Phnom je najveći i najbitniji budistički hram u gradu. Grad je po ovom hramu i dobio ime. Čitav kompleks je nekoliko puta kroz vekove bio rekonstruisan i nadograđivan. Danas se tu organizuju festivali i slavi se kambodžanska Nova godina.   

Kada padne veče, posetite Street 308 i Bassac Lane jer se tu nalazi pregršt različitih barova gde možete popiti piće.

Najlepše plaže Kambodže

Na jugozapadu Kambodže su nalaze divne peščane plaže koje ništu nisu gore od karipskih plaža. One su biseri primorskih gradića kod kojih ćete zapaziti sliku surove realnosti – s jedne strane luksuz, s druge strane beda.

Plaže u Kambodži

Grad na moru Sihanoukville je poznat po peščanim plažama i dobrom noćnom životu. Mesto krasi nekoliko plaža – Otres, Ou Chheuteal, Chheuteal i Independence.

Na ostrvcetu Koh Ta Kiev se nalazi peščana oaza Coral. Na samoj plaži možete naći restorane i smeštaj. Ostrvo odlikuje divlja tropska šuma čiji stanovnici su majmuni, ali i pitoni.

Ostrvo Koh Pos je sa obalom povezano mostom Techo Morakat gde su plaže stenovite. Međutim, ostrvo je popularno zbog restorana koji nudi preukusne morske specijalitete.

Nedaleko od granice sa Vijetnamom se nalazi ostrvo Koh Thonsay koje u bukvalnom prevodu znači „zečije ostrvo“. Ostrvo je poprilično nerazvijeno, ali je priroda netaknuta, kao i plaže.

Šta sve probati u Kambodži – specijaliteti kmerske kuhinje

Kmerska kuhinja je puna kontrasta – slatkog i gorkog, svežeg i kuvanog, slanog i kiselog.

Pod uticajem komšija, u Kambodži možete probati vijetnamsku pho čorbu, tajlandske salate i kisele supe, kineske nudle sa prženim krompirićima.

Kmerska kuhinja je manje ljuća i začinjenija nego tajlandska.

Svako jelo, osim nudli, sadrži dodatak po imenu prahok – slana pašteta napravljena od fermentisane ribe.

Amok jelo

Najukusnije jelo je amok – parče mesa (ribe ili piletine) začinjenog karijem koje se kuva sa slatkim kokosovim mlekom i bananinim listovima.

Jelo Bai Cha je zapravo prženi pirinač i naročito je ukusan sa kuvanom govedinom, ananasom i kokosovim mlekom. Što se tiče dezerta i slatkiša, tu je sveže egzotično voće. Kralj među voćem je „smrdljivi durian“.

Pogledajte šta nude turističke agencije kako bi organizovali jedinstveno i nezaboravno putovanje u Kambodžu i znajte da ste svedok razvijanja jedne male zemlje, što je neprocenjivo lično bogatstvo i iskustvo.

Autor: Obradović Jelena | Objavljeno: 20.12.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.