Upoznajte mladu Kasandru, prvu ženu koja je obišla sve zemlje sveta!

Ultimativni cilj svakog putnika sasvim sigurno jeste da ode na put oko sveta. U to nema sumnje. A šta ako vam kažemo da je jedna mlada devojka, sa svojih nepunih 27 godina uspela da ostvari svoj san i da obiđe sve zemlje sveta! Ne samo što je uspela u svom poduhvatu, ona je ovime postala i prva žena u istoriji koja je obišla sve zemlje sveta! Na svom proputovanju je oborila još nekoliko rekorda. Upoznajte inspirativnu Kasandru de Pekol.

Kasandra je oduvek želela da bude svetski putnik. Ali za nju je put oko sveta značio nešto sasvim drugo. To nije značilo posetiti nekoliko svetskih zemalja na svakom kontinentu. Njen cilj je bio da obiđe svih 193 suverenih država sveta. Ipak, odlučila je da uključi još neke, samoproklamovane države između ostalog i Kosovo, Palestinu i Tajvan. Prema tome, svoje putovanje je nazvala Expedition196 (Ekspedicija196) aludirajući na broj „zemalja“ koje je rešila da obiđe.

2 posla, 85 radnih sati nedeljno i jaka želja za putovanjem – ovo su stvari koje direktno opisuju Kasandru i njen život tokom svojih ranih dvadesetih.“

Ona je i u mlađim danima, kao tinejdžer putovala širom sveta, pa je sa rancem na leđima obišla čak 26 zemalja u jednom poduhvatu. Nakon što su dvadesete postale ozbiljnije, rešila je da je upravo to trenutak da napravi prekretnicu i odredi svoj dalji put u životu. Evo kako je isplanirala putovanje i odučila da napusti stresne poslove.

Kasandrino putovanje je trajalo 18 meseci i 26 dana

Da bi ostvarila svoj cilj, Kasandra je detaljno isplanirala svoje putovanje koje je započela 24. jula 2015. godine. Njen put oko sveta je završen 2. februara 2017. godine, a da bi u svom poduhvatu uspela, moralo je da se uključi nekoliko sponzorstava koji su ovaj poduhvat prepoznali kao mogućnost za slanje jasne poruke.

Kako je svoje putovanje planirala i organizovala pod okriljem Međunarodnog instituta za mir putem turizma, ona je na svom putu bila veoma politički aktivna.

Snažna poruka mira i solidarnosti

Kao što možete zamisliti, ona nije samo putovala radi sebe. Mlada Kasandra, je sa svojih 27 godina želela da prenese snažnu poruku mira, pa je tokom svog putovanja često sretala i veliki broj političkih predstavnika i aktivista zemalja u koje je stizala, kao i predstavnike mlade snage tih zemalja – njihove studente. Na svom putovanju oko sveta je ostvarila brojne kontakte, poznanstva i postavila osnove za saradnju nekih država na međunarodnom nivou.

Kasandra je oborila i nekoliko rekorda

Osim što je postala prva žena na svetu koja je uspela da obiđe sve zemlje sveta, čak 193 suverene i 3 samoproklamovane, ona je uspela i da prepolovi vreme potrebno da se sve zemlje obiđu. Iako bi cilj mnogih bio da vide sve atrakcije ovih zemalja, to bi onemogućilo njen cilj da za godinu i po dana obiđe sve zemlje sveta, kao i poruku koju je ovim putovanjem želela da pošalje. Zato je u svakoj zemlji provodila svega 1 ili 2 dana.

Ona se sa svog putovanja sasvim sigurno vratila umorna, ali puna života i nade za stvaranje novih mostova i mogućnosti kojim turizam može doprineti jačanju međudržavnih i međuljudskih odnosa.

Pročitajte još i: Ovo je baka Lena iz Sibira koja sa 89. godina obilazi ceo svet.

Nije li to upravo sva čar putovanja na koja se tako rado upućujemo? Nadamo se da će i vas Kasandra inspirisati da pođete putem svojih snova, a ako su oni direktno povezani sa putovanjima, utoliko smo srećniji.

Naravno, ne zaboravite da nam pišete svoje utiske sa turističkim agencijama ako pođete na neko putovanje oko sveta. Srećan put!

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.