Katanci ljubavi u Parizu se prodaju u humanitarne svrhe

Sigurno se pitte kako će se iskoristiti u humanitarne svrhe čuveni katanci koje zaljubljeni parovi kače na most Pont des Arts u Parizu? Stvar je vrlo jednostavna i veoma humana! Preko milion skinutih ljubavnih katanaca će se prodati na aukciji, dok će se novac prikupljati za rastući broj izbeglica na ulicama Pariza.

Nakon što su zaljubljeni parovi od 2008. godine počeli da kače ove katance na most u romantičnom Parizu, njihov broj je ogromnom brzinom rastao, da bi u 2015. godini bilo zakačeno preko 1 milion ljubavnih katanaca na ovaj most. Težina katanaca od 65 tona je počela da opterećuje most. Nakon što su katanci ljubavi skinuti sa mosta 2015. godine jer je njihova težina uticala na bezbednost, skladišteni su na bezbednom mestu.

Gradske vlasti u Parizu su došle na ideju kako da unovče ovaj fenomen, za koji je poznato da potiče iz Srbije, simbolišući večnu ljubav, sa dobrim primerom Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji.

Ipak novac neće ići u budžet grada, već u budžet za pomoć izbeglicama, kojima je Pariz preplavljen, posebno u protekle dve godine. Ne postoje ograničenja koliko će se ovih katanaca prodavati po osobi, a procenjuje se da se može zaraditi preko 100.000 dolara.

Još uvek nema detalja o tome kako će se katanci prodavati, osim što se zna da će se sa prodajom početi u novoj 2017. godini, a ideja je da će mnogi zaljubljeni parovi poželeti da otkupe svoje katance nazad, time priredivši jedinstven i romantičan poklon. Da li ste možda vi okačili svoj katanac na mostu u Parizu?

Pišite nam o tome, rado ćemo objaviti priču o romantičnim trenucima sa putovanja u Pariz, ili bilo koja nezaboravna iskustva sa vaših putovanja.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.