Kavala – Drevna prestonica Filipa II i sjajan izlet sa Tasosa

Ako se odlučite da ovo leto provedete na ,,najzelenijem“ ostrvu – Tasosu, udovoljite sebi i napravite izlet do obližnjeg grada Kavale koji važi za jedan od najlepših gradova u Grčkoj.

Grad Kavala privlači veliki broj turista iz Srbije upravo zato što se nalazi preko puta Tasosa. Zapitajte se zašto je upravo ovaj grad bio stanica mnogih velikana, počev od Fillipa II i Aleksandra Velikog, Marka Antonija pa do apostola Pavla.

Izdvojite svoje slobodno vreme i posetite ovaj jedinstevni grad. Kavala je grad koji ima bogatu istoriju sa kojom morate da se upoznate, prelepim plažama, bogatim noćnim životom.

Opšte informacije koje trebate znati o Kavali

Kavala je jedan od najlepših gradova u Grčkoj. Nalazi na severnoj obali Egejskog mora, tačnije na severnoj obali Orfanskog zaliva. Smeštena je naspram ostrva Tasosa, nalazi se tačno preko puta gradića Limenasa na Tasosu. Iznad grada se pružaju padine planine Lekani. Središte grada je smešteno na kamenitom poluostrvu Panagija, vremenom grad Kavala se proširila na nekoliko brdašca tik uz samo more.

Kavala je drugi grad po veličini u severnoj Grčkoj (posle Soluna) sa najvećom morskom lukom istočne Makedonije. Kavala je glavni grad okruga Kavala. Broji oko 65000 stanovnika.

Klima je vlažna suptropska sa prosečnim padavinama od 460 mm po metru.  Prosečna maksimalna temperatura u junu, julu i avgustu iznosi oko 28 stepeni.

Ovaj grad je kroz vekove bio glavna i najveća trgovačka luka, kao i najveća pijaca sveže morske ribe. Oduvek je važila za značajnu stanicu na putevima raznih trgovina. Grad je takođe i najvažnije privredno i obrazovno središte ove periferije. U Kavali živi procentualno najveći broj bogatih Grka.

U gradu dominiraju brojni spomenici iz antičkog, rimskog i vizantijskog doba.

Kavala je sagrađena amfiteatarski, lepota ovog grada ostavlja posetioce bez daha.

Kavala grad je zbog svoje lokacije odličan izbor mnogih turista za letovanje.

Kavala je udaljena od Novog Sada oko 870 km, a od Beograda oko 780 km. Od Soluna udaljenost iznosi oko 165 km, a od Atine oko 680 km. U svako doba možete otići do Tasosa do kojeg vozi trajekt iz luke Kavala ili luke Keramoti, udaljen je svega 30-tak km od Kavale. Međunarodni aerodrom se nalazi na 30 km od grada.

Putokazi su uočljivi i jasno obeleženi. Ukoliko krećete iz Srbije najbolji put jeste preko Niša i Makedonije, pa do Soluna u Grčkoj, zatim dalje do Kavale.

Kada stignete u grad Kavala parking može predstvljati problem, ukoliko ste rešili posetiti grad automobilom, tako da je naša preporuka da parkirate automobile na nekom od mnogobrojnih parking mesta koje se nalaze uglavnom u širem delu grada.

Kavala je moderan grad i u njemu možete da uživate u prelepim plažama, bogatom šopingu, kao i u raznovrsnom noćnom životu. Privlači veliki broj mladih ljudi.

Pored toga, Kavala poseduje i onu drugu stranu koja je čini jedinstvenom, a to je njena prebogata istorija koja datira još iz antičkog doba, tako da Kavalu ne preporučujemo samo mladim ljudima, već i radoznalima, porodicama sa decom jer u ovom gradu se može naći za svakog ponešto.

Simbolično za ovaj grad jeste da su sve kuće i zgrade okrečene u belu boju. Mnogi koji su bili u Kavali kažu da je ovo najlepši i naslikovitiji grad u Grčkoj, kao i da je to grad sa toplom i prijateljskom atmosferom.

Grad sa bogatom istorijom

Kavala je prošla kroz mnog teških godina u prošlosti.

Osnovana u 6. veku pre nove ere i dobila je prvobitan naziv Neapolis, što znači novi grad. Neapolis je imao status rimskog grada. U ovog gradu se apostol Pavle iskrcao po dolasku u Evropu 49. godine kada je došao da propoveda hrišćanstvo. Ovaj grad jeste poznat po tome da je prvi u Evropi prihvatio hriščanstvo, smatra se da je za to upravo zaslužan apostol Pavle.

Crkva u gradu Kavala

Kavala je bila pod otomanskog vlašću čitavih 6 vekova. Sultan Bajazit je potpuno razorio ovaj grad. Kavala je ponovo obnovljena u 19. veku. Ibrahim Paša koji je porekolom iz Kavale, u ovom gradu izgradio veliki akvadukt, koji je danas simbol ovog grada. Kavala je za vreme vladavine Ibrahim Paše doživela procvat, grad dobija vodovod, a ubrzo se i proširuje.

Grad je oslobodila Grčka za vreme prvog Balkanskog rata. U to vreme počela je da se razvija indusrija i poljoprivreda.

Danas  većinsko stanovništvo čine uglavnom Grci, dok su u 19. veku većinsko stanovništvo činili Turci. Iako je osvajana čak tri puta od strane Turaka, uspela je da zadrži grčki tradicionalni duh.

Najlepši deo posete gradu jesu Kavala plaže

Kavala plaže predstavljaju pravi raj za oči. Još jedan razlog zašto se turisti odlučuju baš za Kavalu, jesu upravo predivne plaže koje poseduje, tako da ukoliko letujete na Tasosu naš predlog jeste da obavezno posetite neku od plaža u ovom gradu.

Pogled na more i plažu u Kavali

U Kavali postoji mnogo prelepih plaža po svačijem ukusu, bilo da više volite mirnije plaže, bilo da volite gužvu i zabavu. Nalaze se jedna do druge i pružaju se duž celog okruga.  Sem što su prelepe, plaže u Kavali su i veoma čiste, pesak je mekan i sitan, a većina njih ima i plavu zastavicu.

Plaža Perigali

Plaža Perigali je gradska plaža, nalazi se na 2 km od centra grada. Plaža je odlično uređena, poseduje plavu zastavicu, na plaži se nalazi nekoliko ribljih taverni. Do plaže možete doći autobusima, ukoliko Vas mrzi da pešačite.

Raspsani

Ova plaža se nalazi u samom centru grada. Takođe, poseduje plavu zastavicu. Na plaži se nalazi taverna i veliki broj kafića, gde možete probati i domaću rakiju cipuru. Ulaz na ovu plažu je slobodan.

Kalamitsa

Kalamitsa – je gradska plaža, koja takođe poseduje plavu zastavicu. Nalazi se na zapadnom ulazu u grad. Ulaz na plažu je besplatan, a tokom sezone prisutne su velike gužve. Na plaži se nalazi veliki broj taverni i barova.

Sve plaže su odlično uređene i prelepe sa nestvarnim pejzažem. Još neke plaže koje možete posetiti jesu: Nea Iraklitsa, Nea Peramos, Amolofi, Almira, Ofrinijeva plaža, Sarakina kao i još mnogo drugih manjih plaža.

Kavala – atrakcije koje ne smete propustiti

Kada kažemo grad Kavala znamenitosti čine dušu ovog Grčkog grada,  ove znamenitosti iza sebe imaju dugu i zanimljivu istoriju. Treba da znate da posetom grada Kavale imate jedinstvenu priliku da sretnete prošlost i uživate u sadašnjosti. U Kavali možete osetiti spoj mirnog primorskog mesta i velikog grada, kao i spoj hrišćanstva i islamske kulure, naročito u starom delu grada. Bez obzira koji grad je u pitanju atrakcije su nezaobilazne prilikom posete grada.

Stari grad – Panagija

Predlažemo Vam pođete u obilazak Starog grada – Panagije (Bogorodica). Kako su ulice jako uske, naš savet je da krenete peške put Panagije do same tvrđave. Uživaćete u uskim uličicama, prelepim šarenim kućama u otomanskom stilu, balkonima punim cveća. Takođe, u tom delu grada moći ćete da vidite mnogobroje turističke atrakcije, poput Tvrđave, Akropolja, Imareta  kao i stari svetionik na kraju ulice Teorodua Palvidoua, ispod kojih leže stene Panagije. Kada se umorite od šetnje, naš predlog je da svratite do kafića Mprika, osvežite se i uživate u prelepom panoramskog pogledu na ceo grad.

stara kuća u gradu Kavala

Akropolj se sastoji od unutrašnjih i spoljnih zidova i spajaju se sa zidinama poluostrva. Sagradili su ga Turci na ruševinama vizantijskog dvorca, između 1425. i 1530. godine.

U ovom delu grada se nalazi i trg Muhameda Alija, osnivača poslednje dinastije koja je vladala Egiptom. Trg je i zaštitni znak ovog grada, tu se odma nalazi i njegova kuća iz 18. veka koja je pretvorena u muzej, kao i Panagijska crkva, koja datira iz 1965. godine. Ako prošetate ulicom Muhameda Alija odvešće Vas u još stariji deo grada, gde se nalazi džamija Husein Bega (Džamija muzike).

U istoj ovoj ulici nalazi se Imaret, ova fantastična građevina je bila nekada ženska škola, koju je upravo podigao Muhamed Ali, a danas je pretvorena u luksuzni hotel. Čak postoje i vodiči kroz hotelske prostorije, jer ceo hotel veoma podseća na muzej.

Penjujući se uskim ulicama stižete do čuvene tvrđave, simbola Kavale iz perioda otomanskog carstva. Sagrađena je na ruševinama vizantijskog akropolja.  Za izgradnju ove tvrđave kao i  za akvadukt zaslužan je Ibrahim Paša. Ranije je služila za odbranu od neprijatelja, a danas na njoj se nalazi pozorište na otvorenom, služi za šetnju i opuštanje. Na tvrđavi možete uživati u fenomenalnom pogledu na panoramu gradu.

Na samom izlazu iz starog dela grada, videćete čuveni Akvadukt, koji je podigao Ibrahim Paša, deo velikog nekadašnjeg sistema za vodu.

Manastir Lazarista – nastao krajem 19. veka, i to je jedina crkva koja je namenjena pripadnicima katoličke veroispovesti. Bilo bi poželjno da obiđete i crkve posvećene apostolu Pavlu, svetom proroku Iliji, svetom Nikoli i svetom Jovanu.

Takođe možete posetiti Arheološki muzej koji datira iz 60-tih godina prošlog veka, Folklorni muzej koji je se nalazi u zgradi iz 19. veka, tu možete videti tradiocionalne kostime, vezene predmete, zatim Istorijski i Etnološki muzej, kao i muzej Duvana.

Kavala poseduje i neoklasične zamkove, zatim ogromne magacine za duvan, koji podsećaju na daleku prošlost kada je gradom dominirala buržoazija. Zidove gradskog Duvanskog muzeja krase crnobele slike muškaraca i žena koji su mukotropnim radom zarađivali za život, radeći na proizvodnji i obradi duvana. Kavalu su u prošlosti nazivali “Meka Duvana”.

Moderni deo grada

Prelepoj slici ovog grada doprinosi luka koju ukrašavaju usidreni čamci, kao i moderne građevine i taverne koje se nalaze jedna pored drugih. Centar Kavale karakterišu veliki broj butika, radnji, uređeni parkovi, trgovi, kao i veliki broj kafića i bašti.

Beli brodovi u luci u gradu Kavala

Najpoznatije mesto u gradu jeste trg Elefterijas. U blizini ovog trga nalazi se stari kraj Agios Nikolaos, gde se nalazi i istoimena crkva. Po legendi na ostacima jednog stupa možemo videti otisak stopala apostola Pavla koji je ostao tamo kada je prvi put posetio Makedoniju.

Prošetajte i ulicom Megaou Aleksandrou koja važi za najprometniju pešačku zonu. Tu se nalazi veliki broj prodavnica, taverni, kafića, barova, kao i stari duvanski magacin koje je pretvoren u tržni centar.

Ulice u Kavali su uglavnom jednosmerne i strme.

Nešto što ne smete zaobići jeste drevni grad Filipa II takozvani Filipi, osnovan od strane kralja Filipa Makedonskog. Zbog veoma plodne zemlje i nalazišta zlata ovaj grad je bio važan centar. Treba napomenuti da je u ovom gradu apostol Pavle podigao prvu hrišćansku crkvu u Evropi. Ovo mesto danas nazivaju “Mali Jordan”.

Udaljen je 15 km od Kavale, a turisti mogu da pogledaju spomenike iz tri istorijska perioda: drevne, rimske i vizantijske ere. Možete videti i starogrčki amfiteatar, kao i ostatke velike pijace, forum, stare zidine, tamnice

Nešto što morate posetiti jeste i čuveno antičko pozorište “Filipi” za koje se veruje da datira iz vremena kada je Makedonijom vladao Filip II, otac Aleksandra Velikog.

U blizini Filipija nalazi se i selo Lidija, tu je apostol Pavle krstio ženu po imenu Lidija, koja je bila prva hrišćanka u Evropi. U selu možete videti prelepu crkvu nazvanu po njoj.

Smeštaj u Kavali

U gradu se nalazi veliki broj privatnih smeštaja, kao i hotela. Kada kažete hoteli Kavala vam može pružiti najbolji izbor, poznati hoteli u Kavali u kojima možete odsesti su: Hotel Tosca Beach Kavala, Hotel Galaxy Kavala, zatim Hotel Esperia Kavala koji se nalazi u samom centru grada…

Izdvojila bih Hotel Tosca Beach Kavala koji se nalazi 4 km od Kavale i veoma je zanimljiv  jer je organizovan kao mini selo u koje se dolazi preko recepcije. Smeštaj je u bungalovima i svaki ima od 2 do 6 soba. Sve sobe gledaju na more, imaju veliku terasu, tv i klimu. Usluge su na bazi polupansiona, parking je besplatan, kao i ležaljke i suncobrani za goste hotela.

Ako ste prvi put u Kavali, u samom centru grada se nalazi kancelarija turističke agencije, gde možete dobiti sve potrebne informacije kao i mapu grada, kako bi tačno znali šta treba da posetite i vidite u ovom prelepom gradu.

Kavala poseduje sve što jedan grad treba da ima, bolnicu, apoteke, benzinske pumpe, supermarket, butike

Šoping u Kavali

Treba napomenuti da je šoping u Kavali skup, i da je ovo grad sa visokim standardom i ako se odlučite da šopingujete u ovom grada, nećete naići na jeftinu garderobu kao u Solunu. Jedino subotom na otvorenoj pijaci, možete naći jeftiniju a kvalitetnu garderobu. Pijace su otvorene do kasno uveče.

Pijaca Agiou Nikolaou je najstarija pijaca u Kavali. Mnogi restorani i prodavnice su smešeteni na ovom području. U radnjama možete kupiti unikatne suvenire vezane za grčku istoriju.

Gradski tržni centar Kavale je najveći tržni centar u gradu. Tu se nalazi veliki broj radnji sa firmiranom robom, gde možete kupiti sve i svašta, počev od odeće pa do hrane.

Ako ste ljubitelji vina, ovde možete kupiti sebi ili nekome na poklon flašu tradicionalnog grčkog vina.

U ovom tržnom centru, hrana nije skupa. Postoji i širok izbor nakita i kožne galanterije, kao i radnje sa suvenirima za strane turiste. U tržnom centru se nalazi dosta restorana, kao i diskoteka.

Četvrt Pengija je poznata po duvanu i mermeru. Možete pretpostaviti da se ovde nalazi veliki broj prodavnica istih. Ljubitelji cigareta će u ovim radnjama obogatiti svoju kolekciju cigareta, kao i znanje o duvanu i cigaretema uopšte. Čak u nekim radnjama postoje i kursevi za pravljenje cigareta.

Restorani u Kavali

Kavala ima veliki broj fantičnih taverni sa uvek svežom ribom, mnoštvo buzuki  – barova, klubova i koncertnih prostora.

Sednite u neki od mnogobrojih restorana, uživajte u pogledu na more  i ukusu sveže ribe i morskih plodova.

Nešto što bi trebali da probate jeste i lokalna riblja salata, koja je na glasu širom sveta. Takođe, ne bi trebali otići iz ovog grada a da ne probate i čuveno jelo “Titbits”, kao za desert predlažemo Vam kolač “Korabides”. Tu je i slatki sirup, koji se pravi po tradicionalnom receptu.

Još nešto što morate probati jeste cupuri – domaću jaku rakiju, kao i domaće vino koje je izvarednog ukusa.

Treba izdvojiti vinski bar “Rodon”, koji podseća na otmenu gradsku kafanu. Ukoliko ste ljubitelji vina ovo je pravo mesto za vas. Cene su pristupačne.

Noćni život u Kavali

Noćni provod u Kavali je veoma razvijen, otvoreni su mnogi barovi, noćni klubovi i diskoteke. Iz njih se čuju hitovi grčkih pevača, ali i inostranih. Mnogi tvrde je u Kavali provod zagarantovan i fenomenalan.

Ko god da je ikada posetio Kavalu reći će da je grad žive istorije i pravi raj za odmor, dok sa druge strane letovanje u ovom mestu je idealno i za sve one koji žele da svoj odmor provedu aktivno. Ukoliko se nađete na Tasosu obavezno napravite mini izlet i posetite ovaj jedinstveni grad, ili neka upravo on bude Vaša sledeća destinacija za leto!  Veliki broj turističkih agencija organizuje putovanje u Grčku i grad Kavalu.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 21.03.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.