Kenija – mistika Afrike i čudesni safari

Čudesni afrički kontinent i mistična Kenija! Tanzanija u njenom komšiluku i Indijski okean koji zapljuskuje kenijske obale samo su jedan od razloga zbog kog se turisti iz celoga sveta dive ovoj, po mnogo čemu, neobičnoj afričkoj zemlji. Putovanje u Keniju se s razlogom nalazi na vrhu liste putovanja iz snova mnogih putnika.

Nacionalni parkovi u Keniji, kojih ima zaista mnogo, kao i najpoznatije pleme Afrike Masai koje istrajno čuva svoju tradiciju, sinonimi su Kenije. Ipak, ono što je prepoznato od strane svetskih putnika kao najveća avantura i neverovatan doživljaj jeste safari u Keniji, jedinstvena prilika da se u svom prirodnom staništu vide sve divlje životinje Afrike i tzv. pet veličanstvenih –  lav, nosorog, leopard, slon i bivo. Kenija očarava, bez ikakvih izuzetaka!

Pročitajte šta vas očekuje u Keniji, najprepoznatljivijem simbolu Afrike i kolevci najstarijih ljudskih naseobina na svetu! Ako je vaša naredna destinacija Kenija – putovanje bi trebalo da organizujete u skladu sa sledećim važnim informacijama!

Geografski položaj Kenije

Kenija safari - slonovi u Nacionalnom parku

Kenija je zemlja koja je po površini 48.država u svetu i približno odgovara površini Francuske. Pozicionirana je u istočnom delu Afrike, na jugoistoku ima izlaz na Indijski okean, a na jugozapadu izlazi na jezero Viktorija. Graniči se sa Ugandom na zapadu, Etiopijom i Južnim Sudanom na severu, na istoku sa Somalijom i na jugu sa Tanzanijom, kojoj pripada i veličanstveno ostrvo Zanzibar.

Glavni grad Kenije je Najrobi, a pored njega izdvaja se i grad Mombasa, grad – luka na obali Indijskog okeana.

Najrobi – glavni grad Kenije

Glavni grad Kenije Najrobi i stanovništvo

Najrobi je jedan od najmodernijih gradova u Africi u kom ćete naići na nebodere i visoke moderne zgrade, ali i lepe parkove i puno zelenila. To je komercijalni centar Kenije. Mnogi poznati umetnici živeli su u Najrobiju i bili opčinjeni Kenijom, a svakako je najznačajniji Ernest Hemingvej. Najrobi se nalazi u južnom delu Kenije prema granici sa Tanzanijom i u tom delu je najveći deo stanovnika skoncentrisan. Grad se nalazi na nadmorskoj visini što klimu čini prijatnijom nego u ostalim delovima Kenije.

Upravo se u Najrobiju nalazi aerodrom Džomo Kenijata koji nosi ime prvog predsednika Kenije nakon sticanja nezavisnosti.

Na mestu današnjeg Najrobija nalazio se železnički čvor koji su izgradili Britanci. I danas je železnica osnovni vid saobraćaja u Najrobiju, a pored nje se koristi matatu – kombi u koji može da stane 12 osoba.

Mombasa – grad na obali Indijskog okeana

Kenija Mombasa plaža

Drugi po veličini grad u Keniji smešten na obali veličanstvenog Indijskog okeana jeste Mombasa. Upravo ovde možete se kupati na predivnim peščanim plažama okeana, na čijim obalama ima dosta barova i restorana. Ipak, Mombasa je pretežno siromašan grad. To je ujedno i najveća luka zemlje i kao takva ima veliki značaj za istočnu Afriku. Iako dosta siromašan, ovaj grad je izuzetno prometan i poznat po trgovini i vizuelno primamljivim pijacama. Blizina nacionalnih parkova po kojima je Kenija poznata u celom svetu i izlazak na okean čine ovaj grad naročito interesantnim za posetioce.

Kratka istorija i stanovništvo Kenije koje će vas očarati

U Keniji živi oko 25 miliona stanovnika, a podeljeni su prema poreklu na tri velike grupe plemena: Bantu, Kušiti i Niloti. Usled istorijskih zbivanja i mnogobrojnih migracija došlo je do ove etničke raznolikosti. U istoriji Kenije svakako treba izdvojiti ekspediciju Vaska de Game zahvaljujući kojoj saznajemo dosta o najstarijem kontinentu. Na prostorima Kenije boravili su Portugalci koji su ostali na tom području nešto više od dva veka.

U 19. veku Keniju kolonizuju Britanci. Otuda je i danas službeni jezik engleski, pored svahilija, jezika iz Bantu grupe kojim se govori u istočnoj Africi. Interesantno je da je, pored velikog broja afričkih država, među poslednjima Kenija stekla nezavisnost, i to 1964. godine.

Najzastupljenija religija u Keniji je hrišćanstvo (mahom ima protestanata i katolika), a mali broj pripada muslimanskoj veri i lokalnim domaćim verama.

Stanovništvo kenije - devojčica i jare

Najbolje vreme za putovanje u Keniju

Kenija je država koju ekvator preseca na dva jednaka dela i mesto gde vlada tropska klima. Treba imati u vidu da nije svako doba godine preporučljivo za putovanje. U priobalnom delu može se očekivati vlaga i vrućina, a kišna sezona obično traje od oktobra do decembra i od aprila do juna. Iako je  temperatura tokom cele godine prijatna, u proseku od 20 do 25 stepeni, turistička sezona u Keniji je u zimskim mesecima, januaru i februaru, pa je to najbolji deo godine za put u ovu egzotičnu zemlju. U tom periodu se i divlje životinje okupljaju oko vode i najlakše ih je tada videti.

Safari u Africi putovanje - aranžman
KLIKNI na sliku i pogledaj aranžmane za Kenija safari.

Kenija je jedna od turistički najposećenijih afričkih zemalja!

Organizacija putovanja u Keniju

Putovanje u Keniju treba temeljno organizovati. Važno je da se  prethodno dobro pripremite za putovanje, pogotovo ukoliko rešite da putujete u sopstvenoj režiji. Povoljnije, bezbednije i lakše za organizovanje je putovati preko turističkih agencija. Treba naglasiti da se mnogo polaže na bezbednost u okviru hotela.

Za putovanje u Keniju pored pasoša potrebna je i viza koja se dobija u diplomatsko-konzularnim predstavništvima ili na aerodromu.

Kako stići do Kenije

Putovanje do Kenije

Postoji više opcija za organizovanje leta do Najrobija, glavnog grada Kenije. Jedan od načina da stignete do zemlje safarija jeste let do Londona, a potom iz Londona do Najrobija. Takođe, postoji i let iz Budimpešte do Dubajia, pa odatle do Kenije. Naravno, čekanje u toku presedanja ume da potraje, te se za ovo putovanje dobro pripremite i naoružajte se strpljenjem.

Važne informacije o Keniji:

 • Direktan let na relaciji Beograd – Najrobi još uvek ne postoji, ali do Kenije možete leteti uz presedanje preko poznatih aviokompanija Qatar, KLM, Air Serbia, Air France, Turkish Airlines, Swiss.
 • Cena povratne avionske karte kreće se u intervalu od 1000 do 1300 evra u zavisnosti od perioda kada putujete i od avioprevoznika, ali velike su šanse da se karta kupi i povoljnije ukoliko se rezerviše nekoliko meseci unapred;
 • Automobilima se u Keniji upravlja levom stranom
 • Najrobi ima vremensku razliku u odnosu na Srbiju +3;
 • Preporuka je da se izbegavaju severoistočni delovi zemlje uz granicu sa Somalijom (Mandera, Garisa, Vađir i Lama); bezbednost je uglavnom dobra, ali se našim građanima savetuju dodatne mere opreza usled mogućih terorističkih napada, kao i od pljačke i otmice;
 • Preporučuje se vakcinacija protiv žute groznice, kao i od hepatitisa, meningitisa i drugih zaraznih bolesti. Na tlu Kenije postoji opasnost i od malarije, ujeda insekata, žutice, hepatitisa; o merama zaštite se možete posavetovati sa lekarima na Institutu za javno zdravlje Batut.
 • Na ovo uzbudljivo putovanje ponesite sprej protiv komaraca, lekove protiv dijareje, sredstva za dezinfekciju, kremu sa zaštitnim faktorom i kremu za smirivanje reakcija na koži;
 • Obavezno koristite flaširanu vodu;

Nacionalni parkovi u Keniji koje vredi obići

Čudesni životinjski svet, prizvuk divljine i bogata vegetacija dovode u Keniju ogroman broj turista. Ona ih ima zaista mnogo i svi su na svoj način inspirativni.

Nacionalni parkovi u Keniji - priroda i vodopadi

Najpoznatiji nacionalni park čuven po safariju jeste Masai Mara. To je verovatno najpoznatiji nacionalni park na svetu za organizovanje safarija koji se graniči sa takođe čuvenim nacionalnim parkom Serengenti u susednoj Tanzaniji.

Svakako jedan od najstarijih i najlepših parkova je Aberdare jer je veoma živo nastanjen divljim egzotičnim životinjama. Nacionalni park Nakuru, smešten na obali istoimenog malog jezera, stanište je ptice flamingosa.

U vreme polaganja jaja flamingosa ima čak oko dva miliona, zbog čega se ovaj park smatra jednim od najfascinantnijih mesta za posmatranje ptica na svetu. Na jugu Kenije nalazi se Nacionalni park Amboseli, a smešten je u podnožju najviše afričke planine Kilimandžaro, a obavezno treba posetiti i poznati park Cavo.  Park Amboseli je postojbina čuvenog plemena Masai.

Migracije životinja su prizor koji je jedinstven – to je povorka preko milion životinja koja predstavlja pravi spektakl!

Pleme Masai i život u stilu Hakuna matata

Kenija stanovništvo - plemena

Iz ugla zapadnoevropskog čoveka naviknutog na besprekorne higijenske uslove i visok standard, život kakav vodi pleme Masai deluje prilično nadrealno i u isto vreme impresivno! Masajci, nomadi i ratnici, žive u kućama od balege i blata u veoma primitivnim uslovima. Mogu se videti u odeći jarkih boja specifičnog kroja. Hrane se mahom kozjim mesom i krvlju od teleta. Žena je angažovana u kućnim poslovima i predstavlja stub doma, a muškarac je ratnik i lovac.

Za muškarca u plemenu Masai naročito je važan period od 13. do 15. godine života, kada živi u divljini kako bi se oslobodio straha i pripremio za život i ženidbu. Ples je osnovni i obavezni deo svih njihovih neobičnih rituala. Za turiste je impresivan način na koji pale vatru i leče se biljkama, dok osmesi dece iz ovog čudesnog sela naročito ostaju u sećanju. Fakultativnu posetu Masai selu uz pratnju lokalnog vodiča možete planirati kada budete u rezervatu Amboseli.

Na jeziku Svahili kojim se govori u Keniji Hakuna matata znači Nema problema! Ovo je moto kog se pleme Masai pridržava u svakom trenutku.

Uzbudljiv autobiografski roman Bela Masajka

Pustolovna autobiografska priča o ljubavi između Evropljanke i momka iz plemena Masai ispričana je u knjizi Bela Masajka. Korin Hofman opisuje svoj dolazak u Keniju, neverovatan razvoj događaja nakon što se zaljubila u Masajca i ostala u plemenu četiri godine.

Sama spisateljica daje prikaz plemena Masai, ističe da je prošla i kroz raj i kroz pakao u divljini Kenije i da je u toj borbi zajedno sa ćerkom uspela da pobedi.

Safari u Keniji

Safari u Keniji - Kenija safari iskustva

Najveća atrakcija na tlu afričkog kontinenta, glavni razlog dolaska svetskih putnika u Keniju i čežnja mnogih koji nisu bili u istočnoj Africi – safari (u prevodu sa svahili jezika znači putovanje). Safari u Keniji je jedinstvena prilika da u svom prirodnom okruženju vidite lava u društvu lavice, nilske konje, slonove, hijene i mnoštvo drugih egzotičnih divljih životinja.

Kako organizovati safari u Keniji

 • Prvo što bi trebalo da znate o ovoj atrakciji u Keniji jeste da je safari skup sport. Evo nekoliko saveta koji bi mogli da pomognu u uštedi:
 • Najskuplja varijanta je rezervisanje i plaćanje safarija putem interneta, pa je zato najbolje da safari organizujete kada sletite u Keniju.
 • Cene safarija varijaju zavisno od sezone, pa je preporuka da idete početkom ili krajem sezone jer je tada jeftiniji.
 • U Keniji ima dosta nacionalnih parkova, te izaberite neki od rezervata koji su bliži mestu u kom ste odseli;
 • Safari u grupi je znatno povoljniji, pa ga stoga organizujte sa još nekoliko ljudi;
 • Cene safarija su znatno više ukoliko se opredelite za neki poznatiji nacionalni park kao što je na primer Masai Mara; ništa manje spektakularni nisu ni Cavo, Meri, Najrobi, a mogu biti povoljniji;
 • Postoji opcija noćenja u nacionalnom parku u hotelu ili kampu, ali obe varijante znaju da budu prilično skupe, pa se zato preporučuje da pronađete smeštaj u blizini parka;
 • Svakako je najuzbudljivije doživeti noći pod zvezdama u divljini u safari kampovima, tj.šatorima sa otvorenim prozorima i ugrađenim kupatilima, naravno, u bezbednom delu parka. Višegodišnje iskustvo vodiča govori u prilog tome da je ovakva avanutura bezbedna – životinje nikada nisu ušetale u kamp iako se noću može čuti zvuk lavova i hijena.

Kenija Safari zebre i divlje životinje

Avantura koja se pamti

Safari u Keniji je nesvakidašnji doživljaj! Izuzetno bogat životinjski svet karakterističan je za ovaj predeo. Dok se uz pratnju vodiča vozite džipom, imaćete priliku da fotografišete i vidite najrazličitije životinje – lavove, zebre, slonove, nosoroge, nilske konje, žirafe, gazele, nojeve, leoparde….najbolje vreme za vožnju je rano ujutru ili uveče pošto tokom dana životinje uglavnom spavaju.

Fantastično je videti krdo slonova koji su vrlo inteligente životinje i koje su vezane toliko da, kada jedan od njih ugine, ostali slonovi ga oplakuju. Lavovi se uglavnom mogu videti dok su statični – oni se slabo kreću i uživaju veliki autoritet u životinjskom svetu. Zebri ima na svakom koraku, često se vide pored puta, a fascinanto je videti žirafu koja je retko plen lavu jer ima neverovatno jak udarac.

Veličanstvenih pet životinja koje svetski putnici priželjkuju da vide jesu lav, slon, leopard, nosorog i bivo!

Plaže u Keniji

Kenija plaže - odmor i pesak

Iako se turisti upućuju na tlo crnog kontinenta zbog zova divlje prirode i zakona koji vladaju u njoj, ipak mnogi ne propuštaju priliku da se okupaju u prelepom Indijskom okeanu koji zapljuskuje ovu afričku zemlju. Najlepše plaže nalaze se u blizini Mombase. Jedna od njih sa predivnim belim peskom i tirkiznim morem je Diani plaža koja se nalazi nekih tridesetak kilometara južno od Mombase. Za nju su karakteristični koralni grebeni i podvodni sprudovi, a njene prirodne lepote pogodne su i za ljubitelje odmora na suncu i za ljubitelje surfovanja.

Takođe u blizini Mombase nalazi se Nyali plaža. Poznata je po savršenom kontrastu – ima očuvan stari afrički duh, pa se u njenoj blizini mogu videti hramovi i crkve, ali je i urbana, s dosta barova i restorana.

Kuhinja kenijskih naroda

Kenija kuhinja - povrće i pijaca u Najrobiju

Na afričkom kontinentu sve odiše egzotikom, a gastronomija je posebno zanimljiva. Kuhinja na tlu Kenije predstavlja mešavinu indijske, arapske i evropske kuhinje.

Dok boravite na tlu Afrike, treba voditi računa o tome da se ne jede voće koje se ne ljušti i da se povrće ne pere vodom sa česme.

Osim što se divlje životinje mogu videti, od njih se prave i specijaliteti, a preporuka je da ne propustite specijalitet od zebre, krokodila i druge divljači. Nedavno smo u listu najčudnijih restorana na svetu uvrstili upravo podzemni restoran iz Kenije.

Atletika i brzonogi Kenijci

Na mnogim svetskim atletskim takmičenjima Kenijci su među najbržima i veoma često osvajaju zlatna odličja. Otakako su ubedljivo na tronu svih maratona širom sveta, mnogi se pitaju šta je tajna njihovog izdržavanja na ovakvim takmičenjima. Pretpostavlja se da tzv. dugoprugaši uspeh duguju kako genetici, tako i specifičnom načinu ishrane. Zanimljivo je da su čak tri četvrtine kenijskih šampiona iz kenijskog plemena Kalendžin.

Kenijom vlada siromaštvo, socijalna nejednakost, malarija, komarci i divljina, ali iskreni osmesi i njihova srdačnost još jedan su dokaz da sreća nema veze sa materijalnim dobrima. Stoga turisti iz Evrope ostaju iskreno zapanjeni pred kenijskim čovekom nomadom i ratnikom..

Kenija - Kilimandžaro planina - Snegovi Kilimandžara

Velikog Ernesta Hemingveja lepota istočne Afrike, Kenije i susedne Tanzanije nadahnula je do beskraja – njegov roman Snegovi Kilimandžara ostavili su trajni trag u svetskoj književnost, a kasnije i u filmskoj kinematografiji jer je po ovom romanu snimljen film o slavnom piscu koji povređen leži na obroncima afričke planine, a čiji lik tumači Gregori Pek, dok je glavna ženska uloga poverena Avi Gardner.

Dopustite sebi avanturu koju ćete pamtiti čitavog života i smelo zakoračite u Keniju, zemlju safarija!

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 23.10.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.