Kineska kuhinja – odlike kineskih jela koje osvajaju gradove širom sveta

Kineska hrana je danas rasprostranjena celim svetom, pa su širom planete otvoreni kineski restorani, a kineska kuhinja predstavlja jednu od globalno najpopularnijih i najrasprostranjenijih. Kineska jela u kojima uživaju ljudi najrazličitijih nacionalnosti i ukusa, sve se češće prave i kod kuće, a recepti za njih pronalaze se na najrazličitije načine.

Ipak, kineski restorani ostaju omiljena destinacija ljubitelja kineske kuhinje, zbog kuvara koji uglavnom dolaze iz ove zemlje, te maestralno pripremaju svoja nacionalna jela i tako ih nam predstavljaju na neverovatan način. Ko je imao sreće da Kinu i poseti – sigurno je probao i najbolja kineska jela.

Kina je domaćim turistima oduvek bila privlačna, ali zbog svoje geografske daljine, ne i lako dostižna. Svako ko ju je posetio, ili barem čitao o njoj, zna koliko je Kina kulturološki bogata, protkana dugom istorijom, ritualima i tradicijom. 

Ali to je samo deo fascinantne kineske priče.

Kineska kuhinja jednako je bogata raskošnom istorijom i tradicijom, a predstavlja neodvojiv deo i činilac čitave kulture najmnogoljudnije zemlje na svetu. Odlike kineskih jela oduvek su fascinirale rapsodijom najzanimljivijih ukusa koje stvaraju u ustima, a dugo nakon jela i ostaju na nepcima. 

Facinantno, zar ne?

To kako kineska kuhinja, kao jedna od najpopularnijih nacionalnih kuhinja sveta, predstavlja mnogo više od pukog spremanja hrane i njenog konzumiranja, a po svojoj neobičnosti poznata je i rado viđena na trpezama u celom svetu.

Kineski kuvar sprema hranu u kineskom restoranu

No, pređimo na stvar. Hajde da saznamo nešto više o istoriji kineske kuhinje, kineskim jelima i njihovim odlikama. Saznajmo šta se to nalazi u samoj srži kulture kineske kuhinje, kulture kineskih jela i raznolikih gurmanluka iz Kine.

Kratki osvrt kroz istoriju i omiljene namirnice kineske kuhinje

Kao zemlja sa nacionalnom kuhinjom starom hiljadama godina, Kina se ponosi time što je jedna od država sa najimpozantnijom gastronomskom kulturom. Ako mislite da se kineska kuhinja vrti oko jela kao što su Chop Suey ili kolačići sreće (kolačići sudbine)…

…moraćemo da vas razočaramo – to su kinesko-američka, ili kako ih neki zovu “prekookeanska” kineska jela, pravljena tako da njihov ukus zadovolji ukuse Amerikanaca, Britanaca i ostalih zapadnjaka. 

Izmišljena su dosta kasno – u XIX veku. 

Prava kineska tradiconalna kuhinja ima mnogo dublje korene (stara je preko 7 hiljada godina) i drugačijih je ukusa. Kratki osvrt kroz istoriju kineske kuhinje pomoći će nam da je razumemo, naučimo i razaznamo na najbolji mogući način.

Rana kineska kultura zaslužna je za značajna dostignuća u poljoprivredi, kuvanju i očuvanju hrane. Pirinač, šećerna trska, proso i frugi usevi u Kini se uzgajaju više milenijuma. Kinezi su rano otkrili i tehnike čuvanja hrane: fermentaciju povrća, žitarica i morskih plodova, kao i usoljavanje. 

Kinezi vole i soseve. Oduvek.

Soja sos, sos od ostriga i crnog pasulja tamo su odavno nastali, a i danas imaju vrlo čestu upotrebu u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Tu je i bezbroj drugih soseva, naravno.

Zanimljivo, i testenina (nudle) je nastala u ovom delu sveta, još pre oko 2000 godina, a i danas su restorani, kao što je jedan od najpopularnijih Dva Štapića kineski restoran, puni fantastičnih tradicionalnih kineskih jela od ovih namirnica. Kuvari kao što je Wang Hantian iz pomenutog, pripremaju ih na nezaboravan način! 

Kineska hrana postavljena na stolu

Dinastije koje su uticale na kinesku kuhinju

Dinastije koje su imale posebnog uticaja na kinesku kulturu tog perioda, uglavnom indirektnog (putem regulacija u poljoprivredi ili ekonomskog razvoja), ili za čije vreme vladavine je došlo do važnih otkrića na polju kineske gastronomije su: Han dinastija (otkiće nudli), Tang dinastija (pijenje čaja postaje popularna aktivnost svih staleža) i Song dinastija (kosmopolitizam kuhinje i otvaranje restorana sa kineskim specijalitetima).

Internacionalni uticaji i kineska hrana 

Rana kineska kultura, naravno, dala je osnovni pečat kineskoj kuhinji. Put svile je omogućio i dolazak prvih, stranih uticaja, posebno iz Indije

Budizam je za to najzaslužniji.

Sa sobom je u Kinu doneo veru u svetost životinja i holistički princip jedinstva čoveka sa prirodom. Ovo je kinesku kuhinju dodatno obogatilo povrćem i voćem, kao i vegetarijanstvom. Korijander, tradicija mešanja začina i šećerna trska takođe su u Kinu došle iz Indije. 

S druge strane, mongolska plemena su u 13. veku vladala severnim delom Kine, pa su u gastronomske kineske običaje uveli jagnjetinu i ovčetinu, i danas često viđenu u jelima na severu zemlje. 

Evropljani su Kineze upoznali sa ljutim papričicama. Zanimljivo, čili nikad nije ušao u ostale vrste kineskih kuhinja, ali u sečuansku jeste – po njemu je prepoznatiljiva. Kinezi svojom kuhinjom takođe oduvek utiču na ostale, a i danas je ona jedna od najpopularnijih na svetu.

Kako su se glavne namirnice koje čine kineska jela pojavile baš ovde?

Putovanje u Kinu, ali i odlazak u dobar kineski restoran svakom omogućava upoznavanje sa širokom lepezom kineskih jela i njihovih sastojaka. Nekoliko namirnica posebno se izdvaja na listi najčešće korišćenih namirnica u kineskim jelima.

Upravo su namirnice sa najdužom istorijom iste koje se i danas najčešće koriste u kineskoj kuhinji: pirinač, nudle, soja, a za piće – čaj! Puno pirinča, nudli, soje i čaja. 

Kako su se glavne namirnice koje čine kineska jela pojavile baš ovde?

Glavni i odgovorni za to su: klima, planska politika u poljoprivredi i neverovatno rana i temeljna otkrića o agrikulturi i poljoprivredi. Irigacioni sistemi, gajenje useva i primitivna poljoprivredna mehanizacija potpomogli su to da Kina ima ovako dugu i održivu agrikulturnu, kao i gastronomsku tradiciju.

Imamo i jedan fun fact za vas!

Planska politika poljoprivrede u Kini postoji od 220. godine pre nove ere. I danas je na snazi! Pored ovakvih podataka ne čudi što je Kina među kulturološki i gastronomski najbogatijim zemljama. 

Najpoznatije vrste kineske kuhinje

Kada kažemo vrste kuhinje, ne mislimo na tipove obroka. To vas čeka u narednom pasusu. Mislimo na vrste kuhinje. Naime, Kina, kao 3. najveća država sveta, a istovremeno i najmnogoljudnija na planeti – nema jedinstvenu nacionalnu kuhinju.

Uz mnoštvo varijacija u jelima, kineski kulinarski šefovi identifikovali su 8 kulinarskih tradicija kineske kuhinje. Sve ove škole kulinarstva imaju svoj stil, a najzastupljenije su u određenim regionima, dakle geografski su diferncirane. 

Svaki svetski putnik, kosmopolita, gurman i hedonista, morao bi da zna kojih su 8 kulinarskih tradicija, odnosno vrsta kineske kuhinje: 

Kantonska tradicija kineske kuhinje – kineska hrana slatkastog ukusa

Kantonska tradicija je najpopularnija u internacionalnim okvirima kineske kuhinje. Dolazi nam iz kineskog okruga Guangdong. Specifična je po slatkastom ukusu, favorizovanju dinstanja i kuvanja na tihoj vatri kao tehnika spremanja hrane, kao i dodavanju različitih, blagih soseva.Fina jela od morskih plodova i pirinča glavni su ponos kantonske kineske kuhinje. Kineska jela iz ove tradicije kulinarstva nemaju jake ukuse, već blage, često slatkaste. 

Sečuanska kuhinja – ljuta kineska hrana

Sečuanska provincija u Kini specifična je po najpopularnijoj kuhinji u Kini. Njihova jela su poznata po svom začinjenom, ljutkastom ukusu i omamljujućem sečuanskom crnom biberu, koji je redak u ostalim regionalnim kuhinjama Kine. Puno paprike, luka, đumbira i kikirikija takođe su specifični sastojci ove kulinarske tradicije u Kini.

Jiangsu kuhinja – vizuelno najlepša kineska kuhinja

Sveža, srednje slana i slatka, sa precizno određenim metodama kuvanja, morskim plodovima , supama i umetničkom, raznobojnom prezentacijom, Jaingsu kuhinja još jedna je kulinarska tradicija Kine. 

Specijalnom je posebno čine zanimljive kuvarske tehnike koje stvaraju raskošno aromatičnu i vizuelno lepa, zanimljiva jela. Kuvarski šefovi Jiangsu kuhinje takođe promovišu i jela koja predstavljaju nutritivno zdrav način ishrane.

Džeđanska kuhinja – poznata po upotrebi sirovih namirnica

Vrlo logično, kao i ostale tradicije kineskog kulinarstva, i ova je ime dobila po pokrajini iz koje dolazi – Džeđangu. Kladimo se da niste uspeli da izgovorite iz prvog puta.

Džeđanska kuhinja je tipična po blagom ukusu, upotrebi svežih ribljih plodova, bambusovih izdanaka i širokim varijacijama u tehnikama spremanja. Slična je drugim kuhinjama iz bliskih regiona, kao što je Jiangsu kuhinja, ali sa manje fokusa na temeljnu obradu hrane – uglavnom je hrana vrlo sirova. 

(Podseća na japansku kuhinju, ali nemojte ovo reći Kinezima.)

Kinesko jelo u činiji

Fudžijanska kuhinja – supe i morski plodovi pomešani sa planinskim namirnicama

Slabija, sa srednjom slatkoćom i kiselošću, uz upotrebu sastojaka iz mora i sa planina, fudžijanska kuhinja vrlo je prepoznatljiva. Njen glavni ponos su ogromna ponuda raznovrsnih supa i morskih plodova. 

Dodaju i začine, ali ne one koji zapale nepca ljutinom. Uz upotrebu mnogih delikatesa iz mora, ali i sa planina, jela ove kulinarske kineske tradicije imaju neobične ukuse, te predstavljaju pravu gastronomsku avanturu za nepca.

Hunanska kuhinja – začinjena i dobro kuvana kineska hrana

Ako vam se svidi sečuansko kinesko jelo – verovatno će vam se svideti i hunanska kuhinja. Vrlo začinjena, sa ljuto-kiselim ukusima i puno dinstanja, kuvanja na pari i dimljenja, hunanska kuhinja itekako se izdvaja. 

Možete je razlikovati od sečuanske kuhinje po nekorišćenju crnog bibera, te ukusnijim jelima. Hunanska kuhinja dolazi iz bogatog agrikulturnog područja, pa se odlikuje upotrebom raznovrsnog povrća i bilja u jelima.

Anhujeska kuhinja – kineska hrana neobičnih ukusa

Anhujeska kuhinja je još “divljija” od fudžijanske. Pokrajina se nalazi u planinskom području, okružena je kopnom. Mnoge divlje biljke i namirnice ovde se pronalaze, pa i koriste u kineskim jelima. Imaju neobičan ukus, a obično su slatkasta (od dodatog šećera, ne prirodno). Meso je često korišćeno kod ovog tipa kuhinje. 

Šandungska kuhinja – morski plodovi i nudle kao omiljeni sastojci

Slana i hrskava, šanduanska kineska kuhinja za omiljenu tehniku koristi dinstanje, a sastojak – morske plodove. Ova regija je jedna od prvih civilizovanih područja u Kini i zadužena je za postavljanje šablona severnog kineskog kulinarstva. Upotrebljavaju se začini kao što su so i sirće. Nudle su obavezne! 

Kineska jela –  kako izgledaju obroci u Kini?

Kinezi, slično ostatku planete, imaju 3 glavna obroka tokom dana: doručak, ručak i večeru. Tipični kineski obrok sačinjen je od dva dela: fan i cai. Fan je osnova obroka, koja se obično sastoji od pirinča, nudli ili pasulja. Cai je deo obroka koje upotpunjuje fan, a sastoji se od povrća i mesa.

Glavni obroci jedu se kineskim štapićima, a za supe se koriste keramičke kašike. Svako ima svoju činiju pirinča, dok se ostala jela najčešće stavljaju na sredinu stola i dele.

Zanimljivo, desert nije deo obroka u Kini. 

Ovde se deserti smatraju užinom između obroka, a i kada se služe kao deo obroka, oni se postavljaju istovremeno sa ostalim jelima. Ne postoji vremenska distinkcija služenja deserta na kraju obroka, kao u zapadnom svetu.

Ukoliko se služi na kraju obroka, desert je najčešće sveže voće.

Tipovi kineskih obroka, koje u svom meniju nudi svaki kvalitetni kineski restoran su: hladna jela, topla jela, supe i kondžiji, osnovno jelo (pirinač, nudle…) i xiaoxhi (vrsta sneka, česta brza hrana).

Najbolji gradovi za uživanje u kineskoj kuhinji

Kao prestonica Kine, Peking nije samo poznat kao Zabranjeni grad, već i po mnogim atrakcijama, nezaboravnoj atmosferi…

…i tipičnoj hrani vrednoj isprobavanja! 

Čuvena Pekinška patka stekla je neverovatno dobru reputaciju širom sveta, a najbolje ju je probati tamo odakle je potekla – u Pekingu, naravno. U prestonici Kine vredi probati i čuvenu žutu tortu od graška, kao i prženu jetru. Ako tokom putovanja u Peking želite da živite kao pravi Pekinžanin, ujutru popijte čašu toplog douzhira – mleka od mungo pasulja. 

Još jedna antička prestonica Kine, Xi’an, ona je koju sledeću treba obići na gastronomskom putovanju kroz zemlju s najstarijom neprekidnom civilizacijom sveta. Ovde ćete probati hranu tipičnu za severozapadnu Kinu. 

Pre svega – sve vrste nudli koje možete i ne možete zamisliti da postoje. Sem toga, kineski hamburger i kuvana jagnjetina sa povrćem takođe su vrlo popularni. 

U okrugu Gulin, stanovnici preferiraju pirinčane nudle. Ovde su specijalitet koji na putovanju definitivno treba probati i punjeni rečni puževi, dinstana patka sa ginkom (mandarinsko drvo) i yangshuo riba sa pivom

U gradu Čengdu, glavnom gradu pokrajine Sečuan, naići ćete na tipičnu sečuansku hranu – ljutu i začinjenu. Specijaliteti koje ovde morate oprobati su: bang-bang ukusna piletina sa povrćem, govedina sa volovim jezikom u čili sosu, kao i Zhong knedle – svinjetina u testu. 

Sa ovakvog putovanja, sigurno ćete se vratiti puni novih znanja o kineskoj kulturi, s drugačijim i otvorenijim pogledom na svet, a defitinitvno i gastronomiju. 

Popularna pića u Kini jednako su egzotična kao kineska kuhinja

Ako mislite da je kineska hrana već dovoljno egzotična, čekajte da čujete koja su to pića koje Kinezi i Kineskinje najčešće konzumiraju. 

Kinezi piju puno vode, znajući važnost hidratacije. Kineza ćete češće ugledati sa čašom tople, nego hladne vode. Pijenje tople vode je zdravije nego ispijanje hladne – potpomaže varenju i dobro je za osećaj muke, a Kinezi to odlično znaju. 

Prelazimo na ukusniju toplu vodu – čaj. U Kini svi piju čaj. Mnogo vrsta čajeva. Čajdžinice u Kini su slične kafićima kod nas – u njih se odlazi radi druženja, a klasični izbor je zeleni čaj, mada je spisak čajeva u ponudi skoro beskonačan. Ukoliko vas kinezi pozovu kod kuće – ponudiće čaj. Vrlo slično domaćem ritualu ispijanje kafe. 

Kinezi imaju i pandan rakiji!

Baijiu je žestoko alkoholno piće koje se može nazvati likerom od žitarica. Vrlo povoljno i često, ovo piće može se pronaći u svakom marketu u Kini, a koristi se za nazdravljanje i slične ceremonije. Služi se u čašicama i sadrži od 35 do 60% alkohola. 

Ostala popularna pića u Kini su i sojino mleko, kao i kokosovo, mleko od pasulja, ali i mnoga druga, za nas neobična mleka. Kinezi uživaju i u ispijanju crvenog vina, piva i kafe

A za desert slatkiši na kineski način

Deserti su retko deo obroka u Kini. Češće se jedu kao užina.

Kao zemlja koja nije poznata po svojim desertima, Kina ima zaista neverovatnu ponudu poslastica. 

Popularni kineski deserti su: lepinje od crvenog pasulja (džem od crvenog pasulja vrlo je popularan), zmajeva brada (omiljeni slatkiš, ali i tradicionalna umetnost potekla iz Han dinastije), tart od jaja, tanghulu (zaslaženo voće na štapiću), palačinke od bundeve, slatke knedle iz supe, puding od badema, kao i žele od trave.

Nema sumnje da su u Kini i ljubitelji slatkog zadovoljni.

Kineski štapići u činiji od kineskog porcelana

Kineska kuhinja – rituali i gastronomska filozofija Kineza

U kineskim restoranima jela ne stižu jedno za drugim, obroci se ne dele vremenski, već kako se koje jelo napravi – tako će biti i postavljeno na sto. Tako desert može da stigne pre supe, recimo. 

Jela u Kini se postavljaju na sredinu stola, a zatim dele. Ishrana se obično obavlja u bučnom okruženju, a Kineze i Kineskinje retko ćete videti da jedu sami. 

U Kini se jede u društvu. Obično za okrugilm stolom.

Ovako kineska hrana dobija sasvim posebnu, socijalnu funkciju. Hrana u Kini povezuje ljude, stvara interpersonalnu socijalnu vezu i važna je socijalna komponenta kineskog društva. 

Kinezi se ne “razbacuju” sa hranom. Nikad ne naručuju previše hrane, vrlo su skromni, a raskošne trpeze smatraju nepristojnim. 

Ipak, pronašli su svoj način za pokazivanje socijalnog statusa hranom.

Retka i skupa hrana često se upotebljava kao statusni simbol. Samo neki od primera za ovakvu vrstu hrane su: ajkulino peraje, medveđa šapa ili jastog spremljen na tipični kineski način. 

Kinezi su poznati po dugovečnosti, a na to svakako uticaja ima i hrana koju jedu. Balansirani obroci, uz unos puno tečnosti, ono su što ova nacija preferira. 

Kinezi oduvek pronalaze dublje značenje za ishranu, te za njih jelo ne predstavlja čisto zadovoljavanje fizičke potrebe za hranom, već mnogo više od toga. Hranom Kinezi ne održavaju samo svoje zdravlje, već i ravnotežu, blagostanje. Zato ne čudi što su principi jin i jang ukorenjen duboko u kinesku kuhinju. 

Zanimljivi rituali u kineskoj gastronomiji, kao i tipično-kineski maniri za stolom i bonton ishrane, uz zanimljivu priča o omiljenom kineskom priboru za jelo, toliko su zanimljivi, a i korisni za znati, da definitivno zaslužuju poseban članak.

Zanimljiva kineska gastronomija jedna je od najpoznatijih i najstarijih na svetu, pa ne čudi što je i ovoliko zanimljiva. Odlazak u kineski restoran odličan je način da obogatite svoju kulturu, a i da obradujete čula ukusa i mirisa nečim sasvim posebnim. Do putovanja u Kinu, naravno. Jedva čekamo da čujemo vaša iskustva sa ovih zanimljivih putovanja. Ne zaboravite – uvek Putujte Sigurno

Autor: Ljubica Šanjević | Objavljeno: 26.08.2019. | Modifikovano: 15.10.2019.