Koji evropski gradovi su lideri u turizmu?

Turizam je jedan od najvažnijih sektora u Evropi, s obzirom da donosi prihode od nekoliko stotina milijardi evra godišnje. Primera radi, samo 2014. godine organizovano je oko 1.2 milijarde poslovnih i turističkih putovanja. Turistički sektor u Evropi broji oko 14 miliona zaposlenih i to je 4. najveća grana industrije, iza trgovine, sektora finansijskih usluga i obrazovnih sistema.

Nedavnim istraživanjem uzeto je u obzir 45 evropskih gradova kako bi se došlo do saznanja koji su to gradovi sa vodećom turističkom ponudom.  Gradovi su podeljeni u 3 grupe: preko 10 miliona noćenja, između 2 i 10 miliona noćenja i gradovi sa manje od 2 miliona noćenja. U prvoj grupi vodi London, a potom su rangirani Pariz i Rim. U drugoj grupi vodi Lisabon, praćen Stokholmom i Budimpeštom. Pobednik u trećoj grupi je Dubrovnik, a potom slede Bratislava i Antverpen dok je Beograd na petom mestu.

Druga, nešto složenija podela uzima u obzir veći broj parametara. Primera radi to su porast u broju noćenja, profit, povećanje broja ležajeva, povećanje broja letova, održavanje kongresa i dolazak putnika različitih nacionalnosti. Prema toj podeli najbolji u svojim grupama su Istanbul, Brisel i Dubrovnik. Postoji i bojazan da veliki priliv turista ugrožava kvalitet života lokalnog stanovništva u gradovima kao što su Amsterdam i Pariz. Brisel je jedna od najpristupačnijih destinacija što se transporta tiče, i iako beleži veliki broj turista, oni se ne zadržavaju dugo u ovom gradu. Kopenhagen beleži rast u broju posetilaca, ali to nije propraćeno rastom broja smeštajnih kapaciteta.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 10.02.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.