Korišćenje sunčeve energije – novitet u turizmu

Južnoafrička republika je otvorila aerodrom koji koristi sunčevu energiju, i to je prvi saobraćajni objekat ove vrste na drugom po veličini kontinentu. Ovaj inovativni aerodrom, koji nosi naziv Džordž, se nalazi  u pokrajini Zapadni Kejp. Svake godine Džordž je, kako krajnja tako i usputna, stanica za čak 600.000 putnika. Cilj solarnih panela je da se već u prvoj fazi obezbedi skoro polovina potrebne električne energije za funkcionisanje aerodroma.

Po završetku projekta, aerodrom će biti potpuno nezavistan od državne distribucije električne energije. U radu će biti korišćeni solarni paneli vredni milion dolara koji će pretvarati sunčevu energiju u električnu. Investicije ovog tipa su sve više prisutne u svetu turizma.

Dipuo Peters, Južnoafrički ministar saobraćaja dodao je da ovaj projekat najbolje prikazuje predanost njegove vlade u stvaranju čiste i obnovljive energije.

U slučaju da se dođe do nepredviđenih okolnosti, vlasti u Južnoafričkoj republici mogu da se obrate drugim državama za pomoć i savete. U Indiji je prošle godine sagrađen, po ceni od 9.5 miliona dolara, prvi ikada aerodrom na solarnu energiju, Košin Internacional. Nadamo se da će “čisti” izvori energije postati standard u industriji putovanja. U narednim tekstovima ćemo se truditi da izdvojimo još neke pozitivne primere.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.