Koronavirus i značaj ograničenog kretanja – (Ne) putuj sigurno

Koronavirus sigurno će biti reč koja se u medijima, ali i svakodnevnim razgovorima upotrebila najveći broj puta u 2020. godini. Ostaće upamćena kao najnepopularniji pojam, pojava koja je za relativno kratak vremenski period uspela da izmeni svet, izazove to da SZO proglasi pandemiju i ostavi ogromnog traga na svetsku ekonomiju, države i njihovo funkcionisanje, ali i ono najvažnije – na čitavo društvo, ljude i njihovo zdravlje.

Već sada možemo da vidimo posledice Koronavirusa, nije neophodno da čekamo da pandemija stane. Osim ako se upravo niste probudili iz kome ili sleteli iz svemira, sigurno znate da je broj zaraženih i stradalih sve veći, da su spoljne granice ogromnog dela država zatvorene, da su mnogi saobraćajni tokovi obustavljeni, a da je vanredno stanje, zbog pošasti zvane Koronavirus, uvedeno u velikom broju zemalja.  

Putuj Sigurno je portal koji vam godinama služi kao vodič kroz svetske destinacije, a ujedno je i vaš najpouzdaniji saveznik za sigurna i bezbedna putovanja. Zato i sada, posebno sada, osećamo potrebu i dužnost da vam predočimo da je trenutno jedini način da putujete sigurno, onaj koji podrazumeva da ne putujete sigurno.

Sve o važnosti ograničenog kretanja tokom pandemije Koronavirusa saznajte u nastavku teksta. 

devojka u karantinu

Simptomi Koronavirusa i ograničenje slobodnog kretanja 

Simptomi Koronavirusa, uz načine na koje se od Koronavirusa možete zaštititi, definitivno su najvažnija stvar koju treba da znate u ovom trenutku. Evo koji su, za sada poznati, simptomi Koronavirusa: 

 • Povišena temperatura
 • Suv kašalj
 • Kratkoća daha
 • Otežano disanje

Moramo da napomenemo da je Koronavirus u određenoj meri i dalje medicinska nepoznanica, odnosno da još uvek nije potpuno i sa apsolutnom sigurnošću utvrđeno koji su tačno simptomi Koronavirusa (mnogi za koje je utvrđeno da su nosioci virusa ih ni nemaju). 

Najrelevantniji izvor informisanja svakako je Svetska zdravstvena organizacija, pa nema sumnje da treba napomenuti i spoznati koji su siptomi Koronavirusa koje je ona do sad zabeležila, te smo to i učinili. 

Kada ove simptome Koronavirusa stavimo u kontekst ograničenja slobode kretanja i apela za što manjim intenzitetom kretanja, a posebno za izbegavanjem putovanja – važno je da znate da oni važe za sve, imali simptome Koronavirusa ili ne. 

Vrlo je jednostavno – svojim izlaskom iz samoizolacije, a posebno putovanjem – dolazite u kontakt sa drugim ljudima, kao i sa stvarima sa kojima su drugi ljudi imali kontakt, čime svoje, ali i zdravlje drugih, izlažete visokom riziku. 

Ovde dolazimo do naredne važne stvari u vezi sa Koronavirusom. Do načina na koje sebe i druge od istog možemo zaštiti.

dezinfekcija ruku

Kako se zaštititi od Koronavirusa i zašto je samoizolacija jedna od ključnih stvari?

Koji su načini da zaštitite sebe i svoje bližnje od pandemije Koronavirusa? 

Evo šta je do sada kao mere zaštite i predostožnosti utvrdila Svetska zdravstvena organizacija: 

 • Redovno pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi;
 • Izbegavanje fizičkog socijalnog kontakta;
 • Nošenje maske pri izlasku iz kuće na pravilan način;
 • Ne pipajte oči, usta i nos;
 • Pokrivajte nos i usta maramicom kada kijate i kašljete;
 • Ukoliko osetite simptome virusa, odmah zatražite pomoć.

Mere zaštite, naravno, propisane su u skladu sa tim kako se sam Koronavirus prenosi. Upravo druga tačka, koja jasno govori da treba izbegavati fizičke socijalne kontakte, ključan je razlog toga što su putovanja maksimalno ograničena, kao i sam izlazak iz kuće. I to praktično na celom svetu! 

Ukoliko i dalje ne shvatate koliki je značaj samoizolacije, karantina i maksimalnog izbegavanja putovanja, reći ćemo vam samo da su upravo putovanja i fizički kontakti i glavni razlog koji je svet doveo do stanja u kom je danas. 

A danas je ugroženo javno zdravlje čitavog čovečanstva, dok je broj smrtnih slučajeva iz dana u dan sve veći.

Otkaži putovanje SAD za mnoga lepa putovanja U BUDUĆNOSTI

Mnoga planirana putovanja već su odložena, kako zbog potrebe putnika da sačuvaju svoje zdravlje, tako i zbog mera koje je ogroman broj država propisao u cilju zaštite od širenja Koronavirusa, a koja se odnose na zabranu ulaska stranih državljana na teritoriju određenih država. Ipak, mnogi avio letovi i dalje su na raspolaganju putnicima, te im tako daju mogućnost za putovanje.

Najodgovorniji savet koji vam možemo dati u ovom trenutku je – odložite svoje putovanje!

Pre svega, zbog svog i zdravlja svojih bližnjih, kao i svih drugih ljudi. 

Ako to nije dovoljno, a onda zbog toga što su putovanja trenutno toliko iskomplikovana širom sveta, da ne možete ni da budete sigurni da li ćete moći da uđete na željenu destinaciju, a ni da se vratite nazad. 

Karantin u trajanju od 2 nedelje ili 28 dana trenutna je mera koju naša zemlja ima na snazi za sve koji dolaze iz inostranstva,  dok je stranim državljanima iz određenih zemalja zabranjen ulazak u zemlju. Isto tako, druge zemlje imaju svoje mere. U neke vas neće ni pustiti da uđete.

S obzirom na to da se cela situacija u vezi sa Koronavirusom menja iz dana u dan, niko ne može da predvidi koje će biti naredne mere. Na kraju krajeva – planeta je u vanrednom stanju. 

Ukoliko se svi budu pridržavali pravila u vezi sa maksimalnim izbegavanjem fizičkog kontakta, kao i putovanja – svi predviđaju da će pandemija Koronavirusa mnogo kraće trajati, a i imati manje tragične posledice. 

Jedinstvena prilika za spasavanje sveta u pidžami i za odlaganje putovanja, radi mnogo onih koje nas čekaju u budućnosti, zar ne?

devojka dezinfikuje ruke

#StayHome ne mora da bude težak za vreme Koronavirusa 

Dok ste u samoizolaciji, radi čuvanja svog i zdravlja drugih ljudi, pred vama su dve opcije: 

 1. Beskrajno stresiranje oko novonastale situacije, 
 2. Korišćenje vremena kod kuće za sve za šta do sad niste nalazili vremena.

Koju vi birate? 

Da nas ne razumete pogrešno, verovatno nikad do sad nije bilo više opravdanog razloga za brigu, stres i ankcioznost. Kad je već tako – bolje da sva ta ružna osećanja probamo da pobedimo, nego ih potpirujemo, zar ne?

Sve one knjige koje ste stavili na čekanje, filmove koje ste oduvek hteli da pogledate, a niste imali dovoljno vremena, kao i ona stara biznis ideja od koje ste odustali jer niste mogli da odvojite vreme za osmišljavanje biznis plana, sada imaju idealnu priliku da budu iščitani, odgledani i osmišljeni.

Da li ste znali da je Šekspir napisao knjigu Kralj Lir dok je bio u karantinu, a da je Njutn tokom samoizolacije formulisao zakon gravitacije? 

Budite odgovorni prema sebi i drugima, čuvajte svoje i javno zdravlje. Pročitajte Kralja Lira! Možda vi napišete novog? Čitajte i o putovanjima koje ćete realizovati u godinama pred nama, kad sve ovo prođe. 

Ruke na pranje, maske na glave, ostanite kod kuće i pazite na sebe i svoje bližnje!

Autor: Ljubica Šanjević | Objavljeno: 18.03.2020. | Modifikovano: 18.03.2020.