Kotor sve češća žrtva kriminalnih obračuna

Sa izlazom na obalu, plažama obasjanim Suncem i neosporivom srednjovekovnom aurom, kotorski zaliv i sam grad Kotor je uvek bio, ali i ostaje destinacija za putnike koji traže mir i Sunce na svom letovanju. Nažalost, ovaj trend je kratko pauziran zbog talasa kriminala koji dobija na snazi poslednjih par meseci.

Prema crnogorskom ministru policije, jedan od najposećenijih gradova na obali Jadranskog će biti prinuđen da tu titulu preda nekom od popularnih hrvatskih letovališta.  Kotor je početkom ovog juna proveo nekoliko dana pod ključem, što je dalo policiji primetnu prednost u otklanjanju ovog problema sa kriminalom. U toku protekla tri meseca, ovo srednjovekovno utvrđenje doživelo je čak 6 incidenata vezano za bande i njihove obračune, uključujući par pucnjava i jedno ubistvo.

Kako prenose strani mediji, Danilović uverava sugrađane da su bezbedni i da će u najkraćem roku razbiti epicentar kriminala koji raste u Kotoru. Takođe treba napomenuti da je veoma veliki broj poseta Crnoj Gori i Kotoru prošao bez ikakvih problema, pa čak i uprkos incidentima Kotor jeste bezbedna destinacija. Kao i na mnogo drugih mesta koja se nose sa sličnim problemima, postoji šansa da je terorizam osnovni pokretač ovih i sličnih događaja. Kriminal može biti mračna strana turizma određenih destinacija, ali Kotor generalno ne prati takav glas.

Ova tvrđava, zaštićena od strane UNESCO-a kao nacionalna i svetska baština, prima čak 850.000 turista svake godine, a najpopularnija je kod posetilaca koji idu na krstarenja i svraćaju do Kotora kao usputne stanice na obilasku.

Pretpostavlja se da je ovo nasilje usko vezano za drogu, prvenstveno jer su mnoge lokalne bande uključene u krijumčarenje i pranje novca. Najsvežiji incident se odigrala 3. juna, i iako , na sreću, nije bilo žrtava, izveštaji kažu da je lokalna anti-teroristička jedinica morala da reaguje. Na sve ovo dodajte činjenicu da sajtovi za rezervisanje preko interneta ove godine izbegavaju avanturistička letovališta poput Kotora i Tivta, zarad nekih tradicionalnijih, poput Italije, Španije i Grčke.

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.