Krakov – grad studenata i kulture

Krakov je grad, koji je deo svetske kulturne baštine i kao takav predstavlja značajnu destinaciju Evrope. Krakov je sve samo ne nezanimljiv grad. Krakov je značajno napredovao i izbegao posledice Drugog svetskog rata jer su u njemu nacisti imali komandno mesto sa glavnim štabom u tvrđavi na brdu Vavel. Podeljen je na 18 opština, koje su označene rimskim brojevima. Za Poljsku, Krakov predstavlja važno kulturno stecište sa velikim brojem muzeja i pozorišta. Evo zašto treba otići u Krakov kao i sve korisne informacije o Krakovu koje bi vas mogle interesovati.

Zanimljiva lokacija za početak obilaska Krakova je Glavni trg, na kom se nalazi veliki broj restorana poput Wierzynek-a iz XIV veka. Pored gradskog jezgra, Krakov poseduje velke parkovske površine, među kojima se ističe park Planty. Tokom šetnje, možete videti i gradske kapije, koje su ranije predstavljale ulaz u grad.

Pored bogate kulture i istorije, Krakov je i grad sa bogatim zabavnim sadržajem. Istaćićemo manifestacije posvećene Jevrejima poput Festivala jevrejske kulture i Bajit Chadasz. Krakovske noći održavaju se jednom mesečno od maja do septembra uz bogati zabavni i umetnički sadržaj.

Krakov je danas prepun mladog sveta jer je ujedno i univerzitetski grad. U njemu se nalazi Jagelonski univerzitet, koji je jedan od najstarijih univerziteta na svetu. Upravo zato predstavlja posebno popularnu destinaciju za doček Nove godine u Evropi.

Osnovne informacije

Krakov je grad u Poljskoj. Smešten je na reci Visli u Malopoljskoj. Istovremeno je kulturni, administrativni, obravozni i turistički centar same regije. U peridou od 1038. do 1596. godine, bio je glavni grad Poljske. Klima je umereno kontinentalna sa toplim letima i hladnim zimama. Nacionalna valute Poljske je zlot. Zauzima površinu od oko 326 km², na kojoj živi oko 758.463 stanovnika.

Istorija Krakova

Nastao je u VII veku kao zaseok na brdu Vavel. Prema legendi, naziv grada potiče od imena kneza Kraka. Pominje se i junak Krak u legendama o Češkoj. Sa druge strane, smatra se da naziv Krakov potiče od reči Kruku, koja označava osobu sa ptičjim imenom. Krakov je postao posebno poznat 1364. godine kada je kralj Kazimir osnovao Univerzitet u Krakovu, koji je drugi najstariji univerzitet u srednjoj Evropi. U periodu renesanse, Krakov je bio vrlo bogat i bezbedan grad kao i stecište velikog broja pisaca, muzičara i dr.

Kako stići do Krakova

Krakov je udaljen od Beograda oko 800 km. Do Krakova je moguće doputovati avionom, vozom, autobusom i automobilom. Aerodrom Jovan Pavle II Balice udaljen je od grada oko 17 km. Cena najjeftinije povratne avio karte na relaciji Beograd-Krakov košta oko 200 evra. Autobusi iz sviH delova Evrope dolaze do autoouskog terminala Dworzec Autobusowy. Krakovska železnička stanca nalazi se u severnom delu Starog grada. Do Krakova vodi samo jedan glavni autoput preko Katovice A4. Tokom putovanja, naplaćuje se putarina.

Atrakcije u Krakovu koje ne smete propustiti

Bazilika Device Marije – Izgrađena je u XVI veku u gotičkom stilu u neposrednoj blizini glavnog trga u Krakovu. Visoka je 80 m, a poznata je po tome to se u njom nalazi drveni oltar koji je isklesao Veit Stoss, a koji je najveća gotička skulptura na svetu.

Vavel brdo –  Predstavlja krečnjačko brdo visine 228 m. Na vrhu brda nalazi se Kraljevski dvorac sa oružarnicom i katedralom, u čijoj kripti su sahranjeni drevni kraljevi Poljske. Tokom IX veka, Vavel je bio najvažniji zamak plemena Vislani. Dvorac je restauriran krajem XIX i početkom XX veka. Nalazi se na UNESCO-voj Listi svetske baštine.

Rudnik soli Vjelička – Predstavlja najveći rudnik na svetu, koji radi od srednjeg veka. U okviru rudnika postoji oko 300 km dugih podzemnih tunela sa dubinom preko 300 m. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Udaljena je od Krakova oko 20 km. Tokom obilaska u trajanju od 3 sata, turisti mogu videti čudesno delovanje prirode, koja je stvorila kristalne pećine kao i kapelu Sv. Kinga. Cena ulaznice je 25 evra.

Hala tkanina – Renesansni tržni centar iz XV veka, u koje se mogu kupiti začini, svila, vosak i dr.

Prirodne atrakcije –  Krakov poseduje parkove ukupne površine od preko 300 hA, 5 rezervata prirode i 192 objekta, koji se nalaze na Listi spomenika prirode.

Muzej Czartoryski – Kolekcija, koja se nalazi u ovom muzeju, počela se prikupljati 1795. godine na inicijativu princeze Izabele Czartoryska. U muzeju se nalazi više od 800 eksponata, među kojima su  Dama sa hermelinom Leonarda da Vinčija i Rembrantova slika Pejzaž sa dobrim Samarćaninom. Radno vreme je muzeja od utorka do subote u terminu od 10:00 do 18:00 časova  i nedeljom od 10:00 do 16:00 časova.

Glavni trg – Izgrađen je 1257. godine i najveći trg je u Evropi dimenzija 200mx200m. Na trgu je moguće videti umetnike, koji sviraju i pevaju, kao i prodavnice suvenira i tradicionalnih jela.  Takođe se turisti mogu provozati kočijom oko Starog grada.

Aušvic – Nalazi se na 50 km od Krakova. Predstavlja najveći koncentracioni nacistički logor. Danas je uređen za posete kako bi posetioci mogli da se uvere u način života logoraša, koji su živeli u barakama ograđenim bodljikavom žicom. U ovoj logor deportovano je oko 1,3 milina ljudi iz cele Evrope dok je ubijeno oko 1,1 ilion Jevreja. Od 1979. godine, nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Muzeji – U Krakovu postoji 28 muzeja sa Narodnim muzejem kao glavnim u kome se čuvaju dela poljskog stvaralaštva.

Poljska kuhinja

Ukoliko se odlučite za posetu Krakovu, probajte tradicionalne specijalitete poput bigosa, jela od dinstanog kiselog kupusa, poljski paprikaš flaki, pečenu patku, kobasice, knedle punjene mesom ili sirom, koje se nazivaju Pierogi. Preporučujemo da probate i supu od kiselih krastavaca zupa ogórkowa, čorbu od cvekle, i čorbu od gljiva. Najpoznatije jelo od mesa je Kotlet schabowy, svinjski odrezak sa krompirom i Pieczony schab, svinjetina punjena suvim šljivama.

Kada su poljsk idezerti u pitanju, popularne su njoke punjene voćem i rolnice sa makom. Vodka je često konzimirano piće u Krakovu. Ukoliko ste u prilici posetite restoran Szara Kazimierz u kojoj možete probati riblju čorbu ili  italijanski restoran Trattoria Soprano. Na raspolaganju su vam i kafići i klubovi poput Dive, Frantica, Hard Rock Cage-a  i dr.

Šoping u Krakovu

Ukoliko ste ljubitelj šopinga, posetite glavnu trgovačku ulicu Florianska. Pored nje, možete krenuti u šoping avanturu u ulice Grodzka ili Slawkowska. Jedan od najvećih tržnih centara je Glaria Krakowska sa preko 270 radnji puput butika, kafića restorana i dr. Nalazi se pored glavne železničke stanice. U šoping se možete uputiti u nekadašnju Salu tkanine na glavnom trgu gde na tezgama možete kupitit različite proizvode poput suvenira, nakita, materijala kožne galanterije i dr.

Zbog svoje autentične arhitekture i bogate kulturne baštine, Krakov se nalazi u ponudi turističkih agencija za city break putovanja. Pored obilazaka gradskog jezgra, Krakov pruža mogućnost turistima da se na par dana odmore od svakodnevnice i uživaju u veličanstvenoj prirodi i šarenolikoj gastronomskoj ponudi. Magična atmosfera Krakova privućiće vas da iznova posećujete ovaj gradić i svaki put obogatite svoja iskustva sa putovanja za još toliko.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.