Krf – Grčka | Vodič za letovanje

Ostrvo Krf je jedno od ostrva Grčke koje se nalazi u Jonskom moru i veoma je popularna turistička destinacija za turiste širom sveta. Ipak, za turiste iz Srbije, ostrvo Krf ima poseban značaj i odlazak na Krf ne bi trebalo da bude samo obično letovanje. Boravak na Krfu je ujedno prilika i za malo hodočašće, jer predstavlja mesto gde je srpska vojska našla spas posle prelaska albanskih planina prilikom povlačenja od austrougarske vojske tokom Prvog svetskog rata. U svakom slučaju, ovo su sve korisne informacije, saveti i iskustva za letovanje na Krfu, kao deo niza vodiča za letovanje kroz koje smo već pokrili druga letovališta u Grčkoj, kao što su Santorini, Zakintos, Lefkada, Leptokarija i druge destinacije širom Evrope.

Krf – lokacija i informacije

Krf je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru i predstavlja najsevernije ostrvo Grčke,  Severni deo ostrva nalazi se na svega 9 km udaljenosti od albanske obale. Prema legendi, ostrvo je dobilo naziv po nimfi Kerkiri, ćerci starogrčkog rečnog boga Asopa, koju je zbog izuzetne lepote oteo Posejdon i odveo na ostrvo Plada. Druga priča o poreklu imena ostvra vezuje se za prevod naziva Kerkira, što na grčkom znači „greben pun vrhova“.

Krf je ostrvo koje je izduženo u pravcu sever-jug. Severni deo ostrva je prostorno dosta širi i brdovitiji od južnog dela. Krf je ostrvo bujne vegetacije i prelepih plaža, zadivljujuće arhitekture koju su za sobom ostavili Vizantijci, Mlečani, Francuzi, Britanci, a zahvaljujući burnoj istoriji prepun je arheoloških lokaliteta i drugih kulturno istorijskih spomenika, čime je moguće obogatiti svoj boravak na ovom ostrvu.

Kao i u ostalim delovi Grčke vremenska razlika između Srbije i Krfa je +1 sat, dakle prilikom dolaska na Krf, ili već prilikom prelaska grčke granice svoje časovnike morate pomeriti za jedan sat unapred. Zvanična valuta koja je u upotrebi na ostvru je evro, a pored plaćanja gotovim novcem moguće je plaćanje i platnim karticama. Kada budete doputovali na odabranu destinaciju na ostrvu i smestite se u neki od hotela ili apartmana, svi lokalci će Vas posavetovati da vodu možete koristiti za pripremanje hrane, ali ne i za piće, već da kupujtete flaširanu, što Vam i mi preporuččujemo. Primera radi, pakovanje od 6 flaša vode od 1,5 litara košta nešto više od jednog evra, što je veoma pristupačna cena. Na Krfu možete kupiti kartice za telefonske centrale i za cenu od 3 do 5 evra možete obaviti nekoliko kraćih razgovora sa nekim iz Srbije. 

Autobuski prevoz po ostrvu uređen je postajanjem dve vrste autobuskih linija. Plavi autobusi su gradske autobuske linije koje saobraćaju po gradu Krfu i do nekih bližih mesta u okolini, do mesta Benitses, 10 km južno od grada Krfa i do Dasie i Ipsosa, 15 km severno od grada Krfa. Sve potrebne informcije vezane za gradske autobuske linije, cene karata i mesta za kupovinu možete pronaći ovde.

Zeleni autobusi su prigradske autobuske linije, autobusi koji povezuju glavni grad Krf sa ostalim mestima po ostrvu. Sve potrebne informacije o vremenu polaska autobusa zelene linije, kao i cene prevoza možete pronaći na njihovom sajtu.

Kako do Krfa

Do ostrva Krfa iz Beograda možete doći na tri načina. Prvi način je avionom, od beogradskog aerdoroma Nikola Tesla do aerodroma Kapodistrias na samom ostrvu koji je 2 km udaljen od glavnog grada. Međutim, naša nacionalna avio kompanija Air Serbia nema direktih letova na relaciji Beograd – Krf, tako da je jedini način da iz Beograda avionom dođete do ostrva čarter let preko neke turističke agencije. Ukoliko se odlučite da na Krf krenete autobusom ili automobilom morate doći do grčkog grada i luke Igumenica, koja je oko 900 km udaljena od Beograda, a zatim iz Igumenice trajektom do Krfa.

Vožnja trajktom od Igumenice do luke u gradu Krf traje oko jedan sat i trideset minuta, a cena karte je 10 evra po osobi i 40 evra po automobilu, a trajekti iz luke Igumenica za Krf kreću na svakih sat vremena. Ukoliko ste planirali da odsednete u nekom od letovališta na južnom delu ostrva, biće vam koristan podatak da postoji direktna trajektna linija od Igumenice do grada Lefkimija, koji se nalazi oko 40 km južno od grada Krfa. Vožnja trajektom na ovoj liniji traje oko jedan sat i cena karte je 6,50 evra po osobi i 26,40 evra po automobilu.

Krf – destinacija za svakoga

Ukoliko razmišljate o letovanju u Grčkoj, Krf će biti dobar izbor za Vas bilo da želite odmor da provedete sa decom i porodicom, bilo da želite da se opustite i zabavite sa prijateljima. Na Krfu postoji veliki broj turističkih mesta koji nude različite sadržaje, tako da turistička ponuda na ostrvu izlazi u suret svim kategorijama turista. Krf je ostrvo gde su duž obale Jonskog mora locirana manja ili veća turistička mesta, puna hotela, privatnog smeštaja, restorana i drugih aktivnosti za turiste. Najveća prednost letovanja na Krfu je to što ćete, bez obzira na mesto u kome ste smešteni, moći da obiđete celo ostrvo i svaki dan sebi priuštite posetu nekom novom mestu ili plaži.

Ukoliko svoje letovanje na Krfu želite da upotpunite bogatim noćnim životom, Kavos je pravo mesto za Vas. Kavos je letovalište na južnom kraju ostrva i ovde svake godine letuje veliki broj mladih ljudi, kako iz Srbije, tako i iz Italije, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja Evrope. Dnevne žurke na plažnim barovima, party putovanja i dobar noćni provod su glavne karakteristike ovog letovališta na ostrvu Krf. Ukoliko ipak želite da provedete nešto mirniji odmor, preporučujemo da odaberete neko od manjih mesta kao što su Guvija, Dasija i Ipsos na istočnoj strani ostrva ili pak Kasiopi i Sidari na severnoj strani. Ako ste turista koji je u potrazi za luksuznijim smeštajem, hotelima visokih kategorija i sadržajima poput golfa ili jahanja, onda je Glifada pravi izbor za Vas.

Krf – aktivnosti na ostrvu

Jedna od najboljih stvari vezanih za boravak na Krfu je što možete vrlo lako obići ostrvo i bez obzira na to u kom mestu ste smešteni, možete obići i druge destinacije, svakoga dana otići na neku novu plažu ili napraviti izlet. Izlete možete uplatiti u nekoj od lokalnih turističkih agencija kojih ima u svakom mestu na ostrvu ili možete sami sebi organizovati izlete sopstvenim automobilom. Ukoliko na letovanje niste došli spostvenim kolima, možete iznajmiti auto u nekoj od rent-a-car agencija, a za mlade ljude je veoma atraktivno iznajmljivanje skutera kojima obilaze plaže i mesta u bližoj okolini. Za iznajmljivanje automobila u nekoj od rent-a-car agenciji potrebno je da imate važeću međunarodnu vozačku dozvolu i minimum 23 godine. Cene iznajmljivanja manjih automobila se kreću od 25 do 30 evra po danu i najam svakog automobila uključuje obavezno osiguranje.

Izlet do grada Krfa

Nešto što ne smete da propustite u toku Vašeg letovanja na Krfu, bez obzira gde ste smešteni, je obilazak glavnog grada Krfa. Grad je osnovan u 8. veku p.n.e. i vekovima je bio zaštićen tvrđavama koje su gradili Vizantijci i Venecijanci tokom burne istorije grada. Uske, kamenom popločane ulice, mali trgovi ispunjeni brojnim lokalima i restoranima, prepune živopisne pijace i tržnice, lepo uređeni parkovi su glavne karakteristike grada Krfa koje nijednog posetioca ne ostavljaju ravnodušnim. Za svakog turistu koji dolazi iz Srbije, nezaobilazna je poseta Srpske kuće i odlazak do ostrva Vido, gde se nalazi spomen kosturnica srpskim ratnicima stradalim prilikom povlačenja preko Albanije u toku Prvog svetskog rata. Izleti do glavnog grada Krfa organizuju se iz svakog turističkog mesta, a cene se kreću od 25 do 35 evra, u zavisnosti iz kog mesta se organizuju i da li se organizuju autobusom ili brodom.

Dvorac Ahilion i muzej školjki

Dvorac Ahilion se nalazi 15 km južno od grada Krfa, blizu grada Benica. Dvorac je izgrađen kao letnja rezidencija austrougarske carice Elizabete, supruge cara Franca Jozefa, jer je mesto gde je izgrađen dvorac preporučeo od strane lekara za lečenje plućnih bolesnika. Dvorac je dobio naziv po Ahilu, mitskom junaku kome se divila i sama carica Elizabeta. Za sve posetioce najipresivnije su freske u unutrašnjosti dvorca, prelep vrt sa statuom Ahila koja je visoka 11,5 metara, postavka mermernih statua bogova sa Olimpa, kao i 9 muza zaštitinica umetnosti. Nedaleko od dvorca Ahilion, na samom ulazu u grad Benicu, nalazi se muzej školjki, koji je po veličini drugi, a po značaju i kolekcijama prvi muzej ove vrste u Evropi.

Poluostrvo Paleokastrica

Na zapadnoj strani ostrva nalazi se nekoliko veoma interesantnih plaža koje turisti rado posećuju bez obzira na to u kom mestu na Krfu letuju. Jedna od njih je poluostrvo Paleokastrica sa šest uvala koje svojom čistoćom, providnošću i smaragdnom bojom mora ostavljaju bez daha. Na brdu iznad jedne od uvala nalazi se istoimeni manastir koji potiče iz 1225. godine. Ukoliko posetite bilo koju od šest plaža u uvalama, imaćete priliku da se pridružite vožnji brodićem po okolini i uplovite u neku od pećina u koje se more zavlači.

Kasiopi

Kasiopi je gradić smešten na severoistočnom delu ostvra, a u blizini grada se nalaze četiri prelepe plaže koje je moguće obići, udaljene desetak minuta hoda jedna od druge. Sve četiri plaže su kamenite ili šljunkovite, a lepota ovih plaža ogleda se u izuzetno čistoj vodi i kontarstu bele boje kamena i prozirno plave boje mora. Iz mnogih mesta na Krfu organizuju se izleti do Kasiopija, a najatraktivniji su oni koji se organizuju vožnjom brodom duž istočne obale ostvra, jer se prave pauze radi obilaska nekoliko pećina i kupanja na predivnim plažama do kojih se može doći samo sa mora.

Plaža Glifada

Glifada je plaža koja se nalazi na zapadnom delu ostrva i predstavlja jednu od najlepših dugih i peščanih plaža na ostrvu. Pored finog, sitnog peska, posetioci vole ovu plažu i zbog kristalno čiste vode, ali i zbog velikih talasa, što je česta pojava na ovom delu ostrva. Glifada je moderni turistički centar, sa veoma velikim brojem luksuznih hotela i restorana, terenima za golf i konjičkim klubom, pa je često mesto gde odseda klijentela nešto većih platežnih mogućnosti.

Kanal ljubavi i Sidari

Na severom delu ostrva nalazi se mesto Sidari, čuveno po plaži na kojoj je smešten „kanal ljubavi“. Zapravo reč je o glinenim stenama, koje su formirale izgled kanala pod dejstvom verta i vode, a legenda kaže da zaljubljeni par koji zajedno prođe kroz ovaj kanal ostaje večno zajedno. Ipak, plaža je poznata po veoma hladnoj vodi, tako da za plivanje kroz kanal treba imati hrabrosti, što za istinski zaljubljene, verujemo, nije tako teško.

Izlet do Albanije

Među turistima koji svoj odmor provode na ostrvu Krfu veoma je popularan izlet do Albanske obale, tačnije do primorskih gradova Sarande i Butrinta, gde se nalazi veoma značajan arheološki lokalitet iz antičkog perioda koji je uvršten na UNESCO-vu listu svetske kulturn baštine.

Krf je svakako destinacija koju svako od nas mora staviti na svoju „must visit“ listu u životu. Pored toga što je prepun istorije, kulture, umetnosti, Krf predsatvlja prelep sklad prozirnog plavetnila mora i zelenih čempresa kopna. Krf je ostrvo za odmor i opuštanje, upoznavanje kulturne i istorijske baštine, ali i ostvro za uživanje i nezaboravan provod, jednom rečju letovanje za svakoga.

Autor: Nevena Čepić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.