La Paz – čudesna i najviša prestonica na svetu

La Paz ne liči ni na jedan drugi grad u svetu. U njemu ima toliko događanja da nikada nećete biti sigurni kako se zaista osećate. La Paz zbunjujući grad i to na najbolji mogući način.

La Paz ili grad koji dodiruje oblake je jedna od glavnih metropola Bolivije. Sedeći u dolini okruženoj visokim planinama Altiplana, grad se nalazi na zapadu zemlje na visini od 3 636 m n.v. u krateru ugašenog vulkana.

La Paz je pozornica za neke od najvažnijih trenutaka u istoriji Bolivije, osnovan je 1548. godine od strane španskog konkvistadora Alonsa de Mendoze. Grad je postao drugi po veličini u zemlji i središte industrije, trgovine i finansija i sedište izvršne i upravne vlasti. Danas, moderan La Paz broji oko 2 miliona stanovnika, polovinu stanovništva aglomeracije čine autohtoni Indijanci. Međunarodni aerodrom u predgrađu El Alto nalazi se na visini od 4 150 m n.v. Živ i kompleksan, La Paz je fascinantna mešavina starog i novog.

Kako izgleda fascinantni, ali opasni La Paz

Pre svega, primetićete nedostatak kiseonika u vazduhu. Što se pre aklimatizujete, više vremena će vam ostati za uživanje. Osim toga, taksi vožnja je zaista skupa, prema bilo kom delu grada da se uputite. Grad je u suštini jedna ogromna rupa – otuda i brda, i to mnogo njih. Poznat je po tome da nije baš bezbedan grad za turiste i putnike – mada ne bi trebalo da se nađete u nevolji ukoliko budno pazite na svoje stvari i šetate se osvetljenim, naseljenim područjima. Šetnja posle mraka se nikako ne preporučuje. Ono što se svakako preporučuje je da pronađete gledište ‘Mirador’ i osmotrite La Paz iz visine. To je zaista prizor za oči.

Staro gradsko jezgro sadrži kulturnoistorijske spomenike iz XVI i XVIII veka.

U La Pazu se nalaze moderne stambene, trgovinske i industrijske četvrti. U centru ćete pronaći zanimljiva mesta poput Artisana i Veštičjeg vašara gde možete kupiti lekovito bilje, napitke, narodne lekove i druge raznorazne sitnice. U blizini Veštičjeg vašara nalazi se Muzej koke koji nikako ne treba propustiti!

Druge atrakcije uključuju centralni trg Plaza Murillo okružen zgradama vlade; crkva i manastir San Fransicko, izgrađene početkom 1549. godine. Ova katedrala je jedan od najlepših primera kolonijalne sakralne arhitekture u Južnoj Americi. Bogato je ukrašena izvornim religioznim temama.

U La Pazu se nalaze brojni muzeji, uključujući Nacionalni muzej folklora, Muzej savremene umetnosti, Muzej bolivijsko-andskog tekstila.

Vašar u Sagarnaga ulici je zaista fascinantan, na njemu se prodaju najneverovatnije stvarčice: fetusi lama i druge neobične stvari za upotrebu u Ajmara ritualima, namenjenim donošenju sreće i zaštiti od zlih duhova. Takođe možete pronaći i artefakte Inka u Muzeju plemenitih metala (Museo de Metales Preciosos).

Aktivnosti koje morate probati u La Paz-u

Možete otputovati i van grada, do Mesečeve doline, pustinjskog predela koji podstiče maštu i poziva na istraživanje. Mesečeva dolina se nalazi na samoj ivici La Paza i u njoj nemojte propustiti geološke oblike  “Valle de la Luna”  koji su vidljivi sa  Killi Killi sat-kule u južnom delu grada. Takođe je moguće ući u samu dolinu u kojoj su sablasne Mesecu nalik formacije stena.

Otkrijte Tijavanako. Tijavanako se nalazi u blizini jezera Titikaka, nekada je bio centar moćne imperije u južnom delu centralnih Anda. Grad je bio naseljen još 400 godina p.n.e. na reci Tivanaku koja se uliva u jezero Titikaka. Nekada malo poljoprivredno selo evoluiralo je u kraljevski grad sa terasnim piramidama, sudovima i urbanim sredinama, pokrivajući ukupno 2,3 kvadratna kilometra. Tijavanaku društvo je samoodrživo, a poljoprivreda i ribarstvo su jedine razvijene delatnosti. Izgrađen da bi izazivao strahopoštovanje, ovaj veličanstveni kraljevski grad i dalje inspiriše iako je Tijavanako civilizacija nestala još 1000 godine n.e. pod nerazjašnjenim okolnostima.

Vožnja bicikla putanjom smrti (Death Road) je postala veoma popularna aktivnost i predstavlja veliki izazov, iako nije za one sa slabim srcem.

Ne zaboravite da odložite kartu i izgubite se u mnogobrojnim, ludo strmim ulicama, jer je mnogo toga što možete videti i uraditi u ovom eklektičnom gradu.

La Paz možete posetiti tokom cele godine. Obilnije kiše javljaju se tokom letnjih meseci (od decembra do marta) i niske noćne temperature tokom zimskih meseci (od juna do avgusta).

Putnici koji traže destinaciju bogate kulture poput brojnih destinacija u Južnoj Americi i recimo Rio de Žaneira, destinaciju koja zaista oduzima dah (ne samo zato što je najviši na svetu komercijalni i politički centar), treba da odu u La Paz. Grad koji sedi u senci Illimani planine… Grad koji izaziva visinsku vrtoglavicu… Govorimo o osećaju poput pada vanzemaljca iz svemira. La Paz je jedan od najautentičnijih mesta na planeti. Buen viaje!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.