Ovaj hotel od leda svake godine menja izgled

U selu Jukasjarvi u Švedskoj nalazi se Icehotel, prvi ledeni hotel na svetu, atrakcija koja privlači ljude širom sveta godinama unazad. Hotel je napravljen od leda sa područja Arktika, koji se nalazi na samo 200 kilometara udaljenosti od ovog seoceta. Sam naziv ovog mesta u prevodu znači „mesto susreta“. Evo kako izgleda prvi hotel od leda na svetu i zašto treba da ga posetite.

Jedan švedski umetnik, inspirisan japanskim vajarima i njihovom veštinama, napravio je prvu izložbu ledenih figura u izrađenom iglu, 1989. godine. Nakon toga, svake godine se trudio da nadmaši prethodnu izložbu praveći sve veće i veće figure. Upravo iz tog nastojanja da svake godine izložba bude još veličanstvenija i privuče što više ljudi, rodila se i ideja o tome da izgradi hotel od leda. I danas uprava hotela svake godine organizuje konkurs pozivajući autore iz celog sveta da učestvuju u pravljenju skulptura za ovaj jedinstveni hotel.

Hotel se izgrađuje svake godine krajem jeseni i otvoren je za goste sve do proleća, kada počinje da se topi. Barovi, sobe, sve nestaje. Hotel poseduje 80 soba koje su razvrstane po kategorijama. Ono što je zanimljivo jeste da se svake godine izrađuje drugačiji hotel od leda, sa drugačijim izgledom, i na taj način se svim posetiocima pruža jedno posebno i nesvakidašnje iskustvo. Koliko puta ste se vratili u neki hotel i naredne godine zato što vam se tamo dopalo? U ovaj hotel se ne možete vratiti jer on jednostavno neće postojati i naredne godine, bar ne u tom obliku.

Icehotel je poseban zbog još stvari, kao što je temperatura u hotelu. Kako se led ne bi otopio, temperatura se održava na oko 5 stepeni ispod nule. Zvuči hladno, ali je opet prijatnije od -40 stepeni, koliko inače bude napolju u toku zimskog perioda. Spava se u posebnim vrećama, a preporučuje se da ponesete i dosta toplu odeću kako bi vam boravak u ovom hotelu ipak bio prijatan.

Iako nestandardan, ledeni hotel pruža svojim gostima pogodnosti poput nekih drugih hotela – kao što su barovi (ledeni, naravno), pozorišta, bioskopi… Ledeni bar u kojem pijete iz ledenih čaša i sedite na ledenim stolicama zvuči zaista interesantno, zar ne?

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.