Lefkada – Grčka | Vodič za letovanje

Pored Zakintosa, još jedan biser Jonskog mora, poznat po prelepim plažama, tirkiznom moru, belom pesku i šljunku je Lefkada. Može se okarakterisati i kao spoj netaknute prirode, tradicije ali i savremenog načina života kome doprinosi sve veća ekspanzija letnjeg turizma. Svake godine se beleži sve veći broj turista, naročito mladih, a jedan od razloga su povoljni aranžmani. Lefkada je ostrvo prelepih plaža i impresivnih belih litica koje se naglo izdižu iz vode i čuvaju svoje skrovite plaže čineći ih divljim i teško pristupačnim. Pogledajte korisne informacije, savete i iskustva za letovanje na Lefkadi uz još jedan PutujSigurno vodič za letovanje.

Lefkada – lokacija i informacije

Po veličini, Lefkada je četvrto ostrvo Jonskog mora, posle Kefalonije, Zakintosa i Krfa. Zanimljiva je po tome što se nalazi veoma blizu kontinentalnog dela Grčke, pa je i jedino ostrvo Jonskog mora do koga se može doći drumskim putem, a samim tim i izbeći komplikacije sa trajektom. Naime, sa obalom Grčke je povezuje pokretni most, koji se na svakih sat vremena podiže kako bi propustio brodove koji tu prolaze.

Svoje ime Lefkada je dobila po belom kamenju i stenama, od grčke reči lefko – belo. Zapadna obala Lefkade je stenovita, a krečnjačke stene su upravo te po kojima je Lefkada i dobila naziv. Istočna strana ostrva je pitomija i naseljenija, pa su i neka od najvećih mesta upravo sa te strane ostrva. Blizu Lefkade su desetak drugih ostrva, pa i jedno privatno, Skorpios, koje se nalazi naspram grada Nidri. Sa ostalim ostrvima Jonskog mora Lefkada je povezana redovnim linijama trajekta čije su polazne tačke Nidri i grad Vasiliki, na jugu ostrva.

Glavni grad Lefkas, ili Lefkada, nalazi se na severo-istočnom delu ostrva i karakterističan je po drvenim kućicama raznobojnih fasada. Iako se nalazi uz samo more i čitavom svojom dužinom ima šetalište pored mora i veliku luku, u samom gradu nema plaže. Najveći je grad, a glavna dešavanja su u centralnoj pešačkoj ulici i duž šetališta uz obalu. Sem Nidrija, kao najpopularnijeg mesta na ostrvu, i Lefkas je poznat po brojnim barovima i klubovima u kojima mladi provode tople letnje noći.

S obzirom na to da su jonska ostrva izložena stalnoj opasnosti od zemljotresa jer se nalaze u trusnoj oblasti, u arhitekturi se mogu primetiti neki od pokazatelja predostrožnosti kao što su limeni krovovi nekih kuća. Zemljotresi su upravo i razlog zbog koga su uništena brojna arhitektonska svedočanstva kultura pod čijim uticajem je Lefkada bila u prošlosti.

Na Lefkadi se, kao i u ostalom delu Grčke, za plaćanje koriste euri, a vremenska zona je +1 sat u odnosu na vreme u Srbiji.

Kako stići do Lefkade

Najbrojniji aranžmani za Lefkadu su autobuski. Oni su takođe i najpristupačniji, pa zato i vlada veliko interesovanje za njih. Udaljenost od Beograda je oko 980 km, pa je do ovog jonskog ostrva okvirno potrebno od 18 do 20 sati puta. Mnoge domaće turističke agencije su se skoncentrisale na ovakve aranžmane ili neku od varijanti kombinacije sa sopstvenim prevozom. Ono što je bitno napomenuti je da je put koji vodi do Lefkade, novi auto-put, pa putovanje nije preterano naporno, kako može biti kada se prelaze duža rastojanja.

Za one koji se odlučuju da put Lefkade krenu u sopsvenoj organizaciji, autom, sve ono što smo napomenuli za put autobusom važi i za putovanje autom na Lefkadu. Potrebno je još dodati da je zbog prolaska kroz Makedoniju potrebno imati Zeleni karton za automobil. Uvek je preporučljivo imati i međunarodnu vozačku dozvolu, mada je moguće da vam je u Grčkoj niko neće ni tražiti.

U Makedoniji se putarina plaća na tri mesta i ukupno iznosi oko 3EUR. Sitni euri se ne primaju, pa je najbolje pripremiti manje apoene papirnih novčanica ili makedonske denare (moguće je izvršiti plaćanje i karticom). Od ulaska u zemlju tj. u Grčkoj putarina se naplaćuje na tri mesta, oko 3EUR na svakom od njih. A na kraju pred ulazak na Lefkadu Vas očekuje i pomenuti pokretni most.

Što se tiče najudobnijeg prevoza, do pre nekoliko godina u domaćim turističkim agencijama nije bilo avionskih aranžmana za Lefkadu, ali se poslednjih godinu-dve ta praksa promenila. I dalje je malo onih koji nude ovu mogućnost, ali se u nekoliko agencija ipak može naći.

Situacija je ovakva najverovatnije iz razloga što Lefkada nema svoj sopstveni aerodrom. Mali broj aranžmana koji se sada nudi sa avionskim prevozom je zapravo do aerodroma koji se nalazi u mestu Preveza, nešto manje od 30 km udaljenog od Lefkade, odakle se organizuje transfer. Ukoliko vas ova varijanta putovanja interesuje, najbolje je detaljno se raspitati o cenama i uporediti ih sa ostalim mogućnostima kako biste izabrali onu koja vam najviše odgovara.

Lefkada – jedna od hit destinacija za mlade

Iako na Lefkadi ima više mesta u kojima se nudi smeštaj za turiste, najrazvijeniji je i sa najvećim brojem smeštajnih kapaciteta grad Nidri, koji se nalazi sa istočne strane ostrva, nedaleko od glavnog grada (17 km). Veoma je razvijen, krasi ga simpatična luka i mnoštvo barova, taverni, restorana i prodavnica suvenira, garderobe, nakita. Iako ima turista različitih starosnih dobi, najveći broj mladih se odlučuje da svoj letnji odmor provede baš ovde. Najpopularnije je letovalište na ostrvu i iako sam grad nije toliko veliki i čini ga jedna ulica sa mnoštvom prodavnica i lokala, kao i simpatična marina i šetalište pored mora.

Veliki izbor restorana i klubova čine Nidri veoma živim mestom i odličnom polaznom tačkom za obilazak ostrva. Pored svega toga, naglasićemo da je plaža u Nidriju mala, na mnogo mesta u vlasništvu hotela čiji kompleksi izlaze na more, i da se teško može porediti sa ostalim plažama na ostrvu, naročito sa plažama na zapadnoj strani ostrva, koje su u stvari zaštitni znak Lefkade. Ipak, i pored toga, glavni adut Nidrija je njegov povoljan položaj i noćni život koji je centralno mesto na celom ostrvu.

Kako u Nidriju, tako i na ostalim plažama koje ćemo spomenuti, ležaljke i suncobrani se iznajmljuju, a pored toga, ukoliko ne želite da trošite novac na iznajmljivanje, uvek možete poneti svoj suncobran i ležaljke i koristi ih tokom boravka na plažama Lefkade.

Plaže na Lefkadi

Egremni beach – Sve turiste je prošle godine zabrinula vest o zemljotresu na Lefkadi i činjenici da je možda jedna od najlepših plaža uništena. Ipak, po kasnijim vestima smo saznali da je plaži u tom momentu narušen njen prvobitni izgled i deo put do nje, ali da se očekuje da priroda učini svoje i da plaža ponovo bude dostupna za posetioce. Ono što je karakteriše su sitno belo kamenje i tirkizna voda koja je okružuje. Nije toliko bistra kao na nekim drugim mestima, ali to ne umanjuje egzotiku i lepotu kojom zrači.

Nalazi se na zapadnom delu ostrva, kao i većina plaža po kojima je Lefkada poznata. Njoj se do prošle godine moglo prići automobilom, a deo puta su činila i 350 stepenika niz koje se treba spustiti, a kasnije se popeti. S obzirom na to da je i stepenište uništeno tokom zemljotresa, trenutno postoje informacije da će od kraja juna plaži moći da se priđe brodovima, a da li će to stvarno biti moguće i da li je boravak tamo siguran saznaćemo posle prvih turističkih tura sa Lefkade, kao i od predstavnika turističkih agencija koji će imati pouzdane informacije.

Agios Ioannis –  Poznata je i kao plaža na kojoj najčešće duva vetra, pa su neki od glavnih sadržaja sportovi vezani za jedrenje na vodi i surfovanje. Dočekaće vas nevrovatan prizor brojnih windsurfera koji pokušavaju da uhvate najbolji vetar. Krase je i ostaci nekoliko starih kamenih vetrenjača, sitan pesak i tirkizna voda. Ova plaža je najbliža glavnom gradu, a zbog čestih vetrova i otvorenog mora postala je druga na ostrvu pored Vasiliki za surfovanje i jedrenje. Ovde je obično manje onih koji dolaze zbog kupanja i sunčanja, ali je svakako među posećenijima jer se tu nalazi mnogo privatnih apartmana za iznajmljivanje, a i blizina glavnom gradu tome doprinosi.

Kathizma – Još jedna od rajskih plaža i jedna od nekoliko najlepših na Lefkadi je i Katizma. Zgodna je za posetu autom, ima predviđena mesta za parkiranje, dosta lokala i taverni kao i veliki broj ležaljki i suncobrana. Veoma je prostrana, a ono što je odvaja od ostalih je činjenica da je ne okružuju strme litice, već se nalazi na ravnijem delu zapadnog dela ostrva. Iznad plaže se nalaze i tuševi, koji su generalno gledano, retki na ostrvu, i besplatni su za korišćenje. Svetla boja sitnog šljunka i peska daju prelepu tirkiznu boju vodi ove plaže.

Porto Katziki – Ono što je Navagio Zakintosu, to je Porto Kaciki Lefkadi. U prevodu znači “zaliv koza” što govori o tome da joj je u prošlosti bilo veoma teško prići. Neverovatan krojolik koji je okružuje, divlje gromade stena koje se uzdižu tik pored vas iz tirkiznog mora i poneki usidreni beli brod čine je jednim od omiljenih mesta na ostrvu. Sa stepeništa, niz koje ćete morati da se spustite kako biste došli do plaže, ćete moći da uživate u prizoru koji će vam sigurno dugo ostati u sećanju.

Plavo-bela razglednica, divlje stene i plavetnilo vode koje se negde u daljini stapa sa plavetnilom neba jesu motiv mnogih reklama za Lefkadu. Do plaže se može doći autom, ima predviđena mesta za parkiranje i male kamp prikolice u kojima se možete snabdeti grickalica ili nekim osveženjem. Takođe, od parkinga se nastavlja uzani puteljak, duž litice, ograđen i obezbeđen, odakle se može lepo videti i fotografisati plaža koja se nalazi ispod.

Ukoliko budete raspoloženi za dalje istraživanje, predlažemo i plaže: Mylos, Kavalikefta, Megalipetra ili Afteli.

Predlog aktivnosti na Lefkadi

Kao i na većini ostrva i na Lefkadi se čini da je boravak u jednom mestu i na jednoj plaži najjednostavnije rečeno gubljenje vremena. Ostrvo i okolina obiluju mnogim zanimljivim predelima, pa je boravak ovde i prilika da se poseti sve ono što do sada nismo bili u prilici da vidimo. Tako se sa Lefkade organizuje nekoliko izleta na letovanju, među kojima su i neke od poznatih plaža koje smo spomenuli, pa ukoliko na ostrvo niste došli autom, ili ne planirate da ga iznajmite tokom svog boravka, imate priliku da posetite neka od ovih predivnih mesta i preko ekskurzija koje organizuju lokalne agencije ili turistička agencija sa kojom ste otišli na putovanje na Lefkadu.

Krstarenje Jonskim morem – Jedan od najboljih izleta na ostrvu. Pored kupanja na plaži Egremni, obilazi se i ostrva Itaka i Kefalonija, na kojima ćete imati nešto slobodnog vremena. Moćićete da prošetate glavnim gradovima ovih ostrva ili da se okupate na obližnjim plažama. Tokom krstarenja ćete na severnoj strani ostrva biti u prilici da vidite i svetionik na visikoj litici, o kome se ispredaju mnoge legende, a od kojih je napoznatija ta da je odatle skočila pesnikinja Sapfo zbog neuzvraćene ljubavi mladog mornara Faona. U povratku se na ostrvu Meganisi obilazi neobična pećina u kojoj su se, po legendi, sakrivale podmornice tokom Drugog svetskog rata, i na kraju se svraća u jednu od uvala ostrva Skorpio na popodnevno kupanje u bistroj zelenkastoj vodi.

Parga – Ako želite da skoknete do kontinentalnog dela Grčke, odličan izbor je izlet do Parge, simpatičnog primorskog gradića koji se nalazi na 90-ak kilometara od Lefkade i do koga se stiže za nepuna 2 sata vožnje. Slikovito, netipično grčko mesto, sa raznobojnim fasadama i nekoliko lepih plaža više podseća na neki italijanski primorski gradić. Uske i strme uličice starog grada, prepune taverni, restorana i suvenirnica, odvešće vas put starog utvrđenja koje se nalazi vrhu uzvišenja na kome se prostire Parga. Odozgo se pruža predivan pogled na plažu i luku kao i strme litice uz koje vode puteljci i kaldrmisane staze grada. Pored gradske plaže na kojoj se možete okupati, tu je i plaža Valtos sa druge strane brda do koje se može stići pešaka, a potrebno je oko pola sata hoda.

Vasiliki – Pored Nidrija, ovo je još jedan od gradova u kojima se nudi smeštaj turistima. Nalazi se na južnoj strani ostrva i nešto je manji od Nidrija. Zanimljivost ove ekskurzije je što imate prilike da upoznate još jedan gradić Lefkade, a ukoliko želite odatle posetite još jednu od plaža po kojima je Lefkada poznata. Naime, u samom gradu postoji lepa peščana plaža, ali ako ste navikli na tirkiznu vodu, ova plaža vam neće biti nešto posebno zanimljiva. Zato iz luke možete malim brodićem otići na plažu Agiofili na koju stižete za 10-ak minuta vožnje. Plaža je nešto manja od uobičajenih dugih i prostranih, nalazi se u maloj uvali i karakteristična je po bistroj prozirnoj vodi i belom šljunku. Brodići od luke do ove plaže saobraćaju redovno, na sat vremena, a cena prevoza je do 2EUR u jednom pravcu.

Sem toga, ukoliko vas zanima, u Nidriju možete posetiti vodopad, do koga je potrebno 40-50 minuta hoda. Udaljen je nekoliko kilometara od grada i nije moguće doći do njega autom (možda samo skratiti početni deo puta). Nalazi se u stenama, van grada, put je obeležen pa odlazak do njega ne predstavlja veliki napor. U zavisnosti od toga u koje doba dana želite da prošetate do tamo, potrebno je napomenuti, da bi trebalo izdvojiti dva-tri sata kako biste bez žurbe mogli da stignete do tamo, uživate malo u prirodi, fotografišete se i vratite. To je naročito potrebno znati ukoliko planirate popodnevnu posetu, kako vas ne bi uhvatio mrak i kako biste se bezbedno vratili.

Velišanstveni pejzaži, zelenilo, i neverovatne boje vode koje se mogu porediti samo sa bojama dalekih egzotičnih destinacija i mora jesu ono po čemu su poznata sva ostrva jonskog arhipelaga pa i Lefkada. Povoljni aranžmani, prelepe plaže prekrivene belim šljukom i peskom, vodeni sportovi, noćni život, kao i mnoge druge dnevne aktivnosti jesu ono što Lefkadu poslednjih godina čini hit destinacijom. Ukoliko želite da uživate u čarima divnog Jonskog mora i nekim od najpoznatijih grčkih plaža, da upoznate neka od tradicionalnih planinskih sela i probate lokalno vino ili možda neku od poslastica na bazi meda i badema, Lefkada je onda pravi izbor.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 26.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.