Letovanje na Krfu bez automobila – saveti za nevozače

Ako ste ikada seli da prosurfujete netom i informišete se o letovanju na Krfu sigurno vam je upalo u oči da skoro svi vodiči i saveti podrazumevaju upotrebu prevoznog sredstva, bilo sopstvenog ili iznajmljenog. Budući da ste na našem sajtu već mogli da pročitate vodič za letovanje na Krfu, ovde ćemo pokušati da olakšamo odmor na Krfu svima vama koji ne vozite kola – bilo zato što nemate vozačku dozvolu, imate je, ali jako dugo niste vozili, nemate afiniteta prema vožnji ili možda imate fobiju od upravljanja automobilom ili motorom. Evo kako je organizovan prevoz na Krfu i kako se snaći na Krfu bez automobila.

Obala Krfa i Jonsko more obilazak

Krf je ostvro koje se prostire na preko 590 kvadratnih kilometara. Dakle, ukoliko niste tip turiste kome letovanje podrazumeva svakodnevni odlazak na istu plažu i večeru u lokalnom restoranu, bićete primorani da koristite neki od raspoloživih vidova drumskog prevoza.

Bicikl na Krfu

S obzirom da je ostrvo Krf dugačko oko 64 km i da je na najširem delu široko oko 32 km, to ga čini idealnim za obilazak biciklom. Cene iznajmljivanja jednog bicikla na dan kreću se od 8 do 24 evra. Savet je, naravno, da iznajmite smeštaj u nekom od mesta smeštenih pri sredini ostrva, kao što su grad Krf, Guvija ili Perama, kako biste imali što bolji pristup ostalim mestima na ostrvu. Ipak, treba biti oprezan.

Veliku većinu krfskih puteva čine krivudave magistrale kojima autobusi i automobili jure velikim brzinama, zbog čega postoji opasnost da vas neko od vozača prilikom ulaska ili izlaska iz krivine ne primeti na vreme. Dakle, ukoliko niste iskusan biciklista, nemojte koristiti ovaj vid prevoza.

Autobusi i međumesni prevoz

Svi autobusi koji prevoze putnike na Krfu podeljeni su u dve kategorije. U prvu spadaju tzv. „plavi autobusi“ koji saobraćaju po gradu Krfu i njegovoj bližoj okolini. Kako je sve važnije turističke destinacije u gradu Krfu moguće obići pešice, ovi autobusi nisu naročito korisni za turiste. Jedno od retkih turističkih mesta koje možete posetiti vozeći se ovim linijama je Ahilion, letnjikovac austrijske carice Elizabete Bavarske, do koga vozi autobus broj 10. Sve informacije o cenama i destinacijama na koje voze autobusi plavih linija možete pronaći ovde.

Drugu kategoriju čine tzv. „zeleni autobusi“ koji povezuju grad Krf sa ostalim mestima na ostrvu. To u praksi znači da ukoliko želite da obiđete određeno mesto, morate prvo nekom od zelenih linija doći do samog grada Krfa, a zatim preći u drugi zeleni autobus koji vodi do željene destinacije. Imajte u vidu da prosečni terminusi autobusa na zelenim linijama mogu biti i po nekoliko sati, s toga nije loše da se na vreme raspitate o polascima.

U tome vam mogu pomoći table sa vremenima dolaska autobusa koje se nalaze na svakoj stanici, a moguće je informisati se i na zvaničnom sajtu „zelenih linija“. Savet je da, ukoliko želite da obilazite ostrvo autobusom, nađete smeštaj u samom gradu ili što bliže njemu, kako ne biste gubili puno vremena i novca na transport od vašeg mesta do grada Krfa.

Taksi prevoz na Krfu

Za one sa dubljim džepom, tu je naravno i taksi. Cene vožnji taksijem na Krfu su regulisane zakonom.

Licencirani taksi vozači na svojim tablama imaju istaknut tzv. „Rate card“. Ukoliko to ipak nije slučaj, obavezno pitajte vozača koliko će vas koštati vožnja do željene destinacije.

Cene taksi prevoza na Krfu

Najpoznatije taksi kompanije koje saobraćaju Krfom su CTTS, ALPHA i North Corfu Taxi. Da biste stvorili približnu sliku o cenama taksija treba reći da vožnja od npr. aerodroma do jednog od omiljenih letovališta, Kasiopija, udaljenog 35 km, košto oko 60 evra.

Dakle, i ako niste ljubitelj upravljanja vozilom, letovanje na Krfu za vas može biti izvanredno iskustvo. Odredite sebi za svaki dan po jednu plažu ili kulturno-istorijski lokalitet, informišite se o načinu na koji možete da dođete do njega i uživajte. Krf obiluje različitim sadržajima i svako će, prema sopstvenim afinitetima, pronaći ono što će mu upotpuniti boravak na ovom jonskom ostrvu. Deset dana – deset potpuno različitih iskustava. Nije malo.

Autor: Petar Mihailovic | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.