Limenas (Tasos) – Grčka | Vodič za letovanje

Ukoliko ste ljubitelji ostrva sa bujnom vegetacijom, prelepim plažama i opuštajućom atmosferom pravo je vreme da posetite Tasos, najsevernije ostrvo u Egejskom moru. Svako mesto na ovom ostrvu je posebna priča za sebe, ali po mnogima najlepše mesto kao i glavni grad ostrva jeste grad Limenas. U nastavku tekstra pročitajte šta ovaj grad čini tako jedinstvenim.

Opšte informacije o Limenasu

Tasos je poznat po svojoj prelepoj prirodi i bujnoj vegetaciji koje pokrivaju celo ovo ostrvo, pa ga baš iz tog razloga nazivaju i „plutajućom šumom“. Ovo ostrvo je bilo još naseljeno u praistoriji, obiluje rudnicima zlata i poznato je po kvalitetnom mermeru. Ukoliko se odlučite da posetite Tasos imaćete priliku da uživate u prirodi, bistrom i prozirrnom moru, velikim lepim plažama, izvarednoj hrani i piću. Svako mesto na ostrvu je ravnomerno raspoređeno i okružuje ostrvo u obimu 100 km.

Limenas je glavni i najveći grad na ostrvu. Može se reći za njega da je moderan grad, ali koji je  ipak uspeo da zadrži i tradicionalni duh. Izgrađen je na mestu gde je nekada bio antički grad Tasos, naziv Limenas je dobio u 19. veku, kada je obnovljen. Ovaj grad je u prošlosti mnogo puta razaran i ostajao je bez stanovništva. Smešten na šumovijtoj severnoj strani ostrva. Limenas ima oko 3.000 stanovnika. Poznat je po tipičnim belim kućama i travnjacima koji ga okružuju. Sam grad je okružen planinama i brdima koji su prekriveni borovom šumom i maslinama.

Limenas je pravo mesto za sve one koji žele maksimalno da se odmore od užurbanog života. Takođe, ovaj grad ima staru i novu luku, gde pristaju trajekti iz Kavale i Keramotija, kao i brodovi i jahte. Limenas važi za najveći trgovinski centar, a predstavlja i privredni, administrativni i turistički centar.

Korisne informacije o Limenasu

Ako se odlučite automobilom da stignete do Tasosa put vas vodi čuvenim solunskim prstenom. Udaljenost od Beograda do Tasosa iznosi oko 700 km, a od Kavale 30 km. Trajekti koji povezuju Tasos kreću iz Kavale i Keramotija. Trajektna veza ide otprilike na svakih pola sata.

Putevi su veoma dobro uređeni i omogućavaju prilaz svim plažama i uvalama. Grad je poznat po čistim plažama, ukusnom vinu i medu, kao i po gostoprimljivosti i ljubaznosti. Temperatura vode već u junu iznosi oko 25 stepeni. Klima je uravnotežena, kišni periodi tokom leta su veoma retki. Tasos je zaštićen od jakih vetrova, ali i ako dođe do pojave vetra u pitanju su prijatni i osvežavajući vetrovi.

Limenas je zanimljiv kako za mlađu populaciju, tako i za starije ljude kao i za porodice sa decom. Van turističke sezone, uglavnom su u gradu stariji ljudi dok mladi više teže ka Solunu, Atini…

U samom gradu postoje mali, gradski hoteli, kao i privani smeštaji.

Treba napomenuti da grad ima apoteku, ambulantu, autobusku stanicu, poštu, veliki broj supermarketa i pekara, kao i mnoštvo rent a car agencija. Jednom rečju u Limenasu možete naći sve što Vam je potrebno.

Ovo prelepo ostrvo privlači veliki broj turista iz celog sveta, a najčešće se mogu čuti srpski, makedonski, bugarski, nemački, engleski i holandski jezici.

Cene nisu isuviše visoke, pristojne su za naš standard.

Plaže na Limenasu

zalazak sunca na moru

Gradska plaža

Limenas poseduje gradsku minijaturnu plažu, na kojoj imate sve što je potrebno. Plaža je  peščana i lepo uređena, srednje širine. Udaljena je od luke 1,5 km. Voda je čista kao i sama plaža. Ulazak u vodu je postepen. Tokom jula i avgusta su uglavnom najveće gužve na ovoj plaži.

Plaža poseduje ležaljke, suncobrane koje ne plaćate, već da bi ih dobili morate poručiti kafu, piće, sladoled ili nešto slično u barovima na plaži. Takođe na plaži postoji i prirodan hlad koji pravi lipa i japanski bagrem, tako da vam suncobran i nije potreban. Neki barovi imaju i igračke za decu, a nedaleko od plaže se nalazi i parkić sa ljuljaškama, toboganima, klackalicama.

Agios loannis ili Vournelis beach

Agios loannis ili Vournelis beach – nalazi se na zapadnoj strani Limenasa. Ova plaža je prilično uska i šljunkovita na obali i sa kamenjem u vodi. Postoje i mali peščani delovi, sa prirodnim hladom. Plaža se koristi, ali svakako nije od najlepših plaža na ostrvu. Prednost ove plaže jeste u tome što na njoj nema gužve.

Tarsanas

Tarsanas – je atraktivnija i bolja plaža, voda je čista, a peščana plaža lepo sređena. Do ove plaže Vam je potrebno jedno 15-tak minuta peške, jer je izdvojena od samog centra grada, tačnije udaljena je 1 km. Nalazi ispred istoimenog hotela. Iznad same plaže se nalazi restoran i nekoliko barova.

Treba napomenuti da se na osrvu nalazi veliki broj minijaturnih plaža koje nisu ni obeležene i do kojih je najbolje doći sopstvenim prevozom ili iznajmljenim autobomobilom.

Naravno ukoliko odlučite da obiđete celo ostrvo naići ćete na mnogo lepše i ekskluzivnije plaže koje su nalik onim plažama sa razglednica. Do većina okolnih plaža na ostrvu se može stići automobilom, kao i organizovanim prevozima busom, taksijem ili brodićem.

Zlatna plaža

Jedna od najvećih i najposećenijih plaža na ostrvu, jeste Zlatna plaža, udaljena 14 km od Limenasa. Zlatna plaža je karakteristična po svom čistom pesku, bistrom moru bez meduza, morskih ježeva… Na plaži se nalazi mnogo taverni, barova i hotela.

Rajska plaža

Pored Zlatne plaže, jedna od poznatijih je i Paradajz bič (Rajska plaža) koju posećuju i nudisti. Voda je plitka, prisutni su mali talasi, tako da je pogodna za sportove na vodi. Ova plaža je za sve one koji više od muzike u kafičima vole da čuju šum mora.

Makrijamos plaža

Plaža Makrijamos – je udaljena svega 1 km od Limenasa. Ulaz na plažu se naplaćuje ali je zato po mnogima plaža svetske klase. Važi za jednu od najčistijih plaža i redovno joj se dodeljuje plava zastavica. Plaža je prepuna školjki, a kako je ušuškana u hladovini borove šume možete neretko sresti i paunove i jelene. Za ovu plažu važi da što se više krećete zapadno, to je more mirnije.

Ostale plaže koje se nalaze u blizini Limenasa i koje možete posetiti su: Limanaki, Nisteri, Papalimani, Glyfada i druge.

Atrakcije u Limenasu

Predlažemo Vam da jedan dan izvodvojite za šetnju po ovom divnom gradu, uživate u mirisu jasmina i borovih šuma i posetite znamenitosti koje on poseduje.

Arheološki muzeji

U Limenasu se nalazi jedan od najznačajnijih provincijskih Arheoloških muzeja. Tu možete pogledati ostatke još iz doba paleloita pa sve do rimskog doba. Jedna od najznačajnijih statua u ovom muzeju jeste statua mladića koji drži jagnje Krioforosa Kourosa, visoka 3,5 metara.

Stara agora

Iza ribarskog pristaništa otkrivena je stara agora. Istočno od agore nalazi se hram posvećen Dionisu. Upravo u ovom hramu je pronađena mermerna glava ovog Boga koja datira iz III veka pre nove ere. Ova glava se takođe može videti u Arheološkom muzeju.

Ukoliko nađete vremena posetite i Helenističko pozorište do koga vodi staza ka antičkom akropolju.

Crkva Sveti Nikola i manastir Vatopedi

Obavezno posetite i crkvu posvećenu svetom Nikoli i manastir Vatopedi, koji predstavljaju simbol grada Limenasa. Pogledajte i ruševine antičkog amfiteatra i tvrđave, kao i ostatke mermernih spomenika koji svedoče o slavnoj prošlosti ostrva.

Stari grad Tasos

Takođe možete videti i arheološko nalazište iz IV veka pre nove ere, reč je o starom gradu Tasosu koji zauzima jako veliku površinu. Sadrži ostatke pozorišta, hramova i zidina.

Glavni trg

Centar svih zbivanje jeste glavni trg koji se nalazi oko nove luke. Stara luka je udaljena 1 km od nove luke, nalazi se u staroj četvrti grada sa velikim brojem ribarskih čamaca, brodića, popločanih ulica, radnji sa suvenirima…

Fabrika zlata Iris Gold

Ako ste ljubitelji zlata vredi da posetite Fabriku zlata Iris Gold koja se nalazi na izlazu iz grada Limenarije, koji je udaljen samo 38 km od Limenasa. Fabrika je zbog svoje velike ponude zlata i prelepo uređenog prostora postala turistička atrakcija. Cene zlata nisu niže nego u Srbiji, ali je izbor ogroman. Takođe, možete naći i veliki izbor satova, ikone, predmete od kristala.

Izlet do Kavale

Ako Vam vreme dozvoli idealno bi bilo da napravite izlet do Kavale i posetite ovaj živi grad sa velikim šetalištem kraj mora, na kojem su smešteni kafići, taverene, radnje sa brendiranom robom. Kavala se nalazi na samo 40 km od Tasosa i važi za jedan od najlepših gradova u Grčkoj.

Restorani i kafići u Limenasu

Večernji provod u Limenasu je raznovrstan iz razloga što na ovo mesto dolaze i stranci, a i sami Grci. U Limenasu se nalazi veliki broj prelepih restorana sa autentičnom grčkom kuhinjom, kao i veliki broj taverni sa tradicionalnim provodom.

Na samom početku grada nalazi se restoran Dukas poznat po uvek svežoj ribi. Često će vas Grci pitati odakle ste, jer cene za Srbe su nešto niže nego za ostale strance. Takođe, kako su Grci poznati kao dobri domaćini, nemojte se iznenaditi ako vas počaste parčetom lubenice nakon večere ili nekim drugim dezertom, sve u nameri da njihovo mesto posetite opet.

Restorani nude širok spektar jela pre svega tipične grčke specijatitem, kao i internacionalne menije. Za svačiji ukus i džep se može nešto naći.

Nakon večere u nekom od restorana običaj u ovom gradu jeste da se provod nastavi do ranih jutarnjih sati. Najposećenija su ona mesta sa muzikom uživo.

Na plaži se nalazi veliki broj modernih barova sa buzuki muzikom. Predlažemo da posetite neki od tih barova i uživate u ispijanju raznovrsnih koktela koji su u u ponudi. Treba napomenuti da kada je happy hour da su tada i cene koktela duplo jeftinije. Pored ove vrste muzike, na Tasosu je aktuelna i rembantika, to je grčka verzija bluza.

Za sve ljubitelje klubova, celodnevnih žurki po plažama predlažemo da posete poluostrvo Kasandru.

Boravak na Tasosu ne može nikog ostaviti ravnodušnim. Ukoliko se baš odlučite da posetite Limenas ovo leto, nećete pogrešiti, imaćete osećaj da ste otkrili neki novi i prijatniji svet na kom do sada niste bili. Jednostavno brz klik na specijalne ponude i prepustite se čarima ovog grada i uživajte u prelepoj prirodi, mirisu borovih šuma i jasmina, odmorite dušu i telo na ovom jedinstvenom mestu.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 16.01.2018.