London opet gori – 350 godina od Londonskog požara

Svi su čuli za Veliki požar u Londonu 1666. godine kada je gotovo čitav London izgoreo do temelja. E pa juče je London ponovo bio u plamenu! Da, bukvalno ste mogli da vidite kako je London goreo tokom četiri septembarska dana te 1666. godine, pre tačno 350 godina. Evo o čemu se radi.

Juče je na reci Temzi simuliran Londonski požar tako što je zapaljena ogromna, plutajuća, drvena replika Londona u znak sećanja na strašan požar koji je pogodio jedan od vodećih gradova tog perioda. Pomalo čudna ideja za sećanje na nastradale i uništen grad, složićemo se, ali ipak, ovakva komemoracija se desila, a mi Vam prenosimo kako se to odigralo. Plamen je bio spektakularan i zastrašujuć u isto vreme. Kako i ne bi kada je u pitanju model Londona veličine 120 metara. Pogledajte video snimak Velikog požara u Londonu.

Tadašnja drvena konstrukcija zgrada u Londonu je bila laka meta za vatrenu stihiju koja je sravnila skoro ceo grad. U požaru je uništeno više od 13.000 zgrada i manjih kuća. Veliki požar u Londonu je usmrtio više od Ovaj „vreli požar“ je bio „hladan tuš“ za vlasti u Londonu tog perioda, koje su se probudile i uložile posebne napore kako se ovakva nesreća nikada više ne bi ponovila! Od tog trenutka počinju da se grade najlepše građevine i znamenitosti u Londonu, koje danas rado posećujemo kroz turističke ture, a koje su naravno sagrađene od kamena.

Takođe, londonski požar je uslovio nastanak prvih profesionalnih vatrogasnih društava. Temelji za jedan od najvećih gradova današnjice su postavljeni, te od tog trenutka kreće nezaustavljiv razvoj i rast Londona kao „svetske prestonice“ ne prestaje.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.