Lutraki – Korintski zaliv (Grčka) | Vodič za letovanje

Ukoliko ste ljubitelj antičke istorije ili želite bolje da je upoznate, a pored toga volite i da uživate u posetama fakultativnim izletima, prelepim plažama, besprekorno čistom moru pravo je vreme da letujete u Lutrakiju, najlepšem primorskom gradu. Ovaj biser Korintskog zaliva od strane srpskih turista je još uvek gotovo neotrkiven. Lutraki privlači desetine hiljada turista iz celog sveta upravo zbog svoje jedinstvenosti. U nastavku pročitajte više o gradu Lutrakiju i kako izgleda letovanje u samom Korintskom zalivu.

Šetalište u Lutrakiju

Korintski zaliv – opšte informacije

Korintski zaliv je deo istočnog Jonskog mora i pripada Grčkoj. Predstavlja spojnicu između Atine i Peloponeza. Dobio je ime po najvećoj luci u zalivu, gradu Korintu. Značajni gradovi Korinskog zaliva su: grad i luka Korinta, Itea, Nafpakos, kao i najpoznatije letovalište Lutraki o kome ćemo malo detaljnije pisati u daljem tekstu.

Zaliv je dugačak 130 km, a širok 8-32km. Severnu obalu zaliva čini teško pristupačna obala središnje Grčke, a južnu pristupačniju obala Peloponeza. Danas su obe obale spojene novoizgrađenim mostom, koji predstavlja jedan od najvećih mostova u Evropi. Stene su prirodne i krečnjačkog porekla, dostižu visinu do 75 metara, a sa vrha se organizuju bandži skokovi. Kanal se danas koristi najvećim delom za turitičke brodove i jahte.

Korintski kanal je kanal koji povezuje Korintski zaliv sa Egejskim morem. Izgrađen je 1893. godine i to ručno – lopatama, jer je kompanija koja je započela posao doživela bankrot.

Glavno letovalište – Lutraki

Udaljenost Beograda od Lutrakija autom iznosi oko 1100 km i potrebno je oko 11 sati vožnje, dok avionom udaljenost Beograda od Lutrakija iznosi 780 km.

Lutraki je udaljen 4 km od Korintskog kanala, a oko 80 km od Atine. U krugu od 70 km od grada nalaze se lokaliteti kao što su: Mikena, Epidaurus, Nafpilion, malo dalje Sparta, zatim Olimpija Tirins, kao i Atina čiji jednodnevni obilazak sa posetom Akropolju toplo preporučujemo.

Po mišljenju mnogih grad Lutraki je odlično mesto za letovanje jer važi za najlepši primorski grad u Grčkoj. Lutraki je mali i romantičan grad. Poziciran je ispod planine Gerania u Korintskom zalivu, koja pruža neverovatan pogled tokom kupanja u bistro plavo Jonsko more.

Lutraki je letovalište koje je po mnogo čemu posebno i neobično. Ima jedinstvenu poziciju i dugu tradiciju turističkog mesta, još nakon razornog zemljotresa 1928. godine, kada je ponovo izgrađen kao letovalište za grčku aristorkatiju.

Turistčka destinacija Lutraki se nalazi u središtu veoma važne regije u Grčkoj i samim tim sa gradom Korintom predstavlja vezu između Atine i Peloponeza, odnosno vrata Peloponeskog poluostrva.

Lutraki je idealan za sve one koji vole aktivan odmor jer pruža mogućnost upoznavanja i lokalne kulture, istorije i duha, ali ujedno i relaksirajući, pasivan odmor za sve one koji vole da uživaju na lepim i čistim plažama.

Samo neke od  jedinstvenih karakteristika ovog grada su: mediteranska klima, toplo i dugo leto, kristalno čisto more sa predivnim šjunkovitim plažama koje okružuju grad, bujna vegetacija, termalni izvori i vodopadi, Plavo jezero i tako dalje.

Zbog svojih lekovitih termalnih izvora koje poseduje ovaj grad u prevodu znači „terma“, kako se ranije u Antici zvao. U ovom gradu izvire najpoznatija mineralna voda u Grčkoj, tako da Lutraki predstavlja pravu prirodnu oazu, kao i spa centar.

Banjski centar i hotelski kompleks je čuven kao odlična destinacija za odmaranje. Ovaj grad nudi širok spektar smeštaja i hotele različitih kategorija. Od onih najjeftinijih, pa do veoma skupih. Za one sa dubljim džepom tu su hoteli sa pet zvezdica koji gostima omogućavaju maksimalno uživanje. Treba napomenuti da se svi nalaze na obali i plažama koje su dostupne samo gostima. Naravno tu su i nešto jeftiniji poslovni hoteli i hoteli nižih kategorija sa plažama.

Ukoliko se odlučite da letujete u Lutrakiju ne propustite ni posetu “Lutraki Termalu”. To je impresivna ustanova gde posetioci uživaju u spa tretmanima (sauna, parno kupatilo, hidro masaže). Lutraki je još u antičkoj Grčkoj bio poznat kao najcenjenije banjsko lečilište.

Šetalište u Lutrakiju

Grad poseduje veliki broj restorana, kafića i barova iz kojih se čuju zvuci grčke muzike. U njemu se nalazi i poznati kazino, koji spada u najveće i najstarije u Evropi. Lutraki je grad u kom se leti živi “sto na sat”. Međutim, ne živi samo leti, već 365 dana u godini, pa ovde možete pronaći originalne taverne sa domaćom kuhinjom, pijacu sa voćem i povrćem, kao i hladno ceđeno maslinovo ulje. Ulice su uređene, imaju mnogo prodavnica sa robom iz celog sveta, cvetne i zelene trgove sa fontanama i romantične kafeterije. Cene su izuzetno pristupačne za naš standard. U gradu postoji i nekoliko banaka, malih privatnih prodavnica, hotela i SPA centara ali i nekoliko noćnih barova i diskoteka namenjih mlađoj populaciji.

Domaćini ovog mesta su izuzetno ljubazni, ali nisu mnogo raspoloženi da pričaju o svom gradu već su osmislili rečenicu “Ne moraš da zamišljaš… Iskusi i oseti lepotu našeg mesta” koja je sasvim dovoljna i mnogo govori.

Nedaleko od grada nalaze se vizantijske crkve, antički hramovi, zatim svetilište Heraion (nalazi se na prelepom jezeru Vouliagmeni) i manastiri na Geraniji.

Zanimljiva činjenica jeste da je kroz Lutraki prošao i čuveni spartanski kralj Leonida sa vojskom od 300 spartanaca u cilju da se suprotstavi persijskom kralju Kserksu.

Zbog atraktivne lokacije, koja omogućava mnogo izleta i istraživanja okoline ovaj grad privlači mnogo turista iz celog sveta. Lutraki doživljava svoj vrhunac tokom letnjih meseci kada je broj turista i do 100.000.

Prelepa laža u Lutrakiju

Mnogi kažu da Lutraki podseća na dalmatinske gradove, koje su starije generacije rado posećivale, odnosno da ima tu lepotu i miris.

Lutraki poseduje veoma dugačku plažu i prelepo šetalište, dugo od 3-4 km, koje se prostire kroz ceo zaliv uz plažu. Plaža je prekrivena šljunkom i zapljuskuje je plavo, nestvarno čisto more. Od 1987. godine, ova plaža ima plavu zastavicu što je pokazatelj izuzetne čistoće.

Morska voda uz obalu je toplija za nekoliko stepeni, u odnosu na neke druge destinacije u Grčkoj, jer se nekoliko izvora mineralne tople vode uliva u more i samim tim daju veći kvalitet vode. Voda koja izvire ovde naziva se još i “voda života”. Sigurno je da ćete uživati u prijatnoj vodi i kristalnom čistom moru.

Atrakcije u Lutrakuju

Ako se nekad nađete u Lutrakiju predlažemo Vam da odete na neki od izleta. U ovom predelu ima mnogo zanimljivih stvari da se obiđu. U nastavku pročitajte o nekim od neponovljivih izleta.

Atina i Akropolj nikada nisu bili bliži, te je idealna prilika da ih posetite. Atina je sedište antičke istorije i filozofske misli. Ovde ćete videti trg Omonija, trg Sintagma, grčki Parlament, Zevsov hram, Hadrijanova vrata i druge kulturno istorijske znamenitosti.

Sledeći predlog je da obiđete Peloponez. Ovde ćete otkriti sasvim nove stvari kao što su poznato antičko pozorište, Epidaurus, ostaci Mikene sa lavljom kapijom, zatim Atrejeva riznica, pa stara grčka prestonica Nafplion. Naravno možete se i okupati na nekoj od najlepših plaža Peloponeza poput plaže Pounta i plaže Melisi.

Epidaurus, rodno mesto Hipokrata je odlična destinacija za izlet. Leti se ovde redovno održavaju večeri pozorišta što je zaista fascinantan događaj.

Ako se odlučite da odete do grada Korinta, obavezno posetite „Agio Korintos“, sa dosta dobrim arheološkim nalazištem i organizovanim muzejem. Takođe, u blizini centra se nalazi jako zanimljiva prodavnica suvenira po pristupačnim cenama, u kojima vlasnici ručno prave nakit od zlata i srebra, razne skulpture od bakra, pa do keramike i mermera.

Ukoliko na putu od Korinta do Lutrakija, koji ima manje od 10 km, nastavite starim putem prema Patri dolazite do mesta Vrahati. Mesto vredi posetiti jer ima izuzetno lepu plažu.

Lutraki je letovalište koje ima toliko toga da pruži, pa možda bude vaš izbor za ovo leto. Budite među prvima iz Srbije koji će provesti leto u Lutrakiju i uživati u lepotama Peloponeza i Atine. Imaćete osećaj boravka u tradicionalnom živopisnom grčkom primorskom gradiću, a ujedno i modernom letovalištu koje odiše kosmopolitskom atmosferom. Ukoliko tragate za idealnom destinacijom pošaljite besplatan upit za putovanje i saznajte sve što vam je potrebno.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.