Luvr organizovao turu posvećenu Džej Ziju i Bijonse

Da su Bijonse i Džej Zi poznati svi znaju, ali da su toliko popularni da bi im najpoznatiji muzej na svetu, Luvr, posvetio umetničku turu je novina. Tura u trajanju od 90 minuta je nastala pošto je najpoznatiji bračni par Luvr iskoristio za snimanje svog najnovijeg spota za pesmu  „Apeshit”.

17 umetničkih dela

U ovom umetničkom videu se našlo 17 umetničih dela koja su vidljiva upravo u spotu. Kako profesor univerziteta u Merilendu naglašava, ovaj video je audivizuelno remek-delo koje oslikava odnos prostora, moći i kontrole. Neke od slika su Portret crnkinje, Krunisanje Napoleona i Splav meduza. Sajt PutujSigurno.rs ima savete gde da vidite najpoznatije slike na svetu.

Afro-američki identitet inspirisao pevačicu

Slike ispred kojih su Džej Zi i Bijonse pozirali su njihov način odavanja počasti afro-američkom telu i njegovom osnaživanju. Upravo Portret crnkinje je nastao šest godina nakon što je Francuska ukinula ropstvo na Karipskim ostrvima, da bi ga nakon samo dve godine Napoleon povratio.

mona liza muzej

Honorar nepoznat

Muzej nije želeo da otkrije koliki je honorar dobio od para, koji je snimao svoj video ispred Mona Lize, ali sigurno da nije simboličan. Za sada je video dostupan samo na francuskom jeziku, a nadležni u Luvru kažu da je ova umetnička tura nastala u želji da se muzej približi većem broju ljudi. A gde je Luvr dobio svoje proširenje, pročitajte ovde.

Autor: Marija Prodanović | Objavljeno: 12.07.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.