Maldivi – raj na Zemlji

Možda nije sinonim koji prvi put čujete, ali dovoljno je da vidite samo neke od fotografija i shvatite da je to sa razlogom. Mesto koje će vas opiti svojom prirodnom lepotom. Ne morate biti smešteni u nekom od luksuznih hotela, bungalova i potrošiti brdo para. Samo jedan pogled, čak i na pusto, nenaseljeno ostrvo pod palmama, opasano koralnim grebenima i kristalno čistom i prozirnom vodom, koja zapljuskuje blještavo beli pesak njegovih plaža je dovoljno da se osetite kao u snu. Ako ste razmišljali o zimskom letovanju, Maldivi su jedna od destinacija koju posećuju turisti iz celog sveta tokom čitave godine.

Gde se nalaze Maldivi?

Ova rajska tropska država leži u toplim vodama Indijskog okeana. Skoro 1200 peščanih ostrvaca raspršenih po Indijskom okeanu grupisana su u 26 atola (celine). Neka od njih nisu uopšte naseljena. Republika Maldivi se nalazi jugozapadno od Indije, odnosno Šri Lanke, i geografski pripada južnoj Aziji. Važe za jednu od najpoželjnijih destinacija stanovnika čitave planete, a naročito su poznata po romantičnim venčanjima na plažama. Takođe se ubrajaju u luksuzna i skupa letovališta. Velika atrakcija Maldiva je što predstavljaju najnižu državu na svetu sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5m. Na Maldivima nećete videti uzvišenja, ali vam neće ni nedostajati.

Pre sletanja na Ibrahim Nasir međunarodni aerodrom bićete u prilici da vidite kako izgleda taj raj iz vazduha. To je prizor koji oduševljava i ostavlja bez teksta i najveće svetske putnike. Kao biseri rasuti po okeanu, naziru se beličasta peščana ostrva koja izranjaju iz beskrajnog plavetnila koje se širi svuda unaokolo. Ta čudesna kombinaciju plavih boja oko maldivskih ostrva, bele peščane plaže, kokosove palme i bogatstvo podvodne flore i faune glavni su aduti ove azijske države. Nakon sletanja, dočekaće vas užareni asfalt Hulhumale ostrva. Na njemu se, pored aerodroma, nalazi hotel i luka za brodove, kao i hidro/avione, koji prevoze do ostrva na kome ste smešteni. Oni koji imaju unapred ugovoreni prevoz do ostrva i hotela, odavde kreću put svog odredišta, a ostali, brodićima koji redovno saobraćaju, odlaze do glavnog grada na susednom ostrvu.

Glavni (i jedini veliki) grad Republike Maldivi je Male, i on se nalazi na istoimenom ostrvu. Predstavlja glavni centar trgovine i snabdevanja. Tu se nalazi i glavna luka odakle kreću trajekti i brzi brodovi koji prevoze putnike do odredišta. Kao i ostala i Male površinski nije veliko ostrvo (dva puta jedan kilometar). Smešteno je na 10 minuta vožnje brodom od aerodroma, tj. Hulhumale ostrva. Tu se nalaze i glavne kulturne znamenitosti ove ostrvske zemlje.

Maldivi – stanovništvno

Stanovništvo Maldiva se uglavnom bavi turizmom ili ribolovom. Islamske su veroispovesti i veliki su poštovaoci svoje religije. Zvanični jezik lokalnog stanovništva je divehi, ali ako znate engleski nećete imati nikakvih problema u komunikaciji. Veoma su gostoprimljivi i ljubazni. Na ulazu u hotel, ili čak u luci, po vašem pristizanju, osoblje hotela će vas dočekati i preuzeti prtljag. U znak dobrodošlice uvek će vas poslužiti vlažanim peškirom za osveženje i pranje ruku, kao i sveže pripremljenim sokom, recimo, od lubenice. Ono što je karakteristično za hranu je da dominira pirinač, razne vrste ribe, naročito tuna, kari kao glavni začin, salata koja uključuje pomešano voće i povrće. Naravno, u svakom hotelu ćete naći i nešto od klasičnih obroka za one koji nisu skloni eksperimentisanju. Alkoholna pića su zabranjena, sem u hotelima. Za plaćanje se na Maldivima koriste dolari ili lokalna valuta (maldivska rufija). Vremenska zona je +4 u odnosu na Srbiju. S obzirom da se nalazi u ekvatorijalnom pojasu, sunce na ostrvima zalazi već u 18h, a izlazi u 6h.

Klima je tropska, sa mnogo sunca i temperaturom oko 30 stepeni skoro čitave godine. Ipak, postoji vreme kada je pogodnije posetiti Maldive, a to je period od novembra do aprila, tokom suvog monsuna. Od maja do oktobra ima više kiša (vlažni monsun). S obzirom na peščanu podlogu i sastav terena, na Maldivma nema toliko biljnih i žitotinjskih vrste, a tlo je posebno pogodno za kokosove palme, papaju i banane. Suprotno tome, lepota podvodnog sveta predstavlja pravu atrakciju i svrstava ih među najpoželjnije ronilačke lokacije. Korali i najraznovrsniji biljni i životinjski svet se nalaze na dohvat ruke, i u plićacima od pola metra, pa nije neophodna celokupna oprema za ronjenje. Mnoštvo raznobojnih riba koje plivaju nadomak vas, koje možete posmatrati, fotografisati, snimati, kao i koralne bašte koje se protežu sve do velikih dubina pružaju nezaboravan doživljaj čak i najiskusnijim roniocima.

Smeštaj na Maldivima

Što se smeštaja tiče, možete odsesti u nekom od ostrva-hotela (rizorta) ili na nekom od lokalnih ostrva u hotelima različitih kategorija, što je povoljnija varijanta. Svaki od rizorta je u stvari ostrvo za sebe. Svako od njih se sastoji od centralnog dela gde se obično nalaze restoran (jedan ili više njih), prostor za aktivnosti koje nude i nešto smeštajnih kapaciteta. Oko ostrva, u mirnim lagunama, sa pogledom na otvoreno more, su smešteni bungalovi, koji svojim gostima obezbeđuju privatnost i uživanje svim čulima.

Ako se odlučite na smeštaj na nekom od lokalnih ostrva, to je jedinstvena prilika da vidite kako ljudi na Maldivima provode dane. Jedno od takvih ostrva je Mafuši (Maafushi) i nalazi se na sat vremena brzim brodom (odnosno dva sata trajektom) od glavnog grada. Iako u prevodu znači “veliko” ostrvo, i Mafuši ne zauzima veliku površinu. Potrebno vam je čitavih 15-20 minuta laganog hoda da obiđete celo ostrvo. Nigde nema asfalta, staza za pešake, automobili su retkost, a glavna prevozna sredstva motor i bicikl. Svuda je pesak. Ne treba da vas iznenadi pesak ni u nekom od retkih restorančića, tj. kafea. Ako naručujete hranu, pripremite se na duže čekanje. Ostrvo Mafuši ima dve plaže, od kojih je jedna za turiste, a druga za ostrvljane, na kojoj mogu da se kupaju i turisti, ali ne u bikiniju. Na ostrvu možete naći nekoliko malih prodavnica, različite snabdevenosti, i nekoliko suvenirnica. Takođe, tu je i centar koji organizuje ekskurzije do obližnjih ostrva, mada i u okviru svojih hotela možete dobiti slične usluge, ali često po nešto višim cenama. Pored klasičnih izleta i odlazaka do obližnjih rizorta, domaćini će vam ponuditi i odlazak na noćno pecanje, posmatranje hranjenja ajkula, ronjenje u dubinama i sl. Takođe, možete videti i delfine, čitavo jato, kako plivaju pored broda, kako se igraju, iskaču i prave vratolomije na oduševljenje svih prisutnih.

Neka od ostrva koje ćete posetiti, iako mala, liče na državu za sebe. Nije retka pojava da se na nekima od njih drugačije računa vreme, odnosno, da postoji sat vremena razlike u odnosu na osrvo sa koga ste krenuli u posetu. Domaćini tvrde da se ta praksa primenjuje kako bi svojim gostima obezbedili dnevno sat vremena duže uživanja u lepotama i čarima tog mesta. Svako od njih svojim prelepim plažama, mirnim tirkiznim lagunama i nezaobilaznim koralnim grebenima neprestano fasciniraju svoje posetioce.

Veliku atrakciju predstavlja ostrvo Vadu (Vaadhoo) i Sea of stars (zvezdano more). Ovu pojavu nije moguće videti uvek i svakog dana, pa oni koji imaju tu sreću da prisustvuju ovom jedinstvenom prizoru pripadaju veoma malom i povlašćenom broju ljudi. Naime, fitoplanktoni koji se pojavljuju u vodi u noćima bez mesečine, na površini vode svetlucaju kada dođu u dodir sa kiseonikom, odnosno spoljnim vazduhom. Ova neobična pojava čini da ova plaža noću izgleda kao nebo sa milion zvezda.

Šta posetiti na Maldivima?

Ono što na Maldivima ne treba nikako propustiti je poseta nekom od pustih, tj. nenaseljenih ostrva, i tzv. sand bank, odnosno peščani sprud. Fantastičan je osećaj sići sa broda na neko od peščanih ostrvaca usred okeana i shvatiti da ne znate na koju stranu da gledate, gde su vas dovezli. Nigde palme, ni bilo kakvog traga da je neko tu kročio pre vas. Sa svih strana samo predivan beli pesak koji se gubi u tirkiznim moru, koje se negde u daljini stapa sa nebskim plavetnilom.

Neki smatraju da je boravak na Maldivima dosadan i monoton, da nije za mlade, jer ne sadrži klasične turističke atrakcije kao druga turistička mesta i destinacije. Ipak, ukusi su različiti, a Maldivi sigurno pružaju mnogo toga za uživanje i odmor. Šetnja po belom pesku i mirnim maldivskim plažama, čitanje knjige u hladu palmi koje se nadvijaju nad vodom, nezaboravni zalasci sunca, ili jednostavno radovanje bistrom plavičastom moru, plivanju među raznobojnim ribama, uživanje u hrani i egzotičnim predelima dovoljan su razlog da se osećate neverovatno.

Zato, ako vam se bilo kada u životu ukaže prilika da spustite svoja stopala na topli pesak maldivskih ostrva, učinite to bez razmišljanja. Ovo, zaista, posebno mesto, učiniće da se osećate kao da ste na drugoj planeti. Idealni su za odmor i relaksaciju. Prelepe bele peščane plaže, toplo more, kristalno bistra voda, tirkizne lagune, lepota i bogatstvo korala i podvodnog sveta učiniće vreme provedeno na ovom mestu nezaboravnim. I verujte nam, poželećete da se vratite.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.