Mali vodič kroz Pariz

Zašto je Pariz tako poseban? Šta sve nudi svojim posetiocima i zbog čega mami da mu se ponovo vratimo? Jedna je od svetski poznatih destinacija, grad ljubavi, nepresušne romatike i inspiracije mnogih umetnika. Grad svetlosti jedna je i od modnih prestonica, a njegova lepota je satkana od bogate istorije i prelepe arhitekture. Pored toga što je glavni grad, Pariz je ujedno i najveći grad ove države, ali i sedište političkih, kulturnih i obrazovnih institucija Republike Francuske. Ovo je uputstvo šta sve obići u Parizu i koje znamenitosti Pariza posetiti.

Nalazi se u severnom delu Francuske u okviru oblasti Ile de France. Grad ima zanimljivu strukturu. Podeljen je na dvadeset distrikta koji se spiralno nadovezuju jedan na drugi u obliku puža. Pariz se nalazi na obalama Sena koja sa svojim mostovima daje posebnu draž samom gradu.

U Parizu su mnoga mesta na listi onih koje ne smete propustiti tokom svoje posete. Pored toga, veoma je bogata ponuda izleta u njegovoj okolini. Ukoliko posećujete grad posredstvom neke od turističkih agencija, od istih ćete dobiti najvažnije  informacije o snalaženju u gradu, a imaćete donekle i plan aktivnosti tokom boravka. Ukoliko ste na individualnom putovanju, kao i svuda, i u Parizu je dobro imati mapu grada ili neki od vodiča koji će vam pomoći u snalaženju i planiranju. U okviru vodiča najčešće se nalazi i mapa metro linija sa stanicama, mestima ukrštanja, što je takođe korisno jer će vam umnogome olakšati prelaženje velikih razdaljida i uštededeti vreme.

Paris Pass za lakši obilazak Pariza

Paris Pass je odličan izbor za one koji žele da posete veliki broj atrakcija tokom nekoliko dana, a pored unapred kupljenih ulaznica ima još nekoliko pogodnosti. Naime, koristeći ovu, kako je oni zovu All inclusive ulaznicu, imate priliku da u okviru nje (i tokom njenog važenja) besplatno koristite kompletan gradski prevoz, odnosno, metro, voz i autobuse za razgledanje grada. Ovde je potrebno biti oprezan. Naime, s obzirom da se kartica automatski aktivira pri ulazu na prvo od mesta koje posećujete, ukolike ćete koristiti neki od prevoza pre toga, potrebno je kupiti pojedinačnu kartu za prevoz. Od momenta aktivacije Paris Pass-a, možete ga neograničeno koristiti i za vožnje, naravno, onoliko dana koliko je trajanje kartice.

Pored ulaznica i prevoza po centralnoj zoni grada (1. 2 i 3. zona), uz Paris Pass ne morate čekati duge redove, već na nekim mestima imate mogućnost bržeg ulaska kroz posebne redove. Takođe, kada budete preuzimali svoju karticu, dobićete i džepnu knjigu, vodič, sa spiskom svih atrakcija i mogućnosti sa Paris Pass-om, pa i tom prilikom možete dobiti neku novu ideju. Sve neophodne informacije kao i cene možete pre kupovine pogledati i na njihovom sajtu, gde se i kupuje sama kartica. Dobro se informišite i pogledajte koje atrakcije i znamenitosti su uključene u Paris Pass karticu i shodno tome i nekim svojim željama i planovima za posetu, lako ćete moći da odlučite za koliko dana će vam trebati kartica. Trenutno je moguće kupiti Paris Pass za 2, 3, 4 ili 6 dana. Pri kupovini takođe imate mogućnost i da odaberete jednu od opcija za preuzimanje kartice, u Parizu ili dostave na kućnu adresu (pre puta).

Šta posetiti u Parizu

Kao i ma gde da odete, i u Parizu je najlepše što više šetati kako biste osetili grad, njegov duh, romantiku kojom zrači, kako biste videli zanimljive građevine, bili u kontaktu sa ljudima, videli ulične prodavce, umetnike. Ne propustite da prošetate čuvenim Jelisejskim poljima, najširom avenijom u Parizu koja počinje na Trgu Konkord a završava se na Trgu Šar de Gol Etual gde je i Trijumfalna kapija. Važi za najskuplju ulicu posle njujorške Pete avenije, a poznata je kao raj za šoping po mnoštvu prodavnica poznatih modnih brendova. Pored toga, tu su mnogi hoteli, bioskopi, kafei i restorani. Mnogi tvrde da Jelisejska polja nose epitet najlepše avenije na svetu, a njena lepota se posebno istiše tokom novogodišnjih praznika kada je posebno osvetljena i ukrašena ili tokom prolećnih meseci kada posebno do izražaja dolaze sveže olistali drvoredi koji oivičavaju aveniju sa obe strane. Svake godine na Dan Bastilje Jelisejskim poljima prolazi najveća vojna parada u Evropi.

Ajfelova kula (Toure Eiffel) – Nezaobilazno mesto svih onih koji maštaju o gradu svetlosti. Može se slobodno reći da Ajfelov toranj glavni simbol Pariza. Visina od 300 m omogućava na njegov vrh bude vidljiv iz svih delova grada. U vreme kada je izgrađen, u 19. veku, bio je najviša građevina u svetu. Ima tri nivoa, pa se do drugog možete popeti peške, stepenicama, dok do samog vrha vozi lift u koji možete ući sa drugog nivoa ili krenuti od podnožja. Veličansten pogled koji se pruža na grad čini je nezaobilaznom stanicom putnika iz celog sveta.

Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) – Nalazi se na kraju avenije Jelisejska polja, u centralnom delu Trga Šarl de Gol Etual, odnosno kružnog toka odakle se zrakasto pruža dvanaest ulica. To se najbolje može videti sa vrha kapije, dokle se možete popeti uzanim stepeništem (234 stepenika) pošto Trijumfalna kapija nema lift. Naročito je zanimljiv pogled u večernjim satima, kada osvetljene ulice dolaze do izražaja, a njihovo zrakasto pružanje od trga podseća na zvezdu. Otuda i u nazivu trga reč zvezda – etoile (etual).

Nova Kapija (Grande Arche de la Defense) – Centralna figura u modernom i poslovnom delu grada, Defons, je definitivno savremena Kapija koja predstavlja i granicu između starog i novog dela grada. Projektovana je tako da se unutar nje nalazi poslovni prostor sa mnoštvom kancelarija, a njen spoljašnji izgled govori da je reč o novijoj građevini savremenih arhitektonskih rešenja. Nalazi se tačno naspram trga na kome je Trijumfalna kapija, pa se veoma lepo može videti i sa Trga Etual, a naročito sa vrha Trijumfalne kapije.

Luvr (Louvre) – Ako ne najpoznatiji, jedan je od najpoznatijih muzeja na svetu. Poseduje neverovatnu kolekciju umetničkih dela. Prvobitno je bio kraljevska palata, a krajem 18. veka je postao javni muzej. U zavisnosti od toga koliko detaljno želite da ga obiđete, dobro isplanirajte vreme kako biste se organizovali na najbolji način. Ne dozvolite da Luvr pamtite samo po Mona Lizi jer je on mnogo više od toga. Ukoliko nemate vremena za Luvr, svakako uvek je tu varijanta i da prošetate kroz ceo kompleks ispred zgrade muzeja, pored staklene piramide i kroz park koji se prostire u produžetku.

Trg Konkord (La place de la Concorde) – Zgodno ga je posetiti kad ste u blizini Luvra, idući ka njemu ili vraćajući se. Najveći je trg u Parizu, a tim ogromnim prostranstvom dominiraju dve fontane i egipatski obelisk iz Luksora. Nekada, za vreme Francuske revolucije, je nosio naziv Trg Revolicuje i na njemu se nalazila giljotina gde su pogubljeni i neki od poznatih ličnosti iz francuske istorije.

Bazilika Sveto srce (Sacre Care) – Posle Notr Dama, ovo je druga gotska građevina u gradu koja svojim izgledom pleni turiste koji je uvršćavaju u top deset mesta za posetiti u francuskoj prestonici. Zauzima središnje mesto na brdašcu Monmartr koje je poznato po mnogim umetnicima, naročito slikarima i muzičarima, boemska četvrt prepoznatljive atmosfere. Ne može se reći da li je lepša kad joj priđete ili dok je gledate iz podnožja okruženu travnjakom koji svojom bojom kontrastira belini kamena od koje je sagrađena. I ovde je moguće popeti se do balkona bazilike odakle se može videti panorama grada.

Mulen ruž (Moulen Rouge), na prvi pogled prepoznatljiv kao crvena vetrenjača, je svetski poznat kabare i noćni klub, u kome su nekada nastupali Frenk Sinatra i Edit Pijaf. Poznat je po raznovrsnim muzičkim predstavama i kan kanu. Nalazi se u lascivnoj četvrti Pigal i iako predstave nisu baš za svačiji džep, velike su gužve za karte.

Katedrala Notr Dam (Notre dame) – Ovo je najpoznatija katedrala u Parizu, a smatra se i jednom od svetski  najznačajnijih gotskih građevina. Ispred katedrale je plato ispod koga se nalazi kripta sa arheološkim muzejom Notr Dama. Unutrašnjost katedrale je poznata po velikim orguljama i nekoliko spektakularnih prozora (rozeta), ali i po zvonu o koje je udarao Kvazimodo, izmišljeni junak iz romana Viktora Igoa “Zvonar Bogorodičine crkve”.

Monparnas – Zgrada visoka 206 m, odakle se mogu napraviti fantastične fotografije Ajfelove kule, a i sam pogled na grad je prelep. Ujedno i najviša tačka sa koje možete uživati u panorami Pariza sa Ajfelovim tornjem.

Luksemburški park (Jardin du Luxembourg) – Ima veliku površinu, nešto više od 22 h sa velikim baštama i fontanama. Bio je u vlasništvu vojvode od Luksemburga po kome je dobio ime, a kasnije ga je kupila Marija Mediči. U to vreme je bio ukrašen u italijanskom stilu, mada je kasnije, kada je otvore za javnost, redizajniran više u francuskom stilu, ali se i tu nastojalo da se sačuva njegov originalni izgled. Parkom možete šetati, sesti na neku od klupa i stolica ili uživati u nekim od aktivnostima kao što su plovidba jezerom, jahanje konja i slično, što je deci posebno zanimljivo.

Most Aleksandar III – Iako samo od jedan od tridesetak mostova koji spajaju levu i desnu obalu Sene u Parizu, ovaj most se smatra najlepšim od svih mostom. Podignut je u čast francusko-ruskog prijateljstva, a njegovoj lepoti i velelepnosti doprinose četiri stuba visine 14 m čiji su vrhovi pozlaćene statue za koje se veruje da čuvaju most. Još jedan od mnogobrojnim detalja i ukrasa su Nimfe Sene i pozlaćeni grb Francuske koji se nalazi na sredini mosta.

Okolina Pariza

U odnosu na vreme kojim raspolažete nekoliko je mogućnosti za odlazak van grada i obilazak atrakcija kao što su dvorac Versaj, zabavni park Diznilend.

Versaj (Versailles), kraljevska palata, se nalazi na 24 km jugozapadno od Pariza. Lako ćete doći do njega ukoliko ste u pratnji neke od agencija, a ukoliko idete sami, do Versaja možete doći…Versaj je poznat po svom velepnom vrtu sa fontanama i jezerom kao i mnoštvu impozantnih prostorija u samom dvorcu uređenih u baroknom kitnjastom stilu. Dvorac Versaj potiče iz perioda Luja XIV, a posebno mesto u njemu zauzima poznata dvorana sa ogledalima gde je potpisan Versajski sporazum kojim je završen Veliki rat.

Diznilend se nalazi na 35 minuta vožnje od Pariza i predstavlja jedini Diznijev zabavni park na teritoriji Evrope. U svetu postoje još na Floridi, u Kaliforniji, Tokiju, Hong Kongu. Sastoji se iz dva dela: Diznijevog studija gde možete videti kako se stvaraju Diznijevi filmovi i Diznijev park sa brojnim atrakcijama i aktivnostima za decu i roditelje. Pored bajkovitog sveta iz Diznijevih crtanih filmova, u Diznilendu ćete imati priliku da sretnete i mnoge Diznijeve junake, da se sa njima fotografišete i uživate u zabavnim vožnjama ovog sveta fantazije.

Šta još u Parizu?

Na raspolaganju je bezbroj mogućnosti. Da li ćete prošetajte do Trga Bastilje, posetiti Rodinov muzej, Orsej, centar Žorž Pompidu, provozati se Senom, izbor je na vama. Odvojite vreme za čuveni Trokadero jer je pogled na Ajfelov toranj i njegovu blizinu neopisiv. Uživajte u gradu, njegovim čarima, šetnji pored Sene, njenim mostovima ili vožnji nekim od brodića (tzv. bateaux mouches).

Kao i u ostalim delovima Francuske, i u Parizu ćete moći da se upoznate sa nekim od prepoznatljivih francuskih ukusa i mirisa. Najrazličitije vrste vina, sireva, čokolada ili jednostavno čorba od luka, samo su neke od mogućnosti. Ukoliko možete da odvojite vreme za odlazak do ostrava Saint-Luis (na Seni, u centru Pariza), svratite u Berthillon glacier, kako kažu, na mesto najlepšeg pariskog sladoleda. I obavezno isprobajte neki od lokalnih kafea i bar  jedno jutro potrošite na kafu uz svež mekan kroasan

Bez obzira da li ste posetili i obišli sve ono što ste želeli, Pariz je grad kome ćete se pre ili kasnije sigurno ponovo vratiti. Njegov šarm i energija plene na svakom koraku, a lepota ove evropske prestonice će učiniti da se zaljubite u njena svetla, Ajfelov toranj, tekstove i melodije romantičnih šansona u kojima su opevane mnoge pariske ulice, trgovi i poznata mesta na jedan poseban način. Pariz prosto odiše ljubavlju i harizmom jedne svetske metropole sa toplim srcem.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.