Malme i Kopenhagen – Znamenitosti i vodič | Mini Nordijska tura

Malme – u Švedskoj, i glavni grad Danske – Kopenhagen, udaljeni su samo 25 kilomentra vodenom linijom. Ova dva grada povezuje Eresund most koji je kombinacija nadvodnog i podvodnog mosta. Pročitajte korisne informacije o tome šta videti u Malmeu i Kopehagenu, koje znamenitosti Kopehagena i Malmea obići i kako organizovati putovanje. Ovo je uzbudljiva mini nordijska tura!

vetrenjaca

S obzirom da vožnja preko ovog mosta traje svega petanestak minuta, ukoliko vas put nanese u Malme obavezno posetite Kopenhagen, i obrnuto. Naša mini mordijska tura započeće iz Malmea, preko Kopenhagena, pa nazad u Srbiju. A vi se spremite, i uživajte.

Kako doći do Malmea?

Našu mini nordijsku turu započinjemo iz Malmea, a ne iz Kopenhagena iz prostog razloga: low cost avio kompanija Wizz air nudi jeftine letove za Malme.

Cene karata iz Niša i Beograda kreću se od 1800 dinara, pa na više. Naravno, jeftinije karte se češće mogu naći za niški aerodrom, ali uz malo sreće po ovoj ceni možete leteti i iz Beograda.

Kratka istorija Malmea

Malme je glavni grad južne švedske regije Skanija i treći po veličini grad u Švedskoj. Od 13. veka, kada je osnovan, pa sve do 17. veka Malme je bio pod vlašću Danske.  Bio je drugi najveći grad u Danskoj i jedan od najbitnijih trgovinskih gradova. 

priroda Malmea

1658. godine, Roksildskim ugovorom Malme postaje deo Švedske. Nakon poraza u Prvom severnomratu, dansko-norveški kralj Frederk III je morao da preda skoro polovinu svoje teritorije švedskom kralju Karlu X.

Zatim je grad u 18. veku bio pogođen epidemijom kuge i spao na svega 1500 stanovnika, ali se u toku narednog veku oporavio i početkom 1800. godine Malme je imao oko  38.000 stanovnika.

Krajem 18. veka izgrađena je  prva luka u gradu, a zatim sredinom sledećeg veka i železnica,  od tada grad počinje da se razvija.

Pročitajte koji su to ostali gradovi koji su veoma popularni u Švedskoj, drevnoj postojbini Vikinga.

Znamenitosti Malmea – šta posetiti?

Malme je danas moderan, urban grad i kosmopolitiski grad u kome žive pripadnici 174 nacije i u kome se govori isto toliko jezika. U njemu se nalazi najstariji gradski park na svetu, najviši švedski toranj, kao i mnogobrojni muzeji.

Ovde saznajte koje su atrakcije Malmea najpoznatije i najposećenije.

#1 Dvorac Malmea

Dvorac Malmea je najočuvaniji švedski renesansni dvorac i najposećenija atrakcija ovog grada. Dvorac datira iz 1434. godine, kasnije je bio uništen, ali i obnovljen zahvaljujući danskom kralju Kristijanu III, koji je ovde proveo veći deo svoje vladavine.

Malme dvorac

Od trenutka kada je Malme prešao u ruke Šveđana, pa sve do 1914. godine dvorac korišćen kao zatvor. Danas se u okviru ovog dvorca nalaze četiri muzeja: Gradski muzej, Muzej umetnosti, Tropikarium i Pomorski muzej.

#2 Gradska skupština

Gradska skupštna nalazi se na glavnom trgu Malmea i izgrađena je 1546. godine. Međutim, renesansna fasada koja danas postoji dodata je u 19. veku kada je zgrada renovirana.  

Na ulazu u skupštinu nalaze se skulpture poznatih istorijsih ličnosti Malmea. U podrumu ove zgrade nalazi se kafić i restoran gde možete popiti kafu.

#3 Trg Stortorget

Stortorget je najveći trg u Malmeu. Trg je poznat i prepoznatljiv po tome što se na sredini nalazi statua kralja Karla Gustava na konju.  

#4 Folkets park

Folkets park je najstariji gradski park na svetu i jedno od najposećenijih mesta u Švedskoj. Već 120 godina turisti iz svih delova sveta i lokavlno stanovništvo dolaze ovde da se zabave, odmore i uživaju u prirodi ili popiju kafu i pojedu sladoled sa nekog od štandova.

#5 Torso toranj

„Turning Torso”  je najviša građevina u Skandinaviji i najviši švedski toranj. Sam naziv govori o specifičnom, izuvijanom izgledu ovog tornja koji je visok 190m.

Torso toranj

#6 Crkva Svetog Petra

Crkva Svetog Petra je najstarija zgrada u Malmeu i datira iz 1319. godine. Crkva je građena u gotičkom stilu i ima kulu koja je visoka 105 metara.  

#7 Muzej modernizma

Muzej modernizma  je otvoren 2009. godine kao deo državnog muzeja moderne umetnosti u Stokholmu. Posetioci ovog muzeja imaju priliku da vidi različite instalacije, uključujući film, fotografiju, slike i dizajn.

Muzej ne radi ponedeljkom, a ostalim danima radi od 11 do 18 časova. Cela ulaznice je 70 švedskih kruna, a za maloletne ulaz je besplatan.

Kada završite ovo proputovanje kroz Dansku i Švdesku, nemojte zaboraviti da posetite i Stokhlom, glavni grad Švedske. One će vas oduševiti svojom istorijom i neverovatnim izgledom.

Na putu za Kopenhagen: Eresund most

Eresund je veličanstveni most koji povezuje Švedsku i Dansku. Ovaj most je dugačak 8 km nadvodnom linijom, a onda se postaje tunel. Ovo je najduži kombinovani most za putni i železnički saobraćaj u Evropi.

Takođe, ovo je najduži most na svetu koji prelazi preko neke državne granice. Izgradnja mosta je počela 1995. godine, a most je svečano otvoren 2000. godine.

Postoje redovne linije voza koje  prevoze putnike iz Malmea za Kopenhagen i obrnuto, a cena karte je od 12 evra pa na više. Takođe, Flixbus saobraća između ova dva grada preko Eresund mosta, a karta za njega košta svega 5 evra.

Nakon Malmea, nastavljamo u čuveni Kopenhagen, prepun istorije i prelepih građevina.

Kratka istorija Kopenhagena

Kopenhagen je danas glavni, najveći i najurbaniji grad Danske. Kopenhagen je titulu glavnog grada dobio u 15. veku. Pre toga, ovaj grad je bilo malo vikinško ribarsko selo. Od 17. veka Kopenhagen se ustoličio kao regionalni centar moći.

Nakon što se grad oporavio od epdemije kuge i požara, u 18. veku grad počinje ubrzano da se razvija. Tada su izgrađene kulturne institucije kao što su Kraljevsko pozorište i Kraljevska akademija lepih umetnosti.

Britanski admiral Horacio Nelson je početkom 19. veka komandovao napadom na dansko-norvešku flotu i bombardovanjem grada, a obnova grada nakon ovog događaja je dala Kopenhagenu neoklasični izgled koji se održao i do danas.

Danas je Kopenhagen kulturni, ekonomski i politički centar Danske. Kopenhagen je i jedan od glavnih finansijski centara Severne Evrope.

Šta posetiti u Kopenhagenu?

Gradski pejzaž Kopenhagena čini veliki broj mostova koji povezuju različite okruge, mnogobrojni parkovi, šetališta i rive koji su idealni za odmor i predah nakon obilaska napoznatijih turističnih destinacija.

Znamenitosti Kopenhagena

#1 Nyhavn – najveća atrakcija Kopenhagena

Nyhavn je najprepoznatljivije mesto u Kopenhagenu. Uglavnom kada gledate slike ovog grada na njemu se nalaze stare šarene kućice i luka, to je upravo Nyhavn. Pogotovo leti Nyhavn je odlično mesto da za odmor i predah nakon dugog obilaska grada. Prvobitno, ovo mesto je bilo samo luka u koju su dolazili brodovi iz svih delova sveta.

Nyhvan Kopenhagen

Danas je ovo mesto za predah, odmor, ručak u nekom od mnogoborojnih restorana, ali i mesto gde se nalaze znamenitosti kao što je na primer kuća Hansa Kristijana Andresena.

#2 Tivoli vrtovi

Zabavni park Tivoli vrtovi je mesto koje svaki turista, i mlad i star, mora da poseti u Kopenhagenu.

Park je otvoren davne 1843. godine i drugi je najstariji operativni zabavni park na svetu.  Prošle godine, ovaj zabavni park je posetilo 4,6 miliona ljudi, što ga čini i drugim najpopularnijim sezonskim zabavnim parkom na svetu.

Ovaj park je velika atrkaicja, jer je poznat po svom drvenom rolerkosteru, koji je izgrađen pre više od 100 godina, a i dan danas radi.

#3 Statua male sirene

Statua male sirene inspirisana je bajkama Hansa Kristijana Anderesena i predstavlja poklon pivare Karl Jakobsen gradu Kopenhagenu.

Mala sirena statua

Vlasnik pivare se zaljubio u lik Male sirene nakon baletske predstave u Kraljevskom pozorištu. Mala sirena nalazi se u Kopenhagenu više od 100 godina, s ozirom da je statua otkrivena 23. avgusta 1913. godine.

#4 Dvorac Kronborg

Dvorac Kronborg je najpoznatiji dvorac u Danskoj koji je svoju svetsku slavu stekao zahvaljujući Šekspirovom delu Hamlet čija se radnja odvija upravo u odajama ovog dvorca.

Priča o ovom dvorcu počinje 1420. godine kada je kralj Erik VII na tom mestu izgradio tvrđavu. Zatim, sredinom 16. veka je kralj Frederik  II transformisao ovu tvrđavu u veličanstveni renesansni zamak.

Dvorac je zatim uništio požar, pa su ga zauzeli Šveđani koji su odneli mnoge vredne stvari i  nakon toga je postao vojna kasarna. Početkom 20 veka, zamak je renovirn da bi 1923. postao otvoren za javnost i turističke posete.

Obilazak dvorca će vas odvesti kroz lepo uređene sobe sa renesansnim i baroknim enterijerima. Cene za ulaznice se kreću između 80 i 140 danskih kruna.

#5 Palata Kristiansborg

Palata Kristinasborg je palata i zgrada Vlade koja se nalazi na malom ostrvu Slotsholmen. Takođe, ovde se nalaze i sedište danskog parlamenta, kancelarija danskog premijera i Vrhovni sud.

Delove ove palate koriste kralj i njegova porodica za svečane prijeme i ceremonije. Palata predstavlja sedište sve tri grana vlaste: zakonodavne, izvšne i sudske.

Palata Kristiansborg je jedina zgrada na svetu koja pod jednim krovod objedinjuje sve tri grane vlasti.

#6 Palata Amalienborg

Palata Amalienborg je sedište danske kraljevske porodice. Svakog dana u podne možete gledati smenu straže i osetiti duh kraljevske Danske, koje je najstarija postojeća monarhija na svetu.

Garda ispred palate

Dvorac se sastoji od četiri identične zgrade koje su građene u roko stilu, a svaka nosi naziv po nekom od danskih kraljeva.

Takođe, ovde se nalazi i muzej koji posetioce upoznaje sa danskom kraljevskom istorijom i tradicijom.

Bila sam na ovoj turi, i stoga vam itekako preporučujem da obiđete Malme i Kopenhagen. Otkrijte nešto drugačiju Evropu od one na koju ste „navikli“!

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 08.12.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.