Manaus – najveći grad Amazonije

“Videti svet, videti iza zidova, približiti se, sresti i osećati. To je svrha života.” – The Secret Life of Walter Mitty

Provesti nedelju dana u srcu Amazonije je avantura koja se događa jednom u životu. Ko ga vidi i oseti, Amazon će zauvek biti zabeležen u duši i sećanjima. Zvuci i mirisi ovog mesta su nestvarni. Oni nose pravu dušu osećanjem koje svi imamo – sirovost. Kada stanete na trenutak i sednete ispred vatre, možete čuti slab odjek… To je poziv… I samo neki su dovoljno hrabri (ili dovoljno ludi) da prate taj eho…

Manaus je više sauna nego grad, mesto usred prašume na 200 milja od ekvatora. Manaus, jedan od najizolovanijih velikih gradova u svetu. Sa svojih 1,4 miliona stanovnika najveći je grad Amazonije i glavni grad savezne države Amazonas u Brazilu. Život u Brazilu tj. u ovom delu brazila je unikatan.

Nalazi se na levoj obali Rio Negra, neposredno pre ušća u Amazon. Manaus su osnovali portugalski doseljenici u XVII veku.

Naziv grada potiče od Manaos Indijanaca, koji su živeli u okolini današnjeg naselja. Grad se razvio zahvaljujući eksploataciji kaučuka, danas je velika luka do koje plove prekookeanski brodovi i poznat je po izvozu brazilskog oraha i gume. U novije vreme razvija se ekoturizam, a grad predstavlja polaznu tačku za turističke pohode po Amazoniji.

Amazonska džungla

Prvo pravilo prilikom putovanja u prašumu je rezervisanje putovanja kod ovlašćenog turooperatera. Iskusan vodič će vas uputiti gde možete da uočite papagaje, makaoime i vodene ptice, tamarine, majmune, a možda i čitavu trupu drekavaca. Uključite se i u noćni izlet sa žabama, džinovskim cvrčcima i potu pticama. Na putovanju ćete najverovatnije spavati u ležaljci u nekom od lokalnih stanova, jesti jednostavna jela poput pasulja ili ribe, pirinča i manioke. Imajte na umu: vreme je konstantno toplo i vlažno, naići ćete na neprijatna stvorenja: mravi će vas peckati, komarci su stalno prisutni (preduzeti mere opreza od malarije) i crne mušice su toliko naporne kao da žele svaki komad mesa. Ali sve to na stranu, put u Manaus može biti put za pamćenje!

Krstarenje rekama Rio Negra i Amazon

Bukvalno stotine brodova nude širok spektar opcija za krstarenje. Manji, standardni turistički brodovi mogu ploviti uskim pritokama Rio Negra i Amazona do duboko u šumu. Ove tihe pritoke su dom rečnih delfina, džinovskih vidri, pirana i somova. Među drvećem, videćete lenjivce i primate poput tamarina i veveričastih majmuna, kao i brojne ptice: čaplje, vodomare, papagaje, oropendole, anise. Zeleni sjaj spušta se do korita reke stapajući se sa samom rekom, dok gigantske kupole fikusa poput tornjeva prekrivaju visine. Ukoliko vam vreme i budžet dozvole, krstarenje može uključivati i hod po prašumi, ribolov, vožnju čamcem do najudaljenijih sela.

Opera u Amazoniji

Izgrađena na vrhuncu guenog buma, krajem XIX veka, kada je Manaus bio sinonim za luksuz, Teatro Amazonas i dalje čuva ostatke slavne prošlosti. Nekada predviđena za rušenje, opera je nedavno obnovljena i ukrašena zlatnom kupolom. Sa bogatstvom vremena i ambicijama gumenih barona, nije se štedeo novac za izgradnju: mermer iz Italije, gvozdena ruda iz Glazgova, 198 lustera od murano stakla čine ovaj teatar nezaobilaznim stajalištem u Manausu. U pozorištu se redovno održavaju predstave, koncerti i umetničke izložbe.

Gumeni muzej u Manausu

Sjaj prošlosti Manausa je izgrađen na leđima robova-lokalnih Indijanaca koji su radili na imanjima kaučuka. Možda je najbolji način da se spozna i donekle prizna stvarnost poseta Museu do Seringal Vila Paraíso. Ponikao restauracijom jedne od kaučukovih plantaža, muzej prikazuje uslove u kojima su živeli i radili Indijanci na imanjima. Radnici su ovde kupovali robu, poput brašna od manioke, so i ribu, samo ono što su oskudnim platama mogli sebi da priušte. U muzeju možete prisustvovati najrazličitijim demonstracijama izrade proizvoda od gume.

Spajanje voda – Encontro das Águas

 

Manaus sedi na ušću dveju ogromnih reka. Rio Negro – sa vodama boje crne kafe – teče južno ka glavom toku Amazona (ili Solimões) boje kafe sa šlagom. Na sastanku voda (Encontro das Águas), reke se spajaju u kružnim vrtlozima, praveći kovitlac i virove. Voda ne dobija ujednačenu boju čak ni 6 km nizvodno. Ovaj fenomen izaziva razlika u brzini struja i osobinama voda. Slatkovodni delfini se ponekad mogu videti u blizini.

Naučni centar – INPA

INPA naučni centar biljke i životinje Amazon

Ukoliko vam budžet ili prethodno utvrđeni raspored ne dozvole odlazak u prašumu, ništa manji doživljaj neće biti ni odlazak u Nacionalni institut za istraživanje Amazonije (INPA) u centru Manausa. Kratka taksi vožnja do centra i pred vama je 13 hektara instituta koji uključuje botaničku baštu, park sa zaštićenim vrstama drveća i biljaka kao što su CEIBA kapok drvo, fikusi, različito lekovito grmlje i vinova loza.

Ovde žive vidre, kornjače, kajmani, razne vrste riba itd. Verovatno ćete uočiti predstavnike divlje faune, lenjivce, agoutise (vrsta velikog glodara).

Šetalištem možete doći do donjih delova instituta, tamo gde žive najmanji reptili, žabe, ali i očaravajuće orhideje. Casa da Ciência daje naučnu pozadinu ekologije Amazona, uključujući i pretnje sa kojima se suočava prašuma, kao što su ilegalne seče drveća, brane i urbana širenja. Većina signalizacija obuhvata prevod na engleski jezik.

Zemlja vodopada

Zemlja vodopada Brazil

Ukoliko želite izlet daleko od prašine i toplote grada, nekoliko dana možete istraživati vodopade u blizini grada Presidente Figueiredo – Terra de Cachoeiras. Dva glavna slapa oduševljavaju posetioce: na oko 16 km od Presidente Figueireda, reka Urubui se obrušava preko svetih vodopada (Sanctuary Waterfalls). Okolna vegetacija i mahovinom pokrivene staze pružaju bajkovitu atmosferu. Na Iracema vodopadu uživajte u opuštajućoj kupki ispod kaskada. U ovoj oblasti nalaze se i brojne pećine, jedna od njih je Maroaga pećina.

Anavilhanas Arhipelag

Arhipelag se sastoji od oko 400 ostrva u lavirintu Rio Negra. Tri sata vožnje brodom ili autobusom severozapadno od Manausa, najbolje vreme da istražite područje je preko noći. Crne vode Negra su sa manje komaraca od ostalih oblasti, no možete očekivati obilje divljeg života (papagaje, kolibrije, sove). Ornitolozi će biti spremni da istraže podrućje u kome živi belokrilati potu. Zapravo svi ljubiteji divljih životinja će ovde jednostavno uživati.

Pogled iz ptičije perspektive

Na jednodnevnom izletu od Manausa možete ponoviti detinjstvo, penjući se na oko 30 m uz Ceiba drvo kako biste misterioznu tropsku kišnu šumu osetili izbliza. Ovde rastu epifite koje nisu u mogućnosti da rastu u tami prizemlja šume, takve su orhideje i bromelije. Iskusni vodiči  će vam pokazati konopce kojima biste se popeli u ovaj čudan svet. Minimalan uticaj vašeg putovanja povećaće vam šanse za susret sa retko viđenim svetom, a i manje ćete uznemiravati divlje životinje. Na visini od 30 m prosto je nemoguće da ne sretnete detliće, morfoleptire, drekavce ili kapucine.

Život je plaža – Ponta Negra Beach

Područje Ponte Negra ima peščanu plažu, mesto gde meštani Manausa dolaze da se druže, slušaju muziku ili gledaju boi bumba ples. Na plaži se prodaju ukusne grickalice: tacacá (manioka sok-supa sa škampama), pamonha (pire od kuvanog kukuruza umotano u kukuruzovo lišće) ili tapiocas (manioka tortilje sa orasima). Za desert, probajte sladoled napravljen od voća kao što su cupuaçú, açai ili camu-camu ili rala-rala dok posmatrate zalazak sunca.

Uz šetališe, ulični muzičari takmiče se za vašu pažnju, trubeći ka prolaznicima lokalnom forró muzikom. Voda je mutna i neidealna za kupanje, ali je veslanje veoma zabavno i pirana nema u blizini. Plaža je najposećenija kada je nizak nivo reke, obično od jula do decembra.

Jedna amazonska legenda kaže da kolibriji plutaju slobodno vremenom, nose naše nade za ljubav, radost i slavlje. Ove ptice nam otvaraju oči pred čudima sveta i inspirišu nas. Kao kolibriji, težimo da uživamo u svakom trenutku koji ionako prolazi, prihvatamo sve što život ima da nam ponudi i slavimo radost svakog dana. Delikatni, nežni kolibriji nas podsećaju da je život bogat, lepota je svuda, lične veze imaju smisla i da je smeh najslađa kreacija života…

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.