Marihuana je upravo dekriminalizovana u Izraelu!

Iako vam verovatno neće pasti na pamet marihuana kada razmišljate da posetite Izrael, zanimljiva je informacija da je Izrael jedna od poslednjih zemalja koja je dekriminalizovala marihuanu. Pogledajte više informacija o tome šta za putnike znači činjenica da je marihuana dekriminalizovana u Izraelu.

U Izrael najčešće odlazimo zbog njegove duge istorije i činjenice da je upravo ovo mesto gde su se vekovima mešali uticaji različitih kultura i sve tri najveće svetske religije. To je razlog i zbog kog je Izrael mnogima bio inspirativna destinacija za odmor. Ipak, to možda više neće biti „jedina“ stvar zbog koje je Izrael tako zanimljiv.

Ovo znači da više niko ko na ulicama Izraela bude uhvaćen kako konzumira marihuanu, neće biti suočen sa krivičnom prijavom, već će isključivo morati da plati kaznu/taksu.

Dekriminalizacija nije isto što i legalizacija

Legalizacija bi značila potpunu slobodu posedovanja i konzumiranja marihuane kao dozvoljenog sredstva, dok dekriminalizacija marihuane znači da nećete krivično odgovarati za ove postupke, ali novčana naknada je obavezna. Novac prikupljen od kazni za konzumiranje marihuane odlazi u program za edukaciju i rehabilitaciju od upotrebe narkotika.

Ovime se vidi jasan stav Izraela da ne želi da kriminalizuje marihuanu već da ulaže u edukaciju drugih o svim štetnim dejstvima upotrebe narkotika.

Ipak ni dekriminalizovanost ne znači potpuno odsustvo opcije krivične prijave. Ukoliko biste čak četiri puta bili uhvaćeni tokom iste radnje u Izraelu, krivična prijava bi bila podneta protiv vas.

Ipak, ovo je vrlo malo verovatno znajući da u Izraelu verovatno nećete provesti više od 15-ak dana.

PROČITAJTE JOŠ: Seks i droga u Amsterdamu – gde, kako i šta se sme? 

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.