Misteriozan “grad duhova” u jugoistočnoj Aziji

Grad čija je površina, pa bar, šest puta veća od čitavog Londona, jedan je od najčudnijih glavnih gradova na svetu. U narednim redovima upoznajte Nejpjido misteriozni „grad duhova“.

Nejpjido je glavni grad Mjanmara (jugoistočna Azija), koji je građen u tajnosti. Javnost je o postojanju ovog grada saznala tek u prvoj deceniji XXI veka, kada je njegova izgradnja uveliko bila završena. Hm, kako su uopšte uspeli prikriti od očiju javnosti samu izgradnju ovog grada?

Sam prevod imena ovog grada jeste “prestonica kraljeva” ili ti “kraljevski grad sunca”.

Nejpjido se nalazi na oko devet sati vožnje od Ranguna, a baš zbog tajnosti njegove gradnje Nejpjido izgleda, ali u bukvalnom smislu,  prazno i često gra nazivaju “gradom duhova”.

Njegova izgradnja započeta je 6. novembra 2002. godine, a zvanično ime grada objavljeno je 27. marta 2006. godine.

Na izgradnji ovog misterioznog grada angažovano je 25 kompanija, a preseljavanje ministarstva iz Ranguna u Nejpjido, započeto je 2005. godine.

Nejpjido se prostire na 7. 054 kvadratnih klometara – što je nekoliko puta više od Njujorka, a njegov izgled je takav da apsolutno sve izgleda kao da je uveličano.

Bahatost ulica, koje imaju čak i dvadeset traka, safari park, zoološki vrt… Čini se, da je Nejpjido pravi grad iz snova koji ima apsolutno sve… Ali, nažalost ne i ljude koji će da uživaju u njegovoj raskoši.

Statistika kaže da u ovom gradu živi oko milion ljudi, mada, mnogi sumnjaju da je ovaj podatak netačan i da uošte nije ni blizu istini.

Upatasant (pagoda mira), uprkos specifičnoj arhitekturi i mnoštvu zanimljivih građevina koje ga krase, pagoda je postala simbol Nejpjida. Ona je, zapravo, replika Švedagon u Rangunu.

Želite uživati u raskoši „grada duhova“? Pošaljite besplatan upit za putovanje, potom kofere u ruke i uputite se ka dalekim destinacijama

Autor: Kovačević Marija | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.