Mitološki motivi na grčkim ostvrima u Jonskom moru

Grčku volimo zbog njene predivne prirode, mora, plaža u kojima uživamo, hrane koju iznova i iznova otrikvamo, ali i zbog njene bogate istorije prepletene mitološkim pričama pod velom misterije koje su nas oduvek intrigirale. Kakve to legende se kriju na obalama gde se rado sunčamo i kupamo?  

Grčka ostrva su oduvek bila omiljena i sa turističkog i sa istorijskog aspekta. Ima nečeg veličanstvenog u tom parčetu zemlje koje ponosno prkosi smaragdnim talasima koji se obrušavaju na njegove obale. Mi ćemo ovog puta govoriti o ostrvima u Jonskom moru i o mitovima koje vezujemo za njihova imena, istoriju i položaj. 

Ostrvo Lefkada – bela stena kao inspiracija 

Lefkada je četvrto po veličini grčko ostrvo,  i smešteno je u Jonskom moru, severozapadno od poluostrva Peloponez i severno od ostrva Kefalonija. Od kontinentalnog dela Grčke odvojena je uskim kanalom. Jedno je od omiljenih letovališta kako domaćih, tako i tursita iz čitavog sveta. Kada je u pitanju Lefkada letovanje 2020 biće odlična prilika da se uverite u lepotu ovog ostrva. 

Osim nesvakidašnje lepote ovo ostrvo krije i mitove o nastanku svog imena. Naime, priča kaže da je Lefkada dobila ime po antičkom gradu Lefkada, dok je ovom antičkom gradu ime nadenuo niko drugi do grčki istoričar Homer, i to od grčke reči lefkas koja znači belo. 

Zašto baš belo? Lefkada je poznata po svojim belim stenama, koje su inspirisale Homera da ovako kumuje ostrvu. Osim toga, Homer je svoj doživljaj ovog predivnog ostrva zabeležio i u svojoj “Odiseji”.

Osim ove priče, postoji još jedna legenda, koja se takođe vezuje za čuvene grčke književnike. Legenda kaže da je sa ovih belih stena skočila čuvena antička pesnikinja Sapfo zbog nesrećne ljubavi prema ribaru Faonu.

Uvala na grčkom moru plave boje

Ostrvo Kefalonija – zemlja mitskih junaka

Najveće među grčkim ostrvima u Jonskom moru koje obiluje jednim od najlepših grčkih plaža, pejzažima sa razlednica, ostrvo puno života, i omiljena destinacija u Grčkoj za ljubitelje jedrenja, sve su to epiteti koje možemo dodeliti Kefaloniji. Ovo jedinstveno ostrvo bilo je veličanstveno još tokom njegovih antičkih dana.  

Kefalonija je ime dobila po mitskom heroju Kefalusu, koji je bio prvi vladar ostrva, a ujedno i sin grčkog boga Dionisa. On je pomogao Amfitronu Mikejskom u ratu protiv Tapijanaca i Teleboanaca. Zbog svojih zasluga u ratu na poklon je dobio ostrvo Same, koje je potom preimenovano u Kefalonija, kako ga i danas znamo.

Još jedan zanimljiv i manje poznat podatak je taj da jezapravo  Kefalonija rodno mesto čuvenog grčkog mitskog junaka Odiseja. Danas jedno znatno manje ostrvo nosi Odisejevo ime pa ga zato mnogi pogrešno vezuju za mesto Odisejevog rođenja. 

Ostrvo Krf – višestruki istorijski značaj i sudar suprotnosti

Danas je Krf parče kopna na kome su se susrele potpune suprotnosti – odmor, mir i netaknuta priroda sa jedne strane i urban deo ostrva sa burnim noćnim životom i velikim brojem mladih turista sa druge. Ovakav kontrast i sukob različitosti nije nov za ovo ostrvo. Kroz istoriju ga prate različita previranja, pa su u njegovim stenama uklesane značajne uspomene iz različitih istorijskih razdoblja. 

Drugo po veličini ostrvo Jonskog  mora ima korene koji sežu duboko u istoriju, kao i veliku povezanost sa mitologijom. Dok ga mi znamo kao Krf, Grci ovo ostrvo nazivaju Kerika i ovo ime je povezano sa dva božanstva: Posejdonom – bogom mora, i Asoposom – koji je ujedno kontinentalna reka i bog. 

Kako mit kaže, Posejdon se zaljubio u nimfu Korkiru, Asoposovu ćerku i kidnapovao je. Odveo ju je na nepoznato ostrvo i imenovao ga u njenu čast. Ime Krf je italijanska verzija vizantijskog imena ovog ostrva i znači grad vrhova, što se odnosi na dva vrha stare tvrđave – Palaio Frourio.

Ostrvo zakintos Zakintos – nezaboravni prizor cveta Orijenta 

Zakintos je najjužnije ostrvo u Jonskom moru, i jedno od najpopularnijih među mladima, željnih dobrog provoda, ali i neverovatne prirode. Zbog bujne vegetacije, mnogobrojnih maslinjaka i borovih šuma koje se spuštaju sve do mora, Venecijanci su prvi ovom ostrvu dali ime “Cvet Orijenta”.

Ime koje danas ovo ostrvo nosi potiče od sina trojanskog kralja Dardanosa koji se zvao Zakintos. Po završetku Trojanske ekspedicije, Zakintos i njegovi ljudi pobegli su iz Troje i naselili se na ovom ostrvu. Na Zakintosu se danas nalazi poznata olupina broda kao simbol upravo ove legende. 

Ostrvo Zakintos je takođe najveći prirodni rezervat. Svake godine kornjače caretta-caretta polažu svoja jaja na plažama Zakintosa. Ovo je još jedna činjenica koja ide u prilog priči o neverovatnom biodiverzitetu koje ovo ostrvo poseduje. 

Ako se osvrnemo na bogatu grčku istoriju, i još bogatiji svet mašte i predanja pretočen u priče iz grčke mitologije, složićemo se da poseta Grčkoj može biti mnogo više od sunčanja, kupanja i ispijanja koktela na plažama – može biti i jedinstven susret sa bogatom kulturom i tradicijom.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 12.03.2020. | Modifikovano: 12.03.2020.