Moguće uvođenje odobrenja za putovanje u EU

Da bi stanovnici Zapadnog Balkana mogli slobodno da nastave svoja putovanja u šengenski prostor, Evropska Unija je predložila meru provere putnika, i odobravanja pre puta. Pročitajte koliko ćete čekati na odgovor, kome neće biti izdato odobrenje, i zašto se EU odlučila na ovaj korak?

Evropska unija je predložila izmene u slobodnom putovanju uspostavljanjem Evrospkog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS). Ovo je smišljeno kao kompromis da se građanima Balkana ne bi ukinule vize, a bezbednost EU ostala sačuvana.

EU je prethodno najavila da će umesto Šengna uvesti Šengen kartu, ali Evropski parlament je započeo usvajanje elektronskog formulara, koji će se naplaćivati duplo više nego Šengen karta.

Čekanje na odgovor – 72 sata

Prema predlogu odobrenje će se od nadležnih institucija Evropske unije tražiti elektronskim putem, popunjavanjem formulara, a na odgovor će se čekati maksimalno 72 sata.

Oni za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU dozvola za putovanje neće biti uručena.

Ovo je predlog Evropske komisije koji je već potvrdio Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta, pa je ostalo samo da ga usvoji celokupan Evropski parlament, nakon čega sledi konačna odluka Saveta ministara EU.

Elektronska provera se naplaćuje

U ovom predlogu stoji da će građani Zapadnog Balkana u “šengenski prostor” ubuduće ulaziti bez viza, ali uz obaveznu proveru koju EU naplaćuje 10 evra. Ova provera važi naredne tri godine, odnosno dok traje važeći pasoš.

Ovu taksu neće morati da plaćaju lica mlađa od 18 godina, kao i stariji građani koji imaju preko 60 godina. U ovu grupu spadaju i članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Dok vršite elektronsku proveru, predlažemo vam da pročitate šta sve možete da prenesete preko granice, kako ne biste imali dodatnih problema.

Osim toga, kako ne biste imali dodatne nepotrebne troškove saznajte i koje su to saobraćajne kazne u Evropi koje morate znati.

Usvajanje predloga se očekuje do 2020. godine

Iz Evropskog parlamenta najavljuju da bi ovaj zakon trebalo da se usvoji do kraja godine, a konačnu odluku će doneti Savet ministara.

S obzirom na to da je ovaj proces prilično složen, sistem provere bi mogao stupiti na snagu najmanje za dve godine, a najverovatnije početkom 2020. godine.

Šta ćete morati da navedete u formularu?

U popunjavanju elektronskog formulara potrebno je da navedete lične podatke, adresu prebivališta u Evropskoj uniji, zemlju u koji ulazite, kao i kontakt osobe kod koje odsedate.

U formularu će postojati i pitanje da li ste bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje, da li ste boravili u specifičnoj zoni sukoba, ili da li ste odlučili da napustite neku zemlju u prethodnih deset godina.

U izuzetnim slučajevima, Evropska unija će tražiti i razgovor sa određenom osobom koja želi da uđe u EU.

Ukoliko mu zahtev bude odbijen, putnik će biti upoznat sa razlozima i imaće pravo žalbe preko suda.

Turisti neće biti odušvljeni ovom informacijom, jer će ovo biti još jedna dodatna formalnost koja će im oduzeti dosta vremena. Ipak, iz EU kažu da je ovo kompromisna mera kako bi EU bila sigurna da su svi unutar nje bezbedni i sigurni.

Kako bi vaše putovanje proteklo bez problema pročitajte i kako da pređete granicu sa ljubimcem.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.