Moskva – arhitektura koja inspiriše i piše istoriju

Moskva je jedan od malobrojnih gradova koji izazivaju tako autentične emocije, evociraju prošlost. Stajati na kaldrmi Crvenog trga između Kremlja i crkve Svetog Vasilija Blaženog je jedan od onih trenutaka na putovanju kada ste prožeti čistom nevericom da ste, gde ste.

Moskva je jedan od najvećih svetskih gradova, moderna metropola, drevni glavni grad i centar ruske države sa istorijom koja se proteže mnogo vekova unatrag. Moskva je grad koji treba posetiti! Današnja Moskva je brzorastuća evropska metropola moderne arhitekture, sofisticirane saobraćajne infrastrukture (sa najlepšim metroom na svetu) i raznovrsne zabave orijentisane ka savremenom turisti. Moskva je grad koji nikada ne spava. Evo šta videti u Moskvi, kako izgleda i zašto je treba posetiti!

Arhitektura Moskve – “ogledalo prošlosti i prozor u budućnost”

Arhitektura Moskve je impresivna zahvaljujući svojoj raznovrsnosti. Sve do danas, drevni raspored ulica je očuvan, autentični spomenici ruske arhitekture i baroka, remek-dela ruskog klasicizma i nove umetnosti, ekstremno retkih osobina, koje su pripadale plemstvu i carevima. Moskva je grad kao nijedan drugi.

Sovijetski period je podario Moskvi široke avenije, ogromne trgove, jedinstveno-prelep i funkcionalan metro, avangardna i konstruktivistička remek-dela, površine sa eksperimentalnim zgradama i legendarne Staljinove nebodere. Grad je bašta.

U Moskvi ćete pronaći objekte od kulturnog interesa poznate širom sveta. Pa, ko još nije čuo za Boljšoj teatar? Više od 170 teatara, neverovatan broj muzeja, izložbenih hala, festivala i kulturnih nagrada za svačiji ukus. Moskva je grad istaknute kulture.

Medvedi, kaviar, votka, Matrioshkas? Ulični festivali posvećeni praznicima redovno se održavaju širom Rusije. Želite li da se osetite kao da ste u XVII veku ili da se provozate u trojki sa zvonima? Praznično klizanje na Crvenom trgu? Ovo je grad gde je sve moguće a gde je arhitekrura nosilac duha koji upoznajete.

Najlepša i najzanimljivija mesta u Moskvi su istorijska i nezaboravna.

Šta videti u Moskvi i koje atrakcije posetiti?

Shvivaya Gorka

“Shvivaya Gorka” čudno ime nadenuto jugozapadnim padinama Taganski brda. Taganski brdo je jedno od takozvanih Sedam brda Moskve (istorijski naziv nekoliko povišenih delova terena na čijem vrhu je izgrađena Moskva), njegova visina je 145 m. Bolshoy Vatin Pereulok vodi do vrha brda, a zatim prelazi u Goncharnaya ulicu (njeno nekadašnje ime je “Shvivaya Gorka”. Sam naziv je jedan od najmisterioznijih imena: zvuči disharmonično u odnosu na ruski jezik i izaziva razne asocijacije.

“I follow the Moskva

Down to Gorky Park

Listening to the wind of change …” poznato zvuči?

Teritorija parka uključuje zeleni niz Neskuchny baštu, Golitsyn bolnički park, kao i redizajniran i uređen parter poljoprivredne izložbe sa ukupnom površinom od preko 100 hektara.

Arbat – istorijski i upravni okrug Moskve

Arbat se nalazi u centralnom upravnom okrugu zapadno od Kremlja. Glavni putevi u okrugu su Arbat ulica, Novi Arbat, Vozdvizhenka. Tokom požara 1736. godine Arbat je u velikoj meri uništen, ali i relativno brzo obnovljen.

Od tada je postao jedan od najvažnijih plemićkih okruga Moskve – gde su se smestile najpoznatije ruske plemićke porodice: Thick, Rostopchina, Gagarin, Dolgoruky, Kropotkin, Sheremetevs, Golitsyn, Trubetskois.

Male vile su građene u stilu imperije kao i drvene kuće okružene baštama. Tokom rekonstrukcije, Arbat nakon požara 1812. stekao je poseban karakter: male jednosobne i dvospratne palate sa potkrovljima, ulice oivičene crvenim linijama i baštama. Do kraja veka, kao i svuda u glavnom gradu, pojavljuju se uređene stambene zgrade. Arbat je i danas jedan od najinteresantnijih područja glavnog grada, koje čuva nasleđe prošlostiUlica Arbat je pešačka zona duga 1,25 km.

Jedna je od najpoznatijih moskovskih ulica prepuna trgovaca suvenira i turista. Cenkanje je preporučljivo. Na sredini ulice je spomenik Puškinu i njegovoj ženi. Nešto dalje je Moskovski Hard Rock Cafe. Deo ulice je obložen pločicama na kojima su pozdravi i izjave ljubavi, ali i ploče sa imenima poznatih.

7 Staljinovih sestara

Kuriozitet je da u Moskvi postoji 7 istih zgrada tzv. Staljinovih 7 sestara. To su dva hotela, dve stambene zgrade, dva ministarstva i Lomonosov-moskovski državni univerzitet. Visina zgrada varira od 25-36 spratova, sve su apsolutno identične sa visokim vrhom na kojem je petokraka.

Glavna zgrada Lomonosova

Lomonosova zgrada je takva da se sa njenog 28-og sprata pruža najlepši pogled na Moskvu. Iz Palate Kongresa pruža se pogled na Kremlj. Palata Patrijarha, Uspenski Sabor, Zvonik Ivana Velikog, Carev top, Carevo zvono su samo neke od atrakcija…

Crveni trg i Moskovski Kremlj

Ulaz u Arhanđelski sabor u sklopu Kremlja se plaća dodatno (na samom ulazu u Kremlj). U crkvi je sahranjen Ivan Grozni, njegov sin Carević Ivan, Aleksej Romanov, Petar II, svi vladari iz dinastiije Muskovski (period 1320-1690) sem Borisa Godunova, i još mnogo istaknutih imena Carske Rusije. Crkva je izgrađena u periodu 1505-1508, glavni arhitekta je bio Aleviso Novi. Ulaz košta 75 rubalja.

Carevo zvono je najveće zvono na svetu teško 202 t i nikada nije zvonilo. Ranija verzija ovog zvona teška 130 t, razbila se u velikom požaru 1701. godine, potom je car za svoju ženu, caricu Anu Ivanovnu, iskovao novo zvono. Carev top je iskovan 1586. godine za cara Fjodora I, njegov portret se nalazi na cevi. Na izlasku iz Kremlja, naročito ako pada noć prošarana snegom, pruža se neponovljiv Crveni trg u noćnom ruhu.

Aleksandrovska bašta se nalazi uz jedan zid Kremlja. Na ulazu bašte vojnici čuvaju večni plamen koji gori pod zidinama. Sa druge strane prostire se nepregledan Crveni trg: sa jedne njegove strane je zid Kremlja sa velikom kulom, ispod zida se nalazi Lenjinov grob. Na suprotnoj strani je Istorijski muzej-najcrvenija zgrada na trgu.

Ono što para i narušava besprekornost crvenila trga je tržni centar GUM (okrečen u žuto).

Šarena crkva na Crvenom trgu, građevina za koju malo ko u svetu nije čuo Sabor Vasilija Blaženoga, danas je muzej na dva nivoa. Do drugog sprata možete doći uskim, strmim stepenicama, kada dođete na nivo dva nema povratka na nivo jedan. U prizemlju je galerija ikona, a sa sprata se pruža pogled na Crveni trg, sa druge strane je gužva ulice Baljšaja Ordinka. Između glavnih vrata Crvenog trga i GUM-a se nalazi mala Kazanska katedrala. Iza Crvenog trga je Teatralna ploča koja čuva Boljšoj teatar. U ulici Varvarka (na začelju hrama Vasilija Blaženoga) poređane su crkve, jedna do druge-male, šarene i neobično lepe.

Palata Zaradije (jedina kućica u ulici koja ne predstavlja crkvu) je kuća u kojoj su Romanovi živeli pre nego što su postali carska porodica. Čitava kuća ispunjena je malim, uskim stepeništem, u kući je i danas sve onako kako je nekada bilo. U svakoj sobi su date informacije na ruskom i engleskom jeziku.

Ulica Tverskaja je ispunjena buticima i prodavnicama, pa je pravi izbor ako se pitate: “Gde u šoping?”. To je pravi shopping centar Moskve i mesto gde ćete naći sve za kupovinu. U njoj je smeštena gradska kuća, a prekoputa nje statua Jurija Dolgorukova (osnivača Moskve). Iza statue je crkvica Sv. Kozme i Damjana.

Gornji manastir Sv. Petra (cena ulaska je 75 rubalja) je krajnje neobičnog enterijera sačinjenog iz jedne sobe: sa strana su sveće i kandila, ikone na zidovima, na sredini krajnje netipičan ikonostas. U Moskvi postoje takve dve crkve i dela su uvrnutog arhitekte iz XVII veka. Druga takva crkva je deo manastira Novodevični. Nazvan je tako jer je na mestu gde se danas nalazi nekada egzistovala pijaca gde su Ruskinje prodavane u muslimanske hareme.

VDNKh je metro stanica narandžaste metro linije i ogroman tržni centar na otvorenom. Okružen je zgradama, a svaka od njih predstavlja jednu zemlju bivšeg SSSR-a. Moskva naravno nije jedini grad koji je utican socijalističkom arhitekturom, ali mnogi drugi su zadržali fantastične građevine starije od 100 godina, kao što je to primer sa Sankt Peterzburgom.

Nicholas ulica je jedna od tri glavne arterije China town-a. Istorijski posmatrano, ulica je kapija Kremlja, kao nastavak ulice Svetog Nikole Kremlja na Nikolski ulicu. Ulica je i deo puta koji povezuje Moskvu i Rostov Veliki, Suzdal i Vladimir, a bio je i deo Libjanke i Sretenke. Nakon stvaranja Crvenog trga u kasnom XV veku, započeta je izgradnja ulice.

Naziv je dobila po tornju Kremlja – Sveti Nikola. Ulicom su se polako pojavili vitezovi imanja i dvorišta vojnih sluga. Život u ovoj ulici je postao stvar prestiža; u vreme izgradnje zida Kitaygorodskaya, ulica postaje poznata po manastirima, šoping arkadama, i kućama plemenitih: Sheremetevs, Cherkassky, Romanov, Dolgoruky, Telyatevsky.

Moskovski metro – najlepši metro na svetu

Podzemna železnica sa  milionima prevezenih putnika. Specifičnost mu daju efikasnost i lepota, a Moskovski metro je remek delo graditeljstva i još jedan od simbola Moskve, ali i cele Rusije.

 

Jedinstveni, raskošni stil gradnje stanica moskovskog metroa prati razvoj sovjetske arhitekture i umetnosti.

Više od polovine stanica je smešteno na velikoj dubini, u vreme Hladnog rata imale su funkciju potencijalnog skloništa. Metro se proteže na 300 km pruge182 stanice i 12 linija.

Linije imaju različite oblike identifikacije prema imenu, broju i boji. Većina linija (ispod zemlje) prolazi kroz centar grada, osim kružne linije Koljčevaja 5 (ima oblik prstena i povezuje sve ostale linije na dužini od 20 km). Metro radi od 5:30 ujutro pa sve do 1 sat posle ponoći, vozovi na većini linija saobraćaju u intervalima od 90 sekundi, službeni red vožnje ne postoji. Prva linija metroa (od stanice Sokoljniki do Parka kulture) otvorena je 15. maja 1935. godine.

Moskovski metro je poput još jednog grada pod zemljom, umetnički oslikan, a stanice su pravi tržni centri. U projektovanju i umetničkom nadograđivanju metroa učestvovali su Šusev, Dejneka, Duškin, Lansere, Korin i mnogi drugi. Stanica Komsomolskaja otvorena je 1952. godine i smatra se najlepšom stanicom metroa, njenu unutrašnjost ispunjavaju mozaici prikazujući pobede ruske vojske i heroje od granita, mermera, lustera i šarenog stakla.

Za izgradnju kružne linije metroa vezana je legenda.

Nakon što su arhitekte predstavile plan metroa Staljinu, upitali su ga da li je istim zadovoljan. Staljin je, navodno, stavio šolju sa kafom na sredinu mape i napustio prostoriju. Na mapi je ostala mrlja od kafe u vidu kruga koji je označio konture današnje kružne linije. Na svim kartama metroa kružna linija je obojena bojom kafe. Trodnevna cena karte za metro iznosi oko 5 evra. Cena jedne karte je 50 rubalja – sa njom možete menjati više prevoza (prelaziti u druge vozove), ukoliko napustite kompleks metroa karta prestaje da važi.

Votka i ruska hrana

Ruska votka je nacionalna tradicija i sa pravom nacionalni ponos. Postoji viševekovna kultura konzumacije ovog pića. Votku pre svega treba dobro ohladiti. Preporučuje se da se pije u malim količinama. Nakon svake čašice bi trebalo nešto prezalogajiti. Ruska kultura opčinjava raznovrsnošću svih mogućih jela pripremljenih specijalno za uz votku.

Šta jesti uz vodku?

Usoljene ili marinirane gljive, naročito vrganji. Uz votku se služe usoljeni, i posluženi uz krompir. U Rusiji je najpopularnija riba sleđTrijada: votka + sleđ + krompir je klasično jelo uz koje se pije votka.

Crna ili crvena ikra-sivi ili morunin kavijar. Kavijar se obično servira na malim komadima hleba sa maslacem. Ruske palačinke sa kvascem su raskošne. Vrućim palačinkama se dodaje otopljeni maslac, premazuju se pavlakom i kavijarom. To je tradicionalno jelo kojim se ispraća zima za ruski praznik Maslenicu. Uz ruske palačinke ispija se samo i isključivo votka. Boršč ili šči je vrsta jake, guste supe, njeni neizostavni sastojak je rajčica. Uz tanjir vrelog boršča vredi popiti čašicu votke.

Ruska prestonica je stara 860 godina i jedna je od istorijski najbogatijih gradova sveta. Glavni grad najveće zemlje na svetu i peti najveći grad naše planete. Leži na obalama reke Moskve i dom je više od 11 miliona ljudi. Uz brojne arhitektonske komade, grad je turistički raj. Čista radost prožima sve putnike koji istražuju mesta ogrezla u istoriji. Moskva je lukav grad. Veliki i brz, ljudi u njemu uvek nekuda žure, saobraćaj je zakrčen, vreme može biti prevrtljivo: od ekstremne hladnoće do velike vrućine. Međutim, Moska je neverovatan grad. Postoji na desetine razloga zašto posetiti Moskvu. To je prestonica koja oduzima dah, prestonica širokog spektra zabave i kulturnih žarišta. Naš predlog je da ih istražite!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.