Muzeji – kakav je kulturološki i turistički značaj muzeja za jednu zemlju?

Muzeji predstavljaju riznicu kulture i istorije jednog naroda – u njima su otisnuti običaji jedne zajednice, oslikane su njene tradicije i prikazeni su fragmenti davne prošlosti.

Da li znate šta povezuje prvi sprat Luvra u Parizu, severno krilo Muzeja arheologije i antropologije Univerziteta u Pensilvaniji i niz galerija Britanskog muzeja?

Činjenica da sadrže najznačajnije artefakte iz perioda drevnog Egipta.

U narednim redovima ćemo vam približiti kulturološki i turistički značaj muzeja za jednu zemlju, ali i podeliti listu najvažnijih svetskih institucija ovog tipa – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Izložba u muzeju

Uloga muzeja u očuvanju kulturnog nasleđa

Etimologija pojma “muzej” seže do antičke Grčke i njihove reči “museion”, naziv za hram u Atini koji je posvećen muzama – zaštitnicama kulture i umetnosti.

Podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) iz 2022. godine pokazuju da trenutno postoji oko 95 hiljade muzeja na svetu, a najveći broj njih (oko 61%) se nalazi na prostoru Evrope i Sverene Amerike.

U Srbiji je osnovano preko 100 muzeja, a muzeji u Beogradu (ukupno 39) ubrajaju različite umetničke, kulturno-istorijske, tehničke, prirodne i memorijalne ustanove sa velikim brojem reprezentativnih predmeta i skulptura – koje zajedno pričaju priče o različitim periodima naše zemlje.

Muzeji su u tom pogledu zapravo ogledalo prošlosti, jer nam omogućavaju da spoznamo ondašnji način života.

Oni predstavljaju svedočanstva o tome kako je neka civilizacija nastala, u kojim se prilikama razvijala, kao i koliko je napredna bila.

tako posmatrano, muzeji su obrazovna oruđa i ključni aseti društvenim, ali i prirodnim naukama.

Ove institucije predstavljaju i važno sredstvo kulturne razmene, jer podstiču razvoj međusobnog razumevanja i saradnje među ljudima, što je esencijalno za dalje razvijanje diplomatskih odnosa među državama.

Sa turističkog aspekta, muzeji podstiču turizam, a samim tim i prosperitet i ekonomsko blagostanje jedne države.

Lista najpoznatijih muzeja na svetu

Međunarodni savet muzeja (IKOM) je 18. maja 1977. godine prvi put organizovao Međunarodni dan muzeja – od tog datuma se ova manifestacija obeležava jednom godišnje, u više od 150 država širom sveta.

Stoga smo u prilogu za vas izlistali neke od najpoznatijih muzeja na svetu, koje biste trebali makar jednom da posetite:

Metropolitanski muzej umetnosti

Metropolitanski muzej umetnosti ili Metropoliten muzej (Met) je najveća institucija ovog tipa u Sjedinjenim Američkim Državama. U njemu je locirano oko 2 miliona eksponata, koji su raspoređeni u 17 odseka (galerija).

Zbirke sadrže skulpture, statue i predmete iz pretežno grčke, rimske, egipatske, vavilonske, asirske, islamske i azijske kulture, te verujemo da ćete uživati u izložbama.

Davne 1880. godine je Met premešten u samo središte Njujorka, u Central Parku i danas se prostire na 5 različitih nivoa.

Svoju istoriju je započeo sa manje od 200 slika, a danas ubraja oko 2000 slikarskih umetničkih dela sa potpisima renomiranih kreatora, poput Karavađa, Rembranta i drugih.

Među najpoznatijim delima se izdvaja “Autoportet sa slamnatim šeširom” od Van Goga, potom “Čas plesa” od Edgara Dega, 5 slika čuvenog Vermera i “Most preko bare sa lokvanjima” od Klod Monea.

Ukoliko ste pristalica savremene umetnosti, obradovaće vas činjenica i da muzej ima posebnu galeriju posvećenu modernoj kreaciji.

Luvr

Muzej Luvr

Muzej Luvr je osnovan u 16. veku u Parizu, a nakon Francuske revolucije 1793. godine će zadobiti titulu nacionalnog muzeja.

Danas se procenjuje da muzej čuva preko 8 miliona vrednih dela, dok je svega 35 000 dela iz perioda praistorije do 19. veka izloženo i dostupno javnosti.

Ceo objekat je koncipiran od 8 odeljenja, a to su:

  • Egipatsko odeljenje
  • Bliskoistočna galerija
  • Grčki odeljak
  • Rimski sektor
  • Etrursko odeljenje
  • Odeljenje za islamsku umetnost
  • Dekorativna umetnost i skulpture
  • Slikarska umetnost

Bilo da preferirate modernu umetnost, impresionizam, realizam ili drugi umetnički pravac, budite uverni da vas izložbe neće razočarati – a obavezno posetite čuvenu “Mona Lizu” Leonarda da Vinčija, kao i sliku “Sloboda voli narod” Ežena Delakroa.

Imajte na umu da je ovo ujedno i najposećeniji muzej na svetu, te da na površini od 60.600 m², radnim danima objekat poseti u proseku 15.000 turista na dan.

Britanski muzej

Britanski muzej je najstariji javni muzej na svetu, sa kolekcijama koje su vezane za čitavo čovečanstvo.

Ovde možete videti izložbe vezane za stari Rim i Grčku (na primer kompletan deo friza Partenona iz 5. veka p.n.e.), potom drevni Egipat, gotovo sve epohoe Evrope, Azije i Afrike.

Ova institucija je osnovana 1753. godine, smeštena je u Londonu i sadrži zbirku od 8 miliona delašto će vaš obilazak učiniti dugim i nezaboravnim.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam predstavimo sve relevantne informacije i podstaknemo da se i sami ohrabrite, te zakoračite u jedan od predloženih muzeja.

Srećno!

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 20.01.2023. | Modifikovano: 20.01.2023.