Načini na koje selidba može postati posao bez muke

Selidba, kao jedan od najstresnijih događaja, uvek iznova zadaje glavobolje. Koliko god da je lep povod zbog kojeg se selimo, sama selidba je priča za sebe. Crpi nam vreme, energiju, novac i živce. Ako ste se barem jednom do sad selili, znate o čemu pričamo.

Međutim, pitanje je – mora li tako da bude?

Dobra vest za vas je da ne mora! Upravo u nastavku sa vama delimo savete kako da vaša selidba prođe bez muke i da to bude samo još jedan običan dan!

kombi selidbe ajkula

Dobra priprema je pola posla

Koliko god zvučalo kao fraza – dobra organizacija i priprema vaš je najveći saveznik! Tokom selidbe (ali i inače) tri stvari nam najviše izazivaju stres to što ne znamo šta i kojim redom da radimo, ali i da li imamo dovoljno vremena. Vreme je stara boljka, zapravo, praksa pokazuje da uvek krenemo kasnije sa pripremama nego što treba, da bismo na kraju sam čin selidbe zbrzali.

Naš savet je – onog trenutka kada znate da se selite, tada krenite sa pripremama! Koliko god vam daleko delovalo, verujte nam reč, taj dan dođe mnogo brže nego što ste očekivali. Pripreme je najbolje započeti popisom stvari. Organizacija selidbe “u glavi” jednostavno ne pije vodu. Stavite na papir sve stvari koje imate za selidbu. Krenite od najkrupnijih. Kada te ih popisali, sitnije stvari grupišite i oderdite koje se sa kojim mogu pakovati. Šta možete da pakujete u kutije, a šta u kese? Zatim, koja će vam sve zaštita trebati (ćebad, novine, streč folija, pucketava folija)? Koliko god delovalo naivno, prioprema je posao na koji odlazi dosta vremena, a koji ako se ne obavi kako treba od selidbe nastaje mali pakao.

Dobro upakovane stvari ubrzavaju selidbu

Ukoliko ste pripremni deo obavili kako treba, pakovanje stvari ne bi trebalo da prođe bez većih problema. Iako je zapravo reč o poslu koji oduzima više vremena od same selidbe, kada se obavi kako treba, sam proces selidbe će se ubrzati i olakšati.

Za pakovanje stvari će vam biti potrebno dosta velikih kutija, dok garderobu i komade posteljine možete pakovati u velike kese. Ono što je najvažnije kod pakovanja jeste zaštita! I za ovo će vam biti potrebna streč folija, pucketava folija, novine, ćebad. Pravilo je – zaštite nikad dosta! Čak i ako je reč o kraćoj relaciji, dobra zaštita je neophodna. Dovoljna je jedna neravnina na putu ili naglo kočenje, pa da dođe do trajnog oštećenja stvari ili komada naeštaja, pošto se oni po pravilu najlakše i najčešće oštete.

Ukoliko niste sigurni da ovo možete da obavite na pravi način, agencija za selidbe vam može pomoći. Agencije obavljaju i usluge pakovanja stvari. Kutije, kao i svu pomenutu opremu za zaštitu, agencija samostalno obezbeđuje.

Selidba sa agencijom – najbezbolniji način selidbe

Ukoliko nemate iskustva sa selidbama, pouzdano vozilo za transport, i nekoliko fizički spremnih ljudi da vam pomognu, naša preporuka je da se obratite agenciji za selidbe. Selidba u samostalnoj režiji, bez ičije pomoći je faktički nemoguća. Najčešći razlog koji ljude “odbija” od agencija jeste što žele da uštede nešto novca. Međutim, kada se sve stavi na papir i podvuče crta, shvati se da ušteda i nike tako velika i neisplativa, s obzirom na uloženi trud i vreme.

Možda najznačajnija stvar kod selidbe sa agencijom je što je ovo najbezbedniji vid selidbe. Zahvaljujući obučenosti radnika i posebnoj opremljenosti transportnih vozila nema rizika za oštećenje stvari. Sami radnici imaju posebnu opremu koja im omogućava stabilno nošenje i najkrupnijih komada nameštaja. Kako to izleda možete pogledati u ovom kratkom video snimku.

Takođe, agencije za selidbe vrlo često vrše dodatne usluge, pored pomenutog pakovanja i zaštite, agencija može obaviti demontažu i montažu nameštaja. Ukoliko nemate gde da odložite stvari, jer vam prostor još uvek nije spreman, pojedine agencije pružaju uslugu skladištenja stvari u njihovima magacinima.

Odstranite višak stvari

Selidba je odlična prilika da raskrstite sa stvarima koje čuvate, a koje nikada zapravo ne nađu svoju upotrebnu svrhu. Ovo ne samo da u novom prostoru neće zauzimati mesto, već će i samu selidbu znatno ubrzati i olakšati. 

Najčešće se radi zapravo o komadima odeće ili nameštaja. Ukoliko je ovo drugo u pitanju, bilo bi dobro da obavestite agenciju o tome, koja može isti taj stari nameštaj da odveze na deponiju. Kada je reč o komadima odeće, a sigurni smo da ćete naići na dosta toga što više ne nosite, mnogi se opredeljuju da ove stvari poklone nekoj organiziciji, najčešće Crvenom krstu. Ovo je dobar način da spoijte lepo i korisno

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi. Mi vam želimo uspešnu selidbu i srećan novi početak!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 13.06.2023. | Modifikovano: 27.06.2023.