Najbolje božićne pijace i sajmovi u Evropi

Zima u Evropi je idealno vreme za posetu prelepim božićnim sajmovima. Ukoliko tražite novogodišnje poklone ili maštate o ušuškanoj novogodišnjoj atmosferi uz zvuke božićne pesme, upoznate koji su to najpoznatiji božićni sajmovi u Evropi, i koji od njih bi odgovarao idealnom božićnom odmoru. Većina njih uglavnom traje od kraja novembra pa sve do katoličkog Božića, do kraja decembra, ali ima i onih koji su za posetioce otvoreni sve pravoslavnog božića.

U istraživanju na osnovu koga je napravljena lista od dvadeset najboljih božićnih sajmova je učestvovalo više od sto hiljada turista, koji su svojim glasom podržali one sajmove za koje smatraju da bi trebalo da se nađu na ovom spisku. Takmičenje je organizovano na svetskom nivou od strane organizacije “European Best Destinations” iz Brisela, a na osnovu kategorija kao što su kvalitet, reputacija i izbora onoga što se nudi na određenim lokacijama.

Ovo su najbolje božićne pijace i božićni sajmovi u Evropi koje morate obići ako odlazite u neki evropski grad preko zime.

Zagreb, Hrvatska

Glavni grad Hrvatske je 2015. odneo pobedu u kategoriji “Najbolji evropski božićni market”. S obzirom da se nalazi na mestu broj jedan, malo je reći da bi trebalo to da vidite. Sve veći broj turista bira Zagreb kao svoje odredište u to doba godine, kao mesto sa dobrom zabavom bukvalno na svakom koraku. Tokom njegovog trajanja, praznična magija se širi čitavim gradom. Gradske ulice i trgovi prosto zovu da se opustite i učestvujete u pevanju, plesu, kao i drugim vrstama zabave sa porodicom i prijateljima. Od 2014. Godine tu je i klizalište na Trgu Kralja Tomislava. Takođe, možete probati tradicionalne specijalitete pod vedrim zimskim nebom. Reklo bi se da EBD nije pogrešio što je baš Zagreb pobedio prošle godine.

Kada? – Od 26. novembra 2016. do 8. januara 2017.

Strazbur, Francuska

Kako neki kažu, Strazbur je glavni božićni grad u Francuskoj. Takođe je dva puta izglasan za grad sa najboljim božićnim sajmom, 2014. i 2015. godine. Zanimljiva činjenica je da je najstariji božićni sajam, Christkindelsmarik, organizovan davne 1570. godine upravo u Strazburu. Sa svojih trista tezgi, prostire se na čak dvanaest lokacija u širem centru grada, na desetine kilometara. Autentičnost, toplina i velikodušnost Strazbura su deo duge tradicije koja se godinama unazad uspešno održava. Svi oni koji se odluče da svrate u Strazbur ovih dana imaju prilike da vide neke od izvanrednih koncerata, kao i širok spektar kulturnih manifestacija, živih svirki i slično. Svake godine, ovaj market čini još specijalnijim to što je prisutno neko od inostranih sela države koja je određena za specijalnog gosta, sa svojim običajima, tradicionalnim proizvodima i slično.

Kada? – Od 25. novembra do 31. decembra 2016.

Ako vas interesuju božićni marketi i sajmovi u Evropi, možda će vas zanimati i koje su to novogodišnje destinacije iz snova – pogledajte ih ovde.

Kolmar, Francuska

Idemo u Kolmar, grad na zapadu Francuske, gde božićnu magiju možete osetiti u njenom najčistijem obliku čitavih šest nedelja, i tako je u prethodnih sedamnaest godina. Put će vam biti označen raznobojnom rasvetom koja povezuje pet lokacija na kojima se nalaze božićni sajmovi, u lavirintu malih uličica oivićenih vek starim kućicama.

Svaki od sajmova, odnosno svaka od lokacija, je u stvari mini naselje. Većina njih je iz Alzasa i izabrani su zbog kvaliteta i jedinstvenosti svojih proizvoda. Svi oni koji su u prolazu, posetioci, kao i stanovnici Kolmara, pozvani su da učestvujete u raznovrsnim aktivnostima čineći Božić u Kolmaru neuobičajenim iskustvom. Na raspolaganju su: pešačke ture sa vodičem, isprobavanje raznih vrsta vina, animacija dece, izložba tradicionalnih igračaka, kao i mnogi koncerti i predstave na otvorenom.

Kada? – Od 25. novembra do 30. decembra 2016.

Ahen, Nemačka

Ahen je poznat kao grad čiji je zaštitni znak katedrala. Svake godine pre Božića trgovi i ulice oko katedrale i gradske kuće su transformisani u jedinsten i predivan spoj svetlosti i boja, prazničnih zvukova i mirisa. Ovaj predivni božićni sajam je osnivan sa velikom pažnjom i podjednako fascinira i starije i mlade posetioce. Ovde se može naći ogroman izbor originalne, drugačije robe, mnogo stilizovanih komada, kao i mnoštvo raznoraznih sitnica za svačiji ukus. Nije nikakvo čudo što je Ahen božićni sajam postao nešto što se ne propušta za ljude iz samog grada, ali i svih onih koji su u prolazu i vole da obilaze ovakve događaje.

Ahen božićni sajam je postao poznat i van granica ovog regiona, upravo zbog njegove prijatne i prepoznatljive atmosfere. Ovde ljudi dolaze da bi se sastali sa svojom porodicom, prijateljima, poznanicima i kolegama. S obzirom da se nalazi na tromeđi između Holandije, Belgije, a na teritoriji Nemačke, neki ga smatraju Evropom u malom.

Kada? – Od 18. novembra do 23. decembra 2016.

Beč, Austrija

Od sredine novembra do katoličkog Božića najlepši trgovi Beča se transfomišu u magične božićne markete. Miris i aroma božićnih pekarskih proizvoda i vrućeg punča čine predbožićnu atmosferu još čarobnijom i veselijom..

Jedan od najpoznatijih božićnih sajmova je tradicionalni “Vienna Magic Advent”, koji pretvara trg gradske kuće u sjajnu zemlju iz bajke. Božićni pokloni, ukrasi za jelku, slatkiši i topla pića su deo onoga što vas očekuje tamo, kao i ringišpili, brojne radionice i druge aktivnosti. Drveće koje okružuje park kod gradske kućeje je uvek praznično ukrašeno raznobojnim osvetljenjem – bečko iskustvo koje definitivno ne želite da propustite.

Kada? – Od 13. novembra do 23. decembra 2016.

A tu su je i Top 10 svetskih destinacija za doček Nove godineda li biste odabrali neku od njih?

Drezden, Nemačka

Kažu da, ako volite Božić volećete i Drazden. Ukupno 11 kompletno tematski drugačije uređenih lokacija božićnog sajma čine ovo mesto nezaobilaznim za sve one koji vole da uživaju u čarima ovakvih događaja. Praznični zvuci ispunjavaju čitav grad. Božićne priče takođe odzvanjaju gradskim pozorištima, dok muzeji organizuju specijalne izložbe, a brodovi ukrašeni raznobojnim lampionima plove Elbom.

Kada? – Od 24. novembra do 24. decembra 2016.

Talin, Estonija

Već mnogo godina stanovnici glavnog grada Estonije, kao i gosti Talina, su očarani godišnjim božićnim sajmom. To je prava zemlja iz bajke. Na istorijskom gradskom trgu okruženim malim šareno osvetljenim kućicama, gde možete naći brojne božićne delikatese i tradicionalne proizvode, se nalazi velika jelka. Deca će biti presrećna kad budu videla ringišpil i Deda Mraza. Na glavnoj bini, koja se svake godine ovde montira uoši početka sajma, se predstavi  stotine pevača i igrača. Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, možete uživati u i predivnim aromama medenjaka, kuvanog vina, kao i raznih drugih prazničnih specijaliteta koje se širite čitavim trgom.

Kada? – Od 18. novembra 2016. do 7. januara 2017.

Prag, Češka

Božić u Pragu ima nezaboravnu atmosferu. Božićno raspoloženje počinje tih dana kada počinje da se kiti grad i da se na mnogim mestima, posebno na istorijskim trgovima, pojavljuju prepoznatljive tezge i kućice božižnog sajma. Takođe, pored uobičajeno velikog izbora prazničnih đakonija, u gradu je takođe široka i ponuda kulturnih događanja, što sve zaejedno posebno naglašava prazničnu atmosferu i odiše duhom Božića. Jedinstvena atmosfera srednjovekovnog centralnog Praga čini božićni sajam na starom trgu veoma popularnim.

Kada? – Od 26. novembra 2016. do 1. januara 2017.

Budimpešta, Mađarska

Predbožićni sajam kod bazilike je otvoren od 25. Novembra za sve one koji su u poseti Budimpešti baš tih dana. U veseloj prazničnoj atmosferi vašara magični božićni ambijent očekuju posetioce do drugog januara.

Svake noći bazilika je osvetljena raznobojnom rasvetom, a prodavci mnogobrojnih božićnih poklona postavljaju svoje tezge u srcu grada. U simpatičnim drvenim kućicama na Trgu Svetog Stefana posetioci mogu da razgledaju, biraju i kupuju raznorazne proizvode od skoro 80 proizvođača. Ovde mogu naći jedinstvene ručno rađene tradicionalne proizvode od tekstila i kože, grnčariju, nakit, ali i dizajniranu odeću i aksesoare, kao i radove pojedinih fotografa i slikara. Ove godine ponovo vašar nudi spektakularno vizuelno iskustvo trodimenzionalnim videom. Teško je izabrati samo nešto od raznovrsnog programa, a na raspolaganju su mnoge radionice ručnog rada, kulturni događaji, koncerti unutar bazilike kao i događaji iznenađenja.

Kada? – Od 25. novembra 2016. do 2. januara 2017.

Brisel, Belgija

Punih pet nedelja ispunjenih šarenim tezgama, mirisima, zanimljivim idejama za poklone. “Winter Wonders” je već legendarna, sa nestrpljenjem očekivana, manifestacija koja u stvari čini ključni događaj u Briselu za vreme praznika. Ovaj događaj koji mnogi ne propuštaju, ako su u Briselu, doprinosi tome da glavni grad Belgije postane jedno od omiljenih mesta u ovo doba godine. Klizalište, predivno okićena jelka, magični i originalni šou svetla i zvuka, božićna parada, ringišpil, deo su ponude briselskog božićnog sajma. Svi ovi sadržaji koj su organizovani čine da ovo mesto bude jedinstveno i da podjednako budu očarani posetioce svih uzrasta.

Ovom spisku se može dodati još desetak gradovi koji su na zvaničnoj listi Top 20, a među njima su: Grac (Austrija), Keln (Nemačka), Metz (Francuska), Madeira (Portugal), Lajpcig (Nemačka), Ninberg (Nemačka), Rotemburg (Nemačka), Lil (Francuska), Helsinki (Finska) i Mančester (velika Britanija). Iako su nam neki od njih manje poznati, daleki, sigurno nisu tek tako na ovako visokim pozicijama. Očigledno je mnogo onih koji su ih posetili i dali svoj glas upravo njima.

Ipak, tu su i sajmovi u nama komšijskim gradovima. Bečki božićni sajam je već nadaleko poznat, dok će neki od njih, kao što su zagrebački i budimpeštanski, možda iznenaditi mnoge od vas. Često nismo ni svesni šta nam se nalazi u blizini. Ovo su mesta gde možete u zabavi, zanimljivoj hrani i mnogim toplim napicima uživati u pretprazničnoj atmosferi i polako se zagrevati za odbrojavanje poslednjih dana tekuće godine. Uz dobro društvo, pozitivne vibracije i praznične sadržaje svaki, pa i manji, božićni sajam čini da zima bude življa i toplija.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.