Najbolji restorani u Budimpešti | Gastronomski vodič

Pitate se gde jesti u Budimpešti – ovo su restorani u Budimpešti koje vredi obići. Baš ovde možete probati ukusne lokalne specijalitete. Onda će vas sigurno zanimati koji su to restorani u Budimpešti koje jednostavno ne smete zaobići prilkom posete ovog grada.

Kada kažemo Budimpešta hrana je jedna od mnogo stvari, koju jednostavno ne možete zaobići. Morate probati specijalitete glavnog grada Mađarske. Najbolji restorani u Budimpešti ostaviće Vam predivne uspomene. U glavnom gradu Mađarske pronaći ćete restorane sa stilom i dugom tradicijom.

Glavni grad Mađarske, Budimpešta je pravi gastronomski raj. Ovaj veliki evropski grad je prepun kvalitetnih restorana o kojima se uz mljackanje priča, nadahnuto piše i vode blogovi.  

Kada je u pitanju Budimpešta cene hrane variraju u zavisnosti da li tražite najluksuzinje restorane ili Vas više  zanimaju jeftini restorani u Budimpešti u kojima možete probati mađarska tradicionalna jela, kao i mnoga druga jela.

Otkrijte koji su to popularni restorani u Budimpešti i zbog čega.

Najelitniji restoran u Budimpešti – Onyx

Restoran Onyx je smešten u samom srcu Budimpešte, na adresi Vörösmarty tér 7-8. district V. Restoran se nalazi pored najpoznatijeg kafića koji u Budimpešti postoji 150 godina – Gerbeaud. Oba lokala vodi isti čovek, oba mesta su veoma popularna tako da je gužva neizbežna. Za restoran je poželjna rezervacija preko interneta.

Na vrhu liste mnogih elitnih degustatora hrane se nalazi upravo restoran Onyx. Onyx se otvorio 2007. godine, a počasni nosilac Mišelinovih zvezdica je postao 2011. godine.

Od trenutka otvaranja pa do danas, u kuhinji radi isti tim. Na čelu tima je umetnik-kuvar Ádám Mészáros. On sa svojim glavnim pomoćnikom kombinuje mađarska tradicionalna jela sa savremenim kulinarskim trendovima. Osoblje restorana vredno radi na sebi tokom cele godine, putuju i osvajaju nagrade iz oblasti kulinarstva i ugostiteljstva. Restoran je otvoren za praksu i nove kandidate koji streme ka savršenstvu u oblasti kulinarstva.

Što se tiče samih jela, koriste se isključivo lokalni i sveži sastojci. Jela se dekorišu sa izuzetnim osećajem za detalj, tako da porcije liče na mala umetnička dela.

U ovom restoranu možete probati najbolja mađarska vina.

Ukoliko želite da ručate, restoran se otvara u podne svakog četvrtka, petka i subote. Razlikuju se tri vrste menija za ručak.

Za večere je restoran otvoren od utorka do nedelje između pola sedam i pola devet. Razlikuje se meni koji uključuje šest i osam jela. Postoji i poseban meni za vegane.

Cene se kreću između 57 i 111 evra po meniju.  

Restoran koji se obožava – Costes

Restoran Costes je otvoren 2007. godine. Nekoliko godina pre nego što su otvorili Costes, vlasnici su putovali po svetu i učili od najboljih kako se vodi restoran. Osoblje je bilo poslato na najrigoroznije treninge u Francuskoj. Čitav restoran je urađen po uzoru na najprestižnije francuske restorane.  

Costes je prvi restoran u Budimpešti, drugi u Centralnoj Evropi, koji je dobio Mišelinovu zvezdicu za kvalitet 2010. godine. Od tada pa do danas, osoblje je osvojilo niz prestižnih svetskih nagrada u oblasti kulinarstva.

Enterijer je stilizovan i elegantan, ali ne i strogo zvaničan. Ovde možete doći obučeni kako želite, jer su relaksacija i uživanje iznad strogih pravila oblačenja i ponašanja. Osoblje je ljubazno, uslužno, a hrana preukusna. Kada jednom uđete u ovaj restoran, vreme se zaustavi.

Na Trip Advisor-u ne postoji nijedna negativna kritika, već samo reči hvale.

Što se tiče menija, poslužuju se internacionalni specijaliteti, ali možete naručiti i po neko mađarsko jelo. Meni koji sadrži pet jela košta 57 evra, 86 evra košta Veliki meni koji sadrži osam jela. Vegetarijanski meni košta 48 evra. U cenu menija nije uključeno vino.

Restoran se nalazi na adresi Ráday utca 4. Poželjna je rezervacija mesta u ovom restoranu.

Restoran na lepom, plavom Dunavu u Budimpešti – Spoon

Na samo par koraka od čuvenog lančanog mosta i ispred Budimskog dvorca, na samom Dunavu, nalazi se brod i na njemu restoran Spoon.

Brod restoran spoon na dunavu sa pogledom na budimpestu

Restoran Spoon je veliki, sastoji se iz pet bara i tri kuhinje i broji oko 600 stolova. Zbog svoje veličine, ovaj restoran se često koristi za venčanja, konferencije, privatne žurke i modne revije. Leti se otvaraju dve terase na palubi, tako da možete jesti i piti pod otvorenim nebom.

Tačna adresa na kojoj se nalazi je Vigadó tér 3, Kikötõ.

Ono što posebno privlači goste širom sveta jeste pogled. Možemo slobodno reći da je Spoon restoran sa najlepšim pogledom na Dunav i njegovu obalu u Budimpešti.

Javnosti poznate ličnosti kada dođu u posetu Budimpešti, vole da svoj obrok pojedu upravo u restoranu Spoon. Ovde dolaze s vremena na vreme Paris Hilton, Arnold Schwarzenegger, Shakira.

Jelovnik je internacionalni s akcentom na mediteransku kuhinju. Predjela se kreće između 9 i 20 evra, supe između 6 i 9 evra, a glavna jela između 11 i 22 evra. Prave se i posebni obroci za decu.

Ovde možete doći opušteno, samo na kafu ili dezert.

Restoran radi svakog dana. Otvara se u podne i zatvara u ponoć.

U hotelu Marriot s pogledom na Dunav se nalazi restoran Peppers čiji jelovnik je takođe kombinacija mađarske i mediteranske kuhinje.

Najpopularnija taverna – Megyeri Csárda Tavern

Taverna Megyeri Csárda se nalazi u aveniji poznatoj po sačuvanim relikvijima iz Rimskog perioda, na adresi Külső Váci 102-104.

Istorija ove taverne kakvu je vidimo danas se vezuje za 18. i 19. vek, dok su njeni počeci vezani za 15 vek. I danas se mogu videti sačuvani izvorni lukovi na prozorima i vratima.

Ova taverna je topla i u njoj je zarobljen stari mađarski duh. Stolovi i stolice su od drveta, dok se svuda mogu videti etno-detalji. Restoran je pravi vremeplov kroz staru Peštu. Nekada je bio mesto gde su se okrepljivali seljaci sa svojim ženama iz Pešte.

Ovde se poslužuju isključivo tradicionalna mađarska jela na temu mesa, ribe i kiselih krastavaca. Ovde se poslužuje mađarski brendi pálinka, ali je i izbor vina na zavidnom nivou.

Predjela se kreće između 2 i 5 evra, riblji i specijaliteti od pernatih životinja između 7 i 16 evra, od prasetine i govedine između 5 i 15 evra. Između 2 i 5 evra se kreće cena dezerta.

Jela koja preporučuje šef kuhinje su grčka salata, riblja supa, specijalitet od barskog soma i nudli, odrezak pengasius ribe, tartarski biftek.

U taverni se često organizuju večeri tradicionalne mađarske muzike i plesa.

Taverna je otvorena svakog dana. Otvara se u podne i zatvara u deset sati uveče. Rezervacija je i više nego poželjna.

Restoran sa najlepšim pogledom na Budimpeštu – Halászbástya

Restoran Halászbástya (Fisherman’s Bastion) se nalazi u Budimskom dvorcu. Budimski dvorac treba obavezno videti prilikom posete mađarske prestonice. Bastion je sagrađen između 1895. i 1902. godine, ali nije od samog početka bio restoran već tvrđava. Ime je dobio jer se u tom delu grada nekada živeli ribari, prodavali ribu, ali su takođe i branili dvorac od napada. Za vreme II Svetskog rata je Bastion pretrpeo gadna oštećenja.

Beli budimski dvorac u kom se nalazi restoran

Bastion je vremenom postao jedan od najprepoznatljivijih simbola Budimpešte. Restoran se sastoji iz nekoliko nivoa. U centralnom delu restorana se nalazi velika prostorija koja prima između 10 i 25 ljudi. Na drugom spratu se nalazi jedan sto, idealan za romantičnu večeru. U prizemlju se takođe nalazi par stolova.

Preko leta se može ručati ili večerati na jednoj od terasa. Najlepši pogled se pruža sa terase Margaréta. Tokom zimskih meseci, može se stajati na terasi, pijuckati kuvano vino, punč ili topla čokolada i uživati u pogledu na zavejanu snegom Budimpeštu. Sa terase se vidi zgrada Parlamenta.

Panoramski pogled na Budimpeštu od 360˚ se pruža sa terase koja se nalazi na samom vrhu dvorca.

Jelovnik je specifičan, sastoji se iz ribljih specijaliteta, supa i finih odrezaka, ali su tu nudle i čilijem začinjena jela. Jelovnik se menja u zavisnosti od sezone. Profesionalni degustator vina je zadužen za goste, da im preporuči koje vino se uz koje jelo slaže.

Leti se u restoranu organizuju Ciganske večeri.

Spoj tradicije i svedenog luksuza – restoran Múzeum u Budimpešti

U centru istorijskog dela Pešte 1885. godine se otvorio restoran Múzeum. Restoran se nalazi na adresi Múzeum körút 12.

Madjarski gulaš u beloj posudi

Restoran je sveden, klasičan, luksuzan (ne i kičast), okupan svetlošću. Kako je restoran smešten pored Nacionalnog muzeja, ovde često dolaze političari, pisci, glumci. Sam enterijer je obogaćen antikvitetima – stari porcelan, venecijansko ogledalo iz 19. veka itd.

U restoranu se poslužuju tradicionalna mađarska jela, ističe se gulaš. Jela se dekorišu i poslužuju po poslednjim svetskim kulinarskim trendovima.

Porcije su velike, ali najbolje od svega je što ne morate potrošiti malo bogatstvo ukoliko želite ručati ili večerati. Predjela i supe se kreće između 4 i 11 evra. Tradicionalna mađarska jela se kreću između 12 i 24 evra, a riblji specijaliteti oko 14 evra. Nešto skuplji su internacionalni specijaliteti. Domaća štrudla sa cimetom košta 5 evra, a čokoladni sufle sa crvenim voćem 6 evra.

U duhu enterijera je i muzika. Ovde dolaze i nastupaju mađarski pijanisti. Prostorija gde se svira pijano i uživa u zvucima klasične muzike je odvojena od ostatka restorana.  

Restoran ne radi samo nedeljom. Radnim danima je zatvoren u posle podnevnim časovima. Rezervacija je i više nego poželjna.

Za romantične i intimne večeri – restoran Remiz u Budimpešti

Remiz je internacionalni restoran, poznat po toploj atmosferi i gostoljubivom osoblju. Restoran vodi porodica Meződi od 1992. godine kada je i otvoren. Šef kuhinje se specijalizovao u elitnim restoranima Finske i Austrije.

Restoran je podeljen na nekoliko prostorija, tako da se ovde možete osamiti i deliti ukusne zalogaje sa partnerom. Leti je otvorena terasa.

Restoran je poznat i omiljen među mađarskom elitom, pa ga često nazivaju i VIP restoranom.

Između maja i septembra meseca se jela griluju na terasi, na užarenom kamenju. Prvo jelo koje je osvojilo mađarske gurmane jesu grilovana rebarca.

Cena supa se kreće između 2 i 9 evra, hladnih predjela između 6 i 10 evra, salata između 2 i 6 evra. Jela spremljena na užarenom kamenju se kreću oko 14 evra (najeftinija je grilovana piletina). Jelovnik je obogaćen i sa nekoliko vegetarijanskih jela.

Stalni gosti posebno hvale kuvani kupus sa guščijim mesom i pačije grudi sa đumbirom i suvim šljivama. Ako niste gladni, možete samo svratiti na kafu ili kolač.

Izbor vina i brendija je veliki, ali su i cene jake.

Restoran se nalazi na adresi Budakeszi út. 5 i otvoren je svakim danom od podneva do ponoći.

Restoran namenjen porodičnim ljudima – Villa Bagatelle

Villa Bagatelle je luksuzni restoran namenjen porodičnim ljudima sa malom decom.

Osoblje je ljubazno prema malim gostima koji su ujedno i najzahtevniji gosti na svetu. Ukoliko plaču, gledaju da ih zabave dajući im bojanke i olovke. Kada zamažu sto, odmah se sve menja i pere. Takođe postoje i hranilice za bebe.

Među odraslima i decom je naročito omiljen francuski tost čija cena je 6 evra. Možda deluje skupo, ali gosti kažu da je tost veliki, bogat i zasitan – idealan za doručak. Tost se preliva paradjz sosom i specijalnim krem sirom.

Restoran je otvoren 2010. godine i smešten je u divnoj, beloj vili koja je stara 90 godina. U prizemlju se nalazi pekara. Na prvom spratu je kafić i bistro, idealan za opuštanje uz kafu ili kolač. Na drugom spratu je restoran.  Leti se otvara bašta.

Restoran može da se zakupi i uredi po sopstvenoj želji. Ovde se leti organizuju i filmske večeri.

Restoran se nalazi na adresi Németvölgyi út. 17. Radnim danima je otvoren od sedam ujutru do osam uveče, a vikendom od osam ujutru do dva posle podne.

Drugi poznati porodični restorani u Budimpešti su Fruska, Pastrami i Fellini.  

Atraktivni restoran Spinoza u Budimpešti

Smešten u jevrejskom distriktu, na adresi Dob út. 15, restoran Spinoza je odlična opcija ne samo povodom večere, već i običnog kafenisanja.

Zgrada u kojoj se restoran nalazi je poznat po teatru i umetničkoj galeriji. Pored restorana, tu su kafić i zimska bašta. Najviše se zanimljivih događaja organizuje između maja i septembra.

U restoranu se svake večeri organizuju nastupi pijanista. Svakog petka nastupaju muzičari Klezmer.

U restoranu se neguje mađarsko-jevrejska kuhinja kojoj je pridodat mediteranski šmek. Enterijer restorana je uređen u art deco stilu.

Cene su i više nego pristojne. Specijaliteti se kreću između 7 i 13 evra, hladna predjela i salate između 3 i 5 evra. Stalni gosti preporučuju piletinu sa medom i kuvani crveni kupus sa guščijim batacima.

Restoran je otvoren svakog dana od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Poželjna je rezervacija putem zvaničnog sajta. Restoran toplo preporučuju mnogi prestižni portali hrane i pića.  

Ukoliko ste prava umetnička i rokerska duša, onda posetite aveniju Szimpla. Tu se nalazi nekoliko odličnih, jeftinih pabova i restorana.

Budimpešta je grad sa dva lica. S jedne strane strogi grad duge istorije, s druge strane grad poznat po odličnom noćnom provodu. Budimpešta je iznad svega grad u kojem i da želite ne možete ostati gladni, bilo da treba da nahranite svoju dušu i srce ili stomak.

Veliki broj turističkih agencija orgnizuju izlete i vikend ture u Budimpešti, pogledajte njihove aranžmane i doživite delić gastronomije Mađarske.

Autor: Obradović Jelena | Objavljeno: 28.03.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.