Najbolji restorani u Parizu | Gastronomski vodič

Pariz je grad svetlosti, prestonica hedonizma i gurmanski raj. Restorani u Parizu su nadaleko poznati u Evropi, ali i šire, zbog čega je jako teško izdvojiti najbolje. Vodeći se iskustvima i kritikama kako običnih ljudi, tako i profesionalnih degustatora, napravili smo listu najboljih restorana u Parizu. 

Pred Vama je PutujSigurno TOP 10 vodič, koji ovog puta otkriva koji su to najbolji restorani u Parizu. Mi Vam predlažemo, a na Vama je da odlučite gde biste u Parizu želeli da se upoznate sa vrhunski spremljenim specijalitetima francuske kuhinje – u restoranu ovenčanom Mišelinovim zvezdicama, lokalnom bistrou ili nekom avangardnom restoranu. Svakako, dok obilazite atrakcije u Parizu i upoznajte duh grada, sigurno ćete ogladneti. Evo gde sigurno nećete pogrešiti, ako svratite na klopu!

Najprestižniji restoran u Parizu – Pierre Gagnaire

Pierre Gagnaire je zapravo ime jednog od najinventivnijih savremenih francuskih kuvara koji vrlo često pronalazi u slikarstvu i džez muzici inspiraciju za specijalitete koje pravi.

U nekim većim svetskim metropolama, poput Tokija ili Las Vegasa možete naići na Pierre Gagnaire restoran, ali najautentičniji je prvenac Pierre Gagnaire u Parizu.  

Restoran ima tri Mišelinove zvezdice i nalazi se nedaleko od Trijumfalne kapije, na sledećoj adresi – 6, rue Balzac.

Iako se Pierre Gagnaire često povezuje sa molekularnom kuhinjom, njegova jela nisu penasta i želatinasta (kakva su inače jela molekularne kuhinje), već se radi o pravoj hrani i ukusnim, savršeno začinjenim jelima neuobičajene teksture. Jelo koje naručite se servira u nekoliko manjih tanjira i činija.

Enterijer restorana je sveden i elegantan. Od gostiju se takođe očekuje da poštuju kodeks elegantnog i pristojnog odevanja, što znači da ne možete ušetati u šorcu i patikama.  

Restoran je otvoren samo radnim danima. Rezervacija je i više nego poželjna. Ukoliko želite pristojan ručak, on se kreće između 85 i 310 evra, a večera između 325 i 405 evra. U ovom restoranu se ne propušta dezert Le grand dessert Pierre Gagnaire.

Restoran na vrhu Ajfelove kule – Le Jules Verne

Luksuzni restoran Le Jules Verne se nalazi na drugom spratu Ajfelove kule. Kao što je Pariz srce Francuske, tako se restoran Le Jules Verne nalazi u srcu najprepoznatljivijeg simbola Francuske.

Ukoliko želite da ručate ili večerate sa pogledom na čitav Pariz, onda je ovaj restoran za Vas.

Za restoran se vezuje ime vrhunskog francuskog kuvara Alain Ducasse. On u srcu Pariza drži i prestižnu školu za kuvanje klasičnih francuskih specijaliteta.

Od 2014. godine glavni šef restorana je Pascal Féraud koji je malo promenio meni restorana, učinivši ga modernijim i uzbudljivijim.

Restoran je savremenog i elegantnog izgleda. Tokom dana je okupan dnevnom svetlošću koja se nesmetano probija sa svih strana. Noću je atmosfera romantičnija, senzualnija i intimnija kako zbog svetala samog Pariza, tako i zbog diskretnog restoranskog svetla.

Vina su isključivo francuska i preporučuju se ona koja stižu iz poznatih vinskih regija Burgundy i Bordeaux.  

Restoran je otvoren svakog dana. Ručak se poslužuje između dvanaest i pola dva, a večera između sedam i pola deset. Rezervacija je neophodna jer je restoran veoma posećen.

Ručak košta 105 evra ukoliko uključuje 3 jela, a ukoliko uključuje 5 jela košta 190 evra. Ručak ili večera koji uključuju 6 jela koštaju 320 evra.  

Restoran Le Jules Verne spada u najromantičnije restorane sveta!

Spoj japanske i francuske kuhinje – restoran Kei

Osnivač i glavni šef restorana Kei jeste Japanac Kei Kobayashi. Kei je sedam godina pohađao školu kuvanja Alain Ducasse-a.

Danas je njegov restoran ovenčan Mišelinovim zvezdicama, a oni koji su imali prilike da ručaju ili večeraju u ovom restoranu obrok porede sa eksplozijom i vatrometom ukusa, boje i mirisa.

Zahvaljujući izvrsnom poznavanju francuske i japanske kuhinje, Kei je uspostavio balans između slatkog, slanog i gorkog ukusa, kao i između sočne, istopljene i hrskave teksture jela.

Njegova neobična i kreativna jela nastaju spontano. Naročito je hvaljena penasta salata od dimljenog lososa, hrskavog povrća, limuna, dresinga Tomato Vinaigrette i crnih maslina. Tu je i kelner koji će pažljivo i kroz razgovor da sazna koje vino odgovara Vama lično. Kada odredi vino, preporučiće Vam jelo koje se uz to vino slaže.

Boje koje dominiraju ovim sofisticiranim restoranom su siva i srebrna. Takođe je zanimljiva igra ogledala i svetla. Restoran se nalazi u blizini muzeja Luvr, na adresi 5, rue Coq Héron.

U restoranu Kei možete ručati za 58 evra.

Ukoliko pitate Parižane da Vam preporuče pravi savremeni i aristokratski restoran, najverovatnije će na prvom mestu pomenuti Kei.

Najpopularniji restoran u Parizu – Clown Bar

Jedan od najzanimljivijih restorana koji će Vam Parižani rado pokazati jeste Clown Bar. Restoran je veoma mali i urađen u Art Nouveau stilu. Tema ovog restorana, kao što i sam naziv kaže, jesu klovnovi.

Restoran je smešten pored starog teatra Cirque d’Hiver (Zimski Cirkus) u kojem su nekada nastupali cirkuzanti. Restoran je u to vreme bio sagrađen zbog klovnova i cirkuzanata, kako bi mogli na brzaka nešto da pojedu pre nastupa.

Danas, meni restorana se menja stalno i zavisi kako od sezone, tako i od inspiracije glavnog kuvara. Preporučuju se jela od pastrmke ili govedine u slatkom umaku. U svakom slučaju se radi o poslednjem modnom kriku francuske kuhinje.

Atmosfera u ovom modernom restoranu je opuštena, a cene jela se kreću između 9 i 30 evra.

Ukoliko želite da pojedete nešto u ovom restoranu, moraćete rezervisati mesto i termin isključivo telefonom i to mesec dana unapred, jer je ovaj restoran jedan od najtraženijih u Parizu.

Restoran je zatvoren ponedeljkom i utorkom, a nalazi se na adresi 114, rue Amelot.

Kada treba da opišu Clown Bar, gosti postanu veoma kreativni i maštoviti podstaknuti atmosferom koja vlada u restoranu. Jedan gost je Clown Bar uporedio sa reanimacijom veličanstvene stare gospođe.  

Sinonim za luksuz – restoran Le Cinq

Restoran Le Cinq u Parizu je već 12 godina ponosni nosilac Mišelinovih zvezdica. Glavni kuvar restorana Christian Le Squer svoja jela naziva kompozicijama, a svoju profesiju poredi sa kompozitorskom. Za razliku od muzičara koji komponuje vodeći se notama, ovaj kuvar komponuje koristeći se ukusima. Drugi ga pak porede sa modnim dizajnerom visoke mode ili kreatorom parfema.

Ovaj restoran u Parizu se nalazi u okviru hotela Four Seasons George V koji je prvi hotel u Evropi čiji restoran ima tri Mišelinove zvezdice. Za razliku od drugih luksuznih i skupih restorana, ovde glavni kuvar ima običaj da se prošeta između stolova i toplo pozdravi goste.

Christian Le Squer ima reputaciju vrhunskog kuvara morskih specijaliteta. Topla preporuka su njegova jela u kombinaciji voća i ribe. Nemojte se začuditi ako uz jelo dobijete ledenu kuglu koja podseća na grudvu, a ima ukus i miris mora.

Enterijer restorana podseća na dvorske odaje i dvorce Evrope koje toliko volimo. Restoran je prostran i svetao, od boja dominiraju zlatna i srebrna. Ovde se nalaze dva garderobera Luja XIV i dve pozlaćene stolice Luja XVI.  Restoran je otvoren svakog dana za vreme ručka između pola jedan i pola tri, dok se večera poslužuje između sedam i deset uveče.

Cena jela u restoranu Le Cinq se kreće između 70 i 180 evra, dok za dezert treba izdvojiti 38 evra.

Najstariji restoran u Parizu – Le Procope

Le Procope je prvi i najstariji restoran u Parizu, otvoren davne 1686. godine. Ovde su nekada dolazili bogataši i uživali u ispijanju kafa. Napoleon Bonaparta, Balzak, Volter i Bendžamin Frenklin su naročito voleli da u Le Procope provode vreme. U restoranu i danas možete videti sto za kojim je sedeo Volter i pisao.

Inače, prvi vlasnik ovog kafića i restorana nije Parižanin, već Sicilijanac. U trenutku kada je otvoren restoran, niko od zaposlenih nije ni sanjao da će upravo njihov restoran vremenom postati glavno mesto za okupljanje pisaca, filozofa i revolucionara. Sve njih je ovde držala na okupu strast prema vinu.

I dan danas u ovom restoranu se nalaze portreti koji datiraju iz 18. veka, knjige i autentični rukopisi poznatih istorijskih ličnosti koji su dolazili u Le Procope. Restoranom dominira crvena i braon boja, kao i boja zlata.

Ovde se poslužuju isključivo klasična jela francuske kuhinje. Restoran Le Procope se nalazi na adresi 13, Rue de l’Ancienne Comédie. Ulica seče čuveni bulevar Saint-Germain.

Ukoliko ste poželeli da popijete kafu ili čašu kvalitetnog francuskog vina u restoranu koji ima reputaciju i šmek muzeja, onda je Le Procope za Vas.

Šampion među restoranima u Parizu – Epicure

Restoran Epicure se nalazi u okviru hotela Le Bristol. Pojedini turisti se Parizu vraćaju samo da bi mogli da ručaju ili večeraju u ovom luksuznom restoranu koji je nosilac Mišelinovih zvezdica. Ako niste sigurni koji su restorani u Parizu pravi izbor, sa restoranom Epicure nećete pogrešiti.

Epicure je restoran za koji se kaže da je hram francuske kuhinje, a za ukusnu hranu i Mišelinove zvezdice je zaslužan kuvar Eric Frechon. O njegovim makaronima punjenim crnim tartufima, artičokama i pačijim mesom, a potom prelivenim najukusnijim parmezanom se priča kao o gastronomskom iskustvu koje se ne sme zaobići prilikom posete Parizu. Porcija ovog jela (Stuffed Macaroni) košta 98 evra.  

Epicure je 2014. godine bio proglašen za Najbolji restoran na svetu.

Restoran je podeljen na dve prostorije tematskih naziva – Zima i Leto. Tokom leta, ručkovi i večere se poslužuju u uređenoj bašti. Doručak se poslužuje između pola osam i pola jedanaest, ručak između dvanaest i dva, večera između pola osam i deset. Za ovaj restoran treba izdvojiti minimum 100 evra po osobi.

Hotel Le Bristol se nalazi nedaleko od Trijumfalne kapije na adresi 112, rue du Faubourg Saint-Honoré.

Posluživanje dezerta u restoranu Epicur je pravi umetnički performans koji se prepričava i unucima.  

Osećaj kao na dvoru – restoran Guy Savoy

Guy Savoy je čuveni francuski kuvar koji je vlasnik istoimenog restorana u Parizu. Pored njegovog najpoznatijeg restorana Guy Savoy, vlasnik je još četiri manja restorana u Parizu.

Restoran je 2002. godine dobio tri Mišelinove zvezdice za kvalitet i vrhunsku uslugu, i od tada se nalazi na listi najelitnijih restorana na svetu. Sam restoran je podeljen na šest tematskih prostorija. Kako se restoran nalazi blizu Sene, možete zatražiti da sednete za stolom koji ima pogled na reku.

Enterijer restorana je strogo elegantan i ispunjen je umetničkim slikama, ogledalima, bistama, knjigama. Gosti se od trenutka kada kroče u ovaj restoran osećaju veličanstveno, a utisak se pojača nakon što stignu naručeni specijaliteti. Predjelo koje se ovde ne propušta jeste supa od artičoka i crnih tartufa.

Ručak u ovom restoranu košta 130 evra po osobi, uključujući i dezert. Restoran je otvoren od utorka do petka u terminima za ručak i večeru, dok je subotom otvoren samo u večernjim časovima. Restoran se nalazi blizu Francuskog instituta, na adresi Monnaie de Paris, 11 Quai de Conti.

Svakog dana u vreme ručka Guy Savour rezerviše jedan sto za kojim sedi i poziva prisutne goste da probaju nova jela francuske kuhinje.

Moderni bistro i restoran Septime

Vlasnik bistroa i restorana Septime je jedan od najboljih mladih kuvara Francuske – Bertrand Grébaut. Sam koncept ovog mesta je nastao iz revolta prema elitnom i strogom izgledu luksuznih pariških restorana, te je ovde enterijer veoma skroman i sveden. Stolovi su od drveta, a na njima se uvek nalazi sveže cveće. Sam restoran je mali i tokom dana okupan svetlošću.

Ono zbog čega je ovaj restoran uvek zauzet jesu preukusna jela izvanredno dekorisana. Meni se menja svakoga dana i jela su uglavnom bazirana na povrću.

Ovde se može ručati za 28, a večerati za 55 evra, ali ukoliko ne rezervišete svoje mesto mesecima unapred, verovatno nećete imati priliku da jedete ovde.

Restoran je zatvoren tokom vikenda. Nalazi se na adresi 80, rue de CharonnePored njega se nalazi restoran Clamato koji drži isti kuvar, poslužuju se isključivo morski specijaliteti, ali najbolje u celoj priči jeste da radi vikendom i možete ugrabiti svoje mesto čak i bez rezervacije.

Restoran s najlepšim pogledom na Pariz – Georges

Na vrhu zgrade futurističkog izgleda Centre Pompidou u strogom centru Pariza Les Halles se nalazi avangardni restoran Georges. Restoran je naročito poznat i omiljen među francuskim dizajnerima i bogatim umetnicima.  

U restoranu Georges možete ručati ili večerati pod otvorenim nebom Pariza. Takođe ste okruženi savremenim skulpturama koje su osmislili poznati pariški umetnici i arhitekte Dominique Jakob i Brendan MacFarlane. Njih dvojica su i idejni tvorci restorana Georges.

Najpoznatiji specijalitet koji ne smete zaobići ovde je Tigre qui Pleur – biftek uvaljan u tajlandske začine.

Kuvari spremaju klasična jela francuske kuhinje, ali sve vreme koketiraju sa azijskim začinima. Cena jela se kreće između 26 i 39 evra a dezert je 14 evra.

Restoran se svakoga dana (osim utorkom) otvara tačno u podne i radi sve do ponoći.

Sa terase ovog restorana možete uživati u pogledu na Senu i čuvenu katedralu Notr Dam. Ukoliko želite da uživate u ispijanju finog vina i posmatranju zalaska sunca nad Parizom, onda je restoran Georges za Vas.     

Zadovoljite makar jedanput u životu sva svoja čula, naročito ukusa, u nekom od najboljih restorana u Parizu. Ovo zaista jesu bili najbolji restorani u Parizu, a izbor je vaš!

Autor: Obradović Jelena | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.