Najbolji restorani u Pragu | Gastronomski vodič
Restorani u Pragu odišu posebnim duhom i unikatnom centralno-evropskom kuhinjom. Ako ste se ikada zapitali kakav je osećaj biti deo ukusne bajke, onda je dovoljno prošetati glavnim gradom Češke. Pročitajte u nastavku koji će to restorani u Pragu doprineti vašem potpunom ugođaju.
Iako je ovaj grad u svetu poznat po dobrim pivnicama, ima nešto i u praškim restoranima što privlači ljude širom sveta. U daljem tekstu vam otkrivamo koji su to restorani Prag najbolji.
Bellevue – pravo mesto za romantike
Restoran Bellevue se nalazi u samom srcu starog dela magičnog Praga (Smetenovo nábř. 329/18). Dok ručate ili večerate, pogled će Vam biti prikovan za reku Vltavu, Karlov most i Praški dvorac.
Međutim, nije samo lokacija glavni adut ovog restorana koji se smatra najromantičnijim u Pragu. Razloge povodom tako laskave titule treba tražiti i u samom enterijeru restorana i iznad svega – ukusnim specijalitetima. Restoran je popularan među mladencima, a takođe se ovde svake godine organizuju proslave Božića i Nove godine.
Enterijer inspirisan tradicijom
Ovaj restoran u Pragu je urađen u duhu češke tradicije; ali je prilagođen savremenim evropskim trendovima u sferi enterijera ugostiteljskih objekata.
Restoranom preovladava kombinacija krem i tamno ljubičaste boje, dok sa plafona vise raskošni kristalni lusteri.
Tokom letnje sezone otvorena je terasa koja je čitavom dužinom smeštena pored Vltave.
Ispijanje penušavog šampanjca i uživanje u tihim melodijama u ovom praškom restoranu dok nad dvorcem zalazi sunce je priča za sebe.
A kakve su cene?
Ukoliko želite da zavirite u meni, primetićete da dominiraju specijaliteti od sveže ulovljene ribe i sočnog crvenog mesa. Cena predjela se kreće oko 20 evra, a glavnog jela oko 30 evra. A za kraj ostaje dezert koji se kreće između 10 i 14 evra.
Iako se u restoranu poslužuju najbolja internacionalna vina i šampanjci, nemojte zapostaviti praška vina koja su vrhunskog kvaliteta. Menadžer restorana František Novák će se potruditi da Vam pomogne u izboru odgovarajućeg vina uz jelo koje planirate da naručite.
V Zátiší – restoran sa stilom
Restorani Prag postali su bogatiji za jedan šarmantan i egzotičan lokal kada je otvoren V Zátiší.
Ovaj restoran nosi titulu „najboljeg restorana u Pragu“, a jedne godine je čak izabran i za „najbolji restoran Istočne Evrope“. V Zátiší je ušuškan među zgradama starog dela Praga i nalazi se na adresi Betlémské náměstí. Mir u ovom restoranu za vreme obroka ili ispijanja pića je zagarantovan.
Enterijerom restorana dominiraju tri boje – braon, zlatna i srebrna.
Misterija najbolje opisuje atmosferu u restoranu
Za misterioznost je zaslužan i šef kuhinje Mahavir Kansval koji svakoga dana iznenađuje goste novim specijalitetima.
U zavisnosti od toga koje je godišnje doba, to povrće i voće koristi za pravljenje jela.
Za razliku od drugih kuvara njegovog ranga, gospodin Mahavir osluškuje i udovoljava gostima. Razlikuju se tri menija – Degustation menu, Bohemian menu i Indian Chef’s menu.
Ponuda jela se konstantno menja, a dva jela koja su se najduže zadržala jesu češka kremasta salata od sezonskog povrća i pečena pačetina sa belim i crvenim kupusom. Restoran V Zátiší je poznat po odličnom izboru vina, a menadžer restorana će Vas rado posavetovati šta da probate. Za pristojan obrok ovde treba izdvojiti minimum 50 evra po osobi.
Mlýnec – samo najbolje za goste
Restoran Mlýnec je smešten pored Vltave i Karlovog mosta na adresi Novotného lávka 9. Sve u ovom restoranu u Pragu, uključujući i najsitnije detalje, gostima ukazuje da savršenost postoji.
Možete osetiti kako pulsira staro srce grada dok pijuckate piće i degustirate specijalitete, dok leti možete sedeti na terasi i uživati u penušavom žuboru Vltave.
Probajte ‘renovirana’ stara češka jela
Šef kuhinje Marek Šáda vaskrsava zaboravljena češka jela i tom prilikom ih prezentuje na moderan način. Njemu nisu strane ni eksperimentalne kulinarske metode, je krajnji rezultat moderan i tradicionalan češki meni.
Hladno i toplo predjelo se kreće oko 12 evra, a glavno jelo između 20 i 60 evra. Dezert se kreće oko 10 evra. U meniju ovog praškog restorana uz svako jelo stoji i predlog vina koje će pojačati i poboljšati ukus jelu. Ukoliko niste sigurni u odabir vina, menadžer restorana Pavel Štěpánek će Vam rado pomoći kroz prijatno ćaskanje.
Predivan prostor za proslave
Restoran Mlýnec je mnogo puta do sada bio zakupljen od strane raznih organizacija za potrebe prezentacija i konferencija. Takođe, popularan je među mladencima i bogatim rođendancima.
Restorani u Pragu su magični tokom novogodišnjih praznika, a ni Mlýnec nije izuzetak. Ukoliko želite u ovom restoranu da dočekate 2018. godinu, znajte da se cena po osobi kreće 305 evra. Ne zaboravite da rezervišete unapred svoje mesto, jer je restoran izuzetno posećen.
Žofín Garden – najlepši restoran na otvorenom
Tokom leta, restoran Žofín Garden radi ispred palate, na otvorenom, dok se tokom zimskih meseci seli u unutrašnjost istoimene palate. Za ovaj restoran u Pragu se vezuje reč radost.
Šef kuhinje često ima običaj da raspali roštilj i sprema jela ispod vedrog, praškog neba. U slučaju da jedete jela sa roštilja, bez razmišljanja naručite pivo. Pored piva, sebe možete častiti čašom vina ili nekim ekstravagantnim koktelom koji miriše na leto.
Enterijerom restorana Žofin Garden dominiraju siva boja, kristal i umetničke slike. Leti dominira kombinacija zelene boje i mirisnog cveća.
Glavni meni se menja u zavisnosti od sezone
Trenutno se cena supe u ovom restoranu kreće oko 3 evra, predjela između 4 i 6 evra, glavnog jela između 7 i 15 evra. Dezert košta 4 evra.
Razlikuje se „običan“ i St. Martin’s Goose meni. St. Martin’s Goose meni se sastoji od domaće supe sa damplinzima, pečene guske umotane u slaninu (poslužuje se sa crvenim kupusom) i slatke palačinke sa pečenim šljivama i sladoledom.
Restoran je prilagođen porodičnim ljudima sa malom decom. Ovde možete proslaviti predstojeću 2018. godinu po ceni od 157 evra po osobi.
Divinis – po meri holivudskih zvezda
Kada snimaju u Pragu, američke filmske zvezde se časte isključivo obrocima u restoranu po imenu Divinis. On je smešten u starom delu Praga na adresi Týnská 1053/21.
Zahvaljujući jedinstvenom i modernom enterijeru u kojem dominira ljubičasta boja, a reč koja najbolje opisuje atmosferu Divinis restorana je vedrost.
Gostima najviše privlače pažnju raznobojne figure riba koje vise sa plafona zajedno sa lusterima. Divinis je definitivno diva među restoranima u Pragu i uvek je pun, pa se preporučuje online rezervacija.
Italijanska kuhinja i regionalna vina – savršena kombinacija
Za ukusne specijalitete su zaduženi Zdeněk Pohlreich i Jan Kratochvíl. Zdeněk se između ostalog bavi i izdavaštvom knjiga, što ćete primetiti po knjigama koje su deo restoranskog enterijera.
Ukoliko želite da uživate u pasti, to zadovoljstvo se kreće između 12 i 15 evra.
U ovom restoranu možete probati špansku šunku Joselito koja je proglašena najboljom na svetu. 40 grama ove šunke košta 12 evra, a 80 grama košta 23 evra.
Što se tiče glavnog jela, probajte neki od specijaliteta sa jelenom, a ukoliko preferirate morsku hranu, onda probajte grilovanog oktopusa sa mocarelom. Cena jela se kreće između 10 i 22 evra. Za kraj se možete zasladiti šerbetom prelivenim prošekom i sigurno ćete uživati u rapsodiji ukusa.
V Kolkovné – restoran koji odiše tradicijom
Restoran V Kolkovné se od ostalih restorana u Pragu izdvaja svojom ‘starošću’ jer će za manje od 3 godine proslaviti svoj 100. rođendan.
Radi se o tradicionalnom baru/konaku u kojem se poslužuju isključivo češka jela, a nalazi se u starom delu Praga na adresi V Kolkovné 910/8.
Glavni junak restorana – Pilsner Urquell
Atmosfera u ovom praškom restoranu je uvek živahna i bučna, kako dolikuje češkim konacima i pivnicama.
Veći deo specijaliteta se služi na drvenim ovalima. Tu su burgeri, domaće kobasice, bifteci, svinjske kolenice, hrskava rebarca, pečena i hrskava pačetina, goveđi gulaš itd.
Na meniju se nalaze paste, vegetarijanske salate i jela od pirinča. Supe se kreću oko tri evra i ubedljivo je naukusnija supa od krompira Krkonoše koja se služi u izdubljenom hlebu.
Priuštite sebi preukusne obroke po povoljnim cenama u V Kolkovné – restoranu u Pragu čiji je ceo enterijer u drvetu.
Lokál Dlouhááá – Ukusno i povoljno
Ukoliko želite da se maksimalno opustite i neobavezno provedete veče ili dan, onda je za Vas restoran Dlouhááá, koji se nalazi na adresi Dlouha 33.
Enterijer ovog restorana u Pragu odlikuju niski stolovi i klupe za sedenje koje se prostiru čitavom dužinom zida. Praški studenti obožavaju ovaj restoran zato što mogu naći preukusnu domaću hranu i pivo po niskim cenama, što predstavlja dobitnu kombinaciju.
Što je gužva veća to je veća šansa da dobijete svoju kriglu piva
Osoblje ovog restorana u Pragu je ljubazno i gleda da brzinom svetlosti posluži gosta. Ovde se poslužuju tipični češki obroci, a kuvari koriste sveže, lokalne namirnice i regionalne začine. Meni se menja svakoga dana i razlikuje se dnevni i večernji.
Ispod šanka se naziru tankeri puni domaćeg piva koje se toči na licu mesta. U ponudi su Pilsner Urqell, Radegast Birell, Velkopopovický Kozel dark. Restoran Dlouhááá radi svakim danom od 11 pre podne do 1 posle ponoći, dok nedeljom radi do ponoći.
White Horse – magične večeri uz živu muziku
Bílý Koníček ili restoran White Horse se nalazi u starom delu grada, u magičnoj ulici Staroměstské náměstí.
Restoran je smešten u kamenom vinskom podrumu koji datira iz 12. veka i predstavlja jednu od najstarijih kuća u Pragu. Što se tiče enterijera, izrazito je moderan. Kamen je obojen u belo, a i stolice za sedenje su u beloj boji. Skriveno svetlo i umetničke slike ovom restoranu daju posebnu romantičnu notu.
Ovaj restoran u Pragu ima nekoliko lica – jedno za romantične večeri, drugo za opuštene i relaksirajuće obroke, a treće za poslovne ručkove.
Različite žive svirke svakog dana
Svake večeri oko 8 sati uveče kreću žive svirke profesionalnih bendova koji žanrovski variraju od bluza, preko džeza pa sve do latino muzike. Ulaznica se ne plaća, već je dovoljno samo naručiti jelo i piće.
Meni je internacionalan, sa akcentom na češka jela. Glavni kuvar Martin Opršal smatra da je najbitnije koristiti sveže i sezonske namirnice.
Preko leta se stolovi izbacuju napolje, na kaldrmu koja Pragu daje bajkovit i snovidan šmek; pa kad god vi posetili ovaj restoran jedno je sigurno – nećete se pokajati.
Hergetova Cihelna – restoran sa najlepšim pogledom
Hergetova Cistelna je moderan restoran sa pogledom na Karlov most i na stari deo Praga. Smešten je pored same reke Vltave na tzv. „maloj strani“ Praga koja se smatra najbajkovitijim delom grada (Cihelná 2b).
Restoran je namenjen svima – mladima, penzionerima, porodičnim ljudima sa malom decom, pa i ljudima koji nigde ne idu bez kućnog ljubimca.
Preko leta se otvara ogromna terasa na koju ljudi vole da dolaze kako bi posmatrali zalazak sunca nad Karlovim mostom.
Vrlo bogat i kreativan meni – od internacionalnih jela do čeških specijaliteta.
Gurmanske salate, morski specijaliteti, burgeri, bifteci i druga preukusna jela u ovom praškom restoranu čekaju samo na Vas. Predjela se kreću između 11 i 20 evra, ali za taj novac dobijete finu porciju npr. puževa sa hrskavim hlebom ili dimljenog lososa sa krem-sirom.
Cena glavnih jela se kreće između 19 i 30 evra. Među skuplja jela spadaju jagnjeće pečenje i polukrvavi biftek. Restoran Hergetova Cihelna poznat je i po odličnim vinima iz svih delova sveta, preko Francuske i Italije do Novog Zelanda.
Toplo vam preporučujemo da probate dezert sačinjen od čokoladnog fondana, sladoleda od karamele, krema od kajsije i pistaća.
Medieval Tavern – uređen u duhu srednjeg veka
Postoji nekoliko restorana u Pragu koji podsećaju na muzej posvećen srednjem veku, a među njima je najpoznatija taverna U Krále Brabantského u starom delu Praga.
Čitav enterijer dočarava “mračnu” stranu srednjeg veka sa drvenim stolovima, prigušenim svetlima, veštačkim lobanjama, konopcima i lancima.
U ovom restoran su pili veliki ljudi poput Mocarta i Jaroslav Hašeka. Mnoge legende i anegdote se vezuju za ovu staru tavernu koja je danas utočište i mesto zabave kako Česima, tako i turistima.
Osoblje je obučeno po srednjevekovnoj modi
Vrlo često se u ovom restoranu organizuju koncerti i performansi inspirisani srednjim vekom.
Predjelo se kreće između 3 i 8 evra, a možete birati između grilovanih kobasica, topljenog Camembert-a, sezonske salate itd.
U okviru menija se izdvaja i nekoliko tradicionalnih čeških jela – dimljena rebarca, svinjske kolenice, goveđi gulaš, pečena pačetina itd. Najskuplji je „viteški tanjir“ koji sadrži više vrsta mesa.
Ipak, nemojte izigravati viteza na ulicama Praga i piti pivo, jer postoji šansa da ćete platiti kaznu.
Svakim delom tela osetićete zašto je ovaj grad „glavna poslastica svetskog turističkog menija“ kada posetite kako restorane, tako i brojne atrakcije koje Prag nudi.